Base description which applies to whole site

5.7 Bedrijfsvoeringsparagraaf Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten

Paragraaf 1 - Uitzonderingsrapportage

Rechtmatigheid

Er zijn door de ADR geen onrechtmatigheden aangetroffen. Er is sprake van een getrouwe weergave.

Totstandkoming niet-financiële verantwoordingsinformatie

De totstandkoming van de beleidsinformatie in het jaarverslag voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld in de Rijksbegrotingvoorschriften van het ministerie van Financiën. Processen en informatie worden beheerd in een Document Management Systeem (DMS). Aanvraag en uitgifte van paspoorten en visa worden in beheersystemen van Buitenlandse Zaken verwerkt. Ook organisatie- en personeelsinformatie is gedocumenteerd.

Begrotingsbeheer, financieel beheer en de materiële bedrijfsvoering

Het financieel beheer voldoet aan de eisen van rechtmatigheid, ordelijkheid en controleerbaarheid en wordt overigens zo doelmatig mogelijk ingericht.

Belangrijkste materiële fraude- en corruptierisico’s en genomen maatregelen

Het Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten neemt verschillende maatregelen om fraude en corruptie binnen de organisatie te vermijden. Er is een actuele administratieve organisatie waarbij het mitigeren van risico’s voorop staat. Een voorbeeld hiervan is functiescheiding, waarbij taken en verantwoordelijkheden binnen de organisatie zijn verdeeld over verschillende functies. Deze combinatie draagt bij aan een laag risicoprofiel.

Overige aspecten van de bedrijfsvoering

Behoudens alle doorgevoerde verbeteringen op het gebied van de bedrijfsvoering zijn er geen bijzonderheden te benoemen. 

Paragraaf 2 - Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen

Misbruik en oneigenlijk gebruik

Er hebben zich geen incidenten voorgedaan in 2022.

Grote lopende ICT-projecten

Op ICT gebied zijn er in 2022 zeer betekenisvolle verbeteringen doorgevoerd.

Allereerst is het DECOS/JOIN project succesvol afgerond. Het financiële systeem is geheel vernieuwd, de gehele serverstructuur en ICT beveiliging is fors geüpgraded, de ICT functie is geformaliseerd en er is middels een aanbesteding een nieuwe ICT beheerder / kennispartner gecontracteerd. Er is verder veel geïnvesteerd in het vastleggen van ICT procedures en processen. 

Gebruik open standaarden en open source software

In concept is er in WordPress een nieuwe website gerealiseerd. Deze zal in Q1 van 2023 worden gelanceerd.

Audit Committees

Er zijn geen bijzonderheden te melden.

Paragraaf 3 - Belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering

De aanschaf van een ambtswoning voor de Gouverneur van Sint Maarten alsmede de aanschaf van een kantoorpand voor het Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten zijn naast alle verbetering op het gebied van ICT en bedrijfsvoering significante mijlpalen te noemen.

Met de aanschaf van de dienstwoning is het Kabinet nu in staat uitvoering te geven aan artikel 4 van Rijksbesluit rechtspositie Gouverneurs.

Met de aanschaf van een volwaardig kantoorpand wordt na 12 jaar een einde gemaakt aan een ongewenste huursituatie. Het kantoor zal in 2023 geheel naar eisen van het Kabinet van de Gouverneur worden ingericht en op 1 december 2023 worden betrokken.

Hiermee ontstaat een duurzame, financieel verantwoorde en kwalitatieve oplossing voor beide vraagstukken.

Licence