Base description which applies to whole site

2.1 OVERZICHT BELANGRIJKSTE UITGAVEN- EN ONTVANGSTENMUTATIES

Overzicht belangrijkste suppletoire uitgavenmutaties 2013 (Najaarsnota)

 

Beleidsartikel

Uitgaven

Belangrijkste suppletoire mutaties:

   
     

1. Bijdrage rechtspraak

32

40.000

2. Kapitaalslasten strafrechtelijke forensische zorg

34

26.673

3. Herschikking kaders door Masterplan DJI

34

50.684

4. Frictiekosten door sluiting justitiële inrichtingen

34, 35

106.000

5. Hercodering verantwoord begroten

35

– 10.482

6. Hogere ODA-toerekening door stijgende asielinstroom

37

29.245

7. Hercodering verantwoord begroten

91

10.482

8. Kasschuif nominaal en onvoorzien

92

– 20.000

Toelichting op de belangrijkste uitgavenmutaties

1. Bijdrage rechtspraak

Op basis van het prognosemodel justitiële ketens (PMJ), worden de geraamde uitgaven aan de rechtspraak bijgesteld.

2. Kapitaalslasten strafrechtelijke forensische zorg

Met ingang van 2007 zijn de exploitatiemiddelen voor de strafrechtelijke forensische zorg overgeheveld uit het algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten naar de begroting van het Ministerie van VenJ. De bijbehorende kapitaalslasten waren nog niet overgeheveld in afwachting van de ontwikkeling van een normatieve huisvestingscomponent (NHC). Inmiddels zijn afspraken gemaakt over de invoering van de NHC en is het resterende deel van de middelen naar VenJ overgeboekt.

3. Herschikking kaders door Masterplan DJI

Als gevolg van het aangepast Masterplan DJI dient een herschikking plaats te vinden van het budget op de verschillende artikelonderdelen van DJI. Zo zijn de taakstellingen uit het Regeerakkoord voornamelijk op het Gevangeniswezen ingeboekt, terwijl veel capaciteitsgerelateerde maatregelen van het (aangepaste) Masterplan DJI betrekking hebben op de overige sectoren.

4. Frictiekosten door sluiting justitiële inrichtingen

De uitvoering van het met de Tweede Kamer besproken Masterplan DJI (TK 24 587, nr. 535) heeft tot gevolg dat een aanzienlijk aantal justitiële inrichtingen wordt gesloten. Dit brengt onder andere frictiekosten ten aanzien van het vastgoed met zich mee. Deze kosten worden volledig gedragen door VenJ en op de begroting ingepast door middel van een kasschuif. Vooralsnog staan de benodigde middelen voor deze kasschuif gereserveerd op de Aanvullende Post bij het Ministerie van Financiën. Met deze mutatie wordt het gereserveerde bedrag voor 2013 naar de VenJ-begroting overgeheveld.

5. Hercodering verantwoord begroten

Een aantal technische en budgettaire neutrale hercoderingen waarmee de begrotingsindeling meer in lijn wordt gebracht met de uitgangspunten van Verantwoord Begroten.

6. Hogere ODA-toerekening door stijgende asielinstroom

De kosten voor de opvang van asielzoekers uit de zogenaamde DAC-landen worden in het eerste jaar van opvang toegerekend aan het budget voor ontwikkelingssamenwerking (ODA-budget). De verwachte asielinstroom 2013 is naar boven bijgesteld: er is met name sprake van een verhoogde instroom van asielzoekers met de Syrische en Somalische nationaliteit. De verwachte hogere instroom leidt tot een hogere ODA-toerekening. Dit wordt hiermee overgeheveld naar de begroting van VenJ.

7. Hercodering verantwoord begroten

Dit betreft een technische mutatie die noodzakelijk is om de budgetten binnen de artikelen in overeenstemming te brengen met de begrotingsindeling. Zie ook de toelichting bij punt 5.

8. Kasschuif nominaal en onvoorzien

Deze mutatie betreft een meerjarige budget neutrale kasschuif waarmee de begrote uitgaven in lijn worden gebracht met het te verwachten uitgavenpatroon.

Overzicht belangrijkste suppletoire ontvangstenmutaties 2013 (Najaarsnota)

x € 1.000
 

Beleidsartikel

Ontvangsten

Belangrijkste suppletoire mutaties:

   
     

1. Griffierechten

32

– 40.000

2. Boeten en transacties

33

80.000

Toelichting op de belangrijkste ontvangstenmutaties

1. Griffierechten

Bij de griffierechten wordt een tegenvaller van € 40 mln. verwacht in 2013. De Raad heeft aangegeven dat het aantal handelszaken, zowel bij de rechtbank als bij de kantonrechter is gedaald. Ook het aantal familiezaken bij het kanton laat een dalende trend zien. Hierdoor vallen de ontvangsten uit griffierechten tegen. Een eventueel meerjarige doorwerking wordt in het kader van de begrotingsvoorbereiding 2015 bezien.

2. Boeten en transacties

Door een hoger dan verwachte instroom, wordt voor 2013 een meevaller bij boeten- en transactieontvangsten verwacht van € 80 mln. De hogere instroom wordt met name verklaard door de instroom vanuit de nieuwe trajectcontrole-systemen op de A2 en de A4.

Licence