Base description which applies to whole site

3. Niet-Beleidsartikelen

91 Apparaatsuitgaven kerndepartement

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2017 € 12,4 mln. minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 18,7 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,2 mln. lager dan begroot bij najaarsnota.

Toelichting

Uitgaven

Het totaal van de apparaatsuitgaven van het bestuursdepartement van VenJ (circa 425 mln.) is per saldo € 12,4 mln. lager uitgekomen dan geraamd. Dit is het gevolg van een mix van oorzaken. De kosten van het eigen personeel zijn € 12,5 mln. hoger uitgekomen (onder andere als gevolg van de cao-verhoging, kosten circa € 8 mln.), de uitgaven aan externen zijn circa € 9 mln. lager uit gekomen dan geraamd. Bij de materiele uitgaven zijn de bijdragen aan de SSO’s € 5,0 mln. hoger uitgekomen en de uitgaven overig materieel per saldo € 18,5 mln. lager.

Verplichtingen

De belangrijkste mutatie betreft het niet aan hoeven gaan van verplichtingen voor ICT voor een bedrag van € 11,6 mln. Dit omdat hiervoor reeds in 2016 een meerjarige ICT verplichting is aangegaan.

92 Nominaal en onvoorzien

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2017 € 6,6 mln. minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 6,6 mln. minder aan verplichtingen aangegaan.

Toelichting

Dit niet beleidsartikel wordt uitsluitend gebruikt voor het tijdelijk parkeren van nog te verdelen loon- en prijsbijstellingen (LPO), andere nog te verdelen middelen en nog te verdelen taakstellingen. Ultimo 2017 was nog € 6,6 mln. beschikbaar. Deze gelden zijn niet verdeeld en dus niet tot besteding gekomen.

93 Geheime uitgaven

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2017 € 0,3 mln. meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 0,3 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,1 mln. hoger dan begroot bij najaarsnota.

Toelichting

Op dit artikel hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die een toelichting behoeven.

Licence