Base description which applies to whole site

6.1. Verdiepingshoofdstuk

In het verdiepingshoofdstuk worden de belangrijkste mutaties ten opzichte van de begroting 2016 kort toegelicht.

Toelichting mutaties

Bijdrage ruilvoet HGIS

Om te blijven voldoen aan de Europese begrotingsregels is het kabinet genoodzaakt een taakstelling door te voeren in verband met het ruilvoetverlies. Dit betreft voor Defensie voor de jaren 2017 en verder een taakstelling van structureel € 2,6 miljoen. Dit zal ten laste worden gebracht van de voorziening van het BIV-budget op artikel 1.

Versterking basisgereedheid

Met dit extra budget kunnen de komende jaren de resterende beperkingen in de basisgereedheid worden weggenomen. De materiële gereedheid, personele gereedheid en geoefendheid worden, met andere woorden, op peil gebracht. Defensie geeft prioriteit aan eenheden die gereed moeten worden gesteld voor inzet, inclusief snelle reactiemachten. In de eerste jaren is een deel van de intensivering gereserveerd voor dubbele beheerlasten IT. De intensivering komt in 2021 in volle omvang beschikbaar voor de versterking van de basisgereedheid. Een verdiepende tabel met nadere toelichting wordt gegeven in het mutatieoverzicht per artikel.

Personele gereedheid

Er wordt toegewerkt aan herstel van balans tussen personeelsbudget en formatieplan. Binnen de budgettaire kaders kan de vulling van eenheden verder worden verbeterd. Hierdoor ontstaat er bij gevechtseenheden meer ruimte voor het uitvoeren van kerntaken.

Materiële gereedheid

Door het verhogen van de materiële gereedheid kan de krijgsmacht voldoen aan de aangescherpte eisen die de NAVO aan de bondgenootschappelijke strijdkrachten stelt.

Geoefendheid

De generieke geoefendheid wordt verder op peil gebracht, ook met betrekking tot grootschalig optreden op hogere geweldsniveaus. Om dit mogelijk te maken wordt er geïnvesteerd in onder meer brandstof, oefenmunitie, operationele IT en verbindingsmiddelen. Door meer capaciteit aan te wenden voor initiële opleidingen, functieopleidingen en de opleiding «Veiligheid & Vakmanschap», kunnen organieke eenheden worden ontlast.

Faciliteren operationele gereedheid

Ter ondersteuning van het op orde brengen van de basisgereedheid worden enkele diensten versterkt die ondersteunend zijn aan die basisgereedheid. Dit betreft met name de directe ondersteuning vanuit het CDC aan de operationeel commando’s.

Herschikking tussen de defensieonderdelen

Dit betreft het overhevelen van enkele activiteiten van het ene naar het andere Defensieonderdeel. Het betreft de operationele catering (gevechtsrantsoenen bij oefeningen) van CZSK, CLSK en CDC naar het CLAS. De mutaties zijn verder het gevolg van het beleggen van de assortimenten «Lucht-(wapen-)systemen en (wapen-) systeemgebonden specifieke artikelen/reservedelen» en «(wapen-)systeemgebonden algemene artikelen/reservedelen» bij het CLSK en het CLAS.

Op artikel 6 Investeringen is vanaf 2021 de reeks voor de exploitatiekosten voor de instandhouding Kromhout overgeheveld naar het CDC. Dit komt omdat deze mutatie niet eerder structureel is verwerkt. Ook is er in 2021 een eenmalige correctie verwerkt van de overheveling van de afstotingskosten vanuit de DMO.

Als gevolg van de oprichting van het Eerstelijns Gezondheidszorg Bedrijf en de Defensie Tandheelkundige Dienst gaan de ontvangstenbudgetten (€ 9 miljoen) van de geneeskundige behandelingen over van het CLAS naar het CDC.

Extrapolatie (mutaties 1e suppletoire begroting 2016)

De extrapolatie betreft technische mutaties die voortkomen uit de 1e suppletoire begroting en daar al toegelicht zijn. Dit betreft onder andere het voor een deel corrigeren van de eerder genomen maatregel korting op het personele exploitatie, de (restant) toewijzing van het cyberbudget en de eindheffing van de werkkostenregeling.

Interdepartementale overboekingen

In onderstaand overzicht worden alle budgetoverhevelingen van en naar andere departementen weergegeven. Door deze mutaties stijgt het uitgavenkader van defensie per saldo met € 4,9 miljoen voor 2017.

Art.no.

Omschrijving

Omschrijving

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2

Taakuitvoering zeestrijdkrachten

Bijdrage van I&M tbv Noodsleephulp

3.400

         

3

Taakuitvoering landstrijdkrachten

Bijdrage van V&J tbv Mobiel Toezicht Veiligheid

52

         

4

Taakuitvoering luchtstrijdkrachten

Bijdrage van V&J tbv Mobiel Toezicht Veiligheid

3

         

6

Investeringen krijgsmacht

             

6.1

Opdracht Voorzien in nieuw materieel

Bijdrage van EZ tbv oprichting motoren faciliteit F-35 op LCW

   

10.000

10.000

1.950

 
   

Bijdrage van I&M, RWS/ZD tbv kustwacht

650

1.000

250

     
   

Bijdrage van I&M, RWS / IL&T tbv kustwacht

108

167

42

     
   

Bijdrage van EZ / NVWA tbv kustwacht

108

167

42

     
   

Bijdrage van VenJ DG Politie tbv kustwacht

108

167

42

     
   

Bijdrage van I&M tbv Kustwacht Maritime Operations Centre

500

         
                 

6.2

Opdracht Voorzien in Infrastructuur

Bijdrage van V&J tbv Behoud Van Ghent kazerne

   

500

500

500

500

   

Bijdrage min Wonen en Rijksdienst: Verkoopactiviteiten RVB

 

3.750

3.750

3.750

3.750

3.750

6.3

Opdracht Voorzien in ICT

Bijdrage aan BZK tbv Verwerving MIVD Materiaal

– 739

         

8

Ondersteuning krijgsmacht door Commando DienstenCentra

Bijdrage van Buza tbv Kolonel functie VN

73

156

       
   

Aflossen egalisatieschuld RVB

2.695

– 371

– 371

– 371

– 371

– 371

9

Algemeen

Bijdrage aan BZKB tbv Bundeling Wet Normering Topinkomens

– 2

– 2

       
   

Bijdrage aan BZK tbv Overheverling Sociaal Beleid Defensiescholen

– 413

– 401

– 418

– 343

– 299

– 203

   

Bijdrage aan BZK tbv Financiering Loonkosten 1 FTE

– 118

– 118

– 118

– 207

0

0

   

Bijdrage aan I&M tbv Benchmark Persvoorlichting RWS

– 7

         
   

Totaal

6.688

4.515

13.719

13.329

5.530

3.676

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

De komende jaren wordt een aantal nieuwe systemen in gebruik genomen. Voor deze nieuwe systemen worden financiële middelen voor de exploitatie vanuit het Defensie Investeringen Plan (DIP) overgeheveld naar de instandhouding van wapensystemen. Ook voor een aantal bestaande systemen is de exploitatiereeks geactualiseerd. Dit betreft de volgende nieuwe en bestaande systemen:

  • Joint fires (naar de operationele commando’s).

  • Mobiele hijskraan (naar het CLAS).

  • Medium Power Radars (van het CLSK naar investeringen).

  • Nederlands Operationeel Inlichtingen Systeem (naar de operationele commando’s).

  • Radiologische meetuitrusting (van het CLAS naar investeringen).

  • Radio's fase II (naar het CLAS).

  • Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (van het CDC naar investeringen).

  • Theatre Independent Tactical Army Air force Network (TITAAN) naar de DMO.

  • NOIS) Nederlandse Operationele Inlichtingen Services – het herschikken van de budgetten van de operationele commando’s naar het DMO vanwege het beheer van het assortiment.

  • De vervanging van de vrachtauto’s van de DAF-familie en van de Landrovers van CZSK is herhaaldelijk uitgesteld als gevolg van vertragingen in het project DVOW. Er zijn extra maatregelen nodig om het huidige bestand voertuigen in ieder geval deels in gebruik te kunnen houden.

Harmoniseren DIP

Om de budgetten en de investeringsplannen beter op elkaar aan te laten sluiten, is een deel van het investeringsbudget (binnen het artikel investeringen) verschoven in de jaren. Hiermee wordt ook de gewenste bandbreedte voor IT en infrastructurele projecten gerealiseerd.

Lening ABP

Defensie is met het ABP een lening overeengekomen voor het op kapitaaldekking brengen van de militaire ouderdomspensioenen. De ramingen voor opname en aflossing van de lening zijn aangepast naar de actuele cijfers.

Business case civiel dienstpersonenauto’s

Defensie heeft besloten om het wagenpark voor niet-operationele dienstauto’s in een sneller tempo te gaan vervangen. Een business case heeft uitgewezen dat het doelmatiger is om dienstauto’s na twee jaar te vervangen. Door dit besluit nemen zowel de verkoopopbrengsten als de investeringsuitgaven toe en de exploitatieuitgaven nemen af.

Risicobijdrage aan dubbele beheerlasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

Naast de bijdrage uit de extra middelen voor dubbele beheerlasten IT, worden vanuit de verschillende beleidsartikelen middelen gereserveerd voor de dubbele beheerlasten IT.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 14 december jl. zal Defensie in de begroting een voorziening treffen voor de kosten van de schadeloosstelling van de (rest)schade voor veteranen met een schadeclaim.

Doorwerking ontvangsten (huur Nationaal Militair Museum)

Met de oplevering van de nieuwe locatie in Soesterberg is Defensie eigenaar van het gebouw waarin het Nationaal Militair Museum is gehuisvest. Defensie verhuurt dit aan de Stichting Defensie Musea. Defensie betaalt een maandelijkse gebruiksvergoeding aan het consortium dat verantwoordelijk is voor de nieuwbouw en het beheer van de locatie. Met ingang van 2016 gebeurt dit door het CDC. Dit betekent voor het CDC dat de in de begroting zowel de ontvangsten (huur) als de uitgaven (gebruiksvergoeding) stijgen.

Doorwerking verkoopopbrengsten

Met het harmoniseren van het Defensie Investeringsplan (DIP) zijn ook te verwachten verkoopopbrengsten van de roerende en onroerende goederen bijgesteld. Deze bijstelling in de ontvangsten werken ook door op het uitgavenkader.

De meest prominente wijzigingen voor afstoting van groot materieel zijn:

  • Een herziene betaalreeks van de Leopard 2A6 tanks waarmee een groot gedeelte in eerdere jaren wordt betaald (ruim € 58 miljoen).

  • De 16 resterende Leopard tanks zijn overgegaan naar Duitsland als onderdeel van VDS1. Hiermee daalt de inkomstenderving met € 18 miljoen.

  • De raming van de PzH2000 is op basis van actuele marktinformatie neerwaarts bijgesteld met € 16 miljoen.

  • Gebleken is dat in de financiële administratie een onrealistische structurele reeks aan geplande verkoopopbrengsten. In 2020 en 2021 was opgenomen. Deze was beduidend hoger dan de geplande opbrengsten conform het DAP. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de hoeveelheid te verkopen groot materieel de komende jaren nog verder afneemt.

  • In het kader van de beantwoording van de motie Van der Staaij II is besloten dat tot nader order geen onomkeerbare besluiten tot afstoting (voor de projecten AMBV’s en PzH2000) worden genomen.

Voor de ramingen van vastgoed voor 2017 en verder is opnieuw naar de ramingssystematiek gekeken en de ontwikkelingen van het Rijksvastgoedbedrijf. De defensieobjecten worden nu getaxeerd conform Kader Overname RijksVastgoed (KORV)-systematiek.

Doorwerking overige ontvangsten

Dit betreft de ontvangsten van IT medische investeringen en de ontvangsten van de stichting ziektekosten verzekering krijgsmacht als bijdrage voor de infrastructurele aanpassingen van het Centraal Militair Hospitaal.

Doorwerking overige ontvangsten (investeringen)

Dit betreft de verwachte ontvangsten van het bouwrijp van de Marinierskazerne en de verwachte ontvangsten medegebruik van de van Ghentkazerne.

Aanvullende middelen personele gereedheid (PG)

De middelen voor de personele gereedheid in het kader van het versterken van de basisgereedheid worden voor een deel op het artikel Nominaal en onvoorzien op Nader te verdelen geparkeerd. Bij de voorjaarsnota 2017 wordt de definitieve inzet van deze middelen bezien. Defensie onderzoekt met het Ministerie van Financiën de nu berekende personele kosten en beziet welke mogelijkheden er zijn om deze omlaag te brengen. Als dit niet mogelijk is zonder de basisgereedheid te raken, dan zullen de middelen alsnog worden overgemaakt ten behoeve van de personele gereedheid. Als dit wel mogelijk is, kan het geld op het artikel Nominaal en onvoorzien beschikbaar komen voor stappen op het terrein van investeringen of CS/CSS. Bij het opstellen van de doelstellingenmatrices is rekening gehouden met de middelen voor de personele gereedheid die geraamd zijn op de post Nominaal en onvoorzien.

Mutatieoverzicht per artikel

Artikel 1 Inzet uitgaven (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

272.617

367.889

318.389

318.389

318.388

318.388

318.387

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

– 78.288

10.022

22

22

22

22

Stand 1e suppletoire begroting 2016

272.617

289.601

328.411

318.411

318.410

318.410

318.409

Nieuwe mutaties

             

Bijdrage ruilvoet HGIS

   

– 2.618

– 2.618

– 2.618

– 2.618

– 2.618

Stand ontwerpbegroting 2017

272.617

289.601

325.793

315.793

315.792

315.792

315.791

Artikel 2 Taakuitvoering zeestrijdkrachten (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

744.365

689.550

684.177

674.286

674.158

676.368

676.089

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

35.372

28.582

34.609

43.818

50.866

50.684

Stand 1e suppletoire begroting 2016

744.365

724.922

712.759

708.895

717.976

727.234

726.773

Nieuwe mutaties

             

Herschikking tussen de defensieonderdelen

   

– 900

– 900

– 900

– 900

– 900

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

18

18

18

18

18

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

 

3.400

         

Personele gereedheid

   

3.900

7.852

6.140

4.516

2.019

Materiële gereedheid

   

8.800

3.900

6.900

5.300

7.300

Geoefendheid

   

700

700

1.300

1.500

1.700

Risicobijdrage aan dubbele beheerslasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

– 3.800

– 3.800

– 3.800

– 3.800

 

Stand ontwerpbegroting 2017

744.365

728.322

721.477

716.665

727.634

733.868

736.910

Artikel 3 Taakuitvoering landstrijdkrachten (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

1.221.224

1.137.980

1.125.045

1.117.259

1.116.346

1.111.648

1.113.398

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

76.241

67.202

94.805

110.639

132.805

139.333

Stand 1e suppletoire begroting 2016

1.221.224

1.214.221

1.192.247

1.212.064

1.226.985

1.244.453

1.252.731

Nieuwe mutaties

             

Herschikking tussen de defensieonderdelen

   

2.650

2.650

2.650

2.650

2.650

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

7.444

3.855

– 158

– 158

– 148

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

 

52

         

Personele gereedheid

   

20.596

17.680

15.866

12.139

6.339

Materiële gereedheid

   

27.613

26.867

27.713

28.111

30.300

Geoefendheid

   

7.291

7.094

7.317

7.422

8.000

Risicobijdrage aan modernisering IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

– 6.500

– 6.500

– 6.500

– 6.500

 

Stand ontwerpbegroting 2017

1.221.224

1.214.273

1.251.341

1.263.710

1.273.873

1.288.117

1.299.872

Artikel 4 Taakuitvoering luchtstrijdkrachten (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

711.856

633.799

633.609

631.473

623.416

621.628

618.539

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

39.096

24.669

31.590

41.079

47.140

46.988

Stand 1e suppletoire begroting 2016

711.856

672.895

658.278

663.063

664.495

668.768

665.527

Nieuwe mutaties

             

Herschikking tussen de defensieonderdelen

   

– 1.570

– 1.570

– 1.570

– 1.570

– 1.570

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

– 6.530

– 30

2.570

1.970

570

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

 

3

         

Personele gereedheid

   

6.746

6.496

4.083

3.292

1.935

Materiële gereedheid

   

25.321

27.636

19.968

21.342

25.900

Geoefendheid

   

2.933

3.201

2.313

2.472

3.000

Risicobijdrage aan dubbele beheerslasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

– 3.500

– 3.500

– 3.500

– 3.500

 

Stand ontwerpbegroting 2017

711.856

672.898

681.678

695.296

688.359

692.774

695.362

Artikel 5 Taakuitvoering Koninklijke Marechaussee (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

337.157

319.517

323.890

319.724

320.102

320.097

320.097

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

33.037

12.262

13.483

14.736

15.736

15.736

Stand 1e suppletoire begroting 2016

337.157

352.554

336.152

333.207

334.838

335.833

335.833

Nieuwe mutaties

Herschikking tussen de defensieonderdelen

   

– 50

– 50

– 50

– 50

– 50

Personele gereedheid

   

4.450

3.838

4.030

2.924

1.472

Risicobijdrage aan modernisering IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

– 1.800

– 1.800

– 1.800

– 1.800

 

Stand ontwerpbegroting 2017

337.157

352.554

338.752

335.195

337.018

336.907

337.255

Artikel 6 Investeringen Krijgsmacht (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

1.101.504

1.446.203

1.737.320

1.774.760

1.866.337

1.732.509

1.673.438

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

– 109.404

– 161.856

– 15.667

42.652

183.914

36.827

Stand 1e suppletoire begroting 2016

1.101.504

1.336.799

1.575.464

1.759.093

1.908.989

1.916.423

1.710.265

Nieuwe mutaties

             

Opdracht Voorzien in nieuw materieel

0

1.474

42.669

– 29.767

– 57.730

– 88.780

14.157

Herschikking tussen de defensieonderdelen

           

– 6.703

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

5.268

957

3.170

3.470

4.960

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

 

1.474

1.501

10.376

10.000

1.950

 

Doorwerking verkoopopbrengsten roerend goed

   

8.900

– 35.100

– 19.000

– 119.200

– 25.100

Doorwerking ontvangsten medische IT investeringen

   

1.500

1.500

1.500

1.500

1.500

Harmoniseren Defensie Investeringsplan

   

5.900

– 41.500

– 70.900

6.000

22.000

Doorwerking Verkoopopbrengsten Business Case Dienstauto's

   

22.600

37.000

20.500

20.500

20.500

Faciliteren operationele gereedheid

   

– 3.000

– 3.000

– 3.000

– 3.000

– 3.000

               

Opdracht Voorzien in Infrastructuur

0

– 4.710

3.305

– 8.355

4.520

– 5.480

– 21.080

Doorwerking ontvangsten van SVZK voor renovatie van CMH

 

– 4.710

2.385

2.125

200

   

Doorwerking verkoopopbrengsten onroerend goed

   

– 2.400

– 12.300

2.500

– 7.300

– 22.900

Doorwerking overige ontvangsten investeringen

   

– 530

– 2.530

– 2.530

– 2.530

– 2.530

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

   

3.750

4.250

4.250

4.250

4.250

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

100

100

100

100

100

               

Opdracht Voorzien in IT

0

– 739

17.100

69.500

98.900

22.000

– 24.000

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

– 2.000

       

Harmoniseren Defensie Investeringsplan

   

– 7.900

39.500

68.900

– 8.000

– 24.000

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

 

– 739

         

Risicobijdrage aan dubbele beheerslasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

27.000

30.000

30.000

30.000

 

Bekostiging Wetenschappelijk onderzoek

0

0

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

Harmoniseren Defensie Investeringsplan

   

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

Reserve valutaschommelingen

 

– 40.000

         

Reservering valutaschommelingen

 

40.000

         

Stand ontwerpbegroting 2017

1.101.504

1.372.824

1.640.538

1.792.471

1.956.679

1.846.163

1.681.342

Artikel 6 Investeringen Krijgsmacht (bedragen x € 1.000)
 

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

Stand ontwerpbegroting 2016

1.700.083

1.723.996

1.737.196

1.751.146

1.748.806

1.771.556

1.772.856

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

11.319

– 7.760

– 7.770

– 7.780

– 10.731

– 10.083

– 10.083

Stand 1e suppletoire begroting 2016

1.688.764

1.716.236

1.729.426

1.743.366

1.738.075

1.761.473

1.762.773

Nieuwe mutaties

             

Opdracht Voorzien in nieuw materieel

19.660

19.650

19.750

19.540

19.640

19.640

19.630

Herschikking tussen de defensieonderdelen

– 2.200

– 2.200

– 2.200

– 2.200

– 2.200

– 2.200

– 2.200

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

4.860

4.850

4.950

4.740

4.840

4.840

4.830

Doorwerking ontvangsten medische IT investeringen

1.500

1.500

1.500

1.500

1.500

1.500

1.500

Harmoniseren Defensie Investeringsplan

– 2.000

– 2.000

– 2.000

– 2.000

– 2.000

– 2.000

– 2.000

Doorwerking Verkoopopbrengsten Business Case Dienstauto's

20.500

20.500

20.500

20.500

20.500

20.500

20.500

Faciliteren operationele gereedheid

– 3.000

– 3.000

– 3.000

– 3.000

– 3.000

– 3.000

– 3.000

               

Opdracht Voorzien in infrastructuur

1.820

1.820

1.820

1.820

1.820

1.820

1.820

Doorwerking verkoopopbrengsten onroerend goed

– 2.430

– 2.430

– 2.430

– 2.430

– 2.430

– 2.430

– 2.430

Bijdrage V&J Behoud Van Ghent kazerne

500

500

500

500

500

500

500

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

3.750

3.750

3.750

3.750

3.750

3.750

3.750

Opdracht Voorzien in IT

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

Extrapolatie mutaties 1e suppletoir 2016

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

– 18.872

               

Bekostiging Wetenschappelijk onderzoek

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

Harmoniseren Defensie Investeringsplan

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

2.000

Stand ontwerpbegroting 2017

1.712.244

1.739.706

1.752.996

1.766.726

1.761.535

1.784.933

1.786.223

Artikel 7 Ondersteuning krijgsmacht door Defensie Materieel Organisatie (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

758.507

743.894

735.066

731.362

718.756

742.071

746.321

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

38.018

49.394

55.510

70.380

75.978

66.352

Stand 1e suppletoire begroting 2016

758.507

781.912

784.460

786.872

789.136

818.049

812.673

Nieuwe mutaties

             

Herschikking tussen de defensieonderdelen

           

4.503

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

2.600

2.600

2.600

2.600

2.600

Personele gereedheid

   

2.975

2.625

2.283

1.722

834

Materiële gereedheid

   

14.200

14.200

14.200

14.200

14.200

Geoefendheid

   

29.400

29.400

29.900

29.800

34.000

Faciliteren operationele gereedheid

   

1.000

1.000

1.000

1.000

1.000

Risicobijdrage aan dubbele beheerslasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

– 4.300

– 4.300

– 4.300

– 4.300

 

Stand ontwerpbegroting 2017

758.507

781.912

830.335

832.397

834.819

863.071

869.810

Artikel 8 Ondersteuning krijgsmacht door Commando DienstenCentra (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

1.051.112

1.040.571

1.023.483

999.341

972.377

976.188

980.419

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

126.040

96.993

101.906

107.719

118.091

118.063

Stand 1e suppletoire begroting 2016

1.051.112

1.166.611

1.120.476

1.101.247

1.080.096

1.094.279

1.098.482

Herschikking tussen de defensieonderdelen

   

– 130

– 130

– 130

– 130

2.070

Doorwerking Ontvangsten huur Nationaal Militair Museum

   

8.277

8.277

8.277

8.277

8.277

Delta exploitatie nieuwe en bestaande systemen

   

– 6.900

– 7.500

– 8.300

– 8.000

– 8.100

Interdepartementale Budgetoverhevelingen

 

73

156

       

Personele gereedheid

   

5.349

4.799

5.740

4.542

2.012

Geoefendheid

   

5.964

6.066

8.339

8.747

8.000

Faciliteren operationele gereedheid

   

6.262

6.369

8.756

9.184

8.400

Risicobijdrage aan dubbele beheerslasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

23.000

18.000

16.000

14.000

 

Aflossen egalisatieschuld RVB

 

2.965

– 371

– 371

– 371

– 371

– 371

Stand ontwerpbegroting 2017

1.051.112

1.169.649

1.162.083

1.136.757

1.118.407

1.130.527

1.118.770

Artikel 9 Algemeen (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

84.447

100.136

96.386

97.236

96.949

96.440

96.339

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

7.259

352

359

357

353

352

Stand 1e suppletoire begroting 2016

84.447

107.395

96.738

97.595

97.306

96.793

96.691

Interdepartementale Budgetoverhevelingen:

 

– 540

– 521

– 536

– 550

– 299

– 203

Risicobijdrage aan dubbele beheerslasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

– 500

– 500

– 500

– 500

 

Stand ontwerpbegroting 2017

84.447

106.855

95.717

96.559

96.256

95.994

96.488

Niet-beleidsartikel 10 centraal apparaat (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

1.527.669

1.595.554

1.554.518

1.535.397

1.454.377

1.437.616

1.437.236

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

– 6.730

2.853

– 5.794

48.742

65.320

75.939

Stand 1e suppletoire begroting 2016

1.527.669

1.588.824

1.557.371

1.529.603

1.503.119

1.502.936

1.513.175

Nieuwe mutaties

             

Personele gereedheid

   

1.893

1.670

1.480

1.116

589

Faciliteren operationele gereedheid

   

3.607

3.607

3.672

3.672

4.000

Aflossing ABP lening en rente aan Minfin

 

– 28.342

– 34.200

– 30.544

– 18.118

– 19.665

– 28.490

Doorwerking ontvangsten aflossing oude lening en rente

 

28.342

34.200

30.544

18.118

19.665

28.490

Vervallen oude lening

 

– 10.743

– 11.039

– 11.138

– 11.011

– 10.607

– 9.886

Raming nieuwe lening

 

43.578

37.500

26.900

10.200

2.500

0

Risicobijdrage aan dubbele beheerslasten IT en voorziening schadeclaims veteranen

   

– 8.600

– 8.600

– 8.600

– 8.600

 

Stand ontwerpbegroting 2017

1.527.669

1.621.659

1.580.732

1.542.042

1.498.860

1.491.017

1.507.878

Niet-beleidsartikel 11 Geheime uitgaven (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

5.385

5.353

5.352

5.354

5.351

5.350

5.350

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

37

37

37

37

37

37

Stand 1e suppletoire begroting 2016

5.385

5.390

5.389

5.391

5.388

5.387

5.387

Nieuwe mutaties

             

Stand ontwerpbegroting 2017

5.385

5.390

5.389

5.391

5.388

5.387

5.387

Niet-beleidsartikel 12 Nominaal en onvoorzien (bedragen x € 1.000)
 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Stand ontwerpbegroting 2016

153.484

178.628

228.979

282.725

356.568

340.894

Mutaties 1e suppletoire begroting 2016

 

– 102.843

– 126.221

– 167.552

– 268.157

– 321.811

– 328.555

Stand 1e suppletoire begroting 2016

50.641

52.407

61.427

14.568

34.757

12.339

Nieuwe mutaties

             

– personele gereedheid

     

– 6.000

– 12.000

– 22.000

– 39.000

Stand ontwerpbegroting 2017

0

50.641

52.407

67.427

26.568

56.757

51.339

Licence