Visuele begroting

Cijfermatig overzicht

bedragen zijn x1000

Uitleg

Welkom op Rijksfinanciën.nl. Deze site is gecreëerd om meer openheid te bieden over de uitgaven en inkomsten van de Rijksoverheid. Aan de hand van open data van de verschillende ministeries wil het Rijk een stap maken om informatie uit de rijksbegroting en de uitgaven van het Rijk visueel inzichtelijker te maken. Deze site is in ontwikkeling. Einddoel is een moderne, interactieve site waar iedereen gebruik kan maken van de open data van het Rijk. De site is daarom continu in beweging; gedurende het jaar worden open data en functionaliteiten toegevoegd. Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over deze site? Zie dan de contactgegevens onderaan de pagina.

Deze site maakt het mogelijk om:

  • Te zien hoe de inkomsten en uitgaven per hoofdstuk opgebouwd zijn
  • Deze onderverdeling te vergelijken met andere jaren, maar ook de uitgaven te vergelijken met de oorspronkelijke begroting en te zien waar meer of minder geld naar toe gaat
  • Te zien welke subsidies verstrekt zijn

Bovenin staat het hoofdfiguur (de donut). In dit overzicht zijn de begrotingshoofdstukken van de rijksoverheid elk in een aparte kleur weergegeven. Elk partje vertegenwoordigt één onderdeel, oftewel begrotingshoofdstuk. In dit figuur geeft de grootte van het partje de hoeveelheid geld het binnen de totale begroting weer. Door op een partje te klikken, wordt getoond hoe het betreffende begrotinghoofdstuk is opgebouwd. Meer informatie over wat de Rijksbegroting is en lees je door te klikken op Uitleg begroting.

Alle hier gepresenteerde gegevens zijn onderdeel van eerder gepubliceerde Miljoenennota’s, Begrotingen en Jaarverslagen. Deze Miljoenennota’s, Begrotingen en Jaarverslagen staan op: http://www.rijksbegroting.nl (Externe link). Geïnteresseerd in het bredere budgettaire beeld van de rijksoverheid? Kijk dan op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/miljoenennota-rijksbegroting-en-troonrede (Externe link).