Base description which applies to whole site

6. Financieel- en materieel beheer IXA en IXB

Op basis van de mij beschikbare informatie zijn er geen vermeldenswaardige bevindingen behoudens het onderstaande.

ICT voorwaarden voor open standaarden

Voldaan wordt aan de verplichting van artikel 3, eerste lid van de instructie rijksdienst bij aanschaf ICT-diensten of ICT-producten, met uitzondering van het onderdeel webrichtlijnen. Uit onderzoek is gebleken dat niet alle websites onder de verantwoordelijkheid van het kerndepartement voor de volle 100% voldoen aan deze richtlijnen. In 2012 is op nagenoeg alle websites actie ondernomen. In nauwe samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de acties voor de overheid coördineert, zijn verbeteringen aan diverse websites aangebracht. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de migratie van websites naar platformen als rijksoverheid.nl en rijksportaal.nl. Deze platformen voldoen reeds aan de richtlijnen.

Europese aanbestedingsregels bij Domeinen Roerende Zaken

In 2012 zijn de Europese aanbestedingsregels niet in alle gevallen nageleefd. Er zijn onrechtmatige betalingen gedaan voor € 1,2 mln. DRZ heeft maatregelen getroffen om toekomstige onrechtmatigheden te voorkomen. DRZ is aangesloten bij het InkoopUitvoeringsCentrum (IUC) van de Belastingdienst en heeft daardoor de beschikking over gespecialiseerde inkopers en juristen. Daarnaast is in 2012 het contractbeheer volledig geactualiseerd, waarbij maandelijks rappellijsten worden beoordeeld op afloopdatum van contracten. Tevens is op het contractbeheer een verbijzonderde interne controle ingesteld.

Agentschap

In de afgelopen periode heeft het Agentschap te maken gehad met 2 incidenten in het financieel beheer. Het eerste heeft betrekking op onjuiste toerekening van de agio in de jaren 2009 t/m 2012 waardoor € 452 mln. te weinig rentelasten op transactiebasis zijn verantwoord. Het tweede incident heeft betrekking op de situatie dat in 2011 meer derivatencontracten zijn afgesloten dan volgens het risicokader nodig waren. Het te vroeg afsluiten van deze swaps heeft een negatief gevolg voor het budget in 2012 van € 57,4 mln.. Het Agentschap heeft enkele verbetermaatregelen genomen om dergelijke incidenten te voorkomen. Daarnaast worden er monitoringsinstrumenten ingezet om snel achter eventuele fouten te komen.

Licence