Base description which applies to whole site

1. Majeure wijzigingen op de begroting van Buitenlandse Zaken

De voorliggende suppletoire begroting bevat de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de ontwerpbegroting 2010. Deze mutaties betreffen wijzigingen die ook in de Voorjaarsnota zijn verwerkt. In voorliggende suppletoire begroting zijn de toezeggingen verwerkt die de minister voor Ontwikkelingssamenwerking deed tijdens de begrotingsbehandeling 2010. Dit betekent dat de oorspronkelijk opgenomen kortingen op de onderwijsprogramma’s in Mali (EUR 6 miljoen) en Mozambique (EUR 7 miljoen) ongedaan gemaakt zijn.

In het kader van de motie Vendrik, waarbij bepleit wordt dat extra geld zou moeten gaan naar vredesdividend- en burgereducatieprojecten in Zuid-Soedan via NGO’s, kan gemeld worden dat een extra bedrag van EUR 1,6 miljoen toegekend wordt ten behoeve van activiteiten bij de thema’s mensenrechten en goed bestuur. Daarnaast is voor Soedan, in tegenstelling tot andere OS-partnerlanden, geen korting doorgevoerd op het landenprogramma als gevolg van de daling van het ODA-budget. De Nederlandse bijdrage aan Soedan in 2010 zal zich naar verwachting met name richten op het goed functionerende Basic Services Fund, dat via NGO’s voorzieningen levert op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en water en sanitatie, een programma in Zuid-Soedan dat onafhankelijke berichtgeving bevordert en een bijdrage aan SUWEP om vrouwen extra voorlichting over de verkiezingen te geven. Verder worden substantiële bijdragen gegeven aan het VN- verkiezingsfonds en het Carter center waarmee onder meer lokale organisaties ten behoeve van kiezerseducatie en verkiezingswaarneming worden ondersteund.

De aanpak van milieuproblemen en ontbossing, waarvoor de motie eveneens pleit, wordt gesteund via lopende programma’s van IFAD en UNICEF, die duurzame, kleinschalige landbouw en duurzaam waterbeheer bevorderen.

Overigens geldt voor 2010 onverkort dat realisatie van deze plannen afhankelijk is van de absorptiecapaciteit van de organisaties die de programma’s uitvoeren. Ontwikkelingen op politiek en veiligheidsgebied spelen daarbij een rol.

De toezegging die de minster tijdens de begrotingsbehandeling deed om een bijdrage van EUR 1,5 miljoen te doen aan het Guyana Shield programma in Suriname is eveneens verwerkt in de begroting.

Overzicht belangrijkste suppletoire uitgavenmutaties 2010 (x EUR 1,0 mln)

In de volgende tabel volgt een overzicht van majeure wijzigingen ten opzichte van de ontwerpbegroting 2010 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, gevolgd door een toelichting per mutatie. Alleen de mutaties die te maken hebben met beleidsmatige wijzigingen zijn in het overzicht opgenomen.

Artikel

 

Mutatie

1

Mensenrechten

1,9

2

Bestrijding Internationaal Terrorisme

0,5

2

Regionale Stabiliteit en Crisisbeheersing

52,7

2

Humanitaire hulpverlening

22,5

7

Consulaire dienstverlening en migratie

7,1

Mensenrechten (beleidsartikel 2)

De verhoging wordt voor het grootste deel veroorzaakt door een extra bijdrage aan het mensenrechtenprogramma in Soedan (EUR 1,2 miljoen).

Bestrijding Internationaal Terrorisme (beleidsartikel 2)

De meerjarige verhoging van EUR 0,5 mln wordt veroorzaakt door een bijdrage van 5 jaar aan het nieuw op te richten Internationaal Anti-terrorisme Instituut.

Regionale Stabiliteit en Crisisbeheersing (beleidsartikel 2)

De ophoging van ruim 52 miljoen in 2010 en EUR 15 miljoen in latere jaren wordt enerzijds veroorzaakt door een verhoging van de verplichte bijdrage aan VN crisisbeheersingsoperaties en de ODA-inzet ten behoeve van Afghanistan. Anderzijds is sprake van een verlaging van de bijdrage aan het Stabiliteitsfonds.

Humanitaire Hulpverlening (beleidsartikel 2)

De mutatie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een aanpassing van het noodhulpbudget als gevolg van met name de toezeggingen naar aanleiding van de aardbeving in Haïti (EUR 12 miljoen in 2010).

Consulaire dienstverlening en migratie (beleidsartikel 7)

In 2010 zijn extra uitgaven verricht naar aanleiding van de consulaire bijstand welke geleverd is na de aardbeving in Haïti. De toename van het budget voor dit artikel wordt verder hoofdzakelijk veroorzaakt doordat het beheer, onderhoud en de ontwikkeling van consulaire informatiesystemen hogere kosten met zich meebrengen dan oorspronkelijk waren voorzien.

Licence