Base description which applies to whole site

2.5. Vreemdelingen

Het vreemdelingenbeleid heeft betrekking op vreemdelingen die Nederland als veilig toevluchtsoord beschouwen, reguliere migranten en gezinsmigranten. Het beleid richt zich op gereglementeerde en beheerste toelating tot, verblijf in en vertrek uit Nederland of terugkeer van vreemdelingen, die in nationaal en internationaal opzicht maatschappelijk verantwoord is.

Prioriteiten voor 2011 zijn:

  • Consequente uitvoering van de betere en snellere asielprocedure ingevolge de op 1 juli 2010 in werking getreden herziening van de Vreemdelingenwet 2000 ten behoeve van een rechtvaardig en humaan asielbeleid. Beter door meer zorgvuldigheid bij de voorbereiding van de asielzoeker, medisch advies en continuïteit in de rechtsbijstand. Sneller door meer asielaanvragen te behandelen in de aanmeldprocedure. Blijvende aandacht voor kwetsbare groepen zoals gezinnen met kinderen, alleenstaande minderjarigen, asielzoekers met medische problemen, achtergebleven vrouwen en slachtoffers van mensenhandel. Herhaalde aanvragen zijn hierdoor in de regel onnodig en kunnen, voorzover ze toch worden gedaan, in beginsel versneld worden afgehandeld.

  • Een effectief en efficiënt toegangs- en grenstoezicht, waardoor illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit wordt voorkomen.

  • De overgang naar een toelatingsbeleid dat selectief is: uitnodigend waar het kan en restrictief waar het moet. Gewenste vormen van migratie worden met een innovatief en eigentijds migratiebeleid gestimuleerd, ingevolge de op 1 januari 2011 in werking tredende herziening van de Vreemdelingenwet 2000. Ingezet wordt op vereenvoudiging van het huidige vergunningenstelsel, verbetering van toelatingsprocedures en versterking van toezicht en handhaving.

  • Effectieve terugkeer van vreemdelingen die niet voor toelating in aanmerking komen, uitgaande van de eigen verantwoordelijkheid van de vreemdeling, met de nadruk op zelfstandig en vrijwillig vertrek en vermindering van herhaalde aanvragen.

  • Prioriteit bij het realiseren van vertrek van vreemdelingen die een veiligheidsrisico vormen, zoals criminele vreemdelingen, al dan niet illegaal.

  • Voor de verkrijging van het Nederlanderschap zal ingevolge de gewijzigde Rijkswet op het Nederlanderschap voor het gehele Koninkrijk, vanaf 1 januari 2011 de eis van voldoende kennis van het Nederlands gelden.

Licence