Base description which applies to whole site

1. BELEIDSARTIKELEN

Beleidsartikel 1. Openbaar bestuur en democratie

Er is circa € 1,9 mln. minder verplicht. Tevens is er circa € 2,8 mln. minder uitgegeven.

Toelichting

Zoals eerder aan de Tweede Kamer gemeld, heeft er voor de subsidies ondersteuningsteam asielzoekers en vergunninghouder (OTAV), A&O fonds vakmanschap en de aanvullende subsidie oorlogsgravenstichting (OGS) een herschikking binnen artikel 1 plaatsgevonden (Kamerstukken II 2016–2017 34 550 VII, nr. 40).

De onderuitputting op zowel de verplichtingen als uitgaven houdt hoofdzakelijk verband met de onderuitputting op het subsidiebudget voor politieke partijen (€ 1,3 mln.). Dit komt omdat de Partij voor de Vrijheid niet in aanmerking komt voor een subsidie. Daarnaast zijn er minder kosten gemaakt voor het Referendum (€ 0,5 mln.) en is er minder uitgegeven op het budget voor verkiezingen (€ 0,7 mln.)

Beleidsartikel 2. Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Op dit artikel is circa € 21,4 mln. minder verplicht. Daarnaast is er circa € 1,2 mln. meer uitgegeven. Tevens is er circa € 0,2 mln. meer ontvangen.

Toelichting

De onderuitputting op de verplichtingen over 2016 hangt samen met de overschrijding van het verplichtingenbudget zoals gemeld bij Slotwet 2015. In 2016 zijn geen grote meerjarige verplichtingen aangegaan, vandaar dat het verplichtingenbudget in 2016 niet geheel is gerealiseerd.

Beleidsartikel 6. Dienstverlenende en innovatieve overheid

Op dit artikel is circa € 25,4 mln. minder verplicht. Ook is er circa € 1,9 mln. minder uitgegeven.

Daarnaast is er op dit artikel circa € 0,7 mln. meer ontvangen.

Toelichting

De onderuitputting op verplichtingen hangt grotendeels samen met het moment van versturen van de opdrachtbrieven aan de agentschappen Logius, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR). Het moment van versturen bepaalt in welk jaar een verplichting wordt vastgelegd. Eind 2016 zijn niet alle opdrachtbrieven voor 2017 verstuurd, waardoor er onderuitputting op de verplichtingen is ontstaan.

Beleidsartikel 7. Arbeidszaken overheid

Op dit artikel is circa € 9,6 mln. minder verplicht. Daarnaast is er circa € 3,8 mln. minder uitgegeven.

Tevens is er op dit artikel circa € 0,6 mln. meer ontvangen.

Toelichting

De verplichtingen zijn € 4,2 mln. lager doordat in 2016 uitbetaalde subsidies al in 2015 zijn aangegaan en er voor 2017 geen verplichtingen zijn aangegaan.

Daarnaast hangt de onderuitputting op zowel verplichtingen als uitgaven voor een deel samen met onderuitputting op de regelingen Arbeidsmarkt (€ 0,6 mln.), Programma Veilige Publieke Taak (€ 0,2 mln.) en Zorg voor politieke ambtsdragers (€ 0,4 mln.).

Tevens zijn de verplichtingen en uitgaven op pensioenen en uitkeringen van politieke ambtsdragers lager uitgekomen dan begroot.

Licence