Base description which applies to whole site

2. Beleid

Toegenomen behoefte op een krappe markt vraagt om snel handelenDe Russische invasie in Oekraïne noopt tot het ontplooien van aanvullende activiteiten aan de oostflank van het NAVO verdragsgebied. Dit vergt een snelle aanvulling van de inzetvoorraad munitie. Dit speelt zich af in de context dat wereldwijd de vraag naar munitie toeneemt en daarmee de krapte op de markt groter wordt. De huidige piekcapaciteit van de munitie-producerende industrie wordt waarschijnlijk snel bereikt. Gelet op de toegenomen behoefte en de krappe markt wil Defensie snel orders plaatsen voor de levering van conventionele en kapitale munitie. Vanwege het verdringingseffect is snelheid van handelen belangrijk. Hiermee wil Defensie voorkomen achteraan te moeten aansluiten. Daarom hanteert Defensie de Fast Track Procurement procedure zoals beschreven in het Defensie Materieel Proces (DMP) (Kamerstuk 27 830, nr. 184 van 31 augustus 2016).

Defensie zal voor €458 miljoen versneld orders plaatsen, waarvoor Defensie met deze incidentele suppletoire begroting het budget toevoegt aan dit artikel. Dit budget maakt deel uit van het budget dat in het coalitieakkoord voor Defensie is opgenomen. Dit budget is thans gereserveerd op de Aanvullende Post bij het ministerie van Financiën en zou bij eerste suppletoire begroting worden toegevoegd aan de Defensiebegrotingen en in de Defensienota 2022 worden toegelicht. Vanwege de toegelichte urgentie wordt dit budget versneld toegevoegd aan het DMF.

Hogere verplichtingen

Het verplichtingenbudget voor 2022 wordt verhoogd met €458,1 miljoen. Het merendeel van de bijhorende uitgaven zal plaatsvinden in 2023 en 2024.

Hogere uitgaven

Het uitgavenbudget voor 2022 wordt verhoogd met €8,8 miljoen. Voor 2023 wordt dit verhoogd met €287,6 miljoen (inclusief €27 miljoen risicoreservering) en voor 2024 met €161,7 miljoen (inclusief €8 miljoen risicoreservering).

Licence