Base description which applies to whole site

2. Beleidsartikelen

Curaao ontvangt onder voorwaarden liquiditeitssteun van Nederland om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 30oktober 2020 heeft de Rijksministerraad (RMR), op basis van advies van het College financieel toezicht (Cft), geoordeeld dat Curaao aan de voorwaarden van de tweede tranche liquiditeitssteun voldoet. Curaao heeft de Rijksministerraad laten weten akkoord te gaan met de inhoud van het voorstel van de Rijkswet Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Rijkswet COHO). De instemming van Curaao met de genoemde set voorwaarden maakte voor de Rijksministerraad de weg vrij om over te gaan tot het verstrekken van een derde tranche liquiditeitssteun en daaraan gekoppeld een investeringspakket. De Tweede Kamer is hierover genformeerd in de kamerbrief Akkoord Curaao en Nederland inzake voorwaarden liquiditeitssteun (Kamerstukken II 2020/21, 35420, nr. 177). Op 13november 2020 heeft de Rijksministerraad besloten tot een actualisatie van de derde tranche liquiditeitssteun aan Curaao ten behoeve van de resterende liquiditeitsbehoefte voor 2020. De Tweede Kamer is hierover genformeerd in de kamerbrief Afwijken van begrotingsnormen door Aruba, Curaao en Sint Maarten (kenmerk: 2020000065151).

Ook Aruba ontvangt onder voorwaarden liquiditeitssteun van Nederland om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 13november 2020 heeft de Rijksministerraad, op basis van advies van het Collega Aruba financieel toezicht (CAft), geoordeeld dat Aruba in voldoende mate aan de voorwaarden van de tweede tranche liquiditeitssteun voldoet. Ook Aruba heeft de Rijksministerraad laten weten akkoord te gaan met de inhoud van het voorstel van de Rijkswet COHO. Derhalve wordt ook voor Aruba overgegaan tot het verstrekken van een derde tranche liquiditeitssteun inclusief een bijbehorend investeringspakket. De Tweede Kamer is hierover genformeerd in de kamerbrief Akkoord Aruba en Nederland inzake voorwaarden liquiditeitssteun (kenmerk: 2020000064890).

Voor zowel Curaao als Aruba geldt dat voortgang in de uitvoering van de voorwaarden derde tranche en de nog te maken nadere afspraken in het kader van de uitvoeringsagenda als voorwaarde gelden voor een volgende tranche liquiditeitssteun.

Licence