Base description which applies to whole site

1. Inhoudelijke toelichting

Dit onderdeel van de memorie van toelichting bestaat uit een inhoudelijk deel en een artikelsgewijs deel. Per beleidsartikel wordt een overzicht van de wijzigingen gegeven, inclusief toelichting. Daarbij worden mutaties groter of gelijk aan onderstaande staffel toegelicht:

Omvang begrotingsartikel

Beleidsmatige mutaties

Technische mutaties

(stand ontwerpbegroting in € miljoen)

(ondergrens in € miljoen)

(ondergrens in € miljoen)

< 50

1

2

=> 50 en < 200

2

4

=> 200 < 1000

5

10

=> 1000

10

20

Suppletieregeling cultuur

Met het samenstellen van de steunpakketten voor de culturele en creatieve sector is een suppletieregeling opgezet. Deze regeling biedt een compensatie voor producenten en organisatoren van concerten en/of voorstellingen die te maken kregen met geleden verlies door covid-19-maatregelen bij concerten en voorstellingen. Binnen deze regeling is voor professionele podiumkunst activiteiten een compensatie voorzien tot 85% van verloren kaartverkoop inkomsten minus de wel ontvangen kaartverkoop. Op deze regeling is overtekend, waardoor er extra middelen benodigd zijn om iedereen te kunnen compenseren. Het betreft € 41,7 miljoen. Deze middelen worden via deze Incidentele Suppletoire Begroting toegevoegd aan de OCW-begroting.

Ventilatie in scholen

Voor optimale leerprestaties is het belangrijk dat scholen zo verantwoordelijk mogelijk fysiek onderwijs kunnen blijven organiseren. Goede luchtkwaliteit maakt hier onderdeel van uit, om het risico op covid-19 besmettingen te verkleinen. Daarnaast dient onderwijspersoneel les te geven onder goede arbeidsomstandigheden, goede luchtkwaliteit is hierbij van groot belang. Via de begroting van BZK liep reeds de specifieke uitkering ventilatie in scholen voor gemeenten (SUViS-regeling), waarmee het Rijk een bijdrage levert om de ventilatie op orde te krijgen. Deze specifieke uitkering is bedoeld om het binnenklimaat en daarmee de ventilatie van bestaande schoolgebouwen te verbeteren en loopt tot en met 30 april 2022. Momenteel wordt een nieuwe maatwerkoplossing uitgewerkt. Via deze Incidentele Suppletoire Begroting wordt in totaal € 140,0 miljoen overgeheveld van de Aanvullende Post naar de OCW-begroting ten behoeve van de maatwerkoplossing.

Nationaal Programma Onderwijs

Het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs) beoogt via een tijdelijke investering in het onderwijs corona-gerelateerde leervertragingen, zowel cognitief als sociaal-emotioneel, aan te pakken. Via deze Incidentele Suppletoire Begroting wordt het tweede deel, wat nog op de Aanvullende Post stond voor het NP Onderwijs, overgeheveld naar de OCW-begroting. Het betreft in totaal ruim € 700,0 miljoen. Daarnaast wordt de in totaal € 1,2 miljard die op Artikel 91 (nog onverdeeld) stond op de juiste plekken in de OCW-begroting gezet. In totaal wordt er ongeveer € 1,9 miljard toegevoegd aan (hoofdzakelijk) de aanvullende bekostiging op Artikel 1 (primair onderwijs) en Artikel 3 (voortgezet onderwijs). Bij de start van het NP Onderwijs is aangegeven dat het de bedoeling is dat scholen de extra middelen besteden in de schooljaren 2021/2022 en 2022/2023. Per brief van 25 februari 2022 over Bijsturing NP Onderwijs: verdeling middelen en verlenging van de bestedingstermijn (Kamerstukken 2021/2022, 35925, nr 155) is aangegeven dat scholen de middelen die zij ontvangen voor schooljaar 2022/2023 ook in schooljaar 2023/2024 en in schooljaar 2024/2025 kunnen besteden aan de interventies van de menukaart. Daarom zijn er middelen naar 2023 tot en met 2025 geschoven, zodat de ondersteuning aan scholen en de monitoring gedurende de gehele looptijd van het NP Onderwijs in stand kan worden gehouden.

Licence