Base description which applies to whole site

BIJLAGE 2

AANBEVELINGEN ALGEMENE REKENKAMER

Toezegging naar aanleiding van aanbeveling RekenkamerResultaat
Er komt een vervolgnotitie op het plan van aanpak van het integriteitsbeleid voor heel Domeinen, een opzet zal worden gemaakt voor een dilemmatraining en een vertrouwenspersoon integriteit zal worden benoemd.In vervolg op het in 2003 opgestelde plan van aanpak heeft Domeinen in 2004 een notitie opgesteld, waarin opgenomen een gedragscode voor alle mede- werkers van Domeinen. De OR heeft eind 2004 zijn instemming hieraan gegeven. Inmiddels zijn in samenwerking met CDV de voorbereidingen gestart om aan de gedragscode ruime bekendheid te geven. Eind februari/ begin maart 2005 start hiertoe een breed opgezette campagne.In de periode november 2004 tot januari 2005 zijn aan alle daarvoor in aanmerking komende medewerkers dilemmatrainingen gegeven.Financiën heeft in 2004 voor Domeinen een vertrouwenspersoon integriteit aangesteld.
  
De Belastingdienst heeft gekozen voor een fundamen- tele aanpak, die tijd kost, van de onvolkomenheden die zich voordoen bij de toegang tot vertrouwelijke gegevens. De aanbevelingen van de AR uit 1999 blijven bij deze aanpak een nadrukkelijke plaats innemen. In dat kader zal op 31 december 2004 een schoningsslag van in systemen aanwezige autorisaties zijn gerealiseerd. Daarnaast zal worden onderzocht voor welke systemen logging en loganalyse toegevoegde waarde hebben.De schoningsslag van in systemen aanwezige autorisaties is nagenoeg volgens planning gerealiseerd.In 2004 heeft de Belastingdienst onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van «loggen» op het raadplegen van gegevens uit risicovolle systemen. Gebleken is dat het loggen op geraadpleegde gegevens nu niet mogelijk is. Enerzijds is dat gelegen in de wijze waarop de huidige informatiesystemen zijn opgezet en anderzijds de constatering dat ook de markt geen software voorhanden heeft die hiervoor ingezet kan worden. Overigens is het zo dat de Belastingdienst voor het meest risicovolle proces (technisch beheer) een loggings-infrastructuur heeft; binnen de transactiesystemen wordt een audittrail vastgehouden.
  
Het steeds verder verhogen van de VBTB-conformiteit in het jaarverslag en de begroting is een belangrijk aandachtspunt.Ten einde de VBTB-conformiteit in begroting en jaarverslag te verhogen is in 2004 de opzet van de beleidsartikelen binnen begrotingshoofdstuk IXB vernieuwd. Mede in het licht van de VBTB-evaluatie is ook het jaarverslag 2004 aangepast.
Licence