Base description which applies to whole site

Bijlage 1

Toezichtrelaties en ZBO's/RWT's

Binnen VROM houdt de afdeling TopZO (Toezicht op Zelfstandige Organen) toezicht namens de minister van VROM op de continuïteit van de bedrijfsvoering en de kwaliteit van de taakuitoefening van de zelfstandige organen VROM. Met de oprichting van TopZO, ultimo oktober 2003, is binnen VROM een strikte scheiding tussen enerzijds beleid/aansturing en anderzijds toezicht op de zelfstandige organen VROM geëffectueerd.

TopZO geeft uitvoering aan de taken en bevoegdheden van de minister van VROM, zoals vastgelegd in Instellingswetten of statuten, met betrekking tot de in deze paragraaf genoemde zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) en rechtspersonen met een wettelijke taak (RWT's) alsmede de twee waarborgfondsen Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

In het verslagjaar zijn de jaarstukken over 2003 en de begrotingen voor het jaar 2005 van onderstaande ZBO's/RWT's – al dan niet na aanpassing – door de minister goedgekeurd, dit is inclusief in voorkomende gevallen een wijziging van de tarieven. Tevens zijn een aantal mutaties in het bestuur van betreffende ZBO's/RWT's doorgevoerd en is een aanvang gemaakt met de invoering van de zogenaamde Code Goed Bestuur bij een aantal ZBO's. Met betrekking tot de invulling van deze bevoegdheden zijn geen verdere bijzonderheden te melden.

In het verslagjaar is verder een start gemaakt met de implementatie van de «Toezichtvisie op zelfstandige organen VROM», die door de bewindslieden eind 2003 is goedgekeurd. Deze toezichtvisie sluit aan op de Kaderstellende visie op Toezicht en de (ontwerp) Kaderwet ZBO's. Ter concretisering van de verantwoordings- en toezichtrelatie tussen VROM en ZBO's/RWT's worden bestaande toezichtarrangementen geactualiseerd, dit is inclusief het opstellen van een Informatie- en Controleprotocol.

Voorts heeft de minister een periodieke evaluatie naar de doeltreffendheid en doelmatigheid en sturingsrelatie van het ZBO Kadaster doen uitvoeren (brief standpunt minister van VROM d.d. 16 december 2004; (Krst II, 2004–2005, 29 800 XI, nr. 94) en is een audit naar het functioneren van het CTB gedaan. In 2005 zal worden toegezien op de implementatie van de aanbevelingen. Ook uit overwegingen van doeltreffendheid en doelmatigheid van de uitvoering Bodembeleid is het ZBO Service Centrum Grond eind 2004 in materiële zin opgeheven en onderdeel geworden van het agentschap Senter/Novem. De resterende taak van het ZBO SCG: i.c.adviezen over de reinigbaarheid van grond, komt in de loop van 2005 te vervallen.

Hieronder volgt een overzicht van de ZBO's en RWT's die onder de verantwoordelijkheid van de minister van VROM vallen per 31 december 2004.

 ZBORWTRealisatie raming
Huurcommissiesjanvt€ 1,196 mln
Centraal Fonds voor de Volkshuisvestingjaja€ 0
Stichting Bureau Architectenregisterjaja€ 0
Service Centrum Grond1jaja€ 0
College Toelating Bestrijdingsmiddelen3jaja€ 0
Stichting Erkenningsregeling voor de uitoefening van het Koeltechnisch bedrijf2neenee€ 0
Fonds LuchtverontreinigingnvtjaEr zijn in 2004 geen betalingen uit het Fonds gedaan.
Stichting Advisering Bestuursrechtspraaknvtja€ 4 917 mln
Dienst voor het Kadaster en de Openbare Registersjaja€ 0

Toelichting:

1. De taken van het SCG zijn per november 2004 goeddeels overgedragen naar de uitvoeringsorganisatie Bodem+ van het agentschap SenterNovem. Als in de loop van 2005 de Wet bodembescherming is gewijzigd en lopende rechten en verplichtingen van het SCG zijn afgewikkeld, dan wordt het ZBO opgeheven.

2. In 2004 is een traject gestart tot het intrekken van de ministeriële regeling tot aanwijzing van de Stichting Erkenningen voor het Koeltechnisch Installatiebedrijf (STEK). Intrekking is voorzien in 2005, waarmee het ZBO STEK wordt opgeheven.

3. Het ZBO valt onder de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de minister van LNV, SZW, VWS en VROM, waarbij de minister van LNV het voortouw heeft.

NB. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen:

Zoals ook aangegeven in de Begroting 2005 is het WEW op dit moment geen ZBO/RWT. Met de stichting WEW is eerder overeengekomen dat in het verlengde van het kabinetsstandpunt IBO VOR opnieuw de positionering van het WEW zal worden bezien.

Gegeven de achtervangovereenkomst WEW – Rijk wordt toezicht gehouden op met name de financiële aspecten van de relatie met het WEW, dit is inclusief de risico's voor de achtervangers Rijk en VNG.

Licence