Base description which applies to whole site

BEDRIJFSVOERINGSPARAGRAAF

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Minister van Financiën verklaren hierbij als volgt:

In het Regeerakkoord is afgesproken dat de belegde ruimte in het Fonds Economische Structuurversterking (FES) op het gebied van Verkeer en Vervoer, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Duurzaamheid en Kennis en Innovatie wordt overgeheveld naar het Infrastructuurfonds respectievelijk de departementale begrotingen. Daarnaast is afgesproken dat er deze kabinetsperiode geen additionele voeding plaats vindt van het FES. De onbelegde ruimte is ten goede gekomen aan de algemene middelen. Dit besluit is verwerkt in de Nota van Wijziging op de begroting 2011 van het FES (TK 32 500-D, nr. 4). Voorts is bepaald dat het begrotingsjaar 2010 binnen het FES wordt afgewikkeld. Voor deze handelwijze is gekozen om te voorkomen dat verschillende regimes zouden gelden voor de verantwoording van FES-bijdragen in het begrotingsjaar 2010.

De FES-beheerder heeft in januari 2011 de rijksbetaalstukken van de betrokken departementen ontvangen betreffende de projectuitgaven in het jaar 2010. Een feitelijk rapport van bevindingen inzake het rijksbetaalstuk is ondertekend door de betrokken departementale auditdienst en zorgt voor assurance omtrent de juistheid van de verrekening. De rijksbetaalstukken zijn verwerkt in het jaarverslag.

Bij ongewijzigd beleid zou elk betrokken departement uiterlijk 31 mei 2011 een verantwoording over de FES-uitgaven in jaar 2010 voorzien van een specifieke accountantsverklaring. Dit is de zogenaamde aanvullende toets op FES-waardigheid. Verrekening zou dan plaats vinden in het begrotingsjaar 2011 met het FES. Aangezien er echter vanaf het begrotingsjaar 2011 geen voeding van het FES plaatsvindt kan een verrekening niet meer plaatsvinden. Daarom is gekozen om de FES-waardige verantwoording 2010 met ingang van 2011 te laten vervallen. De rechtmatigheid en doelmatigheid van de projectuitgaven blijven op de gebruikelijke wijze verantwoord worden via de jaarverslagen van de desbetreffende vakdepartementen.

In 2010 is op een gestructureerde wijze aandacht besteed aan het financieel beheer, het materieel beheer en de daartoe behorende administraties van het FES. Dit heeft geleid tot beheerste bedrijfsprocessen. Zowel bij de interne controle als bij de extern uitgevoerde controles zijn geen onrechtmatigheden aangetroffen die buiten de toleranties vielen.

Licence