Base description which applies to whole site

6. BEDRIJFSVOERINGSPARAGRAAF

BEDRIJFSVOERINGSPARAGRAAF BEGROTINGSHOOFSTUK 4

Inleiding

In de bedrijfsvoeringparagraaf wordt verslag gedaan van relevante kwaliteitsverbeteringen en aandachtspunten in de bedrijfsvoering. De bedrijfsvoeringparagraaf heeft conform de Comptabiliteitswet het karakter van een uitzonderingsrapportage. Voor de algemene en ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties brede onderwerpen en dossiers wordt verwezen naar de bedrijfsvoeringparagraaf van het Jaarverslag Hoofdstuk VII. In deze paragraaf komen alleen de verplichte elementen en specifieke onderwerpen voor Hoofdstuk IV aan de orde, te weten de rechtmatigheid en de totstandkoming van de niet-financiële informatie.

Rechtmatigheid

In 2010 is geen sprake van overschrijding van de tolerantiegrenzen voor de rechtmatigheid en voor de getrouwe weergave.

Totstandkoming beleidsinformatie

Algemene aandachtspunten bij de totstandkoming van de niet financiële beleidsinformatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn opgenomen in de bedrijfsvoeringparagraaf in het jaarverslag Hoofdstuk VII.

Een bijzondere categorie niet-financiële informatie zijn de beleidsdoorlichtingen. In de begroting voor 2010 stond een beleidsdoorlichting gepland voor het beleidsartikel 1 Bijdragen aan het waarborgen van de rechtszekerheid en de mensenrechten op de Nederlandse Antillen en Aruba. Deze beleidsdoorlichting is in 2010 van start gegaan en heeft een doorlooptijd tot medio 2011.

Financieel en materieel beheer

Het jaar 2010 heeft in het teken gestaan van de oprichting en het opzetten van de dienstverlening van de RCN (Rijksdienst Caribisch Nederland) en heeft de RCN veel werk verzet om de administratieve organisatie en processen op orde te brengen. De RCN voldoet echter nog niet aan de gestelde eisen voor financieel en materieel beheer.

Het financieel en materieel beheer van de directie Koninkrijksrelaties maakt onderdeel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Opmerkingen over de kwaliteit van onder meer de centrale inkoop, personeelsbeheer, financiën en betaalgedrag zijn opgenomen in de bedrijfsvoeringparagraaf van hoofdstuk VII.

Schuldsanering

In 2010 is het belangrijkste deel van de schuldsanering van de voormalige Nederlandse Antillen afgesloten. De uitstaande leningen van het Land en van het eilandgebied Curaçao zijn door Nederland overgenomen en gedeeltelijk gesaneerd. Voor het niet gesaneerde deel hebben de nieuwe landen Curaçao en St. Maarten langlopende leningen afgesloten met Nederland.

Ten aanzien van de betalingsachterstanden van het Land en de eilandgebieden zijn de tot en met 2005 opgebouwde en niet betaalde schulden door het Land, Curaçao en St. Maarten gesaneerd. De achterstanden van de BES eilanden tot en met 2005 zijn nagenoeg opgelost. De schulden zijn gecontroleerd en voorzien van een accountantsverklaring. Gesaneerde achterstanden ontstaan in de jaren 2006 en 2007 van de BES eilanden zijn voorzien van positieve adviezen van het College Financieel Toezicht. Voor de achterstanden uit hoofde van pensioenpremies, duurtetoeslagen e.d. is een aparte procedure gevolgd en valt derhalve onder de Kan-bepaling.

Licence