Base description which applies to whole site

1. Inleiding

De afgelopen jaren werd het beleidsverslag opgebouwd aan de hand van de kabinetsdoelstellingen van het Kabinet-Balkenende IV. Met het aantreden van het huidige Kabinet-Rutte komt deze indeling te vervallen.

Het begrotingsjaar 2010 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar; het kende het grootste deel van het jaar een demissionair kabinet. Concreet betekent dit dat veel initiatieven die waren aangekondigd in de beleidsagenda 2010 niet volledig of met vertraging tot uitvoering zijn gebracht. Zo zijn onderdelen van het kabinetsbeleid controversieel verklaard en andere onderdelen zijn voorlopig – in afwachting van een nieuw Kabinet – opgeschort. Een groter aantal beleidsmaatregelen dan gewoonlijk het geval is, is daardoor niet tot een afronding gekomen. Echter, waar mogelijk en gepast is de uitvoering van beleidsmaatregelen voortgezet.

Bij het aantreden van het Kabinet-Rutte medio oktober 2010 zijn met een nieuw Regeerakkoord andere beleidsprioriteiten bepaald. Op 14 oktober 2010 was ook het nieuwe Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) een feit. Zo is op grond van het Regeerakkoord het Directoraat-Generaal Veiligheid van het Ministerie van BZK overgegaan naar het Ministerie van VenJ en is de verantwoordelijkheid voor het Vreemdelingen- en Immigratiebeleid overgegaan van het Ministerie van Justitie naar het Ministerie van BZK (IenA). Bij dit alles is als rode draad overeind gebleven het streven naar een veiligere samenleving door een gecoördineerde aanpak, waarin preventie en repressie elkaar versterken en dan niet alleen van de kleine criminaliteit, maar zeker ook van de georganiseerde criminaliteit. Consequente handhaving van het recht is net zo belangrijk voor de rechtsstaat als de voortdurende aandacht voor de instituties van die rechtsstaat. Het Kabinet-Rutte zet in op de volgende vier prioritaire beleidslijnen:

  • 1. De buurt veilig voor bewoner en ondernemer;

  • 2. Offensief tegen ondermijnende en georganiseerde criminaliteit;

  • 3. Slagkracht voor onze professionals;

  • 4. Versterking van de rechtsstaat.

Het uitgangspunt om de begroting en het jaarverslag aan elkaar te spiegelen blijft ook overeind en in het hiernavolgende wordt hiervan dan ook – zoveel als mogelijk – verslag gedaan. Voor een overzicht op hoofdlijnen over de uitvoering van de onderdelen van het vorige kabinetsprogramma, dient de tabel «Doelstellingen Beleidsprogramma «Samen werken, Samen Leven»», op pagina 23.

Licence