Base description which applies to whole site

LEESWIJZER

Het departementaal jaarverslag 2010 bestaat uit de volgende onderdelen:

  • A. Een algemeen deel

  • B. Het beleidsverslag

  • C. De jaarrekening

  • D. Bijlagen

A. Het algemeen deel bevat de aanbieding van het jaarverslag en het verzoek tot dechargeverlening en deze leeswijzer.

Groeiparagraaf

Met ingang van dit jaarverslag wordt bij de diverse operationele doelstellingen geen tabel instrumenten opgenomen. Niettemin wordt, indien van toepassing, in het onderdeel doelbereiking wel ingegaan op niet-gerealiseerde instrumenten.

In de tabel budgettaire gevolgen van beleid vindt u naast de uitgeven en de ontvangstenmutaties ook verplichtingenmutaties. De verplichtingenmutaties worden daarbij uitgesplitst naar verplichtingen als gevolg van garantieverplichtingen. Het gaat hier met name om zogenaamde garanties voor bouwprojecten in het onderwijs (schatkistbankieren) en kredietgaranties/verzekeringen in de cultuursector. Hier moet gedacht worden aan een indemniteitsregeling voor kunstvoorwerpen die op uitleenbasis in een Nederlands museum zijn tentoongesteld.

B. Het beleidsverslag kent de volgende elementen:

  • 1. Beleidsverslag

  • 2. De beleidsartikelen

  • 3. De niet-beleidsartikelen

  • 4. Bedrijfsvoeringparagraaf

1. Beleidsverslag

In het beleidsverslag kijken we terug op de resultaten van het beleid in 2010. Dit jaar bestaat de beleidsterugblik uit twee delen.Ten eerste wordt een overzicht gegeven van de resultaten die bereikt zijn op de doelstellingen van kabinet Balkenende IV; daarbij wordt incidenteel aangegeven welke financiële middelen hiervoor beschikbaar waren. Vervolgens wordt ingegaan op de resultaten die in 2010 zijn bereikt op de beleidsterreinen onderwijs, cultuur en wetenschap. Tenslotte wordt een korte vooruitblik op de wijzigingen als gevolg van het regeerakkoord van het huidige kabinet Rutte gegeven.

2. De beleidsartikelen

In de begroting 2010 is bij elk artikel aandacht besteed aan de externe factoren die de resultaten van het beleid mogelijk kunnen beïnvloeden. In deze verantwoording wordt alleen op deze factoren teruggekomen indien zij daadwerkelijk van invloed zijn geweest op het al dan niet behalen van de beoogde doelstellingen.

3. De niet-beleidsartikelen

Op artikel 17 (Nominaal en onvoorzien) wordt een overzicht gegeven van de verdelingen van tijdelijk geparkeerde middelen, zoals de loon- en prijsbijstelling. De apparaatsuitgaven van het bestuursdepartement, de inspecties en de adviesraden worden op artikel 18 t/m 20 (ministerie algemeen) verantwoord.

4. Bedrijfsvoeringsparagraaf

In de bedrijfsvoeringparagraaf wordt verslag gedaan over de bedrijfsvoering. De paragraaf bevat tevens de mededeling bedrijfsvoering. Deze heeft betrekking op het financieel en materieel beheer en de daarvoor bijgehouden administraties.

C. De jaarrekening

De jaarrekening bevat de departementale verantwoordingsstaat 2010, de samenvattende verantwoordingsstaat 2010 van de baten-lastendiensten, de saldibalans, misbruik en oneigenlijk gebruik van wet- en regelgeving, de jaarverantwoording van de baten-lastendiensten Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het Nationaal Archief (NA) en het overzicht topinkomens.

D. De volgende bijlagen zijn opgenomen:

  • 1. Toezichtsrelaties RWT’s en ZBO’s

  • 2. Overzicht niet-financiële informatie over inschakeling van externe adviseurs en tijdelijk personeel (externe inhuur)

  • 3. Afkortingen

  • 4. Trefwoorden

Licence