Base description which applies to whole site

1. Rechtmatigheid

De Auditdienst Rijk heeft in haar controle over 2012 bij Koninkrijksrelaties een onzekerheid geconstateerd in de rechtmatigheid van de projectuitgaven van SONA waarover in 2012 decharge is verleend. Het gaat om een bedrag van circa € 50 mln. De omvang van deze onzekerheid overschrijdt de tolerantiegrens.

Oprichting besloten vennootschap Saba Statia Cable System BV (SSCS BV)

Ten behoeve van de aanleg, beheer en exploitatie van de Zeekabel is op 17 september 2012 op initiatief van de Rijksdienst Caribisch Nederland de Besloten Vennootschap SSCS BV opgericht. Over het voornemen tot oprichting is de Tweede Kamer in 2010 geïnformeerd.

Bij deze oprichting zijn echter de voorgeschreven handelingen van artikel 34 van de Comptabiliteitswet niet nageleefd. Conform het advies van de Auditdienst Rijk worden zo spoedig mogelijk de nagelaten handelingen genomen, namelijk de Algemene Rekenkamer wordt geïnformeerd, een besluit in de Ministerraad ingebracht en de Staten-Generaal geïnformeerd. Daarnaast is aan voorfinanciering door de Rijksdienst Caribisch Nederland een bedrag toegekend van ca. € 1 mln. Dit bedrag is vanwege het niet naleven van de CW onrechtmatig.

Licence