Base description which applies to whole site

3. Nationale Veiligheid

De onderzoeksprioriteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) voor 2013 waren de internationale jihadistische-, terroristische- en cyberdreigingen.

De snel groeiende deelname, van bijna 100 Nederlanders, aan de burgeroorlog in Syrië, bleek een concrete bedreiging voor de nationale veiligheid. Een deel van deze Syrië-gangers is in de loop van het jaar teruggekeerd. Hun ervaringen en gelegde contacten met internationaal opererende jihadistische netwerken, maakt dat zij bij terugkeer naar ons land een potentiële dreiging vormen. Voor deze teruggekeerde personen is een integrale aanpak ontwikkeld, waarmee de dreiging op zowel landelijk als lokaal niveau is tegengegaan. Hierbij werkten de AIVD, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), gemeenten, politie en het Openbaar ministerie nauw samen.

Onderzoek naar digitale spionage vormde een belangrijk aandachtsgebied. De AIVD verkreeg meer inzicht in daders, doelwitten, intenties en methoden. Dit inzicht werd vervolgens gebruikt ten behoeve van een betere detectie en beveiliging. Veel digitale spionageaanvallen zijn gericht op overheidsinstanties. Deze aanvallen richten zich op het vergaren van politieke inlichtingen over het defensie-, energie-, economisch en buitenlandbeleid. Daarnaast zijn digitale aanvallen gericht op het intimideren, manipuleren en/of bespioneren van dissidentengroeperingen en mensenrechtenorganisaties. Steeds meer digitale spionageaanvallen waren op het bedrijfsleven gericht. Ook hoogwaardige ICT-infrastructuur in Nederland is op zichzelf mikpunt. Deze wordt gebruikt voor digitale spionage- en sabotageaanvallen op doelwitten buiten Nederland.

Op 2 december 2013 heeft de commissie-Dessens haar rapport van de evaluatie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) aangeboden aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie. Hun reactie op de bevindingen van het rapport is in maart 2014 aan de Kamer aangeboden.

In het begrotingsakkoord 2013, tussen VVD, PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, is de taakstelling op de AIVD vastgesteld op structureel € 34 mln. vanaf 2018. Door aanvullende efficiencymaatregelen, verregaande versobering en een gedeeltelijke bijstelling van taken, heeft de AIVD in 2013 voor een bedrag van structureel € 23 mln. reeds ingevuld. Daartoe is een pakket aan maatregelen vastgesteld, waarbij ook wordt gesneden in de organisatie: circa 200 fte, met name in de staf- en ondersteunende functies (Kamerstukken II, 2012–2013, 30 977, nr. 54).

Licence