Base description which applies to whole site

3. Belangrijkste ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering

• DFORZO (DJI)

Door aanpassing van het controleprotocol i.o.m. betrokken accountantskantoren en ADR, zijn de onzekerheden in de verantwoording over de zorgkosten geminimaliseerd. Van alle gecontracteerde zorgaanbieders is een goedkeurende accountantsverklaring ontvangen bij de DBBC-omzetverantwoordingen. Dit met als gevolg dat er geen materiële onzekerheden met betrekking tot de juistheid van de kosten inkoop forensische zorg meer worden geïmporteerd. De inrichting van de DBBC-administratie bij de rijks FPC’s en PPC’s was eind 2016 nog niet afgerond.

• Fluctuaties in primaire processen

Maatschappelijke ontwikkelingen leiden tot soms forse wisselingen in de instroom in primaire processen bij VenJ. Deze fluctuaties hebben hun weerslag op en doen een beroep op de flexibiliteit van beschikbare en benodigde capaciteit, zowel in huisvesting als in personeel.

De vreemdelingenketen heeft te maken gekregen met een enorme fluctuatie in de vorm van een sterk verminderd aantal asielaanvragen in 2016 ten opzichte van 2015. Er zijn diverse maatregelen getroffen om de capaciteit in de vreemdelingenketen te verminderen. Dit o.a. door een deel van de flexibele personeelsschil af te stoten bij COA en IND. Daarnaast is een groot aantal plannen voor nieuwe asielzoekerscentra in 2016, voor de verwachte hoge asielinstroom in 2016 en 2017, gestopt. Wel resteert er overcapaciteit bij COA. Vanuit de ervaring van 2015 en 2016 is een onderzoek gestart naar het verder flexibiliseren van de asielopvang en de asielprocedure. Dit moet leiden tot maatregelen om in de toekomst nog beter en sneller te kunnen inspelen op grote fluctuaties in de asielinstroom.

Licence