Base description which applies to whole site

3. Belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering

Voorzien-in keten

In 2016 zijn conform plan maatregelen genomen voor de verbetering van de voorzien-in keten binnen Defensie. De eerste maatregel betreft een meerjarig investeringsplan om de kasuitgaven en verplichtingen voor de komende vijf jaar beter te voorspellen. Op basis van ervaringen zal dit model verder worden verfijnd. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de kwaliteit van ramingen en risicomanagement te verbeteren. Ook is de sturing op de maatregelen verbeterd. Door de maatregelen op het gebied van portfoliomanagement, ramingen en risicomanagement, is de doorlooptijd van investeringen licht verbeterd en ontstaat meer rust in de uitvoering.

Vernieuwing IT

De IT van Defensie wordt in stappen vernieuwd. De visie op IT en het high level ontwerp (HLO, Kamerstuk 31 125, nr. 57) vormen hiervoor de basis. De vernieuwing verloopt in nauwe samenwerking met de markt, met een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling.

Als eerste wordt de IT-infrastructuur vernieuwd. De aanbesteding van de nieuwe IT-infrastructuur wordt in drie fases doorlopen: de selectiefase, de dialoogfase en de gunnings- en contractfase. In juni 2016 is de aanbesteding gestart. Eind 2016 zijn drie partijen met min of meer gelijke geschiktheid uit de selectieprocedure gekomen. Hierdoor was het volgen van de vastgelegde ex aequo procedure noodzakelijk om te komen tot de beoogde twee partijen waarmee de dialoog kon worden gestart. Hierdoor is de start van de dialoog enigszins vertraagd. Na deze keuze gaat de dialoogfase in. Hierin zal, op basis van een functioneel ontwerp, met twee geselecteerde partijen het ontwerp van het te leveren product, de wijze van samenwerken en de financiële omvang worden bepaald. De uitkomst van deze fase is een concrete aanpak voor de vernieuwing van de IT in samenwerking met de desbetreffende marktpartij.

Licence