Base description which applies to whole site

BIJLAGE 5: INTEGRITEITSMELDINGEN

Sinds 2012 heeft Defensie de rapportagesystematiek inzake integriteit in overeenstemming gebracht met de sector Rijk. In 2016 zijn 369 integriteitmeldingen in de registratiesystemen over een (vermoedelijke) integriteitschending gedaan.

De drie meest voorkomende geregistreerde typen van (vermoedelijke) integriteitschendingen zijn oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen/overschrijding interne regels, misdragingen in de privésfeer en ongewenste omgangsvormen.

De meldingen over het oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen en/of overschrijding interne regels gaan voornamelijk over overschrijding van interne regels, zoals drugsbeleid en het anders gebruiken van de dienstmiddelen dan waarvoor deze bedoeld zijn. De meldingen over misdragingen in de privésfeer zijn vaak meldingen die betrekking hebben op gedragingen in de vrije tijd van de medewerkers en daarbij is er geen directe relatie met de uitoefening van de functie. De meldingen over ongewenst omgangsvormen gaan voornamelijk over agressie en intimidatie, pesten en kwaadspreken.

Type (vermeende) integriteitschendingen

2016

2015

Financiële schendingen

45

93

Misbruik positie en belangenverstrengeling

0

6

Lekken en misbruik van informatie

13

14

Misbruik van bevoegdheden

4

3

Misbruik van geweldsbevoegdheid

0

1

Ongewenste omgangsvormen

64

103

Misdragingen in de privésfeer

114

115

Oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen/overschrijding interne regels

129

81

Misstand volgens de klokkenluidersregeling

0

1

Totaal

369

417

Bron: registratiesysteem «Melding Voorvallen» en «Politie Bedrijfs Processen Systeem»

Naar aanleiding van deze vermoedens zijn in totaal 395 integriteitonderzoeken uitgevoerd. Naar aanleiding van deze onderzoeken zijn er in totaal 224 integriteitschendingen daadwerkelijk geconstateerd.

De volgende maatregelen zijn in 2016 naar aanleiding van een integriteitschending genomen:

  • 69 ambtenaren zijn ontslagen;

  • in 71 keer is een ambtsbericht opgemaakt of is de ambtenaar berispt;

  • 17 keer heeft verplaatsing plaatsgevonden;

  • in 78 keren is een andere maatregel genomen;

  • in 115 zaken is geen maatregel genomen.

Een aantal uitgevoerde integriteitonderzoeken leidden tot meerdere maatregelen. In de overige gevallen is over de afdoening van het incident nog niet besloten of de afdoening is nog niet geregistreerd. In een aantal gevallen is ook aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee.

Licence