Base description which applies to whole site

I. Maatregelen Beleidsbrief 2011

De maatregelen zijn grotendeels voltooid of komen specifiek aan de orde in andere rapportages. De maatregelen op het gebied van de personeelslogistiek en de gezondheidszorg worden in deze rapportage behandeld.

Personeelslogistiek

De verdere concentratie van uitvoerende P&O-taken in de Divisie Personeel & Organisatie Defensie (DPOD) bij het CDC wordt in twee fasen doorgevoerd. In de eerste fase, die in 2013 is voltooid, zijn de P&O-capaciteiten gebundeld in de DPOD. De tweede fase betreft de doorontwikkeling van de DPOD waarbij de bestaande inrichting wordt aangepast om meer synergie en samenhang te bereiken en om de opgelegde reducties te realiseren. Naar verwachting zal de reorganisatie per 1 juni 2017 zijn voltooid. De taakstelling wordt tot voltooiing van de reorganisatie gerealiseerd met een lagere vullingsgraad van het CDC.

Gezondheidszorg

Deze maatregel behelst de concentratie van reguliere zorgcapaciteiten bij de Defensie Gezondheidszorg Organisatie (DGO) van het CDC en de verankering van operationele elementen bij de operationele commando’s. Nadat in mei 2014 overeenstemming is bereikt tussen Defensie en de centrales voor overheidspersoneel over het voorzieningenniveau van de gezondheidszorg, is het vertraagde reorganisatietraject DGO hervat. Het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) – voorheen Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) – en het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) zijn intussen gereorganiseerd. In de eerste helft van 2016 zijn het Eerstelijns Gezondheidzorg Bedrijf (EGB), de Defensie Tandheelkundige Dienst (DTD) en de afdeling Bedrijfsgeneeskundige Zorg (BGZ) binnen het CEAG opgericht. Hiermee hebben het CZSK, het CLAS en het CLSK de verantwoordelijkheid van de eerstelijns gezondheidszorg overgedragen aan de DGO.

De reorganisatie van de tweedelijns gezondheidszorg is in juni 2015 formeel gestart en nog lopend. De reorganisatie is gericht op het ook in de toekomst zeker stellen van optimale en doelmatige reguliere tweedelijns gezondheidszorg. Het Centraal Militair Hospitaal (CMH), het Militair Revalidatie Centrum (MRC) en de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) blijven zelfstandige onderdelen van de DGO. Naar verwachting zal de reorganisatie eind 2017 worden voltooid.

De governance van de Militaire Gezondheidszorg is in 2016 opnieuw ingericht volgens de driedeling: beleid bij de Hoofddirectie Personeel (HDP), uitvoering bij de DGO en toezicht (ongewijzigd) door de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg (IMG).

Licence