Base description which applies to whole site

6. BEDRIJFSVOERINGSPARAGRAAF

Inleiding

Deze paragraaf bevat de rapportage over de bedrijfsvoering van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (hierna: VenJ) in 2017. Centraal hierbij staat de vraag in hoeverre er sprake is geweest van beheerste bedrijfsprocessen, waarbij waar nodig melding wordt gemaakt van bijzonderheden, onvolkomenheden en onrechtmatigheden. Zoals zowel de Auditdienst Rijk (ADR) als de Algemene Rekenkamer hebben geconstateerd zijn er de laatste jaren duidelijke stappen gezet om te komen tot een verbeterde bedrijfsvoering. Het Auditrapport 2017 van de ADR laat zien dat ook in 2017 op verschillende terreinen van het financieel en materieel beheer verbeteringen zichtbaar zijn. Tegelijkertijd concludeert de ADR dat op een aantal onderdelen sprake is van lichte bevindingen (o.a. inkoop- en personeelsbeheer) en gemiddelde bevindingen bij ontnemingsmaatregelen/beslagzaken en subsidie- en bijdragebeheer.

Een ontwikkeling in de bedrijfsvoering in 2017 die specifieke vermelding verdient, is de implementatie van een nieuw sturingsmodel en de herinrichting van de controlfunctie. Een en ander heeft bijgedragen aan eenduidige sturing en meer evenwichtige besluitvorming. Mede in het kader van «VenJ Verandert» is gekozen voor een nieuw sturingsmodel dat bijdraagt aan een doelmatige en doeltreffende realisatie van beleids- en beheerdoelstellingen door een scheiding van eigenaars-, opdrachtgevers- en opdrachtnemersrollen. Met ingang van 7 april 2017 is dit nieuwe sturingsmodel ingevoerd voor 13 taakorganisaties met een omzet van meer dan 10 mln. euro. Tegelijkertijd is de herinrichting van de controlfunctie afgerond, waarbij overgestapt is van een 3-laags naar een 2-laags controlmodel (zie paragraaf 1).

Eind 2017 resteert een aantal te verbeteren onderwerpen in de bedrijfsvoering van VenJ. Deze worden hierna toegelicht samen met de acties die ter verbetering al in 2017 zijn ondernomen. Daarnaast komen in deze paragraaf de vijf onvolkomenheden in de bedrijfsvoering aan de orde die de Algemene Rekenkamer in het Verantwoordingsonderzoek 2016 heeft vermeld.

Licence