Base description which applies to whole site

BIJLAGE 4: INTEGRITEITSMELDINGEN

Sinds 2012 heeft Defensie de rapportagesystematiek inzake integriteit in overeenstemming gebracht met de sector Rijk. In 2019 zijn 458 integriteitmeldingen in de registratiesystemen over een (vermoedelijke) integriteitschending gedaan.

De drie meest voorkomende geregistreerde typen van (vermoedelijke) integriteitschendingen zijn

misdragingen in de privésfeer, ongewenste omgangsvormen en oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen/overschrijding interne regels.

De meldingen over misdragingen in de privésfeer zijn vaak agressiemeldingen die betrekking hebben op gedragingen in de vrije tijd van de medewerkers. In de meeste gevallen is de KMar hier betrokken in het kader van de afhandeling van de melding.

De vermeende meldingen over ongewenste omgangsvormen gaan voornamelijk over intimidatie, agressie en kwaadspreken.

De vermeende meldingen over het oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen of overschrijding interne regels gaan voornamelijk over niet volgen van procedures, drugsgebruik of het voor ander gebruik dan bedoeld inzetten van dienstmiddelen/faciliteiten.

Type (vermeende) integriteitschendingen

2018

2019

Financiële schendingen

46

46

Misbruik positie, bevoegdheden en belangenverstrengeling

10

20

Lekken en misbruik van informatie

37

54

Misbruik van geweldsbevoegdheid

2

3

Ongewenste omgangsvormen

136

118

Misdragingen in de privésfeer

103

119

Oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen/overschrijding interne regels

120

98

Totaal

454

458

Bron: registratiesysteem «Melding Voorvallen» en «Politie Bedrijfs Processen Systeem»

Integriteitsonderzoeken

Uit de interne inventarisatie blijkt dat er naar aanleiding van de vermoedens van de integriteitschendingen in totaal 107 (exclusief KMar) integriteitonderzoeken zijn uitgevoerd. Naar aanleiding van de integriteitsonderzoeken zijn er in totaal 27 (exclusief KMar) integriteitschendingen geconstateerd.

KMar

De op de Politiewet gebaseerde taken en verantwoordelijkheden van de KMar leiden ertoe dat ten opzichte van de andere Defensieonderdelen meer gedragingen van KMar personeel als integriteitskwesties kenbaar worden bij het Cluster Integriteit van de KMar. Daarbij komt dat de KMar het gedrag van haar medewerkers strikter normeert en aan lichte schendingen een zwaarder gewicht toekent. Dat resulteert in beduidend hogere onderzoekscijfers. Omdat onderzoeken naar integriteitsschendingen en de daarop volgende rechtspositionele trajecten binnen de KMar door verschillende afdelingen worden verricht, worden de cijfers van beide afdelingen apart weergegeven.

In 2019 zijn 129 rechtspositionele trajecten gestart bij de KMar. In 2019 zijn in totaal 128 rechtspositionele trajecten afgerond. In 94 gevallen heeft dit geleid tot de conclusie dat er sprake was van een integriteitsschending.

Maatregelen

De volgende maatregelen zijn in 2019 naar aanleiding van een integriteitschending genomen:

  • 45 ambtenaren zijn ontslagen;

  • In 36 keer is een ambtsbericht opgemaakt of is de ambtenaar berispt;

  • 12 keer heeft verplaatsing plaatsgevonden;

  • In 107 keren is een andere maatregel genomen;

Een aantal uitgevoerde integriteitonderzoeken leidden tot meerdere maatregelen. In de overige gevallen is over de afdoening van het incident nog niet besloten of de afdoening is nog niet geregistreerd.

Zie voor meer diepgang het Jaarverslag Integriteit Defensie 2019.

Licence