Base description which applies to whole site

5.7 Bedrijfsvoeringsparagraaf Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten

Paragraaf 1 - Uitzonderingsrapportage

Rechtmatigheid

In 2021 zijn de tolerantiegrenzen voor de rechtmatigheid niet overschreden. Er is sprake van een getrouwe weergave.

Totstandkoming niet-financiële verantwoordingsinformatie

De totstandkoming van de beleidsinformatie in het jaarverslag voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld in de Rijksbegrotingvoorschriften van het Ministerie van Financiën. Processen en informatie worden beheerd in een Document Management Systeem (DMS). Aanvraag en uitgifte van paspoorten en visa worden in beheersystemen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verwerkt. Ook organisatie- en personeelsinformatie is gedocumenteerd.

Begrotingsbeheer, financieel beheer en de materiële bedrijfsvoering

Mede op basis van de geconstateerde onvolkomenheden in voorgaand verslagjaar is er een financieel verbeterplan opgesteld. De verbeterpunten hiervan zijn inmiddels grotendeels succesvol ingevoerd en geborgd. Denk hierbij het opstellen van een nieuwe administratieve organisatie inclusief de invoering van risicomanagement. In 2021 zijn er ook verbeteringen uitgevoerd op het gebied van automatisering. Voorts zijn er betekenisvolle verbeteringen gerealiseerd op het gebied van (brand)veiligheid. In 2021 is een solide basis gelegd om in 2022 verder op te (door) bouwen.

Overige aspecten van de bedrijfsvoering

Behoudens alle doorgevoerde verbeteringen op het gebied van de bedrijfsvoering zijn er geen bijzonderheden te benoemen.

Paragraaf 2 - Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen

Misbruik en oneigenlijk gebruik

Er hebben zich geen incidenten voorgedaan in 2021.

Grote lopende ICT-projecten

Het Kabinet van de Gouverneur is in 2021 gestart met de implementatie van DECOS/JOIN. Dit is een Document Management System. Dit systeem maakt het mogelijk om proces en zaakgericht te gaan werken. Dat is een betekenisvolle verbetering binnen de bedrijfsvoering van het Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten. Het project zal medio 2022 afgerond zijn. 

Gebruik open standaarden en open source software

Het Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten heeft in 2021 geen gebruik gemaakt van open source software of andere open standaarden. De in 2022 nieuw te ontwikkelen website zal gebouwd worden middels een open source applicatie. 

Betaalgedrag

Het Kabinet van de Gouverneur heeft in 2021 alle facturen binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betaald.

Audit Committees

Er zijn geen bijzonderheden te melden.

Paragraaf 3 - Belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering

In 2021 zijn er op het gebied van ICT belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Er is geïnvesteerd in een betere beveiliging van het netwerk en er is kritieke hardware vervangen. Tevens is er een AO-IC opgesteld inclusief risicoparagraaf.

Het financieel beheer is verder geoptimaliseerd en de aanbevelingen vanuit de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijks zijn overgenomen en geïmplementeerd. Ook is er aandacht gegeven aan de algemene (brand) veiligheid van het Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten.

Licence