Base description which applies to whole site

5.3 Bedrijfsvoeringsparagraaf De Nationale ombudsman

Paragraaf 1 - Uitzonderingsrapportage

Rechtmatigheid

In de verplichtingenstand zijn na controle een aantal correcties doorgevoerd. In 2021 zijn de tolerantiegrenzen voor de rechtmatigheid niet overschreden. Er is sprake van een getrouwe weergave.

Totstandkoming niet-financiële verantwoordingsinformatie

Er zijn geen bijzonderheden te vermelden.

Begrotingsbeheer, financieel beheer en de materiële bedrijfsvoering

In 2020 heeft de Algemene Rekenkamer het inkoopbeheer aangemerkt als aandachtspunt. Daaraan gekoppeld heeft de Rekenkamer een tweetal aanbevelingen gedaan. De Nationale ombudsman heeft zich in 2021 ingespannen om deze aanbevelingen op te volgen. De Nationale ombudsman houdt beter bij wanneer contracten aflopen en neemt tijdig actie. Bij het ramen van de waarde van een opdracht wordt meer gebruik gemaakt van historische gegevens.

Overige aspecten van de bedrijfsvoering

In haar verantwoordingsonderzoek over 2020 handhaaft de Algemene Rekenkamer de onvolkomenheid voor de informatiebeveiliging. De Rekenkamer constateerde wel dat de Nationale ombudsman flinke vooruitgang heeft geboekt. In 2021 heeft de Nationale ombudsman verder gewerkt aan de verbetering van informatiebeveiliging. Het incidentmanagementproces en het risicomanagementproces zijn vastgesteld en worden toegepast. Daarnaast worden incidenten geregistreerd in het daarvoor bestemde informatiesysteem. Tenslotte heeft de Nationale ombudsman een overzicht van alle informatiesystemen en houdt daarvan bij wie de eigenaar is en of, en zo ja wanneer, een risicoanalyse uitgevoerd moet worden.

Paragraaf 2 - Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen

Betaalgedrag

In 2021 is 90% van de facturen binnen dertig dagen na factuurdatum betaald. De Nationale ombudsman is voornemens om in 2022 strakker te sturen op betalen binnen de norm. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van rapportages om de termijnen te bewaken.

Paragraaf 3 - Belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering

Open op orde

Op 1 juli 2021 heeft de Nationale ombudsman haar actieplan Open op Orde vastgesteld. Het actieplan omvat de activiteiten voor de komende vijf jaar. Met dit actieplan sluit de Nationale ombudsman aan bij het Rijksbrede programma ter verbetering van de informatiehuishouding onder regie van BZK.

Licence