Base description which applies to whole site

Bijlage 2: Afgerond evaluatie- en overig onderzoek

Deze bijlage biedt een overzicht van evaluaties en onderzoeken die in de periode 2018-2021 bij Defensie zijn uitgevoerd. Conform de Regeling Rijksbegrotingsvoorschriften sluit deze bijlage aan op de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) uit de begroting 2021. Dit betekent dat de thema’s uit deze bijlage corresponderen met de thema’s van de SEA. Tevens wordt onderstaand de status aangegeven van elk onderzoek uit de SEA waarvan het geplande afrondingsjaar 2021 betreft.

Voor de volledigheid zijn de in 2021 afgeronde onderzoeken van de interne toezichthouders ook aan het overzicht toegevoegd. Verder zijn in deze bijlage de afgeronde evaluaties en onderzoeken opgenomen die reeds in de jaarverslagen 2020, 2019 en 2018 staan.

Tabel 39 Afgerond evaluatie- en overig onderzoek

Evaluatie

Soort onderzoek

Voltooid in

Toelichting

Hyperlink

Operaties

    

MINUSMA

Ex-post (missie)evaluatie

2022

De Nederlandse bijdrage aan MINUSMA werd op 1 mei 2019 beëindigd. De eindevaluatie van de Nederlandse bijdrage aan MINUSMA wordt door de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) uitgevoerd. Naar verwachting wordt deze eindevaluatie in de eerste helft van 2022 (i.p.v. 2021) naar de Kamer toegestuurd.

Download de onderzoeksopzet hier

EMASoH

Ex-post (missie)evaluatie

2021

Van eind januari tot eind juni 2020 heeft Nederland deelgenomen aan de European-Led Mission Awareness Strait of Hormuz (EMASoH). Deze deelname is door een onafhankelijke partij (The Hague Centre for Strategic Studies) geëvalueerd.

Download het rapport hier

Evaluatie Nederlandse bijdrage aan missies en operaties in 2018

Tussentijdse evaluatie

2019

Tussentijdse evaluatie van lopende missies en operaties waaraan Nederlandse militaire eenheden in 2018 hebben deelgenomen, opgesteld onder verantwoordelijkheid van de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken. De evaluatie beschrijft voor zover mogelijk in welke mate de inzet van Nederlandse militaire eenheden, individuele militairen en civiele functionarissen heeft bijgedragen aan de realisatie van de missie(sub)doelstellingen.

Download de rapportage hier

Evaluatie Nederlandse bijdrage aan missies en operaties in 2017

Tussentijdse evaluatie

2018

Tussentijdse evaluatie van lopende missies en operaties waaraan Nederlandse militaire eenheden in 2017 hebben deelgenomen, opgesteld onder verantwoordelijkheid van de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Deze evaluatie voorziet in de verantwoording van de inzet van zowel militaire eenheden als de inzet van individuele militaire en civiele functionarissen in het kader van missies met een civiel en militair component.

Download de rapportage hier

Nationale taken

    

Financiering Nationale Inzet Krijgsmacht (FNIK)

Ex-durante evaluatie

2020

Vierjaarlijkse evaluatie van het FNIK-convenant waarbij wordt gekeken naar de inhoud, het functioneren, de uitvoering en het beschikbare budget.

 

IGO KMar

Beleidsdoorlichting

2022

In 2008 is de KMar gestart met het programma Informatiegestuurd Optreden (IGO KMar). In deze beleidsdoorlichting wordt onderzocht of de beoogde effecten zijn bereikt en waar ruimte is voor verbetering. De beleidsdoorlichting heeft, mede als gevolg van COVID-19, vertraging opgelopen. Hier is de Kamer op 8 september 2021 over geïnformeerd (Kamerstuk 31 516, nr. 33). De planning van de beleidsdoorlichting is aangepast en de uitkomsten worden in 2022 (i.p.v. 2021) aan de Kamer toegestuurd.

Download de Kamerbrief hier

Subsidies

    

Nationaal Comité Herdenking Capitulatie Wageningen 1945

Periodieke subsidie-evaluatie

2021

Conform de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) art 4.24 is Defensie verplicht subsidies elke vijf jaar te evalueren. In 2020 is daarom de subsidie aan het NCHC geëvalueerd.

 

Stichting Koninklijke Defensiemusea

Periodieke subsidie-evaluatie

2019

Conform de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) art 4.24 is Defensie verplicht subsidies elke vijf jaar te evalueren. In 2019 is daarom de subsidie aan de Stichting Koninklijke Defensiemusea geëvalueerd.

 

Toezicht

    

Inzetgereed op missie

Voorvalonderzoek

2021

Onderzoek van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) naar een voorval met een Duits pantservoertuig, de Dingo, op 15 maart 2019 In Mazar-i-Sharif, Afghanistan. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de directe en achterliggende oorzaken van het voorval.

Download het rapport hier

Luchtvaartongeval NH-90

Voorvalonderzoek

2021

Onderzoek van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) naar de crash van een maritieme helikopter NH-90 op 19 juli 2020 in zee nabij Aruba. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de directe en achterliggende oorzaken van het voorval.

Download het rapport hier

Veilig over land en door de lucht

Themaonderzoek

2021

Naar aanleiding van diverse voorvallen tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen heeft de Commandant Luchtstrijdkrachten in 2017 een intern onderzoek laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek heeft hij maatregelen aangekondigd om het vervoer van gevaarlijke stoffen veiliger te maken. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) heeft onderzocht in hoeverre deze maatregelen zijn uitgevoerd en waar verbeteringen mogelijk zijn. .

Download het rapport hier

Risico’s onderkend?

Voorvalonderzoek

2021

Onderzoek van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) naar een blikseminslag op oefenterrein Ossendrecht op 19 juni 2019. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de directe en achterliggende oorzaken van het voorval.

Download het rapport hier

Veiligheid in de lucht

Voorvalonderzoek

2021

Onderzoek van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) naar een zelfbeschieting van een F-16 boven de Vliehors. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de directe en achterliggende oorzaken van het voorval en de mogelijke risico's voor de vlieger en het personeel op de Vliehors, in het bijzonder de controletoren die in het doelengebied staat.

Download het rapport hier

Naleving AVG - Land Information Manoeuvre Centre (LIMC)

Complianceonderzoek

2021

Onderzoek van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) over de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door het experimentele Land Information Manoeuvre Centre (LIMC).

Download het rapport hier

Kansen door COVID-19

Themaonderzoek

2021

Defensiebreed onderzoek van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) naar de positieve effecten van COVID-19.

Download het rapport hier

Overig

    

COTS/MOTS

Beleidsdoorlichting

2021

In deze beleidsdoorlichting is onderzocht in hoeverre het COTS/MOTS-beleid bijdraagt aan een betere voorspelbaarheid en beheersbaarheid van materieelprojecten op de aspecten tijd en geld.

Download het rapport hier

Toekomstvast - goedbeheerd

IBO

2021

Interdepartementaal beleidsonderzoek naar een toekomstbestendige vastgoedportefeuille voor Defensie.

Download het rapport hier

Initiatief Cybersecurity

Ex-durante/ex-post evaluatie

2021

Dit initiatief was aangedragen i.h.k.v. de Operatie Inzicht in Kwaliteit (OIIK) en was gericht op het opdoen van ervaring bij het opzetten van een monitor om output en outcome te meten. Deze operatie is formeel afgerond met de vierde voortgangsrapportage van de OIIK.

Download de rapportage hier

Omvorming 13de Gemechaniseerde brigade

Beleidsdoorlichting

2019

In deze beleidsdoorlichting is onderzocht of het beleid uit 2013, om de 13e Gemechaniseerde Brigade om te vormen tot een lichtere gemotoriseerde brigade, doeltreffend en doelmatig is geweest.

Download het rapport hier

Vorming Joint Defensie Helikopter Commando

Beleidsdoorlichting

2019

In deze beleidsdoorlichting is onderzocht in hoeverre de vorming van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in de onderzoeksperiode heeft geleid tot het beoogde doeltreffender en doelmatiger beheer van de helikoptervloot van de krijgsmacht.

Download het rapport hier

Onderzeebootcapaciteit

KBA

2018

Conform het Defensie Materieel Proces (DMP), is voor de vervanging van onderzeeboten in de B-fase een aantal onderzoeken ten aanzien van vier kandidaat-werven uitgevoerd. Zo heeft een kosten-batenanalyse (KBA) plaatsgevonden, waarbij verschillende vervangingsopties zijn vergeleken. De kamer is hierover op 13 december 2019 geïnformeerd (Kamerstuk 34 225, nr. 24).

Download de Kamerbrief hier

Zoals in de Regeling Rijksbegrotingsvoorschriften (RBV) vermeld, zullen de verslagjaren 2021, 2022 en 2023 als overgangsperiode naar de SEA gelden.

In de defensiebegroting van 2021 is een eerste opzet van de SEA opgenomen. Om deze opzet te verbeteren, heeft Defensie het afgelopen jaar de thematische indeling van de SEA herzien. Het resultaat is een nieuwe SEA-indeling die uit drie hoofdthema’s bestaat: (1) Inzetbaarheid, (2) Adaptief en informatiegestuurd en (3) Betrouwbare partner en werkgever. In het jaarverslag 2022 worden de uitgevoerde evaluaties en onderzoeken conform deze nieuw thema-indeling in kaart gebracht.

Op www.rijksfinancien.nl is een interactieve versie van de SEA te vinden.

Klik hier om de Defensiebegroting 2021 te downloaden, met in hoofdstuk 2.4 «Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen» de SEA waarop deze bijlage betrekking heeft.

Klik hier om de Defensiebegroting 2022 te downloaden, met in hoofdstuk 2.4 «Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen» de actuele programmering van onderzoeken en evaluaties.

Licence