Base description which applies to whole site

Ad 13. Garantieverplichtingen

Ad 13a. Tegenrekening Garantieverplichtingen

De stand openstaande verplichtingen is als volgt opgebouwd:

Tabel 103 Overzicht stand garantieverplichtingen (bedragen in €)

Verplichtingen per 1/1

27.568.067

 

Aangegane verplichtingen in het verslagjaar

0

+/+

 

27.568.067

 

Tot betaling gekomen in 2022

0

-/-

Negatieve bijstellingen verplichtingen uit eerdere begrotingsjaren

0

-/-

   

Totaal

27.568.067

 

Niet in balans opgenomen garantieverplichtingen

De niet in de balans opgenomen garantieverplichtingen Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de Rijkshypotheekgaranties worden toegelicht in het «Overzicht van risicoregelingen» in het beleidsverslag.

Garantie Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf

Bij de overkomst van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf van het Ministerie van Financiën naar Wonen en Rijksdienst per 1-1-2013 heeft Wonen en Rijksdienst een door het Ministerie van Financiën verleende garantie overgenomen. Inmiddels heeft het Ministerie van BZK zich garant gesteld voor de eventuele verliezen op gebiedsontwikkelingsprojecten van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) nu Wonen en Rijksdienst is opgeheven. De garantie is gemaximeerd tot een bedrag van € 201,5 mln. (het vorderingenplafond). Indien de directe opbrengst van grondexploitatieprojecten lager zijn dan de verwachte geactiveerde kosten, staat het Ministerie van Financiën via het Ministerie van BZK garant voor in totaal € 201,5 mln.

Mocht een gebiedsontwikkelingsproject echter later toch leiden tot een betaling van Ministerie van BZK aan het RVB wordt dit budgettair gedekt uit het generale beeld (via het Ministerie van Financiën).

Ad 14. Andere verplichtingen

Ad 14a. Tegenrekening andere verplichtingen

Tabel 104 Overzicht verplichtingen (bedragen in €)

Verplichtingen per 1/1

1.620.539.636

 

Aanpassing beginstand NCG

830.318.415

-/-

 

790.221.221

 

Aangegane verplichtingen in het verslagjaar

7.919.436.937

+/+

 

8.709.658.158

 

Tot betaling gekomen in 2022

7.275.043.000

-/-

Negatieve bijstellingen uit voorgaande jaren

87.795.947

-/-

   

Totaal

1.346.819.211

 

Toelichting

De toelichting heeft betrekking op de negatieve bijstellingen die per saldo een omvang hebben van meer dan 10% en of meer dan € 0,1 mln. ten opzichte van de verplichtingenstand per 31-12-2020.

Artikel 1: Openbaar bestuur en democratie

De vastgestelde subsidie aan FvD op basis van de Wet financiering politieke partijen over het jaar 2021 is € 0,12 mln. lager bijgesteld omdat de partij niet de volledige subsidie heeft besteed. Daarnaast is er een subsidie verleend ten behoeve van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen. Deze verplichting (€ 0,35 mln.) is in het boekhoudsysteem per abuis verkeerd geboekt en daarna gecorrigeerd. De verplichting aan de Unie van Waterschappen met betrekking tot interbestuurlijke projecten is naar beneden bijgesteld (€ 0,19 mln.). Wegens verschillende omstandigheden (tijdsgebrek, meevallers) is het niet gelukt om het volledige bedrag uit te nutten.

Artikel 3: Woningmarkt

Voor de bijdragen WoON2021 is om administratieve reden een nieuwe verplichting aangemaakt voor het CBS (€ 1,9 mln.). Daarmee is de oude verplichting met hetzelfde bedrag naar beneden bijgesteld. De regeling BEW wordt uitgevoerd door RvO.nl. In totaal was er sprake van een bijstelling van € 2,0 mln.

Artikel 4: Energietransitie gebouwde omgeving en bouwkwaliteit

De door RvO.nl uitgevoerde STEP-regeling is afgesloten. De kwaliteit van de laatste aanvragen blijkt achteraf beduidend minder. Hierdoor is een vrijval ontstaan van € 10,51 mln. Door bezwaarschriften is een nieuwe verplichting aangegaan van € 0,07 mln. en komt de totale negatieve bijstelling op € 10,44 mln. De verplichtingen van de projectmiddelen voor de jaaropdracht 2020 aan RvO.nl is met € 0,5 mln. naar beneden bijgesteld. Daarnaast zijn ook voor de andere subsidies en bijdragen een bedrag van € 2,6 mln. negatief bijgesteld door lagere vaststellingen.

Artikel 5: Ruimtelijke ordening en Omgevingswet

Op basis van ingediende verantwoordingen door het Kadaster zijn diverse verplichtingen naar beneden bijgesteld (totaal € 2,1 mln.). De verplichting aan het Kadaster voor TBO is op basis van de definitieve offerte met € 0,64 mln. verlaagd. Op basis van de verantwoordingen van Geonovum zijn twee verplichtingen naar beneden bijgesteld (€ 0,3 mln.) en op basis van de verantwoordingen voor twee bijdragen aan UBR/KOOP blijkt dat de kosten lager zijn uitgevallen. Daarom zijn de verplichtingen naar beneden bijgesteld (€ 1,2 mln.). Enkele verplichtingen aan Rijkswaterstaat zijn verlaagd naar aanleiding van de verantwoording over 2021, met € 3,4 mln. De subsidieverplichting aan de Unie van Waterschappen is ook naar aanleiding van de verantwoording 2021 naar beneden bijgesteld (€ 0,1 mln.). En tot slot zijn de kosten van externe inhuur lager uitgevallen dan begroot (€ 0,5 mln.)

Artikel 6: Overheidsdienstverlening en informatiesamenleving

De aangegane verplichting zijn naar beneden bijgesteld met € 2,2 mln. omdat de werkelijke kosten van de activiteiten waarvoor het voorschot was verstrekt lager waren dan geraamd. Het betreft hier verplichtingen aan Logius, Dienst Publiek en Communicatie, UBR en de VNG.

Artikel 7: Werkgevers- en bedrijfsvoeringsbeleid

De openstaande verplichting (€ 0,53 mln.) aan DPC is ten onrechte opgeboekt. Betaling heeft namelijk via een budgetoverheveling plaatsgevonden. Een meerjarige verplichting voor het verrichten van werkzaamheden op het gebied van oplevering/implementatie van een leveranciersportaal en het beheer en onderhoud daarvan is in 2022 ontbonden in verband met het niet nakomen en voldoen aan de afgesproken werkzaamheden uit deze overeenkomst. De openstaande verplichting is afgeboekt (€ 0,48 mln.). Met betrekking tot een meerjarige verplichting centrale voorziening catalogusplatform is het bouwtraject uitgelopen, waardoor de beheerfase later is begonnen dan gepland. Hierdoor is de verplichting aan European Dynamics Luxembourg S.A administratief op- en afgeboekt (€ 0,97 mln.). Vervolgens is de verplichting voor wat betreft de beheerskosten aangepast.

Artikel 11: Centraal apparaat

Op het personele vlak hebben diverse negatieve bijstellingen plaatsgevonden doordat er minder uren zijn ingehuurd dan maximaal in het contract waren opgenomen (€ 3,9 mln.). Daarnaast is de verplichting met Bedrijfsfitness Nederland voor het jaar 2022 naar beneden bijgesteld (€ 0,15 mln.). Beide SSC-ICT verplichtingen (€ 0,5 mln.) die in 2020 zijn aangemaakt, zijn in de DFA SSC-ICT 2020 opgenomen. Om deze reden zijn deze verplichtingen afgeboekt. De SSC-ICT verplichtingen m.b.t. applicatiebeheer & opslag in 2021 (€ 0,3 mln.), zijn conform factuur betaald via Digi-Inkoop. De verplichting is daarom afgeboekt.

Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Ten behoeve van de aanschaf van 2.000 flexwoningen door het RVB is in 2022 door het ministerie van BZK een opdracht verstrekt aan het RVB ter waarde van 235,3 mln. Na de aanbesteding doorlopen te hebben is de opdracht gegund aan diverse afnemers. Bij gunning is gebleken dat de werkelijke contractwaarde lager is dan de opdracht die verstrekt is aan het RVB (totaal circa 22,89 mln.). Deze verplichting zal na afstemming in het lopende jaar 2023 worden gecorrigeerd.

Licence