Base description which applies to whole site

Bijlage 2: Budgettair overzicht Oekraïne

Tabel 65 Oekraïne maatregelen (bedragen x € 1.000)

Maatregel

Verplichtingen 2022

Uitgaven 2022

Ontvangsten 2022

Relevante Kamerstukken

Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV)

21.266

21.266

 

Kamerstukken II 2021/22, 36069, nrs. 1-2

Transport kosten voor de evacuatie van Oekraïnse patiënten.

99

99

 

Kamerstukken II 2021/22, 36069, nrs. 1-2

Meerkostenregeling gemeentes (Oekraïne)

0

0

 

Kamerstukken II 2021/22, 36250, nrs. 1-2

Toelichting

Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV) voor vluchtelingen uit Oekraïne inclusief de zorg voor medische evacués.

Een deel van de vluchtelingen uit Oekraïne die naar Nederland komen zijn onverzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. Voor die onverzekerden bestaat de SOV-regeling, op basis waarvan aanbieders financieel gecompenseerd worden voor medisch noodzakelijke zorg die zij aan hen verlenen. Het kabinet heeft vorig jaar besloten de uitgaven in de SOV voor vluchtelingen uit Oekraïne generaal te compenseren en bij ISB569 is hiervoor voor het jaar 2022 € 47 miljoen geraamd. Bij de 2e suppletoire begroting is deze raming naar beneden bijgesteld met € 22 miljoen. De realisatie is uitgekomen op € 21 miljoen. Dit bedrag is inclusief de zorg voor medische evacués (met een acute medische zorgbehoefte) die vanuit en op verzoek van EU-buurlanden naar Nederland geëvacueerd worden.

Transport kosten voor de evacuatie van Oekraïense patiënten

Voor de evacuatie van Oekraïense patiënten uit EU-buurlanden wordt gebruik gemaakt van een Europees matchingsysteem. Na acceptatie door het ontvangende land, wordt het transport vervolgens geregeld door het land waar de patiënt zich bevindt voor overplaatsing. Binnen de EU is afgesproken dat de kosten van transport voor het ontvangende land zijn. Hiervoor is een bedrag van € 8 miljoen geraamd. Daarnaast is 1,8 miljoen geraamd voor een opdracht aan het LCPS voor de coördinatie en organisatie van medische evacués70. De realisatiecijfers laten zien dat slechts 0,1 miljoen hiervoor is uitgegeven.

Meerkostenregeling gemeentes (Oekraïne)

Door de toestroom van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland maken de gemeenten extra kosten ten aanzien van de Wmo, Jeugdwet, het basistakenpakket van de Jeugdgezondheidszorg, het Rijksvaccinatieprogramma en het prenataalhuisbezoek. Daarnaast leidt de opvang van Oekraïense vluchtelingen tot clustering bij specifieke gemeenten, daar waar opvanglocties zijn gerealiseerd. Het kabinet heeft hierop besloten om gemeenten te compenseren voor de extra kosten die zij in het jaar 2022 maken. Hiervoor is een bedrag van € 25,5 miljoen gereserveerd dat uitgekeerd is via een decentralisatie uitkering. Het macrobudget is over de gemeenten verdeeld aan de hand het gemiddeld aantal geregistreerde ontheemden per gemeente71.

Licence