Paragraaf 1 - Uitzonderingsrapportage voor vier verplichte onderdelen
1. Rechtmatigheid
Er zijn geen overschrijdingen van de rapporteringstoleranties geconstateerd.
2. Totstandkoming niet-financiële verantwoordingsinformatie
Er zijn geen bijzonderheden te melden.
3. Begrotingsbeheer, financieel beheer en de materiële bedrijfsvoering
In 2024 heeft de Tweede Kamer verder geïnvesteerd in het verbeteren van het financieel beheer. Ten aanzien van de prestatieverklaring en onderbouwing daarvan zijn duidelijke afspraken gemaakt met de diensten binnen de Tweede Kamer en zijn aanpassingen aangebracht binnen de ondersteunende systemen. De doorgevoerde maatregelen leiden tot voldoende zekerheid over de rechtmatigheid, juistheid, volledigheid en tijdigheid van de verplichtingen en uitgaven en een ordelijke en controleerbare vastlegging van de financiële stromen.
4. Misbruik en oneigenlijk gebruik
De Tweede Kamer heeft ten aanzien van IT-beheersmaatregelen gericht op het financiële informatiesysteem verdere stappen gezet in het mitigeren van de risico’s.
5. Overige aspecten van de bedrijfsvoering
Kunstbeheer
In 2024 is, evenals in voorgaande jaren, de jaarlijkse integrale inventarisatie van de kunstcollectie uitgevoerd door de kunstbeheerders. In overeenstemming met de procedure Kunstbeheer heeft de auditor van de Stafdienst FEZ een deelwaarneming daarop uitgevoerd. Deze audit betrof zowel de list-to-floor als de floor-to-list beoordeling. De audit heeft geen noemenswaardige bevindingen opgeleverd.
De Tweede Kamer heeft verder geïnvesteerd in zowel beleidsmatige als beheersmatige aspecten van het kunstbeheer. De Kunstcommissie (bestaande uit Kamerleden) heeft het collectieplan goedgekeurd en daarmee de definitie voor kunst vastgesteld. Daarnaast is voor een deel van de kunstcollectie door een onafhankelijk taxateur de waarde van de kunstwerken bepaald.
De nulmeting als basis voor de vaststelling van de volledigheid van de kunstcollectie is in opzet gereed. De feitelijke nulmeting vindt plaats in 2025.
6. Fraude- en corruptierisico’s
In 2024 zijn er geen signalen geweest op gebied van fraude en corruptie binnen de Tweede Kamer. De Tweede Kamer werkt conform het eigen frauderisicobeleid, hierin zijn verschillende maatregelen getroffen om de risico’s te mitigeren op gebied van fraude, zoals vierogen principes, functiescheidingen en ICT-beheersmaatregelen. Het voorkomen van fraude is en blijft een actueel thema voor de Tweede Kamer.
Paragraaf 2 - Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen
Audit Committee
Het Audit Committee is in 2024 één keer bijeengekomen onder leiding van de nieuwe Griffier. De samenstelling is in 2024 veranderd zowel vanuit de Tweede Kamer als vanuit de vertegenwoordigers van de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk. Nieuwe externe leden zijn geworven, die gespecialiseerd zijn op diverse terreinen. Hiermee is het Audit Committee weer voltallig om de reguliere vergadercyclus aan te houden.
Paragraaf 3 - Belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering
De Tweede kamer heeft in 2024 een aantal verschillende organisatiewijzigingen doorgevoerd. Het Presidium heeft voor het meireces 2024 ingestemd met de nieuwe ambtelijke topstructuur.
Gevolg hiervan is dat een nieuwe directie is opgericht, de directie Concernstaf. De directeur (per oktober 2024 gestart) heeft tevens de rol van plaatsvervangend Griffier. Per 1 maart 2025 zal de nieuwe directeur Huisvesting en Facilitair starten.
De nieuwe ambtelijke directie van de Tweede Kamer bestaat uit de volgende functionarissen:
– Griffier;
– Directeur Concernstaf / plaatsvervangend Griffier;
– Directeur Huisvesting en Facilitair;
– Directeur Informatisering;
– Secretaris.
Binnen de directie Concernstaf is de dienst Juridische zaken opgericht, daarnaast zijn bij de dienst Financieel Economische Zaken, tevens onderdeel van directie concernstaf, twee aparte teams gecreëerd; team bedrijfsvoering en team inkoop. In 2024 is er een start gemaakt om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de (door)ontwikkeling van het huidige financiële-informatiesysteem. Doel is om een toekomstbestendig financieel informatiesysteem voor de Hoge Colleges van Staat te realiseren.