Base description which applies to whole site

nr. 2MEMORIE VAN TOELICHTING

Inhoudsopgave

A.ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL2
 Wetsartikelen 1 en 2 (uitgaven/verplich- tingen en ontvangsten)2
   
B.ALGEMENE TOELICHTING BIJ DE BEGROTING(SSTAAT)3
   
1.Inleiding3
   
2.Toekomst in samenwerking3
2.1Inhoud nieuwe samenwerkingsrelatie4
2.2Randvoorwaarden6
   
3.Actuele beleidsonderwerpen6
3.1De Koraalspechtgevangenis6
3.2De nota Migratie Antilliaanse Jongeren7
3.3Het onderzoek naar Non-Gouvernemental Organisations8
3.4Het nieuwe LGO-besluit8
3.5Forward Operating Locations9
3.6Het Solidariteitsfonds9
   
4.Nieuwe beleidsvoornemens10
4.1Staatkundige vernieuwing10
4.2Personele samenwerking11
4.3Voortgangsrapportage rechtshandhaving en veiligheidsbeleid11
4.4Herschikking van de projectenportefeuille11
4.5De internationale context11
   
5.De vernieuwde samenwerkingsrelatie met Aruba12
   
6.Het beheer van de samenwerkings-middelen12
6.1Stand van zaken professionalisering van het financiële beheer13
C.TOELICHTING PER BEGROTINGSARTIKEL14
   
1.Algemeen 
1.1Begrotingspresentatie 200014
1.2Meerjarencijfers15
1.3Nieuwe wijzigingen16
   
2.Uitgaven en verplichtingen17
01.Algemeen17
02.Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba18
   
3Ontvangsten34
02.Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba34
   
D.TOELICHTING BIJ DE AGENTSCHAPSBEGROTINGENn.v.t.
   
E.BIJLAGEN BIJ DE BEGROTING39
   
Bijlage 1.Personeelsgegevensn.v.t.
Bijlage 2. Wetgeving39
Bijlage 3.Moties en toezeggingen40
Bijlage 4.Circulaires46
Bijlage 5.Aanbevelingen Nationale ombudsman47
Bijlage 6.Subsidies48
Bijlage 7. Evaluatieonderzoek51
Bijlage 8.Economische en functionele classificatie53
Bijlage 9.Voorlichtingsuitgavenn.v.t.
Bijlage 10Convenanten55
Bijlage 11.Samenwerkingsprojecten56
   
   
   
   

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikelen 1 en 2 (uitgaven/verplichtingen en ontvangsten)

De begrotingen die onderdeel uitmaken van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om de begroting van Koninkrijksrelaties voor het jaar 2000 vast te stellen.

Alle voor dit jaar vastgestelde begrotingswetten tezamen vormen de Rijksbegroting voor het jaar 2000. Een toelichting bij de Rijksbegroting als geheel is opgenomen in de Miljoenennota 2000.

Met de vaststelling van deze wetsartikelen wordt de in de begrotingsstaat opgenomen begroting van de uitgaven en de ontvangsten voor het jaar 2000 vastgesteld. De in die begroting opgenomen begrotingsartikelen worden door middel van een algemene toelichting en een toelichting per begrotingsartikel toegelicht in de onderdelen B en C van deze memorie van toelichting.

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt op grond van het bepaalde in artikel 25a, derde lid, onder b, van de Wet op de Raad van State.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Peper

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. M. de Vries

B. ALGEMENE TOELICHTING BIJ DE BEGROTING(SSTAAT)

1. Inleiding

De begroting van hoofdstuk IV voor het jaar 2000 is opgesteld tegen de achtergrond van een vernieuwing van het samenwerkingsbeleid met de Nederlandse Antillen en Aruba. De concrete voorstellen hiertoe heeft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neergelegd in de op 14 juni 1999 aan de Tweede Kamer verzonden nota «Toekomst in samenwerking» (nr. KR99U072365).

De voorstellen tot vernieuwing van de samenwerkingsrelatie met de Nederlandse Antillen en Aruba zijn ingediend op een moment dat met name de Nederlandse Antillen te kampen hebben met grote financieel-economische en maatschappelijke problemen. De Nederlandse regering baren deze problemen grote zorg. Genoemd kunnen worden de alarmerende toestand van de overheidsfinanciën, de stagnerende economische groei, de hoge werkloosheid en de groeiende criminaliteit. Een krachtdadige aanpak van de Nederlands-Antilliaanse regering is noodzakelijk. Het rapport van de Commissie Nationaal Herstelplan beoordeelt de regering positief. Waar het evenwel op aankomt zijn de besluiten die de Nederlands-Antilliaanse regering terzake neemt en op de uitvoering daarvan.

Aruba maakt op dit moment een gezonde economische ontwikkeling door. Aruba heeft een bloeiende economie en een bijna volledige werkgelegenheid. Het IMF heeft zich in zijn consultatie van januari 1999 positief over Aruba uitgelaten. De openbare financiën op Aruba ontwikkelen zich echter minder voorspoedig dan aanvankelijk werd gedacht. Het financieringstekort zal in 1999 naar verwachting toenemen. De regering van Aruba heeft voor 1999 een herstructureringsprogramma aangekondigd. Verdere resultaten inzake de sanering van de openbare financiën en de uitvoering van de maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van het openbaar bestuur zoals genoemd in het rapport Calidad zijn voor de toekomst van Aruba van groot belang.

2. Toekomst in samenwerking

In de nota «Toekomst in samenwerking» is aangegeven dat de centrale doelstelling van het samenwerkingsbeleid met de Nederlandse Antillen en Aruba is het bevorderen van de zelfredzaamheid van de Koninkrijkspartners. Het bevorderen van zelfredzaamheid vloeit voort uit het Statuut dat de Koninkrijkspartners bindt. De Koninkrijkspartners hebben op basis van het Statuut een verplichting tot het verstrekken van hulp en bijstand. Nederland zal die verplichting naar vermogen nakomen, op basis van heldere afspraken. Belangrijkste doel daarbij is een effectieve inzet van de middelen.

Een andere belangrijke doelstelling is dat beter wordt aangesloten op de autonome bevoegdheden van de Koninkrijkspartners. Via de projectfinancieringsstructuur heeft Nederland een grote invloed op de (kapitaal)investeringen van de Nederlandse Antillen en Aruba. Dit werkt de zelfredzaamheid van de Koninkrijkspartners niet in de hand en sluit onvoldoende aan bij de autonomie van de landen binnen het Koninkrijk. In de nota wordt voorgesteld een andere en modernere werkwijze te introduceren.

Op de korte en middellange termijn moeten gezamenlijk overeengekomen, voortschrijdende samenwerkingsprogramma's de kern vormen van het samenwerkingsbeleid. De samenwerkingsmiddelen zullen in fondsen worden gestort, die worden beheerd en gealloceerd door onafhankelijke, regionale instanties, bijvoorbeeld ontwikkelingsbanken. Het beheer van de samenwerkingsmiddelen wordt op afstand van Nederland geplaatst en over de daadwerkelijke aanwending van de samenwerkingsmiddelen krijgen de Nederlandse Antillen en Aruba een grotere zeggenschap dan nu het geval is. Aldus wordt aangesloten bij de aanbevelingen van de commissies Wawoe en Biesheuvel in hun in juni 1997 uitgebrachte rapporten «Ontwikkeling in vertrouwen» en «Op eigen benen».

2.1 Inhoud nieuwe samenwerkingsrelatie

In de nota is aangegeven dat Nederland in overleg met de Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse regering zal voorstellen prioriteit te geven aan een aantal beleidsterreinen. Het gaat om die beleidsterreinen waar de Nederlandse regering een gezamenlijk belang van de Koninkrijkspartners ziet. Nederland wil aan de volgende beleidsterreinen prioriteit geven:

• de verbetering van de kwaliteit van het bestuur (good governance);

• duurzame economische ontwikkeling;

• onderwijs;

• rechtshandhaving.

De samenwerkingsmiddelen die bestemd zijn voor de eerste drie beleidsterreinen, zullen in fondsen worden gestort en door een onafhankelijke, regionale instantie worden beheerd en gealloceerd op basis van door de Nederlandse en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse regeringen overeengekomen samenwerkingsprogramma's. Op welke wijze dit concreet zal worden ingevuld, zal in overleg met de Koninkrijkspartners moeten worden bepaald.

De verbetering van de kwaliteit van het bestuur (good governance)

Nederland zal in de samenwerking het accent leggen op de verbetering van de kwaliteit van het bestuur. Wat Nederland betreft, zal hierbij onder meer de nadruk worden gelegd op de beheersing van de openbare financiën. De resultaten van de huidige samenwerking op dit terrein (versterking departement van Financiën, de samenwerking tussen de Belastingdiensten) zullen bij de beleidsvorming worden betrokken. Hetzelfde geldt voor de ervaringen die de afgelopen jaren op het terrein van bestuursondersteuning (Bestuursaccoord Sint Maarten, samenwerking tussen de Rekenkamers, de BBI-operatie, brandweerzorg en rampenbestrijding) zijn opgedaan.

Duurzame economische ontwikkeling

De zelfredzaamheid van de Koninkrijkspartners kan op de lange termijn alleen worden gerealiseerd indien er in alle landen van het Koninkrijk sprake is van een duurzame economische ontwikkeling. De komende periode zal het beleid inzake duurzame economische ontwikkeling nader worden geconcretiseerd, mede tegen de achtergrond van de regionale context. De Tweede Kamer zal hierover separaat worden geïnformeerd.

De Wereldbank publiceert op korte termijn een studie naar «small island states». De uitkomsten van deze studie, waarin de economieën van eilanden (bijvoorbeeld Jamaica, de Bahama's, Bermuda, West Samoa etc.) worden onderzocht die in meerdere opzichten vergelijkbaar zijn met de Nederlandse Antillen en Aruba, kunnen interessante aanknopingspunten bieden voor de samenwerking in Koninkrijksverband.

Bij het nader definiëren van duurzame economische ontwikkeling zal tevens gebruik worden gemaakt van de kennis van internationale organisaties die georiënteerd zijn op het Caraïbisch gebied. Gedacht kan worden aan de Wereldbank en de Inter American Development Bank (IDB).

De IDB meent dat het stimuleren van duurzame economische ontwikkeling ingebed moet zijn in een evenwichtig macro-economisch beleid. Versterking van de private sector is een van de maatregelen die de IDB wat de Nederlandse Antillen betreft, noodzakelijk acht. Bevordering van marktwerking en vermindering van bureaucratie zijn hierbij essentieel.

Onderwijs

De Nederlandse Antillen en Aruba zijn zelf verantwoordelijk voor het aanbod aan scholingsmogelijkheden en voor de kwaliteit ervan. Dit is het centrale uitgangspunt bij het te voeren onderwijsbeleid. Nederland is daarbij in beginsel bereid met name die initiatieven te ondersteunen die door de Nederlandse Antillen en Aruba gedragen en onderhouden kunnen worden en welke zijn gericht op vergroting van de ontplooiingsmogelijkheden in eigen land of regio.

Aan de hand van deze uitgangspunten zal het Nederlandse beleid op het onderwijsterrein de komende jaren in Koninkrijksverband verder worden uitgewerkt en ontwikkeld.

Ten behoeve van de ontwikkeling van een nieuwe en meer succesvolle onderwijsstrategie van de Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse overheid zijn de ministers van Onderwijs van de Koninkrijkspartners op 12 mei 1999 overeengekomen dat de OESO een onderzoek uit zal voeren naar de huidige staat van het Antilliaanse en Arubaanse onderwijs. Het onderzoek zal een analyse geven van de sterktes en zwakten van het huidige onderwijsbeleid, zowel inhoudelijk als bestuurlijk. De onderzoeksvragen zullen worden geformuleerd door de Nederlandse Antillen en Aruba.

Daarnaast zullen de Koninkrijkspartners gezamenlijk een sectorgewijze evaluatie uitvoeren naar de resultaten van het samenwerkingsbeleid tot op heden. De uitkomsten van deze evaluatie zullen worden betrokken bij het vormgeven van het toekomstige samenwerkingsbeleid.

De sectorgewijze evaluatie zal zich niet alleen uitstrekken tot de rol van het formele onderwijs, maar in algemene zin een relatie leggen naar de problematiek van onderwijs aan illegalen, aan «tweede kans»-onderwijs en aan de specifiek problematiek van de leerling. Hierbij wordt aangesloten bij de inhoud van de nota Migratie Antilliaanse Jongeren (zie paragraaf 3.2. van deze memorie van toelichting).

Het onderzoek zal zich in eerste instantie richten op de Nederlandse Antillen en in een later stadium op Aruba.

De uitkomsten van het OESO-onderzoek en de sectorgewijze evaluatie zullen onderwerp van gesprek zijn met de Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse actoren op het onderwijsterrein. Doel is om tot een gezamenlijk gedragen visie over de toekomstige samenwerking op onderwijsterrein te komen.

Totdat een vernieuwd samenwerkingsbeleid is overeengekomen zal de regering binnen de beschikbare middelen van dit begrotingshoofdstuk zich met name richten op het ondersteunen van bestaande en nieuwe initiatieven op het gebied van het beroepsen het basisonderwijs.

Rechtshandhaving

De regering wil de huidige inzet van Nederland op het beleidsterrein rechtshandhaving continueren. Het gaat daarbij om middelen die worden ingezet op het terrein van de rechterlijke macht en het openbaar ministerie, de recherchesamenwerking, de kustwacht en het gevangeniswezen. Deze begrotingsmiddelen zullen derhalve niet worden overgebracht naar de samenwerkingsfondsen, maar blijvend via de begroting van hoofdstuk IV over de projecten worden gealloceerd.

Een bijzondere positie voor deze onderwerpen is gerechtvaardigd vanwege het belang van ontwikkeling en instandhouding van de rechtsstaat binnen de landen van het Koninkrijk. Ook vanuit de waarborgplicht van het Koninkrijk voor de kwaliteit van het bestuur, de zorg voor de fundamentele rechten van de mens en de rechtszekerheid ingevolge het Statuut vindt de regering dat het hier gaat om een bijzondere categorie van onderwerpen. De genoemde onderwerpen kunnen daarnaast raken aan internationale verplichtingen en belangen waarvoor het Koninkrijk – mede op grond van het Statuut – verantwoordelijkheid draagt.

In de nota Toekomst in samenwerking is uitgebreid aangegeven wat de huidige activiteiten van Nederland zijn op genoemde beleidsterreinen. Aan de stand van zaken op het terrein van het gevangeniswezen in de Nederlandse Antillen wordt in paragraaf 3.1 separaat aandacht besteed.

2.2 Randvoorwaarden

Implementatie van de in de nota Toekomst in samenwerking geschetste beleidslijn is alleen mogelijk als aan een aantal voorwaarden is voldaan. De belangrijkste voorwaarden voor de uitvoering van de nieuwe beleidslijn zijn:

• een gezond financieel-economisch beleid;

• de kwaliteit van bestuur («good governance»).

Ondanks de recent geconstateerde problemen die onder andere zullen leiden tot een stijging van het financieringstekort in 1999, lijkt Aruba voor een belangrijk deel aan deze voorwaarden te voldoen. De vernieuwde vormgeving van de inzet van de samenwerkingsmiddelen zal voor Aruba al in 2000 van start kunnen gaan. Hierop wordt in hoofdstuk 5 ingegaan.

De stand van de economie en van de overheidsfinanciën in de Nederlandse Antillen is zorgelijk. Van een gezond financieel-economisch beleid is op dit moment geen sprake. Omdat daardoor niet is voldaan aan de hiervoor gestelde voorwaarden is de vormgeving van de samenwerkingsmiddelen voor de Nederlandse Antillen vooralsnog ongewijzigd gelaten.

De regering ziet het standpunt van de Nederlands-Antilliaanse regering op het rapport van de commissie Nationaal Herstelplan met belangstelling tegemoet.

3. Actuele beleidsonderwerpen

3.1 De Koraalspechtgevangenis

In de ministerraad van de Nederlandse Antillen van 11 maart 1999 is een aantal maatregelen vastgesteld om op korte termijn verbetering te brengen in de leefomstandigheden van de gedetineerden en werkomstandigheden van het personeel van de Koraalspechtgevangenis. In de Rijksministerraad van 19 maart 1999 zijn deze maatregelen bekrachtigd. Tevens is door de Rijksministerraad besloten dat de conclusies en aanbevelingen van de rapportage van het Committee for the Prevention of Torture (CPT) in de lijst van maatregelen zullen worden verwerkt. Op voorstel van de Gevolmachtigde Minister is een paritair samengestelde commissie ingesteld om tweemaandelijks over de voortgang te rapporteren. Daarnaast zal een nieuwbouwproject worden gestart dat medio 2000 zal zijn afgerond. De contractonderhandelingen met de bouwer zijn thans gaande.

De maatregelen die de Nederlands-Antilliaanse regering tot medio 1999 heeft getroffen, hebben tot resultaat gehad dat er op dit moment een situatie van betrekkelijke orde en rust in de gevangenis Koraal Specht heerst. Vooral de afgesproken maximale bezetting van 400 personen draagt daaraan bij. De Nederlandse medefinanciering van het nieuwbouwproject van de gevangenis zal worden getoetst aan de bijdrage die het project levert aan de integrale uitvoering van de aanbevelingen van de CPT.

3.2 De nota Migratie Antilliaanse Jongeren

De migratie van met name (kansarme) Antilliaanse jongeren blijft bron van zorg. Uit een recente enquête van de Antilliaanse Permanente Commissie voor Bevolkingsvraagstukken bleek dat de wens om te migreren toeneemt. De regeringen van de Nederlandse Antillen en Nederland onderschrijven het belang om een kentering aan te brengen in de migratie. Beide regeringen vinden dat de uitvoering van de nota Migratie Antilliaanse Jongeren (vooralsnog) hiertoe voldoende mogelijkheden biedt.

Met de Tweede Kamer is eind mei 1999 gesproken over de voortgang in de uitvoering van de nota Migratie Antilliaanse Jongeren. Dit najaar zullen daarvoor de nodige concrete stappen worden gezet. Zo treedt per 1 augustus a.s. de Voogdijregeling in werking die tussen Nederland en de Nederlandse Antillen is afgesproken. In oktober zal ook het proefproject met de inburgering in de Antillen van start gaan.

In het komende gestructureerde beleidsoverleg met de Nederlandse Antillen, gepland op 18 en 19 oktober a.s. zal verder de besluitvorming afgerond moeten worden over de zogenaamde «ketenbenadering» en over het communicatieplan voor de nota Migratie Antilliaanse Jongeren.

De migratie van Antillianen naar Nederland blijft toenemen. Ongetwijfeld is de slechte economische situatie in de Nederlandse Antillen daarvoor een van de belangrijkste factoren. Van 1 januari 1999 tot 1 augustus 1999 hebben zich 4051 personen afkomstig uit de Nederlandse Antillen laten inschrijven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Ten opzichte van dezelfde periode in 1998 een stijging van 17,5 %. Van de 4051 personen zijn er 1032 personen jonger dan 26 jaar. Voor deze leeftijdscategorie betekent dit een stijging van 25,2% in vergelijking met de eerste zeven maanden van 1998.

De minister voor het Grote Steden- en Integratiebeleid en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijven zoeken naar wegen waardoor voor met name jongeren nieuwe perspectieven in de Antillen kunnen ontstaan. Daartoe voeren de bewindslieden ook overleg met de Gevolmachtigde Ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba. In dit overleg wordt ook verkend of er mogelijkheden zijn om in Nederland woonachtige Antillianen en Arubanen gericht te attenderen op vacatures in de West. De mogelijkheden om de arbeidsmarkt in de Antillen en Aruba te flexibiliseren en het wegnemen van belemmeringen voor vestiging in deze landen zijn eveneens onderwerpen die in het overleg met de Gevolmachtigde Ministers aan de orde zijn.

3.3 Het onderzoek naar Non-Gouvernemental Organisations (NGO's)

Niet-gouvernementele organisaties (NGO) – het particuliere initiatief – zijn in de Nederlandse Antillen en Aruba van oudsher actief op het terrein van de maatschappelijke ontwikkeling. In de loop der jaren is een wijd vertakt NGO-netwerk ontstaan van instellingen en fondsen. Zij verrichten veel en nuttig werk.

Zeer recent heeft het departement van Welzijn, Gezins- en Humanitaire Zaken van de landsregering van de Nederlandse Antillen samen met het departement voor Ontwikkelingssamenwerking (DEPOS) een analyse van de bestaande fondsen gemaakt en de regering geadviseerd een periodiek structureel overleg met de eilandgebieden en de fondsen voor sociale ontwikkeling te beleggen. Ook de subsidiënten in Nederland van het NGO-netwerk in de Nederlandse Antillen beraden zich. Mede-financieringsorganisaties als de Stichting Katholieke Noden (SKN), het Bernard van Leer Fonds en het Juliana Welzijns Fonds zullen op korte termijn de effectiviteit van de NGO-activiteiten die zij subsidiëren beoordelen.

Het NGO-netwerk in de Nederlandse Antillen is de afgelopen jaren van karakter veranderd. In het NGO-statuut van 1988 werd Sede Antia als bemiddelingsorganisatie aangewezen die verantwoordelijk is voor de prioriteitstelling en de voorbereiding en uitvoering van NGO-projecten. Inmiddels zijn er vele NGO's, fondsen, stichtingen en andere organisaties ontstaan. De rol van Sede Antia is nu minder prominent dan bij het inwerkingtreden van het NGO-statuut in 1988 het geval was.

In opdracht van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt op dit moment een onderzoek uitgevoerd naar het NGO-netwerk in de Nederlandse Antillen. Het onderzoek heeft onder meer betrekking op een beschrijving van het bestaande netwerk, de taakopdracht en de taakopvattingen van de NGO's, de bereikte resultaten en de financiële banden met Nederland. Uiteindelijke doel is te komen tot een beoordeling over de effectiviteit van het NGO-netwerk.

De uitkomsten van het onderzoek zullen mede gebruikt worden voor een aanpassing van het NGO-statuut uit 1988. Over het nieuwe ontwerp zal overleg met de betrokken actoren in de Nederlandse Antillen en Aruba plaatsvinden.

3.4 Het nieuwe LGO-besluit

Op dit moment worden onder de primaire verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken de komende onderhandelingen in Brussel over een nieuw LGO-besluit voorbereid.

In dit besluit is de associatie van de zogenaamde Landen en Gebieden Overzee, waaronder de Nederlandse Antillen en Aruba, met de EU geregeld.

Het huidige besluit dat is gebaseerd op deel IV van het EU-verdrag, en waarin de associatie van de LGO's met de EU is geregeld, loopt af per 1 maart 2000. Naar verwachting zal de Europese Commissie eind september 1999 een voorstel doen. De commissie heeft de Tweede Kamer hierover per brief geïnformeerd. Ter voorbereiding daarvan heeft in Brussel een zogenaamd Partnerschapsoverleg plaatsgevonden, waarin de Europese Commissie en de betrokken lidstaten samen met de LGO's van gedachten hebben gewisseld over de toekomstige associatie met de EU. De instructie ten behoeve van het Partnerschapsoverleg is na goed ambtelijk overleg tussen vertegenwoordigers van alle departementen met vertegenwoordigers van de regeringen van de Nederlandse Antillen en Aruba door de Rijksministerraad vastgesteld. Voorts wordt veel aandacht besteed aan het gezamenlijk ontwikkelen van standpunten en activiteiten richting de Europese Commissie, waarbij onder meer aandacht wordt besteed aan de totstandkoming van een stabiel handelsregime. De staatssecretarissen van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties overleggen regelmatig met de Gevolmachtigde Ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba, waardoor een goede afstemming en duidelijke afspraken worden gewaarborgd.

De Tweede Kamer zal separaat worden geïnformeerd over het voorstel van de Europese Commissie en het oordeel van de regering daarover.

3.5 Forward Operating Locations (FOL's)

In april 1999 is een voorlopig verdrag gesloten tussen de Verenigde Staten van Amerika en het Koninkrijk der Nederlanden inzake het vestigen van Forward Operating Locations (FOL's) in de Nederlandse Antillen en Aruba.

FOL's zijn steunpunten in de Nederlandse Antillen en Aruba van waaruit met Amerikaanse vliegtuigen drugsbestrijdingsoperaties worden ondernomen. De nadruk bij deze operaties ligt op de monitoring en opsporing van drugstransporten. De vestiging van de FOL's betekent een verdere intensivering van de samenwerking van het Koninkrijk met de Verenigde Staten van Amerika op het terrein van de internationale drugsbestrijding. Deze samenwerking sluit aan bij overige inspanningen die het Koninkrijk zich op het terrein van de drugsbestrijding getroost, zoals de Kustwacht.

Naast een bijdrage aan de criminaliteitsbestrijding zal de Amerikaanse aanwezigheid mogelijk een positieve uitstraling hebben op investeerders en het toerisme vanuit de Verenigde Staten kunnen bevorderen.

Het voorlopige verdrag heeft een looptijd van een jaar. In de tweede helft van 1999 zullen besprekingen plaats vinden over een verdrag voor een langere periode. Bij de totstandkoming van het verdrag zal het parlement volgens de gangbare procedureregels worden betrokken.

3.6 Het Solidariteitsfonds

Het Solidariteitsfonds is in 1986 ingesteld als gevolg van de status aparte van Aruba en is bedoeld als aanvulling van de zogenaamde landsbijdrage aan de begroting van de minder daadkrachtige eilanden van de Nederlandse Antillen (Bonaire, Saba en Sint Eustatius). Het fonds wordt jaarlijks met een bedrag van Naf 21,8 miljoen gevuld door bijdragen van de Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland in een verhouding 55–25–20. Aruba heeft zijn bijdrage gemaximeerd tot 1,5% van de inkomstenkant van de begroting.

Om het Solidariteitsfonds een wettelijke grondslag te geven is er sedert 1992 een ontwerp van rijkswet Solidariteitsfonds bij de Tweede Kamer aanhangig. Eind 1997 was de procedure gevorderd tot het moment van de door de minister voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken uit te brengen nota naar aanleiding van het eindverslag. De regering van de Nederlandse Antillen heeft echter op dat moment laten weten dat de financiële situatie van de Nederlandse Antillen, en in het bijzonder die van het eilandgebied Curaçao, sedert de aanvankelijke besluitvorming over het Solidariteitsfonds en het verdeelmechanisme aanmerkelijk is gewijzigd. Om die reden kon de Nederlands-Antilliaanse regering niet meewerken aan de totstandkoming van de rijkswet.

Wanneer de rijkswet in haar huidige vorm van kracht wordt, betekent dit dat de goedgekeurde tekorten van de drie kleinste eilanden door het Solidariteitsfonds worden aangevuld. Dat betekent een verhoging van het fonds – de huidige tekorten van de drie kleine eilanden zijn groter dan de jaarlijkse bijdrage aan het fonds van Naf 21,8 miljoen- en daarmee dus voor zowel Nederland als voor de grootste donor, de Nederlandse Antillen, een substantiële verhoging van de bijdrage.

In het belang van de drie kleinste eilanden van de Nederlandse Antillen wil de regering de ontstane impasse doorbreken. Daartoe is een uitnodiging verstuurd om in het najaar van 1999 in overleg met alle betrokkenen te komen tot een oplossing van de ontstane problemen.

4. Nieuwe beleidsvoornemens

De koerswijziging die in de nota Toekomst in samenwerking is aangekondigd, geeft aanleiding tot een aantal vervolgactiviteiten. In het navolgende wordt een aantal van deze activiteiten kort beschreven.

4.1 Staatkundige vernieuwing

In de najaar van 1999 zijn naar alle waarschijnlijkheid ontwikkelingen te verwachten op het gebied van de staatkundige structuur van de Nederlandse Antillen, die ook een uitstralingseffect kunnen hebben op de staatkundige verhoudingen tussen de landen van het Koninkrijk. De eilandgebieden Sint Maarten en Bonaire hebben het voornemen in het najaar van 1999 een referendum te houden over de staatkundige toekomst van hun eilandgebieden.

In de nota Toekomst in samenwerking is aangegeven dat onderzocht zou moeten worden op welke manier beleid en uitvoering van beleid zoveel mogelijk in één hand kunnen worden gebracht. Indien hetzelfde bestuur dat voor het beleid verantwoordelijk is, ook verantwoordelijk wordt voor de uitvoering, kan dat de bestuurskracht aanmerkelijk vergroten.

Aangezien voor de uitvoering van beleid het eilandsniveau in het algemeen het meest aangewezen zal zijn, ligt het voor de hand zoveel mogelijk beleid en uitvoering op dit niveau in één hand te krijgen. Dit spoort ook met het uitgangspunt van de Eilandenregeling Nederlandse Antillen, waarin wordt uitgegaan van een beperkt aantal in de regeling opgesomde taken van het Land.

Het spreekt vanzelf dat het initiatief voor een meer doelmatige taakverdeling tussen het Land en de eilanden ligt bij de eilandgebieden en het Land de Nederlandse Antillen zelf. Nederland is bereid tot een actieve dialoog met de Nederlandse Antillen op dit punt.

Het Nederlandse standpunt omtrent de te verwachten ontwikkelingen zal mede bepaald worden door de mogelijkheden die ontstaan om de nadelen van de dubbele bestuurslaag zoveel mogelijk te verminderen, de gebleken voordelen van de huidige structuren te benutten, de bestuurskracht van de Nederlandse Antillen en de eilandgebieden te vergroten en de effectiviteit van de samenwerkingsmiddelen te verbeteren.

4.2 Personele Samenwerking

Het gebruik van het instrument personele samenwerking zal in het najaar van 1999 worden geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie zullen worden getoetst aan de gangbare internationale praktijk en worden bezien in het licht van de specifieke Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse situatie. Aansluitend zullen voorstellen worden gedaan hoe de personele samenwerking in de toekomst zal worden vormgegeven. De Tweede Kamer zal hierover worden geïnformeerd.

De inhoud van deze voorstellen zal op hoofdlijnen aansluiten bij het beleidskader zoals dat in de nota Toekomst in samenwerking is neergelegd. In concreto betekent dit dat de Nederlands-Antilliaanse regering en de Arubaanse regering een grotere verantwoordelijkheid zullen krijgen bij het gebruik van personele samenwerking in de drie genoemde prioritaire sectoren (de verbetering van de kwaliteit van het openbaar bestuur, duurzame economische ontwikkeling en onderwijs).

4.3 Voortgangsrapportage rechtshandhaving en veiligheidsbeleid

In paragraaf 2.1 is aangegeven dat rechtshandhaving een specifieke taak is waarvan Nederland meent dat een bijzondere positie gerechtvaardigd is vanwege het belang van de ontwikkeling en de instandhouding van de rechtsstaat binnen het Koninkrijk. Ook de samenwerking op het terrein van de politie en de recherche maken onderdeel uit van de keten van rechtshandhaving en veiligheid.

Het is vanwege deze bijzondere positie dat vanaf begin 2000 een jaarlijkse voortgangsrapportage inzake de samenwerking op het terrein van de rechtshandhaving en het veiligheidsbeleid zal worden uitgebracht. In deze rapportage zal de stand van zaken van de rechtshandhaving en het veiligheidsbeleid in de Nederlandse Antillen en Aruba worden beschreven. De voortgangsrapportage moet op een meer globaal niveau inzicht bieden in de stand van zaken en samenhang tussen deze verschillende, samenhangende terreinen. De rapportage zal worden opgesteld in samenwerking met de meest betrokken departementen.

4.4 Herschikking van de projectenportefeuille

De regering streeft ernaar om op korte termijn in nauw overleg met de betrokken autoriteiten van de Nederlandse Antillen te komen tot een herschikking van de projectenportefeuille. Deze herschikking zal ertoe moeten leiden dat projecten die betrekking hebben op de sector rechtshandhaving, alsmede de prioritaire sectoren uit de nota Toekomst in samenwerking (de kwaliteit van bestuur, duurzame economische ontwikkeling en onderwijs) tot het primaire aandachtsveld van de samenwerkingsrelatie worden gerekend. De herschikking impliceert dat de financiering van projecten in niet-prioritaire sectoren de primaire verantwoordelijkheid is van Aruba en de Nederlandse Antillen.

4.5 De internationale context

Zoals ook in paragraaf 1.1.1 is aangegeven, kan een nieuw perspectief voor de samenwerking tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba worden verkregen door de visie van internationale organisaties te betrekken bij de toekomstige vormgeving en uitwerking van het samenwerkingsbeleid. De aanwezige kennis en ervaring van organisaties als de Wereldbank, de IDB, de OESO en andere internationale organisaties kunnen helpen de internationale context van de samenwerking binnen het Koninkrijk tastbaar te maken.

Doelstelling van deze activiteiten is de relatie van Nederland met de Nederlandse Antillen en Aruba in een internationaal perspectief te plaatsen en de samenwerkingsrelatie aan de hand van deze context te verbeteren.

De uitkomsten van deze internationale oriëntatie zullen worden gepresenteerd tijdens een Samenwerkingsconferentie.

5. De vernieuwde samenwerkingsrelatie met Aruba

In maart 1999 vond in Den Haag een beleidsdialoog plaats tussen Nederland en Aruba. Tijdens de beleidsdialoog is afgesproken dat Nederland in de periode 2000–2010 een bedrag van NLG 490 miljoen reserveert voor de samenwerking met Aruba. Het bedrag is opgebouwd uit NLG 220 miljoen voor overheidsprojecten en NLG 270 miljoen voor overige activiteiten. Tijdens de beleidsdialoog is besloten om een gezamenlijke werkgroep Nederland-Aruba in te stellen die de voorbereidingen moet treffen voor het oprichten van een fonds waarin met ingang van 2000 door Nederland over een periode van 10 jaar in totaal NLG 220 miljoen voor overheidsprojecten zal worden gestort. Een zelfde bedrag zal door de Arubaanse regering ter beschikking worden gesteld.

Op basis van een door beide regeringen vastgesteld samenwerkingsprogramma – waarin de beleidsmatige prioriteiten van zowel de Nederlandse als de Arubaanse regering zijn opgenomen – zal de Arubaanse regering een eigen verantwoordelijkheid krijgen in het besteden van de middelen van het fonds. De onafhankelijke Aruban Investment Bank zal worden belast met het beheer, de allocatie en de monitoring en evaluatie van de bereikte resultaten. Accountants zullen de financiële controle en verantwoording voor hun rekening nemen.

Het positieve oordeel van het IMF over de economische ontwikkeling van Aruba en de geboekte resultaten inzake de sanering van de overheidsfinanciën en de verbetering van de kwaliteit van het openbaar bestuur, waren ten tijde van de beleidsdialoog voor de Nederlandse regering voldoende aanleiding om over te gaan tot bovenstaande maatregelen. Op dat moment is wel opgemerkt, dat Nederland een voorschot neemt op realisatie van de voorwaarden zoals gesteld in het kabinetsstandpunt van 30 januari 1998 over het rapport van de commissie Biesheuvel «Op eigen benen» van juni 1997. De voorwaarde die betrekking heeft op de kwaliteit van het openbaar bestuur is immers nog niet volledig vervuld. Hoewel de eerste stappen van uitvoering zijn gezet, zijn de ambitieuze doelstellingen van het rapport Calidad nog niet gerealiseerd. De recente signalen omtrent de verslechterde stand van de overheidsfinanciën geven aan dat voortgezette beleidsinspanningen op Aruba onontbeerlijk zijn.

6. Het beheer van de samenwerkingsmiddelen

De tweede helft van 1998 en de eerste maanden van 1999 hebben in het licht gestaan van de integratie van het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (KabNA) in het ministerie van Binnenlandse Zaken en de conversie van de (financiële) KabNA-administratie bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deze overgang heeft een aantal onvolkomenheden aan het licht gebracht. De Algemene Rekenkamer heeft hierop een vervolgonderzoek naar de afwikkeling van overheidsprojecten op de Nederlandse Antillen en Aruba ingesteld. De Rekenkamer constateerde dat het inzicht in het beheer van de ontwikkelingsprojecten verbetering behoefde, dat monitoring en evaluatie adequaat geregeld dienden te worden en dat de administratieve organisatie aan groot onderhoud toe was.

In reactie op de opmerkingen van onder meer de Algemene Rekenkamer is een verbetertraject in gang gezet. De Algemene Rekenkamer is hierover bij brief van 21 april 1999 geïnformeerd en uw Kamer bij brief van 14 juni 1999. In de brief aan de Tweede Kamer is aangegeven dat de Kamer over de verdere voortgang en voornemens met betrekking tot de professionalisering van het financiële beheer geïnformeerd zou worden in de Memorie van Toelichting bij de begroting voor het jaar 2000.

6.1 Stand van zaken professionalisering van het financiële beheer

Op 20 juli 1999 werd het protocol van overdracht tussen het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties getekend, waarmee de conversie van de (financiële) administratie formeel werd afgerond.

In 1999 is de projectenportefeuille opgeschoond. Alle verplichtingen, waarvan vastgesteld was dat aan de voorwaarden is voldaan om tot inhoudelijke en administratieve beëindiging over te gaan, zijn afgesloten. Maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat nieuwe achterstanden ontstaan. Een van de maatregelen is het vastleggen van het beheer van rapportageverplichtingen.

Ten aanzien van de administratieve organisatie is binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een project gestart om achterstallig onderhoud in te lopen. Voor het Directoraat-generaal Constitutionele Zaken en Koninkrijksrelaties zal in 1999 een beschrijving van de administratie organisatie worden vastgesteld. Daarnaast is een project van start gegaan om de externe monitoring en evaluatie van samenwerkingsprojecten uit te werken. Een aandachtspunt zal zijn de rol van de Vertegenwoordigingen van Nederland in de Nederlandse Antillen en in Aruba.

In het najaar van 1999 zal ambtelijk overleg worden gevoerd over de herziening van de geldende protocollen uit 1987 (Nederlandse Antillen) respectievelijk 1992 (Aruba). Aandacht zal onder meer worden besteed aan de procedures voor projectbehandeling, monitoring en evaluaties alsmede de taken, positie en werkwijze van de Sector Interne Deskundige.

C. TOELICHTING PER BEGROTINGSARTIKEL

1. Algemeen

1.1 Begrotingspresentatie 2000

In het algemeen deel van de Memorie van Toelichting is ingegaan op de door de regering in de nota Toekomst in Samenwerking voorgestelde koerswijziging ten aanzien van het samenwerkingsbeleid voor de Nederlandse Antillen en Aruba. In aansluiting hierop wordt in de artikelsgewijze toelichting met ingang van het jaar 2000 de onderverdeling van de samenwerkingsmiddelen naar de in de nota genoemde prioritaire sectoren – kwaliteit van bestuur, duurzame economische ontwikkeling, onderwijs en rechtshandhaving – gehanteerd. Hiermee komt de tot en met 1999 gehanteerde indeling naar tien sectoren te vervallen. De uitgangspunten van het nieuwe beleid worden op artikel 02.13 samengevat onder de grondslag van het artikel. Tevens is hiermee een eerste aanzet gegeven in het traject van de nieuwe opzet van de begrotingsstukken, zoals verwoord in de in mei 1999 aan de Kamer gepresenteerde Regeringsnota «Van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording».

Bij de eerste suppletore begroting 1999 heeft de overheveling van het beleidsterrein Algemeen van Hoofdstuk IV naar Hoofdstuk VII Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties respectievelijk Hoofdstuk II Hoge Colleges van Staat en Kabinet der Koningin plaatsgevonden. Daarmee zijn bij hoofdstuk IV de artikelen 01.01 Personeel en materieel, 01.05 Onvoorzien en 01.06 Post-actieven komen te vervallen, evenals de bijlagen één en negen, respectievelijk het Overzicht inzake personeelsgegevens en de Bijlage inzake voorlichting.

1.2 Meerjarencijfers

In onderstaand overzicht is de aansluiting gepresenteerd met de stand van de ontwerp-begroting 1999.

Meerjarencijfers totaal uitgaven (in NLG 1 000)
  199920002001200220032004 
Ontwerp-begroting 1999 270 345283 523286 064285 841285 841285 841 
1e suppletore begroting 1999  
– Overboekingen in verband met ontvlechting – 19 325– 19 217– 19 213– 18 990– 18 990– 18 990 
– Loonbijstelling 219299266253253253 
– Prijsbijstelling 161616151515 
– Desaldering renteopbrengst 2 038  
Subtotaal 253 293264 621267 133267 119267 119267 119 
Nieuwe wijzigingen  
– Overboeking loonbijstelling – 219– 299– 266– 253– 253– 253 
– Overboeking prijsbijstelling – 16– 16– 16– 15– 15– 15 
– Prijsbijstelling 767474737373 
– Bandbreedte ex 1998 – 3 711– 1 855– 1 855    
– Koraal Specht 52 00028 000     
– Kustwacht  – 8 261  
Stand ontwerp-begroting 2000 301 423282 264265 070266 924266 924266 924 
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 136 779128 086120 284121 125121 125121 125 
Meerjarencijfers totaal ontvangsten (in NLG 1 000)
  199920002001200220032004 
Ontwerp-begroting 1999 24 99527 03127 97524 50724 50724 507 
1e suppletore begroting 1999        
– Overboekingen in verband met ontvlechting – 150– 150– 150– 150– 150– 150 
– Desaldering renteopbrengst 2 038  
Subtotaal 26 88326 88127 82524 35724 35724 357 
Nieuwe wijzigingen        
– Aanpassing meerjarenraming – 21 403– 1 925– 7703 6421741 462 
Stand ontwerp-begroting 2000 5 48024 95627 05527 99924 53125 819 
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 2 48711 32512 27712 70511 13211 716 

Bij het opstellen van de begroting 2000 is uitgegaan van de volgende koersen:

 
 20002001200220032004
U.S. dollar1,902,052,052,052,05
Nederlands Antilliaanse/Arubaanse valuta1,061,151,151,151,15

1.3 Nieuwe wijzigingen

Uitgaven

De belangrijkste uitgavenwijziging betreft het Kabinetsbesluit om in totaal NLG 80 mln toe te voegen in verband met de (ver)nieuwbouw van de Koraal Specht gevangenis.

Tevens is, in verband met een vertraging in de investeringen voor de kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba, een bedrag van NLG 8,261 mln overgeboekt naar de begroting van Defensie (Hoofdstuk X).

Ontvangsten

De belangrijkste wijziging in de ontvangstenraming heeft betrekking op een wijziging in het kasritme van de ontvangsten van rente en aflossing op begrotingsleningen, welke door tussenkomst van de Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden (NIO) aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden afgedragen.

2. Uitgaven en verplichtingen

01. Algemeen

01.03 Loonbijstelling

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

Op het artikel worden de gevolgen van de loonontwikkelingen weergegeven. De toegekende loonbijstelling wordt tijdelijk aan het artikel toegevoegd waarna toerekening plaatsvindt aan het artikel 01.01 Personeel en materieel (zie artikel 5, negende lid, van de Comptabiliteitswet).

De cijfers

Opbouw (verplichtingen=) uitgaven vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U01.03 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  – 200– 500– 600– 900– 900 
1e suppletore begroting 1999  4197998661 1531 153 
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Beheersmatige mutaties        
1. Overboeking naar hoofdstuk VII  – 213– 289– 258– 244– 245 
2. Overboeking naar hoofdstuk II  – 6– 10– 8– 9– 8 
Stand ontwerp-begroting 2000 Nihil000000
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 Nihil000000

De toelichting bij de cijfers

1.-2.In verband met de gewijzigde begrotingsindeling wordt de loonbijstelling 1999 overgeboekt naar hoofdstuk VII en hoofdstuk II.

01.04 Prijsbijstelling

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

Het artikel dient ter verwerking van de gevolgen van prijsontwikkelingen. De toegekende prijsbijstelling wordt tijdelijk aan het artikel toegevoegd waarna toerekening plaatsvindt aan het artikel 01.01 Personeel en materieel (zie artikel 5, negende lid, van de Comptabiliteitswet).

De cijfers

Opbouw (verplichtingen=)uitgaven vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U01.04 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  
1e suppletore begroting 1999  1616161515 
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Beheersmatige mutaties        
1. Overboeking naar hoofdstuk VII  – 16– 16– 16– 15– 15 
2. Prijsbijstelling  7674747373 
Stand ontwerp-begroting 2000 Nihil767474737373
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 Nihil343434333333

De toelichting bij de cijfers

1. In verband met de gewijzigde begrotingsindeling wordt de eerste tranche prijsbijstelling 1999 overgeboekt naar hoofdstuk VII.

2. De tweede tranche prijsbijstelling 1999 wordt voorlopig gestald op het prijsbijstellingsartikel.

02. Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba

02.01 Toeslagen op pensioenen

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

Ten laste van dit artikel worden toeslagen op Antilliaanse pensioenen verleend krachtens de volgende regelingen:

– de Toeslagregeling pensioenen Suriname en de Nederlandse Antillen;

– de Verrekenkoersregeling voor Antilliaanse pensioenen.

De toeslagregeling is in 1967 (Stb. 260) in het leven geroepen ten behoeve van bepaalde groepen vanuit de Nederlandse samenleving afkomstige overheidsdienaren die vóór 1 juni 1967 naar Suriname of de Nederlandse Antillen zijn uitgezonden.

De regeling garandeert de pensioenverwachting die vóór die datum – onder Nederlandse verantwoordelijkheid – is gewekt. Hiertoe wordt op de pensioenen van de rechthebbenden een toeslag verleend tot in beginsel het Nederlands pensioenpeil.

De verrekenkoersregeling werd op verzoek van de Antilliaanse regering bij ministeriële brief d.d. 2 mei 1980, nr. 74 486, ingevoerd teneinde nadelige koerseffecten voor de in Nederland gevestigde Antilliaanse gepensioneerden op te vangen. Ingevolge deze regeling, die geldt voor gepensioneerden die op 1 juni 1980 metterwoon in Nederland woonachtig waren (ook voor gepensioneerden van Antilliaanse origine), worden de in Antilliaanse courant vastgestelde pensioeninkomens tegen een gegarandeerde koers van NAf 1,00=NLG 1,63 uitbetaald.

De onderverdeling naar artikelonderdelen

De onderverdeling naar artikelonderdelen van de uitgaven (in NLG 1 000) en de economische en functionele codering
U02.01/Artikelonderdeel1998199920002001200220032004Econ.Funct.
01 Toeslagregeling41459059059059059059043A01.50
02 Verrekenkoersregeling11 61111 97011 97010 08010 08010 08010 08043A01.50
Totaal12 02512 56012 56010 67010 67010 67010 670  

Artikelonderdeel 01. Toeslagregeling.

Het gereserveerde bedrag voor de Toeslagregeling komt tot betaling zodra de tegenwaarde in Nederlandse guldens van het uitbetaalde Antilliaanse pensioen (inclusief toeslagen) daalt onder het vastgestelde Nederlandse pensioenpeil. De verwachte uitgaven voor 2000 bedragen NLG 0,590 mln.

Artikelonderdeel 02. Verrekenkoersregeling.

Het begrote bedrag voor de verrekenkoersregeling is gebaseerd op een totaal bedrag aan pensioenverplichtingen ad NAf 21,0 mln voor ca. 900 pensioengerechtigden, uitgaande van een begrotingskoers van NAf 1= NLG 1,06. Dit bedrag wordt betaalbaar gesteld tegen de werkelijk geldende koers. Voor zover de werkelijke koers daalt onder de vastgestelde garantiekoers ad NLG 1,63 komt het voor de pensioengerechtigden nadelige koersverschil ten laste van dit artikel. De verwachte uitgaven voor 2000 bedragen volgens de onderstaande berekening: NAf 21,0 mln x (1,63–1,06) = NLG 11,970 mln.

De cijfers

Opbouw verplichtingen vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U02.01 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  11 93011 30011 09010 67010 670 
1e suppletore begroting 1999  1 984  
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Autonome mutaties        
1. Koerscorrectie US$  6301 260– 420  
Stand ontwerp-begroting 2000 11 30114 54412 56010 67010 67010 67010 670
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 5 1286 6005 6994 8424 8424 8424 842
Opbouw uitgaven vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U02.01 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  11 93011 30011 09010 67010 670 
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Autonome mutaties        
1. Koerscorrectie US$  6301 260– 420  
Stand ontwerp-begroting 2000 12 02512 56012 56010 67010 67010 67010 670
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 5 4575 6995 6994 8424 8424 8424 842

De toelichting bij de cijfers

1. Op grond van de gegevens inzake de macro-economische variabelen wordt voor de periode 2000–2004 de begrotingskoers als volgt vastgesteld:

 
 20002001200220032004
U.S. Dollar1,902,052,052,052,05
Nederlands Antilliaanse/Arubaanse valuta1,061,151,151,151,15

Als gevolg van de koersontwikkeling wordt dit bedrag verhoogd, door middel van een reallocatie van artikel 02.13 «Samenwerkingsmiddelen» voor de jaren 1999 en 2000 en verlaagd door middel van een reallocatie naar artikel 02.13 in het jaar 2001.

De kengetallen

 
U02.01199819992000
RAMINGSKENGETALLEN  
Artikelonderdeel 01. Toeslagregeling   
Aantal rechthebbenden684700700
Aantal uitkeringsgerechtigden678080
Gemiddelde toeslag per gerechtigde in NLG6 1797 3757 375
Uitgaven toeslagregeling (in NLG 1 000)414590590
Artikelonderdeel 02. Verrekenkoersregeling   
Pensioenverplichting (x NAf 1 000)21 73621 00021 000
Vastgestelde garantiekoers NLG1,631,631,63
Begrotingskoers NLG1,101,061,06
    
Aantal uitkeringsgerechtigden865900900
Gemiddelde toeslag per gerechtigde in NLG13 42413 30013 300
Uitgaven verrekenkoersregeling (in NLG 1 000)11 61111 97011 970
Totaal uitgaven (in NLG 1 000)12 02512 56012 560

02.02 Bijstand rechterlijke macht

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

In de Nederlandse Antillen en in Aruba zijn onvoldoende personen beschikbaar die gekwalificeerd zijn voor de vervulling van een functie bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba en bij de Openbare Ministeries van beide landen. Indien voor een vacature bij het Hof of bij een Openbaar Ministerie geen gekwalificeerde Antilliaan of Arubaan beschikbaar blijkt te zijn, wordt in een dergelijke vacature voorzien door de benoeming van een lid van de Nederlandse rechterlijke macht of van het Nederlandse Openbaar Ministerie, die dan in zijn of haar Nederlandse functie buitengewoon verlof verkrijgt zonder behoud van bezoldiging. Ter aanvulling op de Antilliaanse of Arubaanse bezoldiging ontvangen deze personen een toeslag, die ten laste komt van hoofdstuk IV van de rijksbegroting. Met deze toeslag wordt in beginsel het verschil overbrugd tussen de Antilliaanse respectievelijk Arubaanse bezoldiging en de bezoldiging die zou zijn ontvangen bij een voortgezet functioneren in de Nederlandse rechterlijke macht of het Nederlands Openbaar Ministerie. Na eervol ontslag uit hun functie in de Nederlandse Antillen of Aruba ontvangen betrokkenen een aanvulling op de ten laste van de Nederlandse Antillen en Aruba toegekende terugzendpremie. Met deze regelingen wordt een adequate bezetting mogelijk van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en van de Openbare Ministeries van de Nederlandse Antillen en Aruba, hetgeen in het belang is van een goede rechtspleging en daarmee van de rechtszekerheid.

De onderverdeling naar artikelonderdelen

De onderverdeling naar artikelonderdelen van de uitgaven (in NLG 1 000) en de economische en functionele codering
U02.02/Artikelonderdeel*1998199920002001200220032004Econ.Funct.
01 Gemeenschappelijk Hof van Justitie2 3362 0052 0052 0052 0052 0052 00543A01.50
02 Openbaar Ministerie1 7071 6951 6951 6951 6951 6951 69543A01.50
Totaal4 0433 7003 7003 7003 7003 7003 700  

*het betreft hier de totale uitgaven inclusief de overige uitgaven (o.a. tegemoetkoming huur en repatriëring).

Artikelonderdeel 01. Gemeenschappelijk Hof van Justitie

Het aantal leden van het Hof is sinds 1995 vastgesteld op ten hoogste 30 personen. Begin 1999 waren gemiddeld 21 leden afkomstig uit de Nederlandse rechterlijke macht werkzaam bij dit Hof, waarvan 13 leden met standplaats Curaçao, 5 leden met standplaats Aruba en 1 lid met standplaats Sint Maarten. Hiervan kwamen 19 leden in aanmerking voor de bezoldigingstoeslag. In de loop van 1999 zullen naar verwachting 4 leden terugkeren naar Nederland en even zoveel nieuwe leden vanuit Nederland worden benoemd. Naar het zich laat aanzien stabiliseren deze aantallen in 2000.

Artikelonderdeel 02. Openbaar Ministerie

Per 1 januari 1999 waren bij het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen 11 en bij het Openbaar Ministerie van Aruba 4 personen afkomstig uit het Nederlandse Openbaar Ministerie werkzaam die in aanmerking kwamen voor de bezoldigingstoeslag.

Naar verwachting zal in de loop van 1999 één officier van justitie terugkeren naar Nederland en zal één nieuwe officier uit Nederland worden aangetrokken. Het aantal voor de bezoldigingstoeslag in aanmerking komende personen zal naar het zich laat aanzien in 2000 totaal 15 zijn, waarvan 11 in de Nederlandse Antillen en 4 in Aruba.

De overige uitgaven hebben betrekking op repatriëring, huurtegemoetkoming, tegemoetkoming studerende kinderen en declaraties met betrekking tot premies volksverzekeringen.

De cijfers

Opbouw (verplichtingen=) uitgaven vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U02.02 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  3 6003 6003 6003 6003 600 
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Beheersmatige mutaties        
1. Toename aantal personen  100100100100100 
Stand ontwerp-begroting 2000 4 0433 7003 7003 7003 7003 7003 700
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 1 8351 6791 6791 6791 6791 6791 679

De toelichting bij de cijfers

1. Vanwege de toenemende werkdruk bij het parket op Sint Maarten is in de loop van 1998 één persoon, van wie terugkeer naar Nederland was voorzien in 1998, vanuit Willemstad overgeplaatst naar Sint Maarten. Eind 1998 is een nieuwe officier van justitie naar Sint Maarten uitgezonden.

Dit betekent dat het aantal leden met recht op de bezoldigingstoeslag bij het Openbaar Ministerie Nederlandse Antillen met twee personen is toegenomen. Aangezien anderzijds de gemiddelde toeslag voor leden van het OM Aruba lager is geworden ten opzichte van de geraamde gemiddelde toeslag in 1999 (NLG 104 000) kan worden volstaan met een structurele verhoging van het budget met NLG 0,100 mln, door middel van een reallocatie van artikel 02.13 «Samenwerkingsmiddelen».

De kengetallen

(in NLG 1 000)
U02.02199819992000
RAMINGSKENGETALLENaantal ledengemiddelde toeslagaantal ledengemiddelde toeslagaantal ledengemiddelde toeslag
Artikelonderdeel 01      
Gemeenschappelijk Hof van Justitie      
Nederlandse Antillen166815691569
Aruba486469469
       
Artikelonderdeel 02      
Openbaar Ministerie      
Nederlandse Antillen96811871187
Aruba386493493
Totaal bezoldigingstoeslag 2 302 2 640 2 640

02.03 Garanties

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

In 1999 zal de Nederlandse Staat, evenals in voorgaande jaren, garant staan voor verstrekte leningen aan de Nederlandse Antillen en Aruba in het kader van de financiering van samenwerkingsprojecten. Voor de bedragen wordt verwezen naar bijgaand overzicht «Risico-ontwikkeling met betrekking tot garantie-overeenkomsten van het Rijk» en artikel 02.03 van de ontvangstenbegroting.

De onderverdeling naar artikelonderdelen

De onderverdeling naar artikelonderdelen van de uitgaven (in NLG 1 000) en de economische en functionele codering
U02.03/Artikelonderdeel1998199920002001200220032004Econ.Funct.
01 Garanties van obligatieleningen63A01.50
02 Garanties NIO-leningen25 04425 66963A01.50
03 Garanties EIB-leningen63A01.50
04 Vervallen       63A01.50
05 Garanties leningen OPM (max. US$ 48 mln)63A01.50
06 Garantie stand-by-krediet (NLG 100 mln)63A01.50
07 Borgstelling Sint Maarten Housing Development Foundation (NLG 36,9 mln)63A01.50
Totaal25 04425 669MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie  

Artikelonderdeel 01. Garanties van obligatieleningen

Het betreft een afgegeven garantie voor rente en aflossing van obligatie- leningen van de Bank Nederlandse Gemeenten aan de regering van de Nederlandse Antillen en de regering van Aruba. Deze geldleningen zijn aangegaan ten behoeve van de financiering van projecten in de periode 1962–1966 tot een maximum van NAf 125,0 mln (wetten van 3 mei 1962, Stb. 153, en 23 april 1964, Stb. 133).

Artikelonderdeel 02. Garanties NIO-leningen

De Nederlandse Staat staat garant voor de rente- en aflossingsbetalingen van door de Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden N.V. verstrekte leningsgelden aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Het betreft leningen met een looptijd van 30 jaar en een aflossingsvrije periode gedurende de eerste 8 jaar en een rente van 2,5%:

1. periode 1972–1976 maximaal NLG 134,5 mln.

2. periode 1977–1991 maximaal NLG 890,0 mln.

Artikelonderdeel 03. Garanties EIB-leningen

De Europese Investerings Bank (EIB) heeft met Nederlandse bemiddeling leningen voor diverse projecten in de Nederlandse Antillen en Aruba afgesloten tot een totaalbedrag van ECU 19,1 mln. Nederland heeft zich garant gesteld voor rente en aflossing van deze leningen.

Artikelonderdeel 05. Garanties leningen OPM

Garantie voor de rente en aflossing van leningen tot een maximum van US$ 48 mln, ten behoeve van de Oranje Property Management N.V. voor de afbouw van Plant Hotel N.V.

Artikelonderdeel 06. Garanties stand-by-krediet

Ter versterking van de deviezenpositie van de Nederlandse Antillen is door De Nederlandsche Bank (DNB) een stand-by-krediet van NLG 100 mln beschikbaar gesteld aan de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA). Krachtens de Bankwet is het krediet door DNB verstrekt onder staatsgarantie. De Nederlandse Staat staat derhalve garant voor het krediet.

Artikelonderdeel 07. Borgstelling Sint Maarten Housing Development Foundation

Borgstelling van NLG 36,9 mln ten behoeve van de Sint Maarten Housing Development Foundation als onderdeel van het woningbouwproject Belvédère.

De cijfers

Opbouw verplichtingen vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U02.03 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie 
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Autonome mutaties        
1. Aflossingsverplichting NA 1998  25 669  
Stand ontwerp-begroting 2000 Nihil25 669MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 Nihil11 648MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
Opbouw uitgaven vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U02.03 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie 
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Autonome mutaties        
1. Aflossingsverplichting NA 1998  25 669    
Stand ontwerp-begroting 2000 25 04425 669MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 11 36411 648MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie

De toelichting bij de cijfers

1. De aflossingsverplichting van de Nederlandse Antillen is niet op de vervaldatum van 31 december 1998 aan de Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden (NIO) voldaan. Ten laste van hoofdstuk IV is een garantie voor (rente) en aflossing afgegeven, derhalve wordt dit artikel met NLG 25,669 mln verhoogd, door middel van een reallocatie van artikel 02.13 «Samenwerkingsmiddelen».

Overzicht risico-ontwikkeling met betrekking tot garantieovereenkomsten van het Rijk (in NLG 1 000)

 
 1998199920002001200220032004
01 Garantie van rente en aflossing van leningen ten behoeve van de financiering van projecten (periode 1962–1966) tot een maximum van NAf 125,0 (wetten van 3 mei 1962, Stb. 153 en 23 april 1964, Stb. 133)       
1. Vervallen       
2. Vervallen       
3. 7,75% obligatielening B.N.G. NLG 25 mln       
– uitstaand risico per 1 jan.12 68810 2457 9325 7483 6941 769 
– te vervallen garanties2 4432 3132 1842 0541 9251 769 
– verleende of te verlenen garanties 
– uitstaand risico per 31 dec.10 2457 9325 7483 6941 769 
        
02 Garantie van rente en aflossing van door de Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden N.V. verstrekte leningsgelden       
1. periode 1972–1976 max. NLG 134,5 mln       
– uitstaand risico per 1 jan.72 20764 18456 16148 13840 11532 09224 069
– te vervallen garanties8 0238 0238 0238 0238 0238 0238 023
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.64 18456 16148 13840 11532 09224 06916 046
2. periode 1977–1991 max. NLG 890 mln       
– uitstaand risico per 1 jan.533 920496 023458 125420 227382 329344 431306 533
– te vervallen garanties37 89737 89837 89837 89837 89837 89837 898
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.496 023458 125420 227382 329344 431306 533268 635
        
03 Garantie van rente en aflossing van door de Europese Investeringsbank aan de Nederlandse Antillen en Aruba verstrekte leningen       
– uitstaand risico per 1 jan.MemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
– te vervallen garanties
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.MemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
        
04 Vervallen       
        
05 Garantie voor de rente en aflossing van een lening van maximaal US$ 48 mln, t.b.v. de Oranje Property Management N.V. voor de afbouw van Plant Hotel N.V.       
– uitstaand risico per 1 jan.114 21199 45185 34671 89559 09946 95935 473
– te vervallen garanties14 76014 10513 45112 79612 14011 48610 832
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.99 45185 34671 89559 09946 95935 47324 641
        
06 Stand-by-krediet van maximaal NLG 100 mln ter versterking van de deviezenpositie van de Nederlandse Antillen       
– uitstaand risico per 1 jan.MemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
– te vervallen garanties
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.MemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
        
07 Borgstelling van NLG 36,9 mln ten behoeve van de Sint Maarten Housing Development Foundation als onderdeel van het Woningbouwproject Belvedère       
– uitstaand risico per 1 jan.81 55879 87577 61574 84372 07169 29966 527
– te vervallen garanties1 6832 2602 7722 7722 7722 7722 772
– verleende of te verlenen garanties
– uitstaand risico per 31 dec.79 87577 61574 84372 07169 29966 52763 755

02.13 Samenwerkingsmiddelen

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

De grondslag van het te voeren beleid is artikel 36 van het Statuut waarin is vastgelegd dat de landen van het Koninkrijk elkaar wederzijdse hulp en bijstand verlenen. De autonomie van de landen vormt het centrale element van de verhouding tussen de drie landen in het Koninkrijk.

Het samenwerkingsbeleid tussen de Koninkrijkspartners moet gericht zijn op het versterken van de kracht en zelfredzaamheid van de ontvangende landen. De nota Toekomst in Samenwerking wil opnieuw richting geven aan de samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk met als uitgangspunt de bestaande in het Statuut vastgelegde verhoudingen.

In de nota Toekomst in Samenwerking is een nieuw kader geschetst voor een effectievere inzet en een andere opzet van de bestedingswijze van de samenwerkingsmiddelen van Hoofdstuk IV. Samenwerkingsprogramma's opgesteld na overleg tussen de regeringen zullen de basis gaan vormen van het nieuwe samenwerkingsbeleid. Aan de hand van deze programma's zullen meerjarige afspraken worden gemaakt over de bijbehorende financiële middelen. De samenwerkingsmiddelen zullen zoveel mogelijk in de vorm van programmafinanciering worden verstrekt en worden gestort in fondsen die worden beheerd door een onafhankelijke, regionale instantie, bijvoorbeeld een ontwikkelingsbank.

Nederland zal voorstellen prioriteit te geven aan die sectoren waar de Nederlandse regering een gezamenlijk belang van de Koninkrijkspartners ziet. De Nederlandse regering ziet de volgende prioritaire sectoren als voorwaardenscheppend voor de zelfredzaamheid van de Nederlandse Antillen en Aruba:

• de kwaliteit van het bestuur;

• duurzame economische ontwikkeling;

• onderwijs;

• rechtshandhaving.

Nederlandse Antillen

Een gezonde overheidshuishouding wordt door Nederland gezien als voorwaarde voor een nieuwe financiële verhouding. De Nederlandse Antillen moeten met het IMF overeenstemming hebben bereikt over het uitvoeren en monitoren van een saneringsprogramma alvorens er een aanvang kan worden gemaakt met de bovenvermelde nieuwe beleidslijn. De huidige beleidslijn om in gezamenlijk overleg prioriteiten vast te stellen bij de uitvoering van samenwerkingsprojecten wordt in 2000 vooralsnog gecontinueerd.

Aruba

Voor Aruba wordt de uitvoering van de nieuwe beleidslijn vorm gegeven in de afspraken gemaakt tijdens het politieke beleidsoverleg Nederland-Aruba d.d. 11 maart 1999. Tijdens dit overleg is afgesproken dat Nederland over de periode 2000–2010 een vast bedrag van NLG 490 miljoen reserveert voor steun aan Aruba. Het bedrag is opgebouwd uit NLG 220 miljoen voor overheidsprojecten en NLG 270 miljoen voor overige activiteiten. Het laatste bedrag zal – zodra Aruba begrotingsevenwicht heeft bereikt – kunnen worden gebruikt voor schuldsanering. De precieze toewijzing van de middelen vanaf 2000 is nog niet bekend. Daarover wordt overlegd met Aruba, afhankelijk van de uitkomsten van de commissie Biesheuvel. Besluitvorming zal in het najaar van 1999 plaatsvinden.

De onderverdeling naar artikelonderdelen

De onderverdeling naar artikelonderdelen van de uitgaven (in NLG 1 000)
U02.13/Artikelonderdeel1998199920002001200220032004
01 Rechtshandhaving 46 99459 447vervallen    
02 Bestuursondersteuning en overheidsorganisatie 19 90316 353vervallen    
03 Openbare financiën 40 77721 241vervallen    
04 Economische ontwikkeling 50 86347 488vervallen    
05 Milieu, natuur en infrastructuur 33 36145 868vervallen    
06 Volkshuisvesting en wijkverbetering 11 81417 387vervallen    
07 Sociale ontwikkeling en gezondheidszorg 28 58816 846vervallen    
08 Onderwijs 47 60028 766vervallen    
09 Cultuur 14 8986 022vervallen    
10 Overig 924vervallen    
11 Koersverschillen 14 089vervallen    
12 De kwaliteit van het bestuur   34 270PMPMPMPM
13 Duurzame economische ontwikkeling   96 789PMPMPMPM
14 Onderwijs   21 149PMPMPMPM
15 Rechtshandhaving   52 727PMPMPMPM
16 Overig   60 995PMPMPMPM
17 Koersverschillen   PMPMPMPM
Totaal 309 811259 418265 930250 626252 481252 481252 481

Economische en functionele codering (in NLG 1 000):
Economische code:199819992000
121 009900900
3129 14127 19025 230
43A89 33460 22547 223
63A185 277137 194192 577
73A5 05033 9090
Totaal309 811259 418265 930

Met ingang van het jaar 2000 zal voor de samenwerkingsmiddelen de onderverdeling in prioritaire sectoren, conform de nota Toekomst in Samenwerking worden gehanteerd en komt de oude indeling te vervallen. De onder dit artikel opgenomen kasramingen zijn voorshands gebaseerd op het huidige, aflopende beleid (projectfinanciering) en hebben betrekking op verplichtingen die tot en met 1999 zijn aangegaan en in 2000 nog doorwerken. De ramingen hebben een voorlopig karakter omdat de verdeling over Aruba en de Nederlandse Antillen nog niet vast staat en omdat over de verdeling van de aandelen over de sectoren nog overleg moet plaatsvinden. Daarnaast is onder leiding van P. Bukman een onderzoek gaande naar de effectiviteit van het NGO-netwerk en de mogelijke alternatieve toekomstscenario's.

Op termijn kunnen de meerjarige kaseffecten worden ingevuld aan de hand van de vast te stellen samenwerkingsprogramma's door Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Artikelonderdeel 12. De kwaliteit van het bestuur

De kwaliteit van het bestuur wordt door de regering als de belangrijkste voorwaarde voor zelfredzaamheid beschouwd. De centrale doelstelling is het bevorderen van de transparante en verantwoordelijke aanwending van gezag en middelen door de overheid in dialoog met de bevolking. Projecten voorheen gefinancierd ten laste van de sector Bestuurlijke ondersteuning en overheidsorganisatie vallen nu onder deze prioritaire sector.

De kwaliteit van het bestuur wordt ook bepaald door de beheersing van de openbare financiën: een transparant overheidsbeleid, gebaseerd op gezonde economische en sociale verhoudingen, dat is gericht op een beheersing van inkomsten en uitgaven met behulp van een meerjarige begrotingscyclus met onafhankelijke controle en democratische verantwoording. Een goed functionerende Belastingdienst is één van de hoekstenen van deugdelijk bestuur. Projecten voorheen gefinancierd ten laste van de sector Openbare Financiën vallen nu eveneens onder deze prioritaire sector.

Artikelonderdeel 13. Duurzame economische ontwikkeling

Herstel van vertrouwen in de economische perspectieven bij binnenlandse en buitenlandse investeerders is een noodzakelijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een structurele werkgelegenheid. Het toerisme biedt een belangrijke mogelijkheid voor duurzame economische ontwikkeling. Om niet te kwetsbaar te worden voor fluctuaties binnen deze sector is het wel noodzakelijk de economie te diversificeren. De economische ontwikkeling moet voorts passen in een duurzame ontwikkeling, waarbij economische groei samengaat met een beter beheer van ruimte, natuur, biodiversiteit en een daling van milieubelastende emissies.

Projecten voorheen gefinancierd ten laste van de sector Economische ontwikkeling en milieu, natuur en infrastructuur vallen nu onder deze sector.

Artikelonderdeel 14. Onderwijs

Nederland wil de samenwerkingsmiddelen met name concentreren op programma's op het gebied van onderwijs. Er zal een analyse plaatsvinden van de sterke en zwakke kanten van het huidige onderwijsbestel, zowel inhoudelijk als bestuurlijk. Een onderwijsstrategie voor de toekomst moet geformuleerd worden. De volgende twee beginselen zijn hierbij belangrijk:

• streven naar optimale ontplooiingsmogelijkheden voor de Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse scholieren, studenten en afgestudeerden in eigen land of regio;

• streven naar een onderwijsstructuur die binnen de reguliere kaders «onderhouden» en gefinancierd kan worden.

Projecten voorheen gefinancierd ten laste van de sector Onderwijs vallen nu onder deze sector.

Artikelonderdeel 15. Rechtshandhaving

Op het gebied van de rechtshandhaving zal de huidige betrokkenheid worden gecontinueerd. Het gaat om middelen die beschikbaar worden gesteld voor de personele ondersteuning van de rechterlijke macht en het openbaar ministerie, personele en materiële ondersteuning van de recherchesamenwerking, investerings- en exploitatiekosten voor de Kustwacht en investeringskosten voor het gevangeniswezen. Deze categorie van onderwerpen leent zich niet voor de reguliere prioriteitstelling en posterioriteitstelling in het kader van de samenwerkingsprogramma's, zoals deze in de nota «Toekomst in Samenwerking» worden aangeduid.

Een bijzondere positie is gerechtvaardigd vanwege het belang van de instandhouding en ontwikkeling van de rechtstaat binnen het Koninkrijk. Meerbepaald gaat het hier om de waarborgfunctie van het Koninkrijk ingevolge het Statuut voor de zorg voor de fundamentele rechten van de mens en de rechtszekerheid.

Artikelonderdeel 16. Overig

De sectoren Volkshuisvesting en wijkverbetering, Sociale ontwikkeling en gezondheidszorg en Cultuur zullen geen prioriteit krijgen bij de besteding van de samenwerkingsmiddelen. De Nederlandse Antillen wordt zelf verantwoordelijk geacht financiële middelen voor deze sectoren te reserveren. De hier opgenomen cijfers hebben betrekking op doorlopende verplichtingen.

De cijfers

Opbouw verplichtingen vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U02.13t/m 19971998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  248 341231 007232 161252 581252 581 
1e suppletore begroting 1999  1 133 090– 48 000– 48 000– 48 000– 48 000 
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Beleidsmatige mutaties        
2. Kustwacht   – 8 261    
Beheersmatige mutaties        
3. Bandbreedte ex 1998  – 3 711– 1 855– 1 855   
4. Compensatie artikel 02.01  – 630– 1 260420   
5. Compensatie artikel 02.02  – 100– 100– 100– 100– 100 
6. Compensatie artikel 02.03  – 25 669  
Stand ontwerp-begroting 200048 878602 1741 351 321171 531182 626204 481204 481204 481
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 00022 180273 255613 20377 83782 87292 78992 78992 789

Opbouw uitgaven vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
U02.13 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  235 490249 406252 161252 581252 581 
1e suppletore begroting 1999  2 038  
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Beleidsmatige mutaties        
1. Koraal Specht  52 00028 000    
2. Kustwacht   – 8 261    
Beheersmatige mutaties        
3. Bandbreedte ex 1998  – 3 711– 1 855– 1 855   
4. Compensatie artikel 02.01  – 630– 1 260420   
5. Compensatie artikel 02.02  – 100– 100– 100– 100– 100 
6. Compensatie artikel 02.03  – 25 669  
Stand ontwerp-begroting 2000 309 811259 418265 930250 626252 481252 481252 481
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 140 586117 719120 674113 729114 571114 571114 571

De toelichting bij de cijfers

1. Nederland heeft zich verplicht substantieel bij te dragen in de financiering van het project Koraal Specht, met name om ervoor te zorgen dat de mensenrechtensituatie in deze gevangenis op een – ook internationaal – aanvaardbaar niveau kan worden gebracht. De Nederlands-Antilliaanse regering hoopt het bouwproces medio 2000 af te ronden. Om deze toezegging gestand te kunnen doen is in verband met de voorgenomen uitvoering van de nieuw- en verbouw van de gevangenis en de reorganisatie een geraamd kasbeslag voor 1999 van NLG 52 mln en voor 2000 van NLG 28 mln toegevoegd.

2. In verband met een vertraging in de investeringen voor de kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba wordt voor het jaar 2000 een bedrag van NLG 8,261 mln overgeboekt naar de begroting van Defensie (Hoofdstuk X).

3. De overbesteding op Hoofdbeleidsterrein 02 Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba bedraagt in 1998 NLG 7,421 mln. Dit is het negatief saldo van uitgaven en ontvangsten op de HGIS-budgetten overeenkomstig de rekening 1998. Overeenkomstig de met de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking gemaakte afspraken zal de overschrijding op het programmabudget conform de bandbreedtesystematiek in de kassfeer meerjarig worden gecompenseerd in de eerstvolgende drie jaren met resp. 50%, 25% en 25%. (1999 -NLG 3,711 mln en de jaren 2000 en 2001 -NLG 1,855 mln).

4/6. Voor de toelichting wordt verwezen naar de betreffende artikelen.

De kengetallen

Door middel van kengetallen vindt een onderbouwing plaats van de ramingen van de rentesubsidie en van het instrument «personele samenwerking»:

(in NLG 1 000)
U02.13 rentesubsidie 1998 1999 2000
RAMINGSKENGETALLENaantal leningengemiddeld bedragaantal leningengemiddeld bedragaantal leningengemiddeld bedrag
 231 260231 177231 092
Totaal uitgaven 28 991 27 077 25 116

(in NLG 1 000)
U02.13 personele samenwerking 1998 1999 2000
RAMINGSKENGETALLENaantalgemiddelde kostenaantalgemiddelde kostenaantalgemiddelde kosten
Korte missies1158351763876
Lange uitzendingen205223154188116188
Bureau uitzendingen1141575718643186
Totaal uitzendingen 73 220 43 430 32 573

De kengetallen 2000 zijn voorlopig. Verwezen wordt naar de nog te voeren discussie over de prioriteiten met de Nederlandse Antillen en Aruba.

In bijlage 9 is een overzicht opgenomen van de samenwerkingsprojecten in de sfeer van de overheidsprojecten en de personele samenwerking die in 1998 in uitvoering waren.

3. Ontvangsten

02. Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba

02.01 Diverse ontvangsten

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

Het artikel bevat een raming voor diverse ontvangsten die verband houden met de samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba.

De cijfers

Opbouw ontvangsten vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
O02.01 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  5050505050 
Stand ontwerp-begroting 2000 11 866505050505050
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 5 385232323232323

De toelichting bij de cijfers

De economische code is 47 en de functionele code is 01.50.

02.03 Garanties

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

Eventuele ontvangen bedragen, in het kader van garantiestellingen zullen op dit artikel worden verantwoord.

De onderverdeling naar artikelonderdelen

De onderverdeling naar artikelonderdelen van de uitgaven (in NLG 1 000) en de economische en functionele codering
O02.03/Artikelonderdeel1998199920002001200220032004Econ.Funct.
01 Contragarantie EIB        01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossingMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie 77A 
b. renteMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie 26 
02 Garantie van een stand-by-krediet        01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossingMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie 77A 
b. renteMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie 26 
TotaalNihilMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie  

Artikelonderdeel 01. Contragarantie EIB

De Europese Investerings Bank (EIB) heeft met Nederlandse bemiddeling leningen voor diverse projecten in de Nederlandse Antillen en Aruba afgesloten tot een totaalbedrag van ECU 19,1 mln. Nederland heeft zich garant gesteld voor rente en aflossing van deze leningen.

De Nederlandse Antillen en Aruba hebben een contragarantie gesteld op de garantie van rente en aflossing van door de EIB aan de Nederlandse Antillen en Aruba verstrekte leningen. Eventueel ontvangen bedragen worden op dit artikel verantwoord.

Artikelonderdeel 02. Garantie Stand-by krediet

Ter versterking van de deviezenpositie van de Nederlandse Antillen is door De Nederlandsche Bank (DNB) een stand-by-krediet van NLG 100 miljoen beschikbaar gesteld aan de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA). Krachtens de Bankwet is het krediet door DNB verstrekt onder staatsgarantie. De Nederlandse Staat staat derhalve garant voor het krediet. De Nederlandse Staat kan, in het geval dat op de staatsgarantie wordt getrokken, de vordering van DNB op de BNA overnemen.

De cijfers

Opbouw ontvangsten vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
O02.03 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  MemorieMemorieMemorieMemorieMemorie 
Stand ontwerp-begroting 2000 NihilMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 NihilMemorieMemorieMemorieMemorieMemorieMemorie

02.13 Samenwerkingsmiddelen

Het te voeren beleid en de grondslag van het artikel

Dit artikel omvat aflossingen en rente van leningen en opbrengsten uit deelnemingen. Tussen de NIO en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een beheersovereenkomst afgesloten, waarbij de NIO onder andere de inning van de rente en aflossingen op de begrotingsleningen heeft overgenomen.

De onderverdeling naar artikelonderdelen

De onderverdeling naar artikelonderdelen van de ontvangstenramingen en -realisaties (in NLG 1 000) en de economische en functionele codering
O02.13/Artikelonderdeel1998199920002001200220032004Econ.Funct.
01 Annuïteitenlening 19711 409 2 4132 4132 406 01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossing1 182 2 2412 2972 34777A 
b. rente227 1721165926 
          
02 Vijfjarenplan 1967–1971616 1 8891 8371 609 01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossing413 1 7381 7381 56277A 
b. rente203 151994726 
          
03 Vervallen         
          
04 Vijfjarenplan 1972–19762 691 6 7476 7486 7496 7486 748 01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossing1 346 5 5385 6775 8205 9646 11377A 
b. rente1 345 1 2091 07192978463526 
          
05 Begrotingssteun Aruba (NLG 100 mln)6 100 6 0005 9005 8005 7005 600 01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossing4 000 4 0004 0004 0004 0004 00077A 
b. rente2 100 2 0001 9001 8001 7001 60026 
          
06 Begrotingsleningen 1991–19986 2722 7805 2077 4578 7359 38310 771 01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossing2 1873 5214 2545 74877A 
b. rente6 2722 7805 2075 2705 2145 1295 02326 
          
07 Deelnemingen en investeringen op de Nederlandse Antillen en Aruba1 9602 6502 6502 6502 6502 6502 650 01.50
Te verdelen als volgt:         
a. aflossing van kredieten42675075075075075075077A 
b. rente van kredieten1 2761 6001 6001 6001 6001 6001 60026 
c. dividenden van deelnemingen25830030030030030030027 
Totaal19 0485 43024 90627 00527 94924 48125 769  

Artikelonderdeel 01. Annuïteitenlening 1971

De 2½% dertigjarige annuïteitenlening 1971 ingevolge de wet van 23 december 1960, Stb. 599 (driejarenplan), de wet van 23 april 1964, Stb. 133 (meerjarenplan 1e fase) en de extra ontwikkelingshulp 1965. De ramingen voor aflossing en rente in 2000 zijn respectievelijk NLG 2,241 mln en NLG 0,172 mln De hoofdsom per 1 januari 2000 bedraagt NLG 4,644 mln.

Artikelonderdeel 02. Vijfjarenplan 1967–1971

De in het kader van het Vijfjarenplan 1967–1971 verstrekte lening (ex artikel 3 van de wet van 17 januari 1968, Stb. 28). De hoofdsom dient in 25 jaar te worden afgelost. Voor de eenentwintigste termijn van deze zachte lening, die een rente van 3% per jaar draagt, zijn de ramingen voor aflossing en rente in 2000 respectievelijk NLG 1,738 mln en NLG 0,151 mln De hoofdsom per 1 januari 2000 bedraagt NLG 3,301 mln.

Artikelonderdeel 03. Vijfjarenplan 1967–1971

De in het kader van het Vijfjarenplan 1967–1971 verstrekte lening (ex artikel 4 van de wet van 17 januari 1968, Stb. 28) is op 1 januari 1997 geheel afgelost.

Artikelonderdeel 04. Vijfjarenplan 1972–1976

De in het kader van het Vijfjarenplan 1972–1976 verstrekte lening. Het aan deze periode verbonden leningsbedrag van NLG 113,1 mln (inclusief bijgeschreven rente) is in 1977 omgezet in een dertigjarige lening met een rente van 2½% per jaar. Gedurende de eerste acht jaren behoefde niet te worden afgelost. Met ingang van 1985 vindt betaling plaats in 22 jaarlijkse annuïteiten. De ramingen voor aflossing en rente in 2000 zijn respectievelijk NLG 5,538 mln en NLG 1,209 mln. De hoofdsom per 1 januari 2000 bedraagt NLG 42,843 mln.

Artikelonderdeel 05. Begrotingssteun Aruba (NLG 100 mln)

De door Nederland verstrekte begrotingssteun aan Aruba ad NLG 100 mln. In 1985 heeft de Nederlandse regering aan Aruba begrotingssteun verleend in de vorm van een lening van NLG 100 mln. De lening heeft een looptijd van 30 jaar met een rente van 2½%. Gedurende de eerste acht jaar behoeft op deze lening niet te worden afgelost. Met ingang van 1994 vindt aflossing plaats in 25 jaarlijkse gelijkblijvende bedragen ad NLG 4 mln. De raming van de rentebetaling in 2000 bedraagt NLG 2,0 mln. De hoofdsom per 1 januari 2000 bedraagt NLG 76,000 mln.

Artikelonderdeel 06. Begrotingsleningen 1991–1998

Verstrekte begrotingsleningen ter financiering van projecten waarvan een bepaald rendement verwacht mag worden (maatregel Tussenbalans 1991). Deze leningen hebben een looptijd van 30 jaar met een rente van 2½%. Gedurende de eerste acht jaar behoeft op deze leningen niet te worden afgelost. Na acht jaar vindt betaling plaats in de vorm van 22 jaarlijkse annuïteiten. De respectieve hoofdsommen (in NLG 1 000) bedragen:

 
Hoofdsom per:Vervaldatum aflossing en rente1 januari 2000TotaalNed.AntillenAruba
lening 199131-12-1999NLG63 10248 47614 626
lening 199231-12-1999NLG36 91120 65816 253
lening 199331-12-1999NLG18 6629 3019 361
lening 199431-12-1999NLG7 9814 3773 604
lening 199531-12-1999NLG9 9409 370570
lening 1995 (WEB)30-06-1999Afl28 00028 000
consolidatielening 1995.0131-12-1999NLG32 04832 048
lening 1996.0131-12-1999NLG2 8892 889
lening 199731-12-1999NLG4 0384 038
lening 199831-12-1999NLG3 0303 030

Artikelonderdeel 07. Deelnemingen en investeringen op de Nederlandse Antillen en Aruba

De ontvangsten uit leningen en deelnemingen betreffen de eventuele opbrengsten van de NPMNA uit deelnemingen en beschikbaar gestelde kredieten aan ondernemingen op de Nederlandse Antillen en Aruba. De middelen van de via de NPMNA gepleegde investeringen zijn tot 1997 beschikbaar gesteld via artikel 02.07 van de uitgavenbegroting en worden met ingang van 1997 beschikbaar gesteld via artikel 02.13 van de uitgavenbegroting.

De cijfers

Opbouw ontvangsten vanaf de vorige ontwerp-begroting (in NLG 1 000)
O02.13 1998199920002001200220032004
Stand ontwerp-begroting 1999  24 79526 83127 77524 30724 307 
1e suppletore begroting 1999  2 038  
Nog niet opgenomen in een begrotingsstuk:        
Beheersmatige mutaties        
1. Aanpassing meerjarenraming  – 21 403– 1 925– 7703 642174 
Stand ontwerp-begroting 2000 19 0485 43024 90627 00527 94924 48125 769
Stand ontwerp-begroting 2000 in EUR 1 000 8 6442 46411 30212 25412 68311 10911 693

De toelichting bij de cijfers

Tussen de NIO en DGCZK is een beheersovereenkomst afgesloten, waarbij de NIO onder andere de inning van de rente en aflossingen op de begrotingsleningen heeft overgenomen. Voor de leningsovereenkomsten waarvan de vervaldatum is vastgesteld op 31 december, kan de afdracht van de NIO aan DGCZK eerst in januari van het volgende jaar plaatsvinden. Door middel van de voorgestelde ramingswijziging wordt de meerjarenraming aan dit uitgangspunt aangepast.

E. BIJLAGEN BIJ DE BEGROTING

Bijlage 2. Wetgeving

A. Tot stand gekomen wetgeving (periode 1-7-1998 tot 1-6-1999)

Nr.TitelKamer- stuknr.Staatsblad jaar, nr. Inwerking- treding
1.Wijziging van artikel 55 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in verband met de wijziging van de bepalingen in de Grondwet inzake veranderingen in de Grondwet 1998, 57909-10-1998

B. Bij het parlement aanhangige wetsontwerpen

Nr.TitelKamer- stuknr.Stand van zaken Inwerking- treding
1.Regeling van het Solidariteitsfonds22 594 (R 1434)EindverslagNota n.a.v. het eindverslag

C. In voorbereiding zijnde wetsvoorstellen

N.v.t.

Bijlage 3. Moties en toezeggingen

A. Door de Staten-Generaal aanvaarde moties

Onderdeel A.1. Afgedaan

Omschrijving van de motieVindplaats:Stand van zaken:
Motie van Middelkoop C.S.: waarin de regering wordt verzocht te bevorderen dat het CPT-rapport openbaar wordt gemaakt, en in elk geval ter kennis wordt gebracht aan de Staten-Generaal.Kamerstukken II, 26 404, nr. 2, 1998/99Is geschied, zie brief Staatssecretaris BZK KR99/4063416, d.d. 31.3.99 en brief MinBuZa d.d. 23.3.99 aan MP NA.

Onderdeel A.2. In behandeling

Omschrijving van de motieVindplaats:Stand van zaken:
Motie Nuis: waarin de regering wordt verzocht de mogelijkheid te onderzoeken van een Instituut voor het Nederlands in de West, bij voorkeur gevestigd op een van de Bovenwindse eilanden.Kamerstukken II, 1993/94 23 400 IV, nr. 7Van Antilliaanse zijde zijn initiatieven genomen voor het opzetten van algemene faculteit aan de UNA. Nieuw beleidsplan van MinOnd NA afwachten.
   
Motie Te Veldhuis c.s.: waarin de regering wordt uitgenodigd een gespreksnotitie aan de Tweede Kamer te doen toekomen waarin modellen van mogelijke samenwerking in inleidende zin tussen de drie landen van het Koninkrijk aan de orde komen, inclusief de voors en tegens.Kamerstukken II, 1996/97 25 000 IV, nr. 9 Handelingen II, 1996/97 blz. 1110–1111 en Brief KabNA 972732/SAL/YS d.d. 23.10.97 en Handelingen II, 1997/98, blz. 1277Motie zal vooralsnog niet worden uitgevoerd, Handelingen II, 1998/99, blz. 1280–1282 en blz. 1287.
   
Motie Rosemöler c.s.: Haalbaarheidsstudie Trustfund Verzoekt de regering i.o.m. de regs van de NA en AUA een haalbaarheidsstudie te (laten) verrichten naar het opzetten van een zogeheten trustfund, teneinde het beheer van deze gebieden ook voor de lange termijn veilig te stellen.TK, 11 november 1998In antwoord op de brief van de Staatssecretaris van BZK van 18 januari 1999 hebben de Antilliaanse en Arubaanse regeringen positief gereageerd op het voorstel om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Het initiatief voor het indienen van een voorstel ligt nu bij de Nederlandse Antillen en Aruba.
   
Motie Rosemöler: BVN Wereldomroep op NA en AUA uitzenden: Verzoekt de regering te bevorderen dat zowel het BVN programma van de Wereldomroep aan NA en AUA ter beschikking wordt gesteld als dat de uitzending van Antilliaanse programma's in Nederland wordt mogelijk gemaakt. Met de Wereldomroep in contact te treden. De Kamer vóór 1 januari 1999 te informeren.TK, 11 november 1998De Tweede Kamer is geïnformeerd over de voortgang bij brief van 22 januari 1999. BVN wordt sinds 1 september 1999 op zowel de Nederlandse Antillen als Aruba uitgezonden.
Motie Scheltema-de Nie: Ambulante jeugdhulp: Verzoekt de regering bij het prioriteitsstellingoverleg met de NA en AUA ook de jeugdhulpverlening te prioriteren.TK, 11 november 1998In de rapportage over de nota migratie Antilliaanse jongeren zal worden aangegeven hoe dit vorm moet krijgen. De uitwerking zal worden neergelegd in de nota samenwerkingsbeleid die in mei 1999 zal verschijnen. Staatssecretaris BZK heeft in gesprekken met verschillende Antilliaanse bewindslieden de prioriteit het onderwijs-, jeugd- en jongerenbeleid benadrukt en aangegeven daar in het kader van het priortiteitenoverleg invulling aan te willen geven. Het prioriteitenoverleg is wederom uitgesteld. In oktober 1999 zal overleg worden gepleegd over de besteding van de samenwerkingsmiddelen voor 2000.
   
Motie Gortzak. Verslag overleg NAReg jongeren op 1 april. Verzoekt de regering per uiterlijk 1 april 1999 verslag te doen van het overleg met de regering van de Nederlandse Antillen en het daaruit voortgevloeide akkoord.Aangenomen 17 november 1998Voortgangsrapportage is op 9 april 1999 aan de Tweede Kamer gezonden. Op 25 mei 1999 heeft de Tweede Kamer brief ontvangen over de uitvoering.

B. Door bewindslieden gedane toezeggingen

Onderdeel B.1. Afgedaan

Omschrijving van de toezeggingVindplaats:Stand van zaken:
Gevangenis Koraal Specht; de Staatssecretaris zal bevorderen dat de Antilliaanse regering uiterlijk 1.11.98 een aanvullende reactie aan het CPT zendt.Verslag A.O. 30.9.98Is geschied, zie brief MinBuZa d.d.19.10.98 aan MinJusNa
   
Staatssecretaris: Beleidsnota van de minister van Financiën van Aruba voor de regeerperiode 1999–2002 («Gezonde overheidsfinanciën op Aruba»). Aanbieding nota aan vaste Commissie NAAZ.A.O. d.d. 30 september 1998Is bij brief van 17 december 1998 toegezonden.
   
Staatssecretaris: Nota migratie Antilliaanse jongeren nog in november naar de Tweede Kamer te sturen.TK 4 november 1998Nota is op 10 november 1998 naar de Tweede Kamer gestuurd.
   
Staatssecretaris van BZK: Toezending CPT-rapportage.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999De CPT-rapportage is vertrouwelijk naar de Tweede Kamer gezonden.
Staatssecretaris van BZK: Rampenbestrijdingsmateriaal. Containers met materiaal voor rampenbestrijding worden overgevlogen naar de Nederlandse Antillen.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999Overdracht vindt 19 mei 1999 plaats.

Onderdeel B.2. In behandeling

Omschrijving van de toezeggingVindplaats:Stand van zaken:
Bezien of accountantscontrole-aspect in Rijkswet Sol.fonds geregeld dient te worden dan wel in het protocol van samenwerking.Kamerstukken II, 1992/93 22 800 IV, nr. 7Zal bezien worden op moment dat de rijkswet in de Kamer aan de orde komt. Aan Tweede Kamer is gevraagd gewenste behandeling van het concept aan te geven n.a.v. verzoek NA om nieuwe discussie i.v.m. de financieel precaire situatie van de NA.
   
Bij opstellen samenwerkingsprotocol in de paragraaf controle en verantwoording rekening houden met de eerder geuite wensen van de Kamer.Kamerstukken II, 1994/95 23 833 en 23 825, nr. 3Afhankelijk van totstandkoming nieuw samenwerkingsprotocol.
   
Onderzoeken of een Raad voor de West iets essentieels kan toevoegen bij toekomstige staatkundige herstructurering.Handelingen I, 1994/95, blz. 775Zal onderdeel vormen bij besprekingen over staatkundige herstructurering.
   
Eerste en Tweede Kamer het standpunt RegNA t.a.v. «make it work» mededelen.Handelingen II, 1995/96, blz. 1082 Handelingen I, 1995/96, blz. 1466Na besluitvorming Nederlands-Antilliaanse regering zal standpunt worden toegezonden.
   
Rijkswet Kustwacht: Ambtelijk overleg nog niet afgerond; daarna moeten de ministers van Justitie van de 3 landen het conceptvoorstel van wet bezien en in dat kader beoordelen.Brief KabNA 98 280 d.d. 30.1.98Actie: Ministerie van Defensie.
   
Gevangenis Koraal Specht; Resultaten van onderzoeken van de landsrecherche naar betrokkenheid van bewakingspersoneel bij diverse incidenten zijn niet bekend. Zodra dit bekend is, zal de minister de Kamer informeren.Verslag AO 4.3.98 over Koraal SpechtNog niet ontvangen.
   
Convenant Koraal Specht: Motie van de Staten van de Nederlandse Antillen om het convenant op twee onderdelen te wijzigen.Brief KabNA 98 715/SBZ/GJS d.d. 27.3.98In het AO d.d. 8.4.98 heeft de minister aangegeven bereid te zijn op een later moment deze lijn bij addendum vast te leggen. Min.JusNA heeft MinNAZ tweetal wijzigingen voorgelegd, waarmee deze akkoord ging. Nieuwe MinJusNA heeft de wijzigingen niet ondertekend.
Antilliaanse jongeren Staatssecretaris De Vries: Het heeft onze grote voorkeur de verschillende bij dit probleem met elkaar verbonden aspecten te inventariseren en vervolgens de Kamer te informeren. Tegelijk kunnen wij eventuele beleidsvoornemens of voornemens voor aanpak op welk terrein dan ook kenbaar maken.Begrotingsbehandeling hoofdstuk IV d.d. 11 november 1998 Hand. TK 1998–1999, nr. 23Nota migratie Antilliaanse jongeren is op 10 november 1998 naar de Tweede Kamer gezonden en op 2 december 1998 in een algemeen overleg met de VC NAAZ besproken. In de voortgangsrapportage (9 april 1999), de brief van 25 mei 1999 is de Kamer geïnformeerd over de wijze waarop eerstverantwoordelijke bewindslieden de nota Migratie Antilliaanse jongeren gaan uitvoeren en welke vorderingen daar inmiddels mee zijn gemaakt.
   
Nadere reactie regering Nederlandse Antillen op CPT rapport Staatssecretaris: Brief te verzenden aan de Nederlands-Antilliaanse regering met het verzoek om een aanvullende reactie van het CPT vóór 1 november 1998.A.O. d.d. 30 september 1998Brief van de minister van BuiZa mede namens staatssecretaris van BZK op 19 oktober aan de minister van Justitie van de Nederlandse Antillen gestuurd. Definitieve reactie NA-autoriteiten is op 6 november 1998 aan CPT aangeboden.
   
Het Economische actieplan dat vóór 17/10/98 door de MP Römer zou zijn gepresenteerd aan de Tweede Kamer te doen toekomen.TK 4 november 1998Gevolmachtigd minister NA heeft dit plan op 4 december 1998 aan de VC NAAZ gezonden.
   
Tweede Kamer op korte termijn te berichten over nader overleg met staatssecretaris Gumbs over onderzoek mishandeling Europese Nederlanders in Koraal Specht.TK 4 november 1998Is bij brief d.d. 3 november 1998 met beantwoording vragen over Koraal Specht toegezonden.
   
Ingaan op de rol van NGO's en de JENA in de Nota Samenwerkingsbeleid.TK 4 en 11 november 1998Nota Samenwerkingsbeleid is aangeboden op 14 juni 1999.
   
Ingaan op het degressieve karakter van de hulp in de Nota Samenwerkingsbeleid.TK 4 november 1998Nota Samenwerkingsbeleid is aangeboden op 14 juni 1999.
   
Ingaan op de conclusies uit het proefschrift van dhr. Haan in de Nota Samenwerkingsbeleid.TK 4 november 1998Nota Samenwerkingsbeleid is aangeboden op 14 juni 1999.
   
Ingaan op het Solidariteitsfonds in de Nota Samenwerkingsbeleid.TK 11 november 1998Nota Samenwerkingsbeleid is aangeboden op 14 juni 1999.
Overleg aansluiting arbeidsmarkt Staatssecretaris van BZK: Er wordt een overleg gepland met organisaties die een bijdrage kunnen leveren om te komen tot betere aansluiting op de arbeidsmarkt.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999Met de Gevolmachtigde Ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba is inmiddels tweemaal hierover gesproken (29 juni 1999 en 14 september 1999). Er zijn afspraken gemaakt om de informatie over de arbeidsmarkt in de Nederlandse Antillen en Aruba te ontsluiten. De bedoeling is om door middel van deze ontsluiting in Nederland woonachtige Antillianen en Arubanen gericht te kunnen wijzen op vacatures die zich in de West voordoen.
   
Orkaan Georges Staatssecretaris van BZK: Nagaan of er enige miljoenen guldens extra beschikbaar zijn voor noodhulp t.a.v. de orkaanramp.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999In overleg met de NA regering wordt de inzet van eerder toegekende middelen geëvalueerd of en in hoeverre extra middelen nodig zijn.
   
Watervoorziening St. Eustatius Staatssecretaris van BZK: De toestand van de drinkwatervoorziening op St. Eustatius wordt nader bekeken en opgenomen met het eilandgebied en eventueel het land.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999Wordt nagegaan in overleg met de regering van de NA.
   
Onderwijs meer aandacht Staatssecretaris van BZK: De onderwijssector krijgt meer aandacht. Er zal worden gekeken naar de rol van het beroepsonderwijs; effectiviteit van het onderwijs dient te worden vergroot door inschakeling van onafhankelijke deskundigheid en er zal worden gekeken welke mogelijkheden de Nederlandse regering kan aanboren om de terugkeer van Nederlands-Antilliaanse studenten te bevorderen die in Nederland hun opleiding hebben genoten.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999In studie in samenwerking met het ministerie van OCenW. Door middel van een externe doorlichting zullen de resultaten die op onderwijsgebied zijn geboekt worden geëvalueerd.
   
Nota toekomst in Samenwerking Staatssecretaris van BZK: Nota «Toekomst in Samenwerking» wordt spoedig aan de Kamer aangeboden.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999Is op 14 juni 1999 naar de Tweede Kamer gezonden.
   
Inburgeringsoverleg Staatssecretaris van BZK: Er wordt overleg gevoerd met de minister voor GSI en de minister van Onderwijs van de Nederlandse Antillen over inburgering van uit de Nederlandse Antillen vertrekkende Antillianen.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999Is gebeurd op 18 mei 1999. Inburgeringspilots starten in oktober 1999.
Tripartite overleg Staatssecretaris van BZK: Een afschrift van de brief inzake tripartite-overleg van de minister van Justitie d.d. 20 april 1999 en gericht aan de Tweede Kamer zal naar de Eerste Kamer worden gezonden.EK, Hfdstuk IV d.d. 27 april 1999Wordt door de minister van Justitie z.s.m. afgedaan.
   
Nota Migratie Antilliaanse jongeren Minister voor GSI/staatssecretaris BZK: Toezegging aan de VC's BZK en NAAZ om toezending van een afschrift van de brief aan wethouder Van der Aa, gemeente Amsterdam.TK 27 mei 1999Is afgedaan met brief d.d. 2 juni 1999 aan de Tweede Kamer.
   
Nota migratie Antilliaanse jongeren Minister GSI/staatssecretaris De Vries: Toezegging aan de VC's BZK en NAAZ om de overdracht van expertise van het Grote Stedenbeleid naar de Nederlandse Antillen verder te stimuleren.A.O. TK 27 mei 1999Op korte termijn met deelnemende steden van het GSB en met zogenaamde Antillen-gemeenten inventariseren wat relevante aspecten zouden kunnen zijn voor de NA. Vervolgens zou moeten worden bezien of en zo ja, hoe de onderlinge uitwisseling geëffectueerd kan worden. Juni 1999 start het overleg hierover. Na de zomer zal de inventarisatie worden afgerond.
   
Nota migratie Antilliaanse jongeren Minister GSI/staatssecretaris De Vries: Toezegging aan de VC's BZK en NAAZ met de NA te zullen bezien op welke wijze (voor Antilliaanse jongeren) een betere aansluiting op de arbeidsmarkt in de NA is te realiseren.A.O. TK 27 mei 1999In het gestructureerde beleidsoverleg met minister Nieuw (N.A.) is afgesproken om binnenkort met de Gevolmachtigd Minister te spreken over onder andere de arbeidsmarktsituatie in de NA.

Bijlage 4. Circulaires

In het afgelopen vergaderjaar is voor de externe informatievoorziening geen gebruik gemaakt van circulaires in de zin van Aanwijzing 1 van de Algemene Aanwijzingen voor de Rijksdienst voor gebruik en inrichting van circulaires (Besluit Minister-President van 7 mei 1986, nr. 366374).

Bijlage 5. Aanbevelingen Nationale ombudsman

In de periode 1 juni 1998 tot 1 juni 1999 heeft de Nationale ombudsman geen aanbevelingen gedaan.

Bijlage 6. Subsidies (bedragen x 1 000)

Naam, juridisch kader en vindplaatsartikel/artikelonderdeelBegrotingsbedragDoelstellingDoelgroepex ante geëvalueerd (ja/nee)datum en aard laatste ex post evaluatiehorizonbepaling aanwezig (ja/nee; indien ja, jaar)valt de naleving van de subsidievoorwaarden onder reikwijdte accountantsverklaring ontvanger (ja/nee)
A. Niet gouvernementele organisaties
1. Sede Antia02.13.071999 Naf5 500De Stichting heeft ten doel in de Nederland- Sociaal-maatschappelijkeNeeJuli 1997NeeJa
  1999 Hfl5 995se Antillen op te treden als bemiddelings-organisaties buiten de overheid    
 02.13.162000 Naf5 500organisatie bij de medefinanciering van die aandacht besteden aan het    
NGO-statuut 05-10-1988 ingegaan 01-01-1989 2000 Hfl5 830ontwikkelingsprojecten en -programma's van particuliere niet-commerciële organisaties, alsmede door te assisteren bij de voorbereiding en de uitvoering van die projecten c.q. programma's en door de overdracht van de daarvoor benodigde financiële middelen te verzorgen.armste deel van de bevolking en de achterstandsgroepen Evaluatie van de doelmatigheid en duurzaamheid van projecten èn effectiviteit van de organisatie van de afgelopen 10 jaar  
          
2. Cede Aruba02.13.071999 Afl2 000De Stichting heeft ten doel in de Nederland- Sociaal-maatschappelijkeNeeJuli 1997NeeJa
  1999 Hfl2 180se Antillen op te treden als bemiddelings- organisaties buiten de overheid    
 02.13.162000 Afl2 000organisatie bij de medefinanciering van die aandacht besteden aan het    
Brief KabNA d.d. 24-04-1986, nr. 12 402 Verslag Best.Overleg 04-10-1989 2000 Hfl2 120ontwikkelingsprojecten en -programma's van particuliere niet-commerciële organisaties, alsmede door te assisteren bij de voorbereiding en de uitvoering van die projecten c.q. programma's en door de overdracht van de daarvoor benodigde financiële middelen te verzorgen.armste deel van de bevolking en de achterstandsgroepen Evaluatie van de doelmatigheid en duurzaamheid van projecten èn effectiviteit van de organisatie. In samenhang met UNOCA  
          
3. Stichting Monumenten-02.13.091999 Naf2 000– Het kweken van waardering voor de oude De bevolking van CuraçaoNeeJuli-augustus 1997NeeJa
zorg 1999 Hfl2 180monumenten van de bouwkunst op het Eiland Curaçao     
 02.13.162000 Naf2 000– Het behoud en herstel van monumenten     
Overeenkomst tot medefinanciering van de Stichting Monumentenzorg Curaçao d.d. 19-02-1988 2000 Hfl2 120– Het exploiteren van behouden en/of herstelde monumenten voor zover eigendom van de Stichting – Het kweken van begrip en waardering voor een harmonisch stadsbeeld.  Evaluatie van de doelmatigheid en duurzaamheid van projecten èn effectiviteit van de organisatie van de afgelopen 10 jaar  
B. Culturele instellingen         
4. Union di Organisa-02.13.091999 Afl1 301Het bereiken van een zo zelfstandig en In engere zin:NeeSeptember 1997VoortgangJa
cionna Cultural na Aruba Procedureregels voor subsidiëring d.d. 07-07-1988 1999 Hfl1 418evenwichtig mogelijke ontwikkeling van de Arubaanse cultuur in al haar aspecten.cultuurdragers op Aruba Evaluatie door extern bureau Evaluatierapport is in het voorjaar van 1998 uitgebrachtmede afhankelijk van evaluatie 
 02.13.162000 Afl1 300      
  2000 Hfl1 378 In bredere zin: bevolking van Aruba    
          
5. Fonds voor de Podiumkunsten02.13.091999 Hfl  800Zorgdragen voor de uitvoering van uitwisselingsactiviteiten op het gebied van de Podiumkunsten tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.In engere zin: beeldende kunstenaars van de landen van het KoninkrijkNeeNog niet gepland (overeenkomst is op 19 december 1996 gesloten)Ja, 31 december 2000Ja
Overeenkomst d.d. 19 december 1996 ingegaan 01-01-199702.13.162000 Hfl  800 In bredere zin: bevolking van de landen van het Koninkrijk    
          
6. Centrum Beeldende kunst R'dam02.13.091999 Hfl  268Zorgdragen voor de uitvoering van In engere zin:NeeNog niet gepland (overeenkomstJa, 31 december 2001Ja
 02.13.162000 Hfl 268uitwisselingsactiviteiten op het gebied van beeldende kunst tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.beeldende kunstenaars van de landen van het Koninkrijk is op 14 mei 1998 gesloten)  
     In bredere zin: bevolking van de landen van het Koninkrijk    
          
C. Overig         
7. Stichting Studie Commissie Nederlandse Antillen02.13.091999 Hfl 100De Stichting is in het leven geroepen voor de opvang en begeleiding van Antilliaanse studenten, die in Nederland een opleiding volgen.Nederlands-Antilliaanse studenten in NederlandNeeEvaluatie gepland in 2000NeeJa
          
Bij brief van 08-10-1975, nr. 62 106, van KabNA is deze subsidie geregeld02.13.162000 Hfl  100      
          
8. Nederlands Antilliaanse Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs Post doctorale artsenopleiding/cursussen02.13.07 02.13.161999 Naf 1999 Hfl 2000 Naf 2000 Hfl2 284 2 490 2 284 2 421De opleiding van doctorandi in de geneeskunde tot basisarts respectievelijk specialist op Curaçao mogelijk te maken. Uitbreiding van werkzaamheden van de stichting naar de gehele Nederlandse Antillen en Aruba (pm). Bevordering van het houden van medische cursussen voor afgestudeerden in de Nederlandse Antillen.Nederlandse en Antilliaanse co-assistenten, artsen en medici op de Antillen, Nederlandse specialistenNeeNovember 1998 Inhoudelijke en financiële evaluatieNeeJa
Bij brief d.d. 06-05-1976 van KabNA is deze subsidie geregeld. Bij brief d.d. 31-07-1996 is uitbreiding geregeld naar de andere eilanden van de Nederlandse Antillen en is in een toekomstige uitbreiding naar Aruba voorzien.         
          
Overeenkomst tussen NASKHO en de R.U.G. d.d. 20-04-1980         
          
9. Algemeen Nederlands Persbureau02.13.091999 Hfl150Het ANP verzorgt de nieuwsgaring in de Media in Nederland,n.v.t. Evaluatie gepland in 2000NeeJa
Bij brief nr. 879 d.d. 02-06-1982 van KabNA is deze subsidie geregeld02.13.162000 Hfl150Nederlandse Antillen en Aruba t.b.v. de media in Nederland en verspreidt nieuwsberichten vanuit Nederland in de Nederlandse Antillen en Aruba.Nederlandse Antillen en Aruba    
          
10. Luchtverkeersbeveili-02.13.091999 Naf300Het leveren van een financiële bijdrage in de  NeeEvaluatie gepland in 2000NeeJa
ging02.13.161999 Hfl327kosten die de Nederlandse Antillen maken t.b.v. de luchtverkeersbeveiliging     
Toezegging bijdrage betaling 2000 Naf300in het toegewezen vluchtinformatiegebied.     
in exploitatiekosten door KabNA  2000 Hfl318      
          
11. Koninkrijksspelen voor de jeugd02.13.091999 Hfl340Het kweken van een saamhorigheidsgevoel tussen de jeugd van het Koninkrijk. Positieve uitstraling van het Koninkrijk bevorderen.De jeugd van de Nederlandse Antillen, Aruba en NederlandNeen.v.t.Ja, 1999Ja
Bij brief nr. 97420 d.d. 12 februari 1997 van KabNA is deze subsidie geregeld         

Gehanteerde begrotingskoers 1999: (N)Af 1,00 = Hfl 1,09

Gehanteerde begrotingskoers 2000: (N)Af 1,00 = Hfl 1,06

Bijlage 7. Evaluatieonderzoek

A. Voorgenomen onderzoeken

 
Artikel(Hoofd)beleidsterreinRealisatie (jaar)Titel en doelstellingKarakterM&O-aspectenKosten of uitgaven
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Bestuurs-ondersteuning en overheidsorganisatie1999Evaluatie reorganisatie Ambtenarenapparaat Aruba; Vaststellen of met de inzet van Berenschot een optimaal resultaat is bereikt in het project reorganisatie van het ambtelijk apparaat van ArubaEx postNeeKosten intern: (nog niet bekend)
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Openbare Financiënnog niet bekendEvaluatie Technische samenwerking belastingdienst; Effectiviteit technische samenwerking belastingdienstEx postnog niet bekendKosten extern (nog niet bekend)
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Openbare Financiën1999Beheers- en beleidsinstrumentarium Nederlandse Antillen; Inhoudelijke en financiële evaluatieEx postNeeKosten extern: f 59 000
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Volkshuisvesting en wijkverbetering1999Onderzoek Statia Housing Foundation; Evaluatie van de besteding en verantwoording van de SamenwerkingsmiddelenEx postJaKosten extern: f 51 900
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Onderwijs2000Onderwijssamenwerking met de Nederlandse Antillen; Vaststellen van de resultaten van de onderwijssamenwerking tot nu toe. Op welke wijze zou de onderwijssamenwerking kunnen worden verbeterdEx postNeeKosten: extern (nog niet bekend)
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Onderwijs1999/2000Stichting studiecommissie Nederlandse Antillen; Effectiviteit onderzoeken van de BZK-subsidie aan deze StichtingEx postNeeKosten: intern (nog niet bekend)
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Cultuurnog niet bekendCentrum Beeldende Kunst Rotterdam; Evalueren van de culturele uitwisselingsactiviteiten op het gebied van de beeldende kunst tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en ArubaEx postNeeKosten: intern (nog niet bekend)
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Cultuurnog niet bekendFonds voor de podiumkunsten; Evalueren van de culturele uitwisselingsactiviteiten op het gebied van de podiumkunsten tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en ArubaEx postNeeKosten: intern (nog niet bekend)
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Overig2000Luchtverkeersbeveiliging jaarlijkse bijdrage; Nut en noodzaak van de jaarlijkse bijdrage aan de LuchtverkeersbeveiligingEx postNeeKosten intern (nog niet bekend)
       
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Overig2000ANP-jaarlijkse bijdrage; Nut en noodzaak jaarlijkse bijdrage aan het Algemeen Nederlands PersbureauEx postNeeKosten intern: (nog niet bekend)
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba1999NGO-statuut; Vernieuwing van het NGO-statuutEx postNeeKosten extern: f 100 000

B. Afgeronde onderzoeken

 
Artikel(Hoofd)beleidsterreinRealisatie (jaar)Titel en doelstellingKarakterM&O-aspectenKosten of uitgaven
U02.13Samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba/Sociale ontwikkeling en gezondheidszorg1998Nederlands-Antilliaanse Stichting van Klinisch Hoger Onderwijs (NASKHO); Het bepalen van de beleidsmatige betekenis, de effectiviteit, de doelmatigheid en de duurzaamheid van de resultaten van de uit de middelen van Hoofdstuk IV van de Rijksbegroting mede gefinancierde onderwijsvormen die door de NASKHO worden vormgegevenEx postNeeKosten extern: f 146 300

Bijlage 8. Economische en functionele classificaties

Overzicht A. Uitgaven en ontvangsten per (macro-)economische categorie met totalen per economische hoofdgroep (in NLG 1 000)

 
CodeOmschrijvingUitgavenOntvangsten
  199819992000199819992000
01Niet verdeeld07674   
1Niet verdeeld07674   
        
12Overige goederen en diensten1 009900900   
1Output, intermediair verbruik, afschrijvingen en beloningen van werknemers1 009900900000
        
26Rente   11 4234 38010 339
27Winstuitkering   258300300
2Inkomen uit vermogen   11 6814 68010 639
        
31Subsidies (producenten)29 14127 19025 230   
3Primaire inkomensoverdrachten29 14127 19025 230   
        
43AOverige inkomensoverdrachten105 40276 48563 483   
47AOverige inkomensoverdrachten   11 8665050
4Secundaire inkomensoverdrachten105 40276 48563 48311 8665050
        
63AOverige kapitaaloverdrachten210 321162 863192 577   
6Kapitaaloverdrachten en aan- en verkopen van niet-geproduceerde niet-financiële activa210 321162 863192 577   
        
73AAankoop van aandelen en overige deelnemingen5 05033 9090   
77AAflossing van langlopende leningen   7 36775014 267
7Investeringen en afschrijvingen5 05033 90907 36775014 267
 Totaal hoofdstuk IV350 923301 423282 26430 9145 48024 956

Overzicht B. Uitgaven en ontvangsten per functionele categorie (in NLG 1 000)

 
CodeOmschrijvingUitgavenOntvangsten
  199819992000199819992000
 Algemeen Bestuur, buitenlandse betrekkingen en ontwikkelingssamenwerking350 923301 423282 26430 9145 48024 956
        
01.50Ontwikkelingssamenwerking:      
 Algemeen350 923301 423282 26430 9145 48024 956
 Totaal hoofdstuk IV350 923301 423282 26430 9145 48024 956

Bijlage 10. Convenanten

In de periode 1 juni 1998 tot 1 juni 1999 zijn de volgende convenanten gesloten.

DoelstellingBetrokken partijenDatum van ondertekeningInwerkingtreding
Oprichting van een fonds dat een einde moet maken aan de Nederlandse detail- bemoeienis door middel van projectfinanciering van ontwikkelingsactiviteiten op Aruba.De Minister-president van Aruba De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 11 maart 19991 januari 2000

Bijlage 11. Samenwerkingsprojecten

In deze bijlage is een overzicht opgenomen van de samenwerkingsprojecten die in 1998 in uitvoering waren.

Het overzicht toont de activiteiten in de sfeer van de personele samenwerking en overheidsprojecten gerangschikt naar beleidssector en binnen de sector naar entiteit.

Het betreffen zowel projecten waarvan de instemming met (mede) financiering reeds voor 1998 plaatsvond, als activiteiten waarvan de instemming tot (mede) financiering in 1998 tot stand kwam.

PERSONELE SAMENWERKING
SectorInstru- mentProjecttitelKosten in NLG
Rechtshandhaving
    
LandLUMilitaire Bijstand Politie Bovenwinden door de KMAR, 1997/19981 700 000
 LUParket Procureur Generaal, coördinator politiezaken821 800
 LUProcureur Generaal, parketsecretaris442 100
 LUParketsecretaris Sint Maarten495 300
 LUOpenbaar Ministerie NA, 2 parketsecretarissen854 700
 LUReorganisatie Voogdijraden, projectleider374 800
 LUGemeenschappelijk Hof van Justitie, gerechtssecretaris577 600
 LUDepartement van Justitie, junior wetgevingsjurist strafrecht518 378
 LUPolitie-inzet Bovenwinden1 110 179
 LUGevangeniswezen, begeleiding nieuwbouw- en uitbreidingsprogramma469 400
 LUGevangeniswezen, deskundige575 000
 LULandsrecherche, 2 rijksrechercheurs369 000
 BUMeldpunt Ongebruikelijke Transacties, automatisering123 200
 BUWetboek van Strafvordering, BOA's en BAP's, hoofdtraject596 229
 BUMaritiem beheer29 400
 KUMinisterie van Justitie, reorganisatie KPNA1 745 900
 KURecherche Samenwerkingsteam i.o. (RST i.o.)1 800 000
 KUHof van Justitie, plv. belastingrechters 199848 300
 KUChemisch Wapenverdrag, deskundige155 700
 KU(NA)VAS Sint Maarten218 400
 KUGevangeniswezen NA, technische bijstand131 300
 KUGevangeniswezen NA, korte termijnmaatregelen Koraal Specht707 800
 KUOpleidings- en stageprogramma PGNA51 058
 KUReorganisatie Voogdijraden NA, fase II170 000
 OKDGlobal Maritime Distress and Safety System (GMDSS)2 448 750
 OKDRecherche Samenwerkingsteam i.o. deel 97/98 (PAROS) deel NA6 049 100
 OKDMilitaire bijstand Koraal Specht681 542
 OKDSalariskosten begeleider Nieuw Burgerlijk Wetboek89 750
  Subtotaal Land23 354 686
    
ArubaLULandsrecherche, 4 rechercheurs2 552 134
 LULandsrecherche, hoofdinspecteur989 661
 LUOpenbaar Ministerie, 2e parketsecretaris536 660
 LUDirectie Wetgeving Aruba, wetgevingsjurist563 500
 BUVDA, Informatieplan133 000
 BUArubaanse Veiligheidsdienst, interim-hoofd820 745
 KUKorps Politie Aruba, uitwisselingsprogramma politie Amsterdam-Amstelland879 800
 KUKorps Politie Aruba, uitzending politie-ambtenaren1 627 200
 KUDoorlichtingsonderzoek vrije zone en casino's347 200
 KUVDA (eerste deel), beveiligingsadviseur31 700
 KUVDA, stages hoofd en plv. hoofd21 500
 KUWetgevingsjurist persoonsregistratie12 450
 OKDGlobal Maritime Distress and Safety System (GMDSS)816 250
 OKDRecherche Samenwerkingsteam i.o. deel 97/98 (PAROS) deel AUA1 282 303
 OKDOriëntatiereis17 200
  Subtotaal Aruba10 631 303
Totaal Rechtshandhaving33 985 989
Bestuursondersteuning en overheidsorganisatie
    
LandLUBureau Interne Deskundige, medewerker804 264
 LUBureau Interne Deskundige, beg. uitv. projecten Sint Maarten525 700
 LUSector Interne Deskundige, 2 adviseurs1 109 400
 LUCentraal bureau Juridische Zaken, wetgevingsjurist535 800
 LUKabinet Gezaghebber Sint Maarten, bestuursjurist890 000
 LUScheepvaartinspectie en maritieme zaken, adviseur219 300
 LUVerificateur ASYCUDA357 500
 LUBrandweer Saba St. Eustatius219 200
 LURampenbestrijding en Brandweerzorg, brandweerofficier207 885
 LUWachtgeld deskundige307 000
 BUPIVA-programma2 910 000
 BURampenbestrijdingsorganisatie, deskundige282 632
 BUProgramma uitzending managers (PUM)500 000
 BU«FUWASYS; invoering functiewaarderingsysteem NA»1 206 672
 BUBureau Overheidsinnovatie, hoofd313 956
 BUAutomatisering Hypotheekkantoor43 500
 KUActualisering Nationale rekeningen, CBS36 100
 KUOndersteuning stichting Overheids Accountants Bureau53 400
 KURampenbestrijding en brandweerzorg, deskundige168 360
 KURampenbestrijding en brandweerzorg, ondersteuning352 255
 KUInterim-manager Sector Interne Deskundige122 892
 OKDRaamcontract VNG936 950
 OKDRaamcontract HEC752 232
 OKDOnderzoek verwachting Koninkrijk, studieconferentie50 000
  Subtotaal Land12 904 998
    
BonaireLUDienst Ruimtelijke Ordening en Beheer, hoofdafdeling ROV639 800
 KUHerstructurering Brandweerzorg Bonaire, dhr Mooij149 500
  Subtotaal Bonaire789 300
    
Sint MaartenLUBeleidsmedewerker POI314 500
 LUWetgevingsjurist Sint Maarten563 300
 BUBestuurscollege SXM, projectleider verbetering bestuur184 750
 BUKabinet Gezaghebber SXM, organisatie-adviseur1 335 000
 BUWederopbouw Sint Maarten, interim-financiering, inzet KPMG541 475
 BUOntwikkelingskosten stappenplan SXM742 000
 BUAfdeling Financiën SXM, hoofd financiën714 600
 BUInterim sectordirecteur Welzijn400 000
 KU2 Personeelsconsulenten stappenplan SXM219 900
 KUBeleidsplan Brandweer50 000
 KUOndersteuning afdeling automatisering SXM119 900
 KURampenbestrijding/Brandweerzorg SXM, verrekenstuk800 000
  Subtotaal Sint Maarten5 985 425
    
SabaBUEilandssecretaris Saba, dhr Vlieg52 600
  Subtotaal Saba52 600
    
Sint EustatiusLUOndersteuning EUX, bestuursjurist357 400
 LUOndersteuning EUX, HRD deskundige331 600
  Subtotaal Sint Eustatius689 000
    
CuraçaoLUDienst Informatie Voorziening, hoofd ITS415 400
 LUCBPZ, senior formatieadviseur598 400
 LUDEZ, opzetten afdeling Informatievoorziening, deskundige330 000
 LUDienst BSB&V378 300
 BUFunctiewaardering Curaçao, voor- en vervolgtraject601 272
 BUFunctiewaardering Curaçao, fase 22 281 815
 BUEilandgebied Curaçao, outplacementbureau102 120
 BUPersoneelszaken Curaçao, projectleider373 600
 BUProgramma Uitzending Managers (PUM)250 000
 BUKerntaken programmamanagers Curaçao323 200
  Subtotaal Curaçao5 654 107
    
ArubaLUSCC, beleidsmedewerker358 400
 LUDienst Brandweer Aruba, deskundige307 300
 BUOndersteuning Projectbureau Reorganisatie, Berenschot229 500
 BUHerziening Bezoldigingsregeling, functiewaardering218 200
 BUHerziening Bezoldigingsregeling, Berenschot359 600
 BUPIVA-programma (Arubaans deel)970 000
 BUTraining Dienst Landmeetkunde en Vastgoedregistratie158 750
 BUMasterplan operationele administratie4 002 200
 KUDienst Brandweer, interim brandweerofficier, 4 personen317 800
  Subtotaal Aruba6 921 750
Totaal Bestuursondersteuning en overheidsorganisatie32 997 180
Overheidsfinanciën
    
LandLUDirectie Belastingen, 4 organisatiemedewerkers1 781 200
 LUDir. Belastingen, staffunctionaris P&O493 235
 LUDir. Belastingen, projectleider PGB890 173
 LUDir. Belastingen, medewerker wetgeving176 500
 LUDir. Belastingen, medewerker automatisering544 700
 LUDir. Belastingen, beleidsmedewerker afdeling organisatie431 200
 LUDir. Belastingen, beleidsmedewerker AO/IC123 300
 LUInspectie Belastingen, chef de bureau591 500
 LUInsp. Belastingen BON, 3 controleurs1 319 500
 LUInsp. Belastingen BON, commies controle246 000
 LUInsp. Belastingen BON, aanslagregelaar516 400
 LUInsp. Belastingen SXM, controleur LB435 700
 LUInsp. Belastingen SXM, chef de bureau512 000
 LUInsp. Belastingen SXM, 6 controleurs2 954 700
 LUInsp. Belastingen SXM, hoofd afdeling controle396 800
 LUInsp. Belastingen SXM, chef LB & WB414 100
 LUInsp. Belastingen SXM, systeembeheerder321 800
 LUInsp. Belastingen CUR, douane medew. I&A728 621
 LUInsp. Belastingen CUR, inspecteur823 600
 LUInsp. Belastingen CUR, chef de bureau483 300
 LULandsontvanger Curaçao, ontvanger/teamleider529 700
 LULandsontvanger Curaçao, commies bijz. invordering271 400
 LULandsontvanger SXM, commies bijzondere invordering311 600
 LULandsontvanger SXM, deurwaarder313 400
 LULandsontvanger SXM, ontvanger327 900
 LUBelasting Accountantsbureau, 2 teamleiders1 305 500
 LUBelasting Accountantsbureau, 4 controle medewerkers1 977 800
 LUBelasting Accountantsbureau, accountant477 100
 LUBelasting Accountantsbureau, p-functionaris430 200
 LUFFT, 4 opsporingsambtenaren2 877 600
 LUDouane Sint Maarten, verificateur577 000
 LUDouane Sint Maarten, 3 medewerkers douane-controle1 888 900
 LUDouane Sint Maarten, teamleider surveillance465 900
 LUSales Tax NA. 3 commies852 000
 LUSales Tax NA. 4 controleurs1 215 300
 LUSales Tax NA. 4 verificateurs1 254 300
 LUSales Tax NA. adjunct accountant330 300
 LUSales Tax NA. ondersteuning projectleider281 000
 LUInsp. Belastingen CUR, 3 medewerkers1 120 900
 LUSociale Verzekeringsbank, ontvanger587 600
 LUDepFinNA, algemeen medewerker420 600
 LUDepFinNA, medewerker beleid476 900
 LUDepFinNA, medewerker, afdeling begroting231 600
 LUVerbetering BBI NA 1996–2000, SOAB, inzet deskundige217 600
 LUBelastingdienst Lange Uitzendingen Nederlandse Antillen13 744 940
 BUDepartement van Financiën, hoofd financiële adm. VB Accountants498 663
 BUDepFin, IMF-programma, VB Accountants591 360
 BUDepFin, IMF-programma, VB Accountants702 400
 BUDepFin, Centrale kredietbewaking, VB Accountants949 676
 BUDepFin, sector Interne Deskundige, ondersteuning615 060
 BUInterim manager afdeling lonen en salarissen528 528
 KUDirectie Belasting, budget korte missies 1998200 000
 KUEvaluatiereizen belastingdienst 199861 900
 KULandsontvanger Curaçao, deskundige70 500
 KULandsontvanger Sint Maarten, ondersteuning67 000
 KUBBI programmacoördinatie202 000
 OKDMonitoring Openbare Financiën, IMF vertegenwoordiger29 662
  Subtotaal Land51 188 118
    
BonaireLUEilandsontvanger BON, systeembeheerder648 000
 LUEilandsontvanger BON, deurwaarder280 000
 LUEilandsontvanger BON, chef invordering433 300
 LUEilandsontvanger BON, ontvanger420 300
 BUFunctiewaardering Bonaire942 000
  Subtotaal Bonaire2 723 600
    
Sint MaartenLUEilandsontvanger SXM, bakhouder433 100
 LUEilandsontvanger SXM, chef deurwaarder464 600
 LUEilandsontvanger SXM, 2 commies bijzondere invordering970 900
 LUEilandsontvanger SXM, applicatiebeheerder375 100
 LUEilandsontvanger SXM, ontvanger/fiscaal jurist549 500
 LUEilandsontvanger SXM, zaalchef258 700
 LUDep. Financiën Sint Maarten, hoofd afdeling financieel beleid354 200
 LUDep. Financiën Sint Maarten, medewerker financiële administratie314 800
 LUInspectie der Belastingen SXM, systeembeheerder313 300
 LUInspectie der Belastingen SXM, chef administratie ib308 800
 BUAfdeling Financiën SXM, beleidsmedewerker, VB Accountants784 911
 BUProjectmedewerker grondaankoopcommissie, VB Accountants469 490
  Subtotaal Sint Maarten5 597 401
    
Sint EustatiusBUAfdeling Financiën Statia-Saba, VB Accountants1 618 389
  Subtotaal Sint Eustatius1 618 389
    
CuraçaoLUEilandsontvanger Curaçao325 700
 LULeges en Lokale belastingen, projectleider200 500
 BUMonitoring Structureel Aanpassingsprogr. controller1 098 344
 BUVersterking comptabele functie Eilandgebied Curaçao (EGC), deskundige823 140
 BUOndersteuning financieel systeem EGC724 600
 KUOndersteuning selectie controllers11 100
 OKDPrivatisering Land NA en EGC, deskundige130 700
  Subtotaal Curaçao3 314 084
    
ArubaLUAlgemene Rekenkamer, registeraccountant975 200
 LUAlgemene Rekenkamer, controle ambtenaar530 600
 LUDirectie Financiën, begrotingsdeskundige759 100
 LUCentrale Accountants Dienst, registeraccountant1 028 606
 LUDirectie Belastingen, automatiseringsdeskundige725 456
 LUDirectie Belastingen, deskundige563 900
 LUDirectie Belastingen, registeraccountant553 000
 LUDirectie Belastingen, beleidsmedewerker AO/IC455 400
 LUInspectie Belastingen, teamleider WB831 200
 LUInspectie Belastingen, aanslagregelaar IB427 400
 LUBelastingdienst, chef deurwaarder224 200
 LUBelasting Accountants Dienst, controleur WB625 600
 LUBelasting Accountants Dienst, hoofd430 800
 LUBelasting Accountants Dienst, accountant507 600
 LUBelasting Accountants Dienst, adjunct-accountant510 700
 LUBelasting Accountants Dienst, commies440 500
 LUBelasting Accountants Dienst, controleur378 400
 LUBelastingdienst Lange Uitzendingen Aruba2 161 000
 BUNationale rekeningen, deskundige CBS1 211 500
 KUInspectie I&A, speurhondenproject212 150
 OKDSamenwerking Rekenkamers NL – AUA320 000
  Subtotaal Aruba13 872 312
Totaal Overheidsfinanciën78 313 904
Economische Ontwikkeling
    
LandBUPermanente Cie Bevolkingsvraagstukken en telling, deskundige879 700
 BUPermanente Cie Bevolkingsvraagstukken en telling, CBS-NIDI112 500
 OKDInternational Development Bank (IDB), adviesmissie16 013
 OKDKorte missie IDB16 519
  Subtotaal Land1 024 732
    
CuraçaoBUFIAC, Businessplan plan 1996/19981 050 000
 BUDienst Economische Zaken (DEZ), Economische modelbouw658 030
 BUMacro Economisch model, vervolgproject306 107
 BUHato groeipoel680 000
 BULevering marketing- en organisatieondersteuning aan Curinde NV4 568 600
 BUAdviesmissie financieel economische beleidsdialoog67 700
 BUEconomische Ontwikkeling Curaçao, adviesmissie68 500
 OKDSamen in de Markt (LSG)250 000
  Subtotaal Curaçao7 648 937
    
ArubaBUNational Development Plan Aruba/United Nations Development Program2 986 863
  Subtotaal Aruba2 986 863
Totaal Economische Ontwikkeling11 660 532
Natuur, Milieu en Infrastructuur
    
LandLUVomil, milieucoördinator636 300
 BUVegetatiekartering231 225
 BUSeismologische- en Vulcanologische bewaking Saba en St. Eustatius603 500
 KUModernisering Weerradars Nederlandse Antillen, inzet KNMI95 400
  Subtotaal Land1 566 425
    
BonaireBUConsulting Assistency Selibon N.V.104 500
  Subtotaal Bonaire104 500
    
Sint MaartenLUVROM, coördinator natuur & milieu444 400
 BURioleringsdeskundige SXM713 700
  Subtotaal Sint Maarten1 158 100
    
Sint EustatiusBUStatia Oil Terminal, onderhandelingsmissie176 900
 BUOndersteuning DCMR DROB65 200
  Subtotaal Sint Eustatius242 100
    
CuraçaoBUMilieudienst Curaçao, vervolgmissie 9, ISLA/DCMR25 400
 BUMilieudienst, DCMR, twinningcoördinator1 038 323
 BUSamenwerking Milieudienst Curaçao-DCMR 1998 fase 1736 355
 BUActiviteit 100, fact-finding missie TNO36 100
  Subtotaal Curaçao1 836 178
    
ArubaBUDOW, afdeling afvalwaterverwerking, interim manager1 253 288
 BULVV Aruba, PUDRENA/NiLi573 600
 KUVROM, milieujurist56 500
  Subtotaal Aruba1 883 388
Totaal Natuur, Milieu en Infrastructuur6 790 691
Volkshuisvesting en Wijkverbetering
    
Sint MaartenLUProjectmanager Volkshuisvesting575 700
 BUWederopbouw SXM, organisatorische en financiële infrastructuur, advisering75 500
 BUProjectbureau Wederopbouw SXM1 911 597
  Subtotaal Sint Maarten2 562 797
CuraçaoBUEvaluatie Stadsvernieuwing, deskundige98 500
 OKDBeoordelingsmissie Bureau Domeinbeheer, deskundige25 100
  Subtotaal Curaçao123 600
Totaal Volkshuisvesting en Wijkverbetering2 686 397
Sociale ontwikkeling en Gezondheidszorg
    
LandLULandslaboratorium, introductie/bestendiging laboratoriumtechniek350 100
 LUCaprilleskliniek, Chef de Clinique536 200
 BUHerziening krankzinnigenlandsverordening110 500
 BUCaprilleskliniek, forensische psychiatrie96 800
 BUInspectie Werkplan «Werk aan Toezicht»528 200
 OKDEvaluatie Sede Antia320 000
  Subtotaal Land1 941 800
    
CuraçaoLUSEHOS, Chef de Clinique Interne Geneeskunde557 700
 LUSEHOS, Chef de Clinique Gynaecologie656 900
 LUSEHOS, Chef de Clinique Kindergeneeskunde553 400
 LUSEHOS, Chef de Clinique Chirurgie600 000
 BUHoofd Medische Zorg134 516
 BUDeskundigheidsbevordering, SZGG265 021
 KUMedische consulenten 199871 100
 OKDSociaal noodprogramma- en Task-Force projecten403 915
  Subtotaal Curaçao3 242 552
    
ArubaLUBedrijfsgezondheidsdienst, bedrijfsarts432 919
 LUMedisch adviseur AZV142 135
 BUEvaluatie Cede Aruba, Unoca89 728
 KUMedisch consulenten 199874 800
  Subtotaal Aruba739 582
Totaal Sociale ontwikkeling en Gezondheidszorg5 923 934
Onderwijs
    
LandBUBegeleiding vernieuwing taal- en rekenonderwijs BON/SXM/EUX4 040 830
 BUOpstellen integraal onderwijsplan92 600
 KUOndersteuning wetgeving funderend onderwijs21 201
 OKDOnderwijsdeskundigen Nederlandse Antillen702 750
 OKDWorkshop CITES34 000
 OKDKANS2 227 500
  Subtotaal Land7 118 881
    
CuraçaoBUFeffik, managementondersteuning632 768
 BUInvoering methode taal kabaal op 4 curaçaose basisscholen494 172
 BUInnovatiemanagement trainingen deel II753 980
 KUOntwikkeling nieuw bekostigingssysteem onderwijs Curaçao413 250
  Subtotaal Curaçao2 294 170
    
ArubaBULBO/MBO, bouwcoördinator1 112 277
 BUVersterking/actualisering MTO, 3e en 4e fase415 089
 BUBijscholing MAVO-docenten Nederlands, ACTA consult131 300
 BUDirectie Onderwijs; zorgverbreding559 165
 OKDOnderwijsdeskundigen234 250
 OKDKANS742 500
  Subtotaal Aruba3 194 581
Totaal Onderwijs12 607 632
Cultuur
    
ArubaLUMonumentenzorg, bureauhoofd504 500
 BUWaardestellingen Arubaanse Monumenten310 000
 KUHerinrichting Archeologisch Museum, deskundige13 000
  Subtotaal Aruba827 500
Totaal Cultuur827 500
Overige
    
LandOKDOndersteuning PS Lange Uitzendingen 1998260 250
  Subtotaal Land260 250
    
ArubaOKDOndersteuning PS Lange Uitzendingen 199886 750
  Subtotaal Aruba86 750
Totaal Overige347 000
TOTAAL PERSONELE SAMENWERKING186 140 759
OVERHEIDSPROJECTEN
SectorProjecttitelKosten in (N)Af.
Rechtshandhaving
   
LandEenmalige primaire opleiding (PD-I SXM)1 600 000
 Top mat. behoeften Korps Politie NA2 618 717
 Politiepost Simpsonbay, uitvoeringskosten2 330 394
 Arrestatieteam N.A., materiële aanschaffingen466 792
 Automatisering Stichting reclassering Curaçao110 000
 Juridische documentatie N.A.644 900
 Huis van bewaring Bonaire1 700 000
 Landsrecherche N.A.177 300
 Penitentiaire jeugdinrichting Curaçao1 200 000
 Resocialisatie jonge gedetineerden2 261 758
 Koraal Specht, korte termijn maatregelen1 389 000
 Vreemdelingenadministratiesysteem626 413
 (NA)VAS Sint Maarten646 337
 Subtotaal Land15 771 611
   
ArubaJuridische documentatie Aruba476 400
 Implementatie meldpunt ongebruikelijke transacties31 574
 Subtotaal Aruba507 974
Totaal Rechtshandhaving16 279 585
Bestuursondersteuning en overheidsorganisatie
   
LandPostkantoor Sint Eustatius710 466
 Stageregeling, vierde tranche200 000
 Stageregeling, vijfde tranche200 000
 Stageregeling, zesde tranche650 000
 Voorbereidingskosten DepOS1 000 000
 Kwaliteitsontwikkeling Landsambtenaren585 400
 Invoering functiewaarderingsysteem (FUWASYS)218 400
 Toekomstperspectief Antilliaanse Militie + suppletie2 169 298
 Reinventing Government976 734
 Reinventing Government, tweede fase2 297 100
 Reinventing Government, investeringskosten3 000 000
 Reinventing Government, Caprilleskliniek2 000 000
 Subtotaal Land14 007 398
   
SabaBrandweer Saba885 030
 Bestuurskantoor Saba120 000
 Subtotaal Saba1 005 030
   
Sint EustatiusBrandweer Sint Eustatius1 474 480
 Subtotaal Sint Eustatius1 474 480
   
ArubaStageregeling, jaarbudget 1997100 000
 Stageregeling, jaarbudget 1998100 000
 Subtotaal Aruba200 000
Totaal Bestuursondersteuning en overheidsorganisatie16 686 908
Overheidsfinanciën
   
LandOperatie BBI – N.A. 1996–20006 848 948
 BBI-NA programmacoördinatie 19971 310 500
 BBI-uitvoeringsprogramma 19971 078 300
 BBI-uitvoeringsprogramma 1997 Curaçao951 504
 BBI Bestedingsplan Saba 1997463 758
 BBI Bestedingsplan EUX 1997463 758
 BBI uitvoeringskosten St. OAB 1997879 490
 BBI programma coördinatie1 110 400
 Automatisering belastingdienst SXM520 000
 Automat. Inspectie Invoer & Accijnzen (ASYCUDA)1 613 600
 Subtotaal Land15 240 258
   
Sint MaartenAccountantscontrole wederopbouw SXM488 600
 Subtotaal Sint Maarten488 600
Totaal Overheidsfinanciën15 728 858
Economische Ontwikkeling
   
LandBevordering betere arbeidsverhoudingen28 218
 Sociaal Noodprogramma 1998 – Economische Ontwikkeling10 000 000
 Training Grants scheme1 240 000
 Subtotaal Land11 268 218
   
Sint MaartenWederopbouw, haven SXM, vbk + suppletie2 700 000
 Renovatie landingsbaan luchthaven8 800 000
 Luchthaven, fase 1 dempen Flamingo pond11 500 000
 Subtotaal Sint Maarten23 000 000
   
BonaireZeepromenade Bonaire, fase II6 896 900
 Subtotaal Bonaire6 896 900
Totaal Economische Ontwikkeling41 165 118
Milieu, Natuur en Infrastructuur
   
LandUrgentieplan GEBE Saba674 570
 Lichtboei Sint Maarten36 168
 Sociaal Noodprogramma 1997 – milieu, natuur en infrastructuur600 000
 Werkbudget Milieu en Natuurbeleid N.A.1 160 000
 Seismologische/vulkanologische bewaking Saba/EUX651 277
 Aanschaf radarsysteem Curaçao1 500 000
 KNAP-fonds 1998–199999 010
 Milieufonds N.A. 1998–1999148 515
 Modernisering weerradars N.A., uitvoeringskosten1 182 000
 Subtotaal Land6 051 540
   
BonaireMarine park Bonaire448 000
 Windturbine758 768
 Sloopwerk ruines hotels Sorobon213 000
 Luchthaven Bonaire uitbreiding platform5 316 200
 Subtotaal Bonaire6 735 968
   
Sint EustatiusStatia Oil terminal, inkl. suppletie Cie SOT728 000
 Vuilniswagen en -containers287 000
 Bescherming klifwanden, voorbereiding180 000
 Drinkwatervoorziening voorbereiding430 000
 Stage heer Tearr bij DCMR7 800
 Subtotaal Sint Eustatius1 632 800
   
SabaVastvuilverwerking Saba1 033 793
 Landslide projekt350 000
 Drinkwaterdistributie Saba566 000
 Upgrading vliegveld Saba, uitvoeringskosten5 380 000
 Luchthaven Saba, voorbereidingskosten gebouwen162 000
 Overlaging runway airport Saba1 817 000
 Wederopbouw, herstel haven Saba, uvk2 609 287
 Renovatie wegennet Windwardside Saba570 000
 Meerboei Fort Saba43 000
 Vuilnistruck Saba170 000
 Subtotaal Saba12 701 080
   
Sint MaartenRiolering St P-burg, ontvangstput + suppletie1 073 172
 Verb. RWZI Medical Centrum SXM + suppletie868 611
 Wederopbouw, afval en hemelwaterbeh. vbk4 460 000
 Wederopbouw, ondergr. bekabeling van nutsv.2 500 000
 Wederopbouw, vuilverwerk., afvalcentr., vbk200 000
 Wederopbouw persleiding Belvedere + suppletie4 072 000
 Wederopbouw baggeren Freshpoint3 655 000
 Wederopbouw isolatie Pondfill3 265 000
 Afvalcontainers Sint Maarten1 427 500
 Wederopbouw, afval- en hemelwaterbeheer Fort William, uvk840 000
 Subtotaal Sint Maarten22 361 283
   
ArubaVerlenging Ringweg 45 014 830
 RWZI-Bubali, upgrading fase I en fase II12 960 000
 Saneringsplan Vogelplas148 900
 Subtotaal Aruba18 123 730
Totaal Milieu, Natuur en Infrastructuur67 606 401
Volkshuisvesting en Wijkverbetering
   
LandKadaster Bovenwinden, fase III4 445 510
 Kadaster Bovenwinden, fase III en IV + suppletie4 651 015
 Sociaal Noodprogramma 1997 – volkshuisvesting en wijkverbetering1 150 000
 Sociaal Noodprogramma 1998 – volkshuisvesting en wijkverbetering6 250 000
 Subtotaal Land16 496 525
   
Bonaire300 woningen FCB, voorbereiding371 000
 Woningbouw Bonaire5 312 359
 Subtotaal Bonaire5 683 359
SabaVolkshuisvesting Saba 1996–2000; bestedingsplan '961 900 000
 Subtotaal Saba1 900 000
   
Sint EustatiusVolkshuisvesting St. Eustatius, bestedingsplan500 000
 Subtotaal Sint Eustatius500 000
   
Sint MaartenAanpak volkshuisvesting, fase I776 700
 Wederopbouw, 200 noodwoningen7 640 000
 Wederopbouw, vbk, Belvedere volkshuisvesting528 000
 Wederopbouw, woningverbetering2 000 000
 Wederopbouw, volkshuisvesting16 590 000
 Wederopbouw, aanloopkosten SMHDF2 300 000
 Wederopbouw, zelfbouw7 570 000
 Wederopbouw, bejaardenwoningen Belvedere840 000
 Wederopbouw, PPP-Shanty Town3 000 000
 Wederopbouw, Hope Estate1 920 000
 Subtotaal Sint Maarten43 164 700
   
ArubaRenovatie Village/Esso Heights, bouw 100 huurw.5 236 364
 Subtotaal Aruba5 236 364
Totaal Volkshuisvesting en Wijkverbetering72 980 948
Sociale ontwikkeling en Gezondheidszorg 
   
LandSociaal Noodprogramma 1997 – soc. ontwikkeling en gezondheidszorg4 200 000
 Sociaal Noodprogramma 1998 – soc. ontwikkeling en gezondheidszorg3 500 000
 Nieuwbouw Caprilleskliniek11 000 000
 Nieuwbouw Caprilleskliniek – 19988 550 000
 Inspectie werkplan «werk aan toezicht»195 000
 Gezondheidsonderzoek Bovenwinden en Bonaire1 033 025
 Subtotaal Land28 478 025
   
BonaireLionquest Bonaire114 380
 Subtotaal Bonaire114 380
   
Sint MaartenWederopbouw, medical centre + suppletie3 410 450
 Wederopbouw, Rode Kruis990 000
 Stormschade Luis; fonds voor acute aanschaffingen5 040 620
 Subtotaal Sint Maarten9 441 070
   
ArubaInrichting slachthuis + marge ID612 790
 Subtotaal Aruba612 790
Totaal Sociale ontwikkeling en Gezondheidszorg38 646 265
Onderwijs
   
LandSchooltelevisie Bovenwindse eilanden, mat. kosten439 022
 «Antilliaanse Schil» werkschriften Taal Kabaal603 500
 Anders Nederlands/MAVO scholen + suppletie1 002 000
 Atlassen Bovenwindse Eilanden510 870
 Sociaal Noodprogramma 1997 – onderwijs14 050 000
 Sociaal Noodprogramma 1998 – onderwijs5 250 000
 «Basisvorming, bij- en nascholing; urgent traject»124 230
 Innovatiemanagement cursus Bonaire/Bovenwinden126 063
 Basisvorming5 700 000
 Subtotaal Land27 805 685
   
BonaireExperimentele klassen anderstaligen122 613
 Rehab. scholen Bonaire, fase II3 163 200
 Vernieuwing LBO Bonaire2 886 700
 Atlassen «Nos Tera Nobo» Bonaire185 326
 Nieuwbouw kleuter- en basisschool te Nikiboko7 045 654
 Nieuwbouw kleuter- en basisschool te Nikiboko II1 167 117
 Computers t.b.v. de Scholengemeenschap Bonaire251 000
 Subtotaal Bonaire14 821 610
SabaVernieuwing taalonderwijs Saba33 400
 Comprehensive school Saba1 656 475
 Saba comprehensive school, form 452 760
 Project onderwijs Saba (SKOSABA)476 145
 Subtotaal Saba2 218 780
   
Sint EustatiusOnderwijs op Sint Eustatius + suppletie884 759
 Gwendolyn van Puttenschool + 2 suppleties1 769 291
 Subtotaal Sint Eustatius2 654 050
   
Sint MaartenVernieuwing taal- en rekenonderwijs1 911 865
 Computers in het voortgezet onderwijs (CVO) te SXM801 974
 Wederopbouw, Onderwijs vbk + suppletie2 800 000
 Wederopbouw, herstel 4 scholen7 491 075
 Wederopbouw, Onderwijs vervanging inventaris3 700 000
 Wederopbouw, nieuwbouw Lionel Conor school1 500 000
 Wederopbouw, nieuwbouw zr. Borgiaschool1 395 000
 Wederopbouw, MAC Betty's estate + suppletie936 000
 Wederopbouw, reparatie Sundial School750 000
 Wederopbouw, St. Peters Public School3 500 000
 Wederopbouw, verplaatsbare noodlokalen108 000
 Wederopbouw, reparatie Milton Peters College6 400 000
 Wederopbouw, reparatie Vocational Training School850 000
 Wederopbouw, St. John's Estate5 473 294
 Subtotaal Sint Maarten37 617 208
   
ArubaVersterking/actualisering MTO f-II en III1 399 704
 Zelfvervaardigde leermiddelen182 648
 Herstrukturering LBO, architektenkosten2 694 800
 Versterking/actualisering MTO f-III1 502 306
 Herstrukturering LBO, werkplan 19951 362 500
 Herstrukturering LBO, deeldoss. insch. architect1 193 400
 Bouw en inrichting 6 klassige kleuterschool te Noord1 856 340
 Bouw en inrichting 12 klassige basisschool te Noord3 099 252
 Niveau-lezen301 118
 Herstructurering LBO, inventaris 2e leerjaar EPB880 512
 Herstructurering LBO, werkplan schooljaar 1996/1997588 082
 Herstructurering LBO, nieuwbouw Oranjestad + 2e bijdr.17 447 350
 Inrichting IPA460 000
 Nieuwbouw en renovatie EPB San Nicolas6 700 000
 Herstrukturering LBO, inventaris 3e leerjaar2 370 000
 Herstructurering LBO, werkplannen 1997–1998505 000
 Herstructurering LBO, inventaris 4e leerjaar EPB, CT-bovenbouw Oranjestad1 000 000
 Herstr. LBO, inv. 4e l.j., sporthal Oranjestad200 000
 Herstr. LBO, inv. 4e l.j., overige onderdelen1 300 000
 Subtotaal Aruba45 043 012
Totaal Onderwijs130 160 345
Cultuur
   
LandZoutschade onderzoek, fase III + suppletie1 184 710
 Fort Oranje EUX1 324 049
 Subtotaal Land2 508 759
   
BonaireRestauratie Fort Oranje t.b.v. gerechtsgebouw Bon.279 000
 Restauratie Fort Oranje t.b.v. gerechtsgebouw Bon., uvk2 000 000
 Nieuwbouw bibliotheek Bonaire165 000
 Subtotaal Bonaire2 444 000
   
Sint EustatiusMasterplan Historic Core1 800 000
 Historic Core, tranche 19982 000 000
 Subtotaal Sint Eustatius3 800 000
   
ArubaRestauratie Eloy Arends/hotel Colombia complex + suppletie2 272 930
 Subtotaal Aruba2 272 930
Totaal Cultuur11 025 689
TOTAAL OVERHEIDSPROJECTEN410 280 117
Licence