Base description which applies to whole site

BIJLAGE 5 AANBEVELINGEN NATIONALE OMBUDSMAN

Van 1 juni 1999 tot 1 juni 2000 heeft de Nationale ombudsman over het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen twee rapporten uitgebracht waaraan een aanbeveling is verbonden (zie hieronder).

Rapport over Informatie Beheer Groep (productgroep studiekosten en lesgeld) te Groningen

Verzoekster – die een verzoek om uitstel van betaling van een lesgeldschuld had ingediend – klaagt erover dat de Informatie Beheer Groep zonder op dat verzoek te reageren een dwangbevel heeft uitgevaardigd, dat vervolgens door een deurwaarder aan verzoekster is overhandigd. Zij maakt er bezwaar tegen dat haar de invorderingskosten en rente in rekening zijn gebracht.

De Nationale ombudsman beoordeelt de klacht als gegrond. De onderzochte gedraging is niet behoorlijk. De Nationale ombudsman doet de Informatie Beheer Groep de aanbeveling de door verzoekster betaalde rente en invorderingskosten te restitueren. De Informatie Beheer Groep deelt vervolgens mee dat deze aanbeveling zal worden opgevolgd.

Rapport over USZO-Groningen

Verzoekster klaagt erover dat USZO-Groningen met betrekking tot haar wachtgelduitkering:

1. de door haar gewerkte uren over de periode van oktober 1998 tot en met januari 1999 niet adequaat heeft verwerkt;

2. haar in eerste instantie onvoldoende heeft geïnformeerd over de hoogte van en de kortingen op haar uitkering.

De Nationale ombudsman beoordeelt de klacht, die wordt aangemerkt als een gedraging van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, op beide punten als gegrond. Met betrekking tot het eerste punt beschouwt hij het verweer van USZO-Groningen, dat de over de betreffende periode verstrekte gegevens niet steeds tijdig konden worden verwerkt, wel als een verklaring maar deze dient niet als rechtvaardiging. Met betrekking tot het tweede punt doet de Nationale ombudsman de minister de aanbeveling te bevorderen dat USZO-Groningen op korte termijn, bij berichtgeving over wijziging in de uitkering, vermeldt op grond van welke door betrokkene verstrekte gegevens deze wijziging wordt ingevoerd.

De minister deelt de Nationale ombudsman op 5 juni 2000 mee dat:

• volgens bericht van USZO de achterstanden in de verwerking neveninkomsten in de afgelopen periode geheel zijn weggewerkt;

• de bovenvermelde aanbeveling op korte termijn zal worden overgenomen, en wel binnen het kader van het project «Overzicht werk en inkomen».

Licence