Base description which applies to whole site

BIJLAGE 5 INZAKE AANBEVELINGEN VAN DE NATIONALE OMBUDSMAN

In 1999 bedroeg het aantal verzoekschriften bij de Nationale ombudsman op het terrein van het ministerie van VWS 36. Dit zijn er 5 minder dan in het jaar daarvoor. Van de verzoekschriften werden er 27 niet door de Nationale ombudsman in onderzoek genomen. Van de verzoekschriften die wel in onderzoek zijn genomen leidden er 5 tot een rapport, waarvan er 2 betrekking hadden op de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook dit is een daling ten opzichte van 1998. Toen leidden 8 zaken tot een rapport, waarvan 5 met betrekking tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De Nationale ombudsman achtte in 1999 de klachten over het ministerie van VWS die tot een rapport hebben geleid, in 3 gevallen gegrond, in 1 geval gedeeltelijk gegrond en in 1 geval ongegrond.

Dit jaar zijn tot nog toe 6 verzoekschriften op het terrein van het ministerie van VWS door de Nationale ombudsman in onderzoek genomen, waarvan in 2 gevallen in een eerder stadium de interne klachtprocedure van VWS was gevolgd. Van de 6 verzoekschriften heeft de Nationale ombudsman in 2 zaken het onderzoek inmiddels zonder rapport beëindigd. De overige zaken lopen nog.

Daarnaast zijn dit jaar nog 3 rapporten verschenen van onderzoeken die in 1999 zijn gestart. In 1 rapport is een aanbeveling opgenomen. Thans wordt bekeken hoe aan die aanbeveling gevolg kan worden gegeven. Van de overige 2 klachten waarover een rapport verscheen achtte de Nationale ombudsman 1 klacht gegrond en 1 klacht ongegrond.

Licence