Base description which applies to whole site

BIJLAGE 2D ZELFSTANDIGE BESTUURSORGANEN RESSORTEREND ONDER VWS

In deze bijlage wordt een geactualiseerd overzicht gegeven van de ZBO's die ressorteren onder VWS. Voor zover van toepassing is aangegeven of wijzigingen van de betrokken regelgeving in behandeling of in voorbereiding is.

1. Commissie Algemene Oorlogsongevallenregeling Indonesië (CAOR)

2. Centrale Commissie voor Mensgebonden Onderzoek (CCMO)

3. College tarieven gezondheidszorg (CTG)

4. College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG)

De aanpassing van de regelgeving aan de Aanwijzingen voor ZBO's wordt meegenomen in de meeromvattende herziening van de Wet op de geneesmiddelenvoorziening. Volgens de huidige planning zal het wetsvoorstel in eind 2001 gereed zijn voor aanbieding aan de ministerraad. Bij de aanpasing van de wet zullen de taak en bevoegdheden van het bestuursorgaan dat belast zal worden met de toelating van geneesmiddelen worden herzien.

5. College bouw ziekenhuisvoorzieningen (CBZ)

6. College voor zorgverzekeringen (CVZ)

7. College sanering ziekenhuisvoorzieningen (CSZ)

8. Commissies voor de gebiedsaanwijzing (Cvdg)

De aanpassing van de regelgeving aan de Aanwijzingen voor ZBO's wordt meegenomen in de meeromvattende herziening van de Wet op de geneesmiddelenvoorziening. Volgens de huidige planning zal het wetsvoorstel in eind 2001 gereed zijn voor aanbieding aan de ministerraad.

9. Commissie toezicht uitvoeringsorganisaties (CTU)

Momenteel is het wetsvoorstel dat voorziet in het losmaken van de CTU uit het verband van het College voor zorgverzekeringen en het omvormen van de commissie in een college van toezicht op de zorgverzekeringen aanhangig bij de Tweede Kamer.

10. Nederlandse filmkeuring

Het wetsvoorstel tot intrekking van de Wet op de filmvertoningen, waarbij de Nederlandse Filmkeuring is geregeld, is momenteel bij de Eerste Kamer in behandeling.

11. Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS)

12. N.V. KEMA

In de Wet op de medische hulpmiddelen zal een regeling worden opgenomen omtrent de aanwijzing van organisaties (zoals de N.V. KEMA) voor de keuring van medische hulpmiddelen. Volgens de huidige planning is de adviesaanvraag bij de Raad van State voorzien in het najaar 2000.

13. Organen die publiekrechtelijke ziektekostenregelingen voor ambtenaren uitvoeren (voor zover uitvoeringsorganen AWBZ)

14. Particuliere ziektekostenverzekeraars (voorzover uitvoeringsorganen AWBZ)

15. Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR)

16. Registratiecollege en opleidingscommissie Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Tandheelkunde (NMT);

17. Registratiecolleges en opleidingscommissies Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunde (KNMG);

18. Registratiecollege en opleidingscommissie Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Pharmacie (KNMP).

Met betrekking tot de regeling van de onder 16, 17 en 18 genoemde zelfstandige bestuursorganen is een wetsvoorstel tot wijziging van artikel 14 van de Wet beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) in voorbereiding. Hiermee wordt de relatie van de minister met deze ZBO's duidelijker geregeld. Overleg wordt gevoerd met de betrokken organisaties. Volgens de huidige planning zal het wetsvoorstel voorjaar 2001 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

19. Stichting TNO-Certification

In de Wet op de medische hulpmiddelen zal een regeling worden opgenomen omtrent de aanwijzing van organisaties (zoals de Stichting TNO-certification) voor de keuring van medische hulpmiddelen. Volgens de huidige planning is de adviesaanvraag aan de Raad van State voorzien in het najaar 2000.

20. Stichting Uitvoering Omslagregeling WTZ

21. Ziekenfondsen

22. Zorg Onderzoek Nederland (ZON)

23. College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen

Met ingang van 1-1-2000 is het college niet meer een adviesorgaan, maar neemt het zelfstandig beslissingen over de toelating van bestrijdingsmiddelen.

Licence