Base description which applies to whole site

nr. 2MEMORIE VAN TOELICHTING

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikel 1 en 2

De begrotingsstaten die onderdeel uitmaken van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Compatibiliteitswet elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om de departementale begrotingsstaat van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het jaar 2005 te wijzigen.

De in de begrotingsstaat opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zogenaamde begrotingstoelichting). Tevens wordt in onderdeel B een actueel beeld gegeven van de uitgaven onder het Budgettair Kader Zorg (BKZ) en van de financiering van de zorgsector in het jaar 2005.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J. F. Hoogervorst

B. TOELICHTING

1. Leeswijzer

De mutaties in deze suppletore wet bestaan uit herschikkingen binnen de begrotingsuitgaven of binnen de premie-uitgaven, uit overboekingen van en naar andere begrotingshoofdstukken, uit financieringsverschuivingen tussen premiemiddelen en begrotingsmiddelen en uit middelen die generaal aan de VWS-begroting zijn toegevoegd, dan wel middelen die generaal vrijvallen.

De gepresenteerde cijfers sluiten aan bij de Voorjaarsnota 2005, die de minister van Financiën aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Om de leesbaarheid van de toelichting op de beleidsmatig relevante begrotingsmutaties te bevorderen zijn de volgende beginselen toegepast:

1. Overhevelingen tussen artikelen, desalderingen en overboekingen van en naar andere begrotingen die afzonderlijk lager zijn dan € 500 000 en/of die betrekking hebben op interne verrekeningen binnen de administratie van het Rijk, staan gesaldeerd toegelicht met de algemene tekst Technische mutaties. Uiteraard kan het saldo uiteindelijk wel hoger zijn dan € 500 000;

2. Bij een overheveling tussen twee artikelen of een desaldering is volstaan met één toelichtende tekst. Deze tekst over overhevelingen tussen twee artikelen is opgenomen bij het artikel dat bij deze overheveling wordt verhoogd. Bij het andere artikel is de toelichting beperkt tot de algemene tekst Overheveling naar (niet-)beleidsartikel of Zie de toelichting bij (niet-)beleidsartikel. De toelichting aangaande desalderingen wordt opgenomen bij de uitgaven;

3. Voor wat betreft de verplichtingenmutaties wordt per artikel enkel het saldo weergegeven. Dit saldo bestaat uit de bij de kasmutaties behorende verplichtingenmutaties en de mutaties die voortkomen uit het aangaan van meerjarige projectsubsidies en structurele subsidies;

4. De onder 1 en 2 genoemde mutaties zijn vanwege het geringe financiële belang niet toegerekend aan de operationele doelstellingen.

5. Overhevelingen tussen operationele doelstellingen van eenzelfde artikel worden niet toegelicht.

Voor wat betreft de premie-uitgaven en -ontvangsten worden in principe alleen mutaties die groter zijn dan € 10 miljoen toegelicht. IN enkele gevallen is van deze regel afgeweken.

In paragraaf 2 wordt het beleid met betrekking tot de begrotingsuitgaven en -ontvangsten besproken. Paragraaf 3 behandelt het beleid met betrekking tot de premie-uitgaven en premie-ontvangsten. Ten slotte volgt in paragraaf 4 de artikelsgewijze toelichting met een verdiepingsbijlage per (niet-)beleidsartikel. In de verdiepingsbijlage worden allereerst de begrotingsmutaties toegelicht en vervolgens – indien relevant – de premiemutaties.

2. Het beleid met betrekking tot de begrotingsuitgaven en -ontvangsten

In paragraaf 2.1 wordt een overzicht gegeven van de tijdens de begrotingsbehandeling aangenomen amendementen. De belangrijkste uitgaven- en ontvangstenmutaties op de begroting worden in paragraaf 2.2 toegelicht. Vervolgens volgt in paragraaf 2.3 een specificatie van de invulling van de eindejaarsmarge. Ten slotte worden in paragraaf 2.4 de overige onderwerpen besproken.

2.1 Amendementen

Tijdens de behandeling van de VWS-begroting 2005 is een vijftal amendementen aangenomen:

• amendement Van der Laan (TK 29 800 XVI, nr. 6)

• amendement Kant (TK 29 800 XVI, nr. 23)

• amendement Vietsch (TK 29 800 XVI, nr. 31)

• amendement Buijs (TK 29 800 XVI, nr. 32)

• amendement Dijksma en Van der Ham (TK 29 800 XVI, nr. 82)

Het amendement Van der Laan maakt middelen vrij voor allochtone homoseksuelen. Het amendement Kant beoogt goede en brede voorlichting over het gebruik van foliumzuur te geven. Met het amendement Vietsch worden middelen die beschikbaar waren gesteld voor de centralisatie en uitvoering van de indicatiestelling aangewend voor verbetering van de kwaliteit in verpleeghuizen. Het amendement Buijs verstrekt een eenmalige projectsubsidie voor twee jaar aan de Scouting. De middelen die via het amendement Dijksma en Van der Ham beschikbaar worden gesteld – uit de V&W begroting – maken het mogelijk om het standaard en het hoge kilometerbudget in de Valys-regeling naar evenredigheid te verhogen tot 750 en 2250 kilometer per jaar.

De budgettaire consequenties van deze amendementen zijn in onderstaande tabel opgenomen.

Tabel 1: Budgettaire consequenties amendementen (bedragen x € 1 000)

ArtikelVan der LaanKantVietschBuijsDijksma en Van der HamTotaal
21 200   200
22 – 200   – 200
240    0
25  – 4 000  – 4 000
27  4 000  4 000
28    10 00010 000
33   0 0

Bij de amendementen Van der Laan en Buijs is de dekking binnen het eigen beleidsartikel gevonden.

Er zijn dan geen budgettaire gevolgen voor dat artikel. Voor het amendement Vietsch is bovendien € 8 miljoen binnen artikel 27 gedekt.

2.2 Overzicht belangrijkste uitgaven- en ontvangstenmutaties

Onderstaand overzicht geeft inzicht in de belangrijkste uitgavenmutaties. Dit zijn mutaties groter dan € 10 miljoen en toevoegingen uit de generale middelen.

Tabel 2: Belangrijkste begrotingsuitgavenmutaties

(bedragen x € 1 000)ArtikelUitgaven
 Stand ontwerpbegroting 2005 11 272 705
1EindejaarsmargeDiv26 200
2Infectieziektenbestrijding2126 000
3Methadonbehandeling24– 10 019
4Indicatiestellingen Centrum Indicatiestelling Zorg255 813
5Invoeringstraject Wet Maatschappelijke Opvang (WMO)2752 000
6Kwaliteitsverbetering verpleeghuizen275 000
7Dure woningaanpassingen WVG288 000
8Kennisinfrastructuur306 300
9Bijdrage in de kosten van kortingen32– 10 700
10Pleegzorg3314 198
11Algemeen Meldpunt Kindermishandeling336 000
12Buurt Onderwijs Sport (BOS)-regeling35– 5 000
13Oorlogsgetroffenen3626 727
14Compensatie fiscale effecten Nederlands Vaccin Instituut (NVI)9820 442
15Taakstellende onderuitputting99– 9 300
    
 Overige mutaties 47 496
    
 Stand na 1e suppletore begroting 2005 11 481 862

Onderstaand worden de belangrijkste mutaties toegelicht.

1. De eindejaarsmarge wordt toegelicht in paragraaf 2.3.

2. Hogere uitgaven voor het invoeren van de pneumokokkenvaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma en voor de voorbereiding op een mogelijke grieppandemie. Het gaat dan met name om de aankoop van antivirale middelen. Deze middelen zijn bedoeld om de gevolgen van een grieppandemie te beperken in de tijd dat er nog geen vaccin beschikbaar is.

3. Overheveling naar de premiemiddelen in verband met het per 1 januari 2005 overhevelen van de behandeling met methadon van de welzijnswet naar de AWBZ.

4. Overheveling ten behoeve van indicatiestellingen door het Centrum Indicatiestelling Zorg. Deze middelen hebben geen betrekking op de indicatiestelling forensische zorg.

5. Deze middelen zijn bestemd voor invoering van de Wet Maatschappelijke Opvang (WMO) in 2005 en 2006. € 45 miljoen is bestemd voor het invoeringstraject WMO; € 7 miljoen is bestemd voor de implementatiekosten, onder andere via pilots.

6. Om een groter deel van de verpleeghuizen te laten voldoen aan kwaliteitseisen zoals door de IGZ en cliënten geformuleerd, zijn er in debatten met de Tweede Kamer een aantal toezeggingen gedaan. De toezeggingen kunnen worden gerealiseerd met behulp van deze middelen.

7. Er zijn extra middelen nodig voor het financieren van dure woningaanpassingen in het kader van de Wet Voorziening Gehandicapten (WVG).

8. VWS is aangewezen als penvoerder voor een aantal programma's in het kader van het Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur. Tegenover de uitgaven die dat met zich meebrengt, staan ontvangsten vanuit het Fonds economische structuurversterking (Fes).

9. Sinds de belastingherziening 2001 dalen de AWBZ premieontvangsten als de heffingskortingen toenemen. Dit effect wordt groter als het aandeel van de AWBZ premie in de eerste schijf toeneemt. Via de Bijdrage in de kosten van kortingen (BIKK) wordt het AWBZ fonds hiervoor gecompenseerd. De hoogte van de BIKK wordt bepaald via een formule. Deze bepaalt hoeveel de AWBZ premie-ontvangsten zijn gedaald door ontwikkelingen in de heffingskortingen en ontwikkelingen in de verhoudingen in de eerste schijf. Tussen de MEV 2005 en het CEP 2005 is de raming van de heffingskortingen verlaagd met € 59 miljoen. Op grond daarvan komen de AWBZ premieontvangsten € 10,7 miljoen hoger uit. Daarom wordt de BIKK met dit bedrag verlaagd.

10. Overboeking van het ministerie van Justitie voor pleegzorg. Deze middelen zullen via de doeluitkering zorgaanbod overgaan naar de provincies.

11. Extra middelen voor het algemeen meldpunt kindermishandeling (AMK) om lange wacht- en doorlooptijden te verminderen.

12. Lagere uitgaven omdat er een minder beroep wordt gedaan op de BOS-regeling dan verwacht.

13. Verhoging van de uitgaven voor een rechtmatige en doelmatige uitvoering van het wettelijk stelsel van pensioenen, uitkeringen en bijzondere voorzieningen ten behoeve van oorlogsgetroffenen.

14. Verhoging van de uitgavenraming om het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) te compenseren voor de fiscale effecten van de overname van de activa en passiva van de Stichting tot bevordering van de Volksgezondheid en Milieuhygiëne (SVM), de loonproducent van de vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma.

15. Taakstellende onderuitputting ter dekking van de algehele begrotingsproblematiek.

De toelichting op de mutaties groter dan € 500 000 treft u aan in de artikelsgewijze toelichting.

2.3 Eindejaarsmarge

Volgens de regels van de systematiek van de eindejaarsmarge kan van de onderuitputting in 2004 in totaal € 26,2 miljoen naar de begroting 2005 worden overgeheveld. De specifieke invulling staat in het overzicht hieronder. Mutaties groter dan € 0,5 miljoen zijn toegelicht in de artikelsgewijze toelichting.

Overzicht invulling eindejaarsmarge

Tabel 3: Overzicht invulling eindejaarsmarge

(Bedragen x € 1000)ArtikelUitgaven
Pokken211 245
Nieuwe Europese Regelgeving VWA21550
Acellulair kinkhoestvaccin 0-jarigen211 135
DBC's ziekenhuizen223 101
Onderzoek patiëntveiligheid221 500
Stichting koppeling/illegalenfonds241 400
DBC's geestelijke gezondheidszorg241 225
Woningaanpassingen en sociaal vervoer WVG288 000
Technische aanpassing301 941
Huisvestingskosten CIBG30350
Opbrengst verkoop pand33545
Correctie taakstelling IGZ Balkenende I37261
Shared Service Center981 000
Afkoop instellingssubsidies993 200
Overige mutaties (o.a. extra uitgaven voor het voorzitterschap EU, samenwerking Aruba en Antillen, verhuizing en representatiekosten)24, 33 en 98747
Totale inzet via de eindejaarsmarge 26 200

2.4 Overige onderwerpen

Financiering Donorregister

Op dit moment is een wijziging van de Wet op de orgaandonatie (WOD) in voorbereiding die de financiering van het Donorregister uit de Rijksbegroting regelt. Ik verzoek u in te stemmen met de financiering van het Donorregister uit de Rijksbegroting voor de periode vanaf 1 januari 2005 tot het moment waarin de voorziene wetswijziging van kracht wordt. De voorgenomen wetswijziging is op 12 april 2005 in de Tweede Kamer besproken.

VOMIL-regeling (Volksgezondheid en Milieuhygiëne)

Ten laste van de begroting zullen uitgaven gedaan worden voor kosteloos onderzoek c.q. behandeling van (anonieme) patiënten met vermoedelijk een geslachtsziekte conform de VOMIL-regeling van 20 december 1977. Hiermee wordt de wettelijke basis gecreëerd voor het vergoeden van declaraties van consulten, (vrijgevestigde) dermatologen en apotheker voor de afgifte van medicijnen.

Psychosociale nazorg Volendam

Op basis van de begrotingswet wordt een bedrag van € 900 000 verstrekt aan Achmea Zorg (in 2005 € 600 000 en in 2006 € 300 000) om door middel van een regiobudget de zorgverleners van de psychosociale nazorg naar aanleiding van de nieuwjaarsbrand in Volendam te betalen.

3. Het beleid met betrekking tot de premie-uitgaven

Deze paragraaf geeft een actueel beeld van de uitgaven onder het Budgettair Kader Zorg (BKZ) en van de financiering van de zorgsector in het jaar 2005. Naast de doorwerking van de afrekening 2004 (zoals gepresenteerd in het Jaarbeeld Zorg 2004, dat op de derde woensdag in mei verschijnt), geeft deze paragraaf de mutaties weer die voortkomen uit in gang gezet beleid en onvermijdelijke knelpunten, die in 2005 voorzien worden.

De netto BKZ-uitgaven nemen ten opzichte van de VWS-begroting 2005 toe met € 86,3 miljoen. Dit is het saldo van mutaties in de uitgaven (minus € 66,3 miljoen) en in de ontvangsten (minus € 152,6 miljoen). De uitgavenmutaties omvatten vooral de doorwerking van de afrekening 2004 (€ 83,0 miljoen) en een bijstelling van de voor instandhoudingsbouw beschikbare ruimte (minus € 206,8 miljoen). De ontvangstenmutatie hangt met name samen met de structurele doorwerking van de afrekening 2004 van de opbrengst Eigen Betalingen AWBZ (minus € 125 miljoen). Paragraaf 3.1 geeft een nadere specificatie.

In paragraaf 3.2 worden de netto BKZ-uitgaven geconfronteerd met het beschikbare kader, het BKZ. Dit kader wordt nu met € 52,3 miljoen verlaagd als gevolg van nominale ontwikkelingen en technische ijklijnmutaties. Daardoor komen de netto BKZ-uitgaven in 2005 volgens de huidige stand € 184,5 miljoen boven het BKZ uit.

3.1 Ontwikkelingen in uitgaven en ontvangsten 2005

Tabel 4 geeft een overzicht van de mutaties in de zorguitgaven 2005.

De belangrijkste mutaties worden vervolgens kort toegelicht; voor een uitgebreidere toelichting wordt verwezen naar de verdiepingsbijlage.

Tabel 4: Mutaties in de bruto BKZ-uitgaven 2005

(bedragen in € miljoen)2005
Bruto BKZ-uitgaven stand VWS-begroting 200545 800,7
Doorwerking afrekening 2004 fysiotherapie34,0
Experiment vrije prijzen fysiotherapie30,0
Doorwerking afrekening 2004 geneesmiddelen21,0
Doorwerking afrekening 2004 hulpmiddelen28,0
Besparingsverlies pakketmaatregel cure35,0
Bouw– 206,8
OVA57,3
Macro loon- en prijsbijstelling (CEP tranche 2005)– 39,3
Diversen– 6,3
IJklijnmutaties– 19,2
Totaal mutaties– 66,3
Bruto BKZ-uitgaven 1e Suppletore Wet 200545 734,4

Toelichting uitgavenmutaties

Doorwerking afrekening 2004 fysiotherapie

In 2004 zijn de uitgaven voor fysiotherapie grotendeels overgeheveld naar het derde compartiment. Alleen de behandeling voor kinderen onder 18 jaar en de behandeling van chronische aandoeningen vanaf de 10de zitting maken nog deel uit van het tweede compartiment. Op basis van informatie van het CVZ is de opbrengstraming van deze maatregel bijgesteld met € 100 miljoen (zie 1e Suppletore Wet 2004). Uit de afrekening over 2004 blijkt nu een volumetegenvaller, die deels structureel doorwerkt vanwege een toename in het aantal behandelde chronische patiënten.

Experiment vrije prijzen fysiotherapie

Per 1 februari 2005 is het experiment vrije prijzen fysiotherapie van start gegaan. Een eerste inventarisatie van de afgesloten contracten laat een gemiddelde prijsstijging van circa 14% zien. Rekening houdend met enige volumedaling als gevolg van deze prijsstijging, wordt er vooralsnog van uitgegaan dat dit leidt tot een structurele tegenvaller van € 30 miljoen.

Doorwerking afrekening 2004 geneesmiddelen

Per 1 januari 2004 worden de zelfzorgmiddelen niet langer vergoed, indien ze korter dan één jaar gebruikt worden. Om chronische gebruikers tegemoet te komen is in de loop van 2004 besloten om per 1 januari 2005 een vijftal zelfzorgmiddelen weer onder te brengen in het pakket en is besloten om zelfzorggeneesmiddelen niet meer te vergoeden indien deze korter dan zes maanden worden gebruikt. Op grond van de gerealiseerde uitgaven in 2004 moet rekening gehouden worden met een structurele tegenvaller van € 21 miljoen.

Doorwerking afrekening 2004 hulpmiddelen

Uit de afrekening 2004 blijkt een structurele tegenvaller van € 28 miljoen bij de hulpmiddelen. Het College voor Zorgverzekeringen verklaart deze stijging uit hoger dan geraamde uitgaven bij diverse hulpmiddelen. De grootste stijgingen doen zich voor bij de uitgaven voor orthopedisch schoeisel, hoortoestellen, incontinentiemateriaal, stomamateriaal, hulpmiddelen voor mobiliteit en communicatiemiddelen.

Besparingsverlies pakketmaatregel cure

Uit de uitvoeringstoets van het College voor Zorgverzekeringen blijkt dat de opbrengst van de per 1 januari 2005 ingevoerde pakketmaatregelen curatieve zorg (onder andere behandelingen bij snurken, borstprotheses anders dan bij amputatie, correcties van de oorstand, bovenoogleden en buikwand) geen € 70 miljoen, maar € 35 miljoen bedraagt.

Bouw

Deze bijstelling betreft de voor instandhoudingsbouw beschikbare ruimte onder de nominale bouwkaders die nog niet met concrete bouwprojecten was ingevuld. Daarnaast is ook de raming voor de benutting van de trekkingsrechten, en daarmee van de exploitatiegevolgen van de regeling voor meldingsbouw, aangepast.

OVA

De systematiek voor de Overheidsbijdrage Voor Arbeidskosten in de zorg (OVA) vereist meer middelen (€ 57,3 miljoen).

Macro loon- en prijsbijstelling (CEP tranche 2005)

De raming van de loon- en prijsbijstelling is aangepast op basis van de meest recente macro-economische inzichten in het Centraal Economisch Plan 2005 van het Centraal Planbureau (CPB). Daarnaast zijn enkele verbeteringen in de ramingsmethode doorgevoerd.

IJklijnmutaties

Dit betreft het saldo van diverse mutaties tussen de verschillende uitgavenkaders en het BKZ. De voornaamste mutatie betreft een overheveling van € 29,9 miljoen van op artikel 99 gereserveerde ICT-middelen naar de begroting van VWS en een overboeking van € 10 miljoen van begroting naar premie ten behoeve van de verstrekking van methadon (zie de toelichting bij artikel 24).

Tabel 5 geeft een overzicht van de mutaties in de BKZ-ontvangsten 2005. De belangrijkste mutaties worden vervolgens kort toegelicht.

Tabel 5: Mutaties BKZ-ontvangsten 2005

(bedragen in € miljoen)2005
Bruto BKZ-ontvangsten stand VWS-begroting 20054 022,8
  
Ramingsbijstelling eigen betalingen– 125,0
Nominale bijstelling– 27,6
Totaal mutaties– 152,6
Bruto BKZ-uitgaven 1e Suppletore Wet 20053 870,2

Toelichting op de ontvangstenmutaties in tabel 5

Ramingsbijstelling eigen betalingen

Uit de afrekening over 2004 blijkt een tegenvaller in de opbrengst Eigen Betalingen AWBZ, die structureel doorwerkt (€ 125 miljoen). Er is een onderzoek gestart naar de oorzaken van deze tegenvaller.

Nominale bijstelling

De ramingsmethode voor de nominale bijstelling van de eigen betalingen AWBZ is aangepast.

Als gevolg van bovenstaande mutaties is de raming van de netto BKZ-uitgaven met € 86,3 miljoen verhoogd. Tabel 6 geeft een overzicht van de bijstellingen in de netto BKZ-uitgaven.

Tabel 6 Ontwikkelingen in de netto BKZ-uitgaven

(bedragen in € miljoen)2005
Bruto BKZ-uitgaven stand VWS-begroting 200545 800,7
Af: BKZ-ontvangsten stand VWS-begroting 20054 022,8
Netto BKZ-uitgaven stand VWS-begroting 200541 777,9
Af: mutatie bruto BKZ-uitgaven 1e Suppletore Wet 2005– 66,3
Bij: mutatie BKZ-ontvangsten 1e Suppletore Wet 2005152,6
Netto BKZ-uitgaven stand 1e Suppletore Wet 200541 864,2

3.2 Bijstellingen van het kader BKZ

Tabel 7 geeft een overzicht van de bijstellingen in het Budgettair Kader Zorg (het BKZ). In totaal is het BKZ met € 52 miljoen neerwaarts bijgesteld.

Tabel 7 Mutaties in het Budgettair Kader Zorg

(bedragen in € miljoen)2005
Kader BKZ stand VWS-begroting 200541 732
Af: bijstelling op basis van deflator Nationale Bestedingen– 33
Af: ijklijnmutaties begrotingsgefinancierde uitgaven– 19
Kader BKZ stand 1e Suppletore Wet 200541 680

Toelichting mutaties in tabel 7

Bijstellingen op basis van deflator Nationale Bestedingen

Het BKZ wordt conform de afgesproken systematiek aangepast aan de ontwikkelingen van de prijs Nationale Bestedingen (pNB). Bij de opstelling van de VWS-begroting 2005 is de Macro Economische Verkenning (MEV) 2005 als basis gebruikt. Omdat het Centraal Planbureau (CPB) in het Centraal Economisch Plan 2005 de prijsontwikkeling van de NB lager raamt dan in de MEV is het BKZ neerwaarts bijgesteld.

IJklijnmutaties begrotingsgefinancierde uitgaven

Zie de toelichting bij de uitgavenmutaties.

3.3 Confrontatie van de netto BKZ-uitgaven met het kader BKZ

De uitgaven- en ontvangstenmutaties leiden per saldo tot een verhoging van de netto BKZ-uitgaven met € 86 miljoen. Het Budgettair Kader Zorg (BKZ) neemt echter af met € 52 miljoen. De geraamde meeruitgaven boven het BKZ stijgen derhalve met € 138 miljoen boven de overschrijding ten tijde van de VWS-begroting 2005 (€ 45 miljoen). In totaal komt de overschrijding volgens de huidige stand uit op (afgerond) € 184 miljoen, zie tabel 8.

Tabel 8 Confrontatie netto BKZ-uitgaven met het kader BKZ

(bedragen in € miljoen)BKZNetto BKZ-uitgavenOverschrijding
Stand Hoofdlijnenakkoord42 15842 1580
Stand Begroting 200541 73241 77845
Stand 1e Suppletore Wet 200541 68041 864184

4. Artikelsgewijze toelichting

Beleidsartikel 21: Preventie en gezondheidsbescherming

Algemene doelstelling:

Het bevorderen en beschermen van de gezondheid van de burger in de Nederlandse samenleving.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen234 68420023 625258 50944 72846 54333 84033 640
         
Uitgaven458 19220028 082486 47448 11749 02733 84033 640
         
Programma-uitgaven452 04620027 977480 22348 36749 42734 24034 040
Bestrijden van infectieziekten53 569020 85274 42138 08539 64726 21026 010
Bevorderen gezonde en veilige leefomgeving1 9700– 1 2257450000
Consumenten- en productveiligheid86 6672004 34891 2155 4285 4285 4285 428
Coördinatie/nazorg bij crises en rampen6 52705057 032600600600600
Gedragsgerichte gezondheidsbevordering16 8590– 5 40311 456– 5 153– 5 153– 5 153– 5 153
Programmering onderzoek/ontwikkeling84 424010 91195 33512 15210 5217 6517 271
Toegankelijkheid en kwal. voorz. preventieve zorg195 6430– 1 011194 632– 1 745– 1 616– 496– 116
Vermijden onnodige ziektelast door chronische ziekten6 3870– 1 0005 387– 1 000000
         
Apparaatsuitgaven6 14601056 251– 250– 400– 400– 400
         
Ontvangsten8 7550– 6838 072– 1 493– 1 493– 1 493– 1 493

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005234 684458 192
Mutaties via NvW en amendement200200
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet23 625 
   
Bestrijden van infectieziekten  
Overheveling binnen artikel 21 naar operationele doelstelling «Programmering onderzoek/ontwikkeling». – 6 690
Hogere uitgaven voor het anticiperen op een grieppandemie. Het gaat dan vooral om de aankoop van antivirale middelen. Deze middelen beperken de gevolgen van een grieppandemie zolang er nog geen vaccin beschikbaar is. 25 400
Hogere kosten voor onderzoek en invoering van de pneumokokkenvaccinatie die per 1 januari 2006 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zit. 600
Hogere geschatte kosten voor de aanpassing of nieuwbouw van een lokatie, voor opslag van het pokkenvaccin, kosten voor klimaatcondities, beveiliging en onderhoud. 1 245
Naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad is besloten tot tijdelijke aankoop van het acellulaire kinkhoestvaccin. 1 135
Bij de herziening van het subsidiebeleid is extra budget vrijgespeeld om groei in de curatieve SOA-zorg mogelijk te maken. Dit is nodig vanwege de verwachte stijging in het aantal SOA-behandelingen. Omdat de curatieve SOA-zorg een premiesubsidie is, worden deze begrotingsmiddelen naar de premie overgeboekt. – 503
Overheveling binnen artikel 21 naar operationele doelstelling «Consumenten- en productveiligheid». – 600
   
Bevorderen gezonde en veilige leefomgeving  
Overboeking naar SZW voor de Commissie Werkend Perspectief. – 1 225
   
Consumenten- en productveiligheid  
Technische overheveling in verband met de structuurwijziging van de Voedsel en Warenautoriteit in de administratie. 5 288
Overheveling van investeringsmiddelen voor administratieve lasten vanuit de premie naar de begroting. De middelen worden op dit begrotingsartikel ingezet voor activiteiten ter vermindering van de administratieve lasten in de zorgsector. 545
Vanaf 2005 wordt nieuwe EU-regelgeving van kracht. Dit betekent extra handhavingsinspanning van de VWA. 550
Het gereserveerde budget voor de modernisering van de roodvleeskeuring is niet nodig in 2005 omdat VWS hier in 2004 haar bijdrage aan heeft geleverd. – 3 000
Overheveling van de operationele doelstelling «bestrijden van infectieziekten» voor een intensivering van letselpreventie. 600
   
Coördinatie en nazorg bij crises en rampen  
Het Nederlandse Rode Kruis (NRK) verzorgt de activiteit opsporing en contactherstel (tracing) voor justitie. Deze activiteit wordt overgedragen aan VWS. 610
   
Gedragsgerichte gezondheidsbevordering  
Overheveling binnen artikel 21 naar operationele doelstelling «Consumenten en productveiligheid». – 5 288
   
Programmering onderzoek en ontwikkeling  
Overheveling van operationele doelstelling «Bestrijden van infectiezieketen voor het inrichten van academische werkplaatsen op het vlak van publieke gezondheid 1 500
Overheveling van operationele doelstelling «Toegankelijkheid en kwaliteit voorzieningen preventieve zorg» voor de uitvoering van het programma «Kwaliteit collectieve preventie. 900
Overheveling van de operationele doelstelling «bestrijden van infectieziekten» voor uitvoering van het Programma 3 van het RIVM. 5 790
Overheveling van de operationele doelstelling «Vermijden onnodige ziektelast door chronische ziekten» voor de voorlichtingscampagne diabetes. 1 000
   
Toegankelijkheid en kwaliteit voorzieningen preventieve zorg  
Overheveling binnen artikel 21 naar operationele doelstelling «Programmering onderzoek/ontwikkeling». – 1 500
Desaldering in verband met ontvangen bijdrage van EZ voor NICTIZ (Nationaal ICT Instituut in de Zorg) ten behoeve van het project informatievoorziening JGZ (Jeugdgezondheidszorg). 810
   
Verslavingszorg  
Bijdrage van het ministerie van BZK voor de uitbreiding van de gecontroleerde heroineverstrekking. 1 000
   
Vermijden onnodige ziektelast door chronische ziekten  
Overheveling binnen artikel 21 naar operationele doelstelling «Programmering onderzoek/ontwikkeling». – 1 000
Technische mutaties 915
   
Stand 1e suppletore begroting 2005258 509486 474
   
Stand ontwerpbegroting 2005 8 755
   
Voedsel- en Waren Autoriteit  
De ontvangsten zijn in 2004 structureel opgehoogd. Het betreft een bijdrage in de huisvesting die werd ontvangen van de Keuringsdienst van Waren, die voorheen elders werd geboekt. Aangezien de KvW sinds medio 2003 in een eigen gebouw zit zal de bijdrage niet meer worden ontvangen. – 681
De ontvangsten worden structureel neerwaarts bijgesteld, omdat ze structureel te hoog zijn geraamd. – 1182
   
Toegankelijkheid en kwaliteit voorzieningen preventieve zorg  
Toelichting zie uitgavenzijde. 810
   
Technische mutaties 370
   
Stand 1e suppletore begroting 2005 8 072

Premie-uitgaven (bedragen in € miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 21235,60,5236,11,01,7  

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 2005235,6
Bij de herziening van het subsidiebeleid is extra budget vrijgespeeld om groei in de curatieve SOA-zorg mogelijk te maken. Dit is nodig vanwege de verwachte stijging in het aantal SOA-behandelingen en vanwege de beoogde herstructurering in de curatieve SOA-zorg. Omdat de curatieve SOA-zorg vooralsnog een premiesubsidie is, worden deze begrotingsmiddelen vanuit de begroting overgeboekt. Het is de bedoeling de premiesubsidies vanaf 2006 via de begroting te bekostigen.0,5
Stand 1e Suppletore wet 2005236,1

Beleidsartikel 22: Curatieve zorg

Algemene doelstelling:

Het instandhouden en bevorderen van een kwalitatief verantwoorde en in financiële zin beheersbare zorgverlening ter bevordering van de lichamelijke gezondheidssituatie van de Nederlandse bevolking.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen44 041– 2006 85450 495646– 162– 303– 303
         
Uitgaven37 083– 2006 67843 561746– 62– 303– 303
         
Programma-uitgaven33 400– 2006 45539 65594424100
Tweedelijns zorg1 1160– 320796– 388– 413– 413– 823
Effectieve en efficiënte zorgverlening32 069– 2006 97438 8431 412734493903
Spoedeisende medische hulpverlening2150– 19916– 80– 80– 80– 80
         
Apparaatsuitgaven3 68302233 906– 198– 303– 303– 303
         
Ontvangsten1 098001 0980000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 200544 04137 083
Mutaties via NvW en amendement– 200– 200
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet6 654 
   
Effectieve en efficiente zorgverlening  
Overheveling van investeringsmiddelen voor administratieve lasten vanuit de premie naar de begroting. De middelen worden op dit begrotingsartikel ingezet voor activiteiten ter vermindering van de administratieve lasten in de zorgsector. 2 069
Er is in 2004 vertraging opgetreden bij het onderzoek van de Orde Medisch Specialisten (OMS) op het gebied van patientveiligheid. Het onderzoek wordt in 2005 verder uitgevoerd. 1 500
Er worden extra middelen ingezet voor de invoering van DBC's in de ziekenhuizen. Dit zal onder meer worden besteed aan de implementatie van een structurele privacy-oplossing, monitoring en ontwikkeling van een DBC-informatiesysteem. 3 101
   
Technische mutaties 8
   
Stand 1e suppletore begroting 200550 49543 561

Premie-uitgaven (bedragen x € 1 miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 2217 303,997,917 401,8103,2103,2103,2103,2

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 200517 303,9
In 2004 zijn de uitgaven voor fysiotherapie grotendeels overgeheveld naar het derde compartiment. Alleen de behandeling voor kinderen onder 18 jaar en de behandeling van chronische aandoeningen vanaf de 10de zitting maken nog deel uit van het tweede compartiment. Op basis van informatie van het CVZ is de opbrengstraming van deze maatregel bijgesteld met € 100 miljoen (zie 1e Suppletore Wet 2004). Uit de afrekening over 2004 blijkt nu een volumetegenvaller, die deels structureel doorwerkt vanwege een toename in het aantal behandelde chronische patiënten.34,0
  
Per 1 februari 2005 is het experiment vrij prijzen fysiotherapie van start gegaan. Een eerste inventarisatie van de afgesloten contracten laat een gemiddelde prijsstijging van circa 14% zien. Rekening houdend met enige volumedaling als gevolg van deze prijsstijging, wordt er vooralsnog van uitgegaan dat dit leidt tot een structurele tegenvaller van € 30 miljoen.30,0
  
Uit de uitvoeringstoets van het College voor Zorgverzekeringen blijkt dat de opbrengst van de per 1 januari ingevoerde pakketmaatregel curatieve zorg (onder andere behandelingen bij snurken, borstprotheses anders dan bij amputatie, correcties van de oorstand, bovenoogleden en buikwand) geen € 70 miljoen, maar € 35 miljoen bedraagt.35,0
  
Overboeking van artikel 99. De subsidiering van de sectorfondsen is beëindigd. Via beleidsregels worden de vrijvallende middelen toegevoegd aan de instellingsbudgetten. Deze middelen zijn bestemd voor arbeidsmarktbeleid.9,7
  
In de begroting 2004 is het beschikbare bedrag voor ambulances met structureel € 12 miljoen verhoogd (ten behoeve van spreiding en beschikbaarheid). Een deel van deze extra middelen zal in 2005 niet tot besteding komen.– 6,0
  
Per 1 januari 2005 zijn besnijdenissen uit het ziekenfondspakket gehaald en worden dus niet langer via de ZFW vergoed. Het gaat hier om een niet-medisch noodzakelijke behandeling.– 4,0
  
Technische mutaties.– 0,8
  
Stand 1e Suppletore wet 200517 401,8

Beleidsartikel 23: Geneesmiddelen en medische technologie

Algemene doelstelling:

Een doelmatige zorg aan de burger waarborgen met kwalitatief hoogwaardige en veilige producten op het terrein van geneesmiddelen, medische technologie en transplantaten.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen22 4960– 2 32620 170– 643– 194– 194– 194
         
Uitgaven23 1990– 26322 936131– 194– 194– 194
         
Programma-uitgaven20 3250– 23120 094250000
Geneesmiddelen8 4470– 2608 187250000
Medische technologie en transplantaten11 87802911 9070000
         
Apparaatsuitgaven2 8740– 322 842– 119– 194– 194– 194
         
Ontvangsten001 5651 5650000

Verdiepingsbijlage

 Verplichtingen Uitgaven
Stand ontwerpbegroting 200522 49623 199
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 2 326 
   
Technische mutaties – 263
   
Stand 1e suppletore begroting 200520 17022 936
 Ontvangsten
Stand ontwerpbegroting 20050
  
Geneesmiddelen 
In verband met het overstijgen van de maximum omvang van het eigen vermogen bij het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (ACBG), de 5%-norm, wordt het te veel aan eigen vermogen 2002 en 2003 afgeroomd.1 565
  
Stand 1e suppletore begroting 20051 565

Premie-uitgaven (bedragen x € 1 miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 234 463,021,74 484,721,721,721,721,7

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 20054 463,0
Per 1 januari 2004 worden de zelfzorgmiddelen niet langer vergoed, indien ze korter dan één jaar gebruikt worden. Om chronische gebruikers tegemoet te komen is in de loop van 2004 echter besloten om per 1 januari 2005 een vijftal zelfzorgmiddelen weer onder te brengen in het pakket en is besloten om zelfzorggeneesmiddelen niet meer te vergoeden indien deze korter dan zes maanden worden gebruikt. Op grond van de gerealiseerde uitgaven in 2004 moet rekening gehouden worden met een structurele tegenvaller van € 21 miljoen.21,0
  
Overboeking van artikel 99. De subsidiering van de sectorfondsen is beëindigd. Deze vrijvallende middelen worden bestemd voor arbeidsmarktbeleid.0,7
  
Stand 1e Suppletore wet 20054 484,7

Beleidsartikel 24: Geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang

Algemene doelstelling:

Een gezonde en veilige samenleving door preventie en behandeling van psychosociale en psychiatrische problemen.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen314 6780– 28 588286 353– 17 537– 18 143– 15 965– 15 827
         
Uitgaven317 8670– 17 456300 411– 15 027– 15 077– 15 927– 15 827
         
Programma-uitgaven314 9260– 17 669297 257– 15 212– 15 022– 15 872– 15 772
Drugsgebruik5 8990– 1235 776– 100– 15000
Geestelijke gezondheidszorg31 5030– 4 79026 7135 818– 5 578– 5 572– 5 628
Verslavingszorg12 22001 16813 3881 1001 100100100
Maatschappelijke en vrouwenopvang238 8380– 10 567– 228 271– 10 429– 10 429– 10 119– 10 019
Specifieke doelgroepen en samenleving26 4660– 3 35723 1093535– 281– 225
         
Apparaatsuitgaven2 94102133 154185– 55– 55– 55
         
Ontvangsten1 3610221 3830000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005314 678317 867
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 28 325 
Geestelijke gezondheidszorg  
Overheveling naar artikel 25. – 5 813
Er worden extra middelen ingezet voor de invoering van DBC's in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Dit zal onder meer worden besteed aan de implementatie van een structurele privacy-oplossing, monitoring en ontwikkeling van een DBC-informatiesysteem. 1 225
   
Maatschappelijke en vrouwenopvang  
Overheveling naar de premiemiddelen in verband met het per 1 januari 2005 overhevelen van de behandeling met methadon van de welzijnswet naar de AWBZ. – 10 019
   
Specifieke doelgroepen en samenleving  
Er wordt incidenteel geld beschikbaar gesteld aan de stichting Koppeling vanwege het grotere beroep op het Illegalenfonds. 1 400
Overboeking naar het ministerie van Justitie van het budget voor tolkdiensten van het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVCN). – 4 490
   
Technische mutaties 241
   
Stand 1e suppletore begroting 2005286 353300 411

Premie-uitgaven (bedragen x € 1 miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 243 581,768,33 650,068,368,368,368,3

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 20053 581,7
  
Overheveling vanuit artikel 25 (groeiruimte AWBZ) ter oplossing van knelpunten binnen de GGZ-sector.69,2
  
De behandeling met methadon is vanaf januari 2005 overgeheveld van de Welzijnswet naar de AWBZ. In verband hiermee wordt € 10 miljoen vanuit het begrotingsdeel van dit artikel overgeheveld.10,0
  
Structurele overheveling naar artikel 27 ten behoeve van de CVZ-subsidie «Diensten bij wonen met zorg». De dekking op artikel 24 is gevonden in de beëindiging van de subsidieregeling psychosociale begeleiding in de Maatschappelijke Opvang.– 12,0
  
Overboeking van artikel 99. De subsidiering van de sectorfondsen is beëindigd. Via beleidsregels worden de vrijvallende middelen toegevoegd aan de instellingsbudgetten. Deze middelen zijn bestemd voor arbeidsmarktbeleid.1,1
  
Stand 1e Suppletore wet 20053 650,0

Beleidsartikel 25: Modernisering AWBZ

Algemene doelstelling:

De doelstelling van de modernisering van de AWBZ is het vergroten van de keuzemogelijkheden en zeggenschap van de verzekerden en het leveren van een flexibel en doelmatig zorgaanbod op maat.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen175 408– 4 0005 465176 8735 3255 8155 8155 815
         
Uitgaven:175 408– 4 0005 465176 8735 3255 8155 8155 815
         
Programma-uitgaven174 808– 4 0005 463176 2715 3235 8135 8135 813
– Vraaggestuurd systeem/zorg op maat (awbz)174 808– 4 0005 463176 2715 3235 8135 8135 813
         
Apparaatsuitgaven600026022222
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005175 408175 408
Mutaties via NvW en amendement– 4 000– 4 000
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet5 465 
   
Vraaggestuurd systeem/zorg op maat (awbz)  
Overheveling van artikel 24 ten behoeve van indicatiestellingen door het Centrum Indicatiestelling Zorg (exclusief middelen voor indicatiestelling forensische zorg). 5 813
   
Technische mutaties – 348
   
Stand 1e suppletore begroting 2005176 873176 873

Premie-uitgaven (bedragen in € miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006 Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 251 359,7– 201,11 158,6– 201,1– 195,1– 195,1– 195,1

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 20051 359,7
  
Overheveling vanuit de groeiruimte AWBZ naar de artikelen 24, 26 en 27.– 196,6
  
Overheveling vanuit de groeiruimte AWBZ naar artikel 26 ten behoeve van hogere uitgaven voor MEE-instellingen (€ 15,0 miljoen) en de CVZ-subsidie ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) (€ 5,5 miljoen).– 20,5
  
Overheveling vanuit artikel 27 ten behoeve van extra uitgaven voor PGB's (PersoonsGebonden Budgetten) vanwege beëindiging subsidieregeling Huishoudelijke Hulp.15,0
  
Overheveling naar artikel 31 ten behoeve van hogere beheerskosten PGB's.– 6,0
Technische mutaties.7,0
  
Stand 1e Suppletore wet 20051 158,6

Beleidsartikel 26: Gehandicapten en hulpmiddelenbeleid

Algemene doelstelling:

Stelselmatig bevorderen dat mensen met een handicap volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen17 3230– 2 19415 129– 1 724– 1 855– 1 933– 1 766
         
Uitgaven:17 3650– 1 23816 127– 1 172– 1 429– 1 599– 1 766
         
Programma-uitgaven14 4450– 1 10713 338– 988– 1 133– 1 303– 1 470
– Stimuleren aanbod zorgvoorzieningen5 6180– 4275 191– 427– 427– 427– 427
– Versterken van de rechtspositie5 51804775 9954823371670
– Opheffen gescheiden leefsituatie00000000
– Kwaliteitstoetsing en -verbetering3 3090– 1 1572 152– 1 043– 1 043– 1 043– 1 043
         
Apparaatsuitgaven2 9200– 1312 789– 184– 296– 296– 296
         
Ontvangsten182001820000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 200517 32317 365
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 2 194 
   
Kwaliteitstoetsing en -verbetering  
Overheveling naar artikel 30 – 1 043
   
Technische mutaties – 195
   
Stand 1e suppletore begroting 200515 12916 127

Premie-uitgaven (bedragen x € 1 miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 265 832,2150,45 982,6149,4149,4149,4149,4

Verdiepingsbijlage:

Stand ontwerpbegroting 20055 832,2
Overheveling vanuit artikel 25 (groeiruimte AWBZ) ter oplossing van knelpunten binnen de gehandicaptensector.92,9
Overboeking vanuit de groeiruimte AWBZ (artikel 25) ten behoeve van hogere uitgaven voor MEE-instellingen (€ 15,0 miljoen) en de CVZ-subsidie ADL (€ 5,5 miljoen).20,5
  
Uit de afrekening 2004 blijkt een structurele tegenvaller van € 28 miljoen bij de hulpmiddelen.  
Het College voor Zorgverzekeringen verklaart deze stijging uit hoger dan geraamde uitgaven bij diverse hulpmiddelen. De grootste stijgingen doen zich voor bij de uitgaven voor orthopedisch schoeisel, hoortoestellen, incontinentiemateriaal, stomamateriaal, hulpmiddelen voor mobiliteit en communicatiemiddelen.28,0
Overboeking van artikel 99. De subsidiering van de sectorfondsen is beëindigd. Via beleidsregels worden de vrijvallende middelen toegevoegd aan de instellingsbudgetten. Deze middelen zijn bestemd voor arbeidsmarktbeleid.9,0
  
Stand 1e Suppletore wet 20055 982,6

Beleidsartikel 27: Verzorging, verpleging en ouderen

Algemene doelstelling:

Een tijdige en adequate verpleging, verzorging en dienstverlening kunnen bieden aan mensen die daaraan een objectief vastgestelde behoefte hebben en samenhang aanbrengen in het ouderenbeleid.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen16 4954 00055 68776 18213 404– 379– 379– 379
         
Uitgaven17 2874 00055 80177 08813 404– 379– 379– 379
         
Programma-uitgaven14 0794 00055 88573 96413 585– 86– 86– 86
Tijdigheid en toegankelijkheid4 7690– 3 3501 419– 350000
Passendheid en keuzevrijheid1 646053 99355 6396 221000
Samenwerking mantel- en professionele zorg5 062005 0620000
Coördinatie en communicatie ouderenbeleid7130– 121592– 86– 86– 86– 86
Kwaliteit1 0894 0005 56310 6528 000000
Doelmatigheid8000– 200600– 200000
         
Apparaatsuitgaven3 2080– 843 124– 181– 293– 293– 293
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 200516 49517 287
Mutaties via NvW en amendement4 0004 000
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet50 687 
   
Kwaliteit  
Overheveling van investeringsmiddelen voor administratieve lasten vanuit de premie naar de begroting. De middelen worden op dit begrotingsartikel ingezet voor activiteiten ter vermindering van de administratieve lasten in de zorgsector. 563
Om een groter deel van de verpleeghuizen te laten voldoen aan kwaliteitseisen zoals door de IGZ en cliënten geformuleerd, zijn er in debatten met de Tweede Kamer een aantal toezeggingen gedaan. De toezeggingen kunnen gerealiseerd worden met behulp van deze middelen. 5 000
   
Passendheid en keuzevrijheid  
Overheveling naar artikel 30 (een deel van dit bedrag is afkomstig van de operationele doelstellingen «Tijdigheid en toegankelijkheid» en «Doelmatigheid». – 1 300
Overheveling binnen artikel 27 ten behoeve van het WMO-budget (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) 3 000
Middelen zijn bestemd voor de WMO in 2005 en 2006. € 45 miljoen is bestemd voor het invoeringstraject WMO. € 7 miljoen is bestemd voor de implementatiekosten o.a. via pilots. 52 000
   
Tijdigheid en toegankelijkheid  
Overheveling binnen artikel 27 naar de operationele doelstelling «Passendheid en keuzevrijheid». – 3 000
   
Technische mutaties – 5 462
   
Stand 1e suppletore begroting 200571 18272 088

Premie-uitgaven (bedragen x € 1 miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 2711 239,944,611 284,542,842,842,842,8

Verdiepingsbijlage:

Stand ontwerpbegroting 200511 239,9
  
Overheveling vanuit artikel 25 (groeiruimte AWBZ) ter oplossing van knelpunten binnen de sector verpleging en verzorging.34,5
Structurele overheveling vanuit artikel 24 ten behoeve van de CVZ-subsidie «Diensten bij wonen met zorg». De dekking op artikel 24 is gevonden in de beëindiging van de subsidieregeling psychosociale begeleiding in de Maatschappelijke Opvang.12,0
Overboeking van artikel 99. De subsidiëring van de sectorfondsen is beëindigd. Via beleidsregels worden de vrijvallende middelen toegevoegd aan de instellingsbudgetten. Deze middelen zijn bestemd voor arbeidsmarktbeleid.13,1
Als gevolg van de beëindiging van de subsidieregeling Huishoudelijke Hulp valt € 40 miljoen vrij. Een deel van deze middelen wordt ingezet ten behoeve van hogere uitgaven voor PGB's (artikel 25). Het restant wordt op dit artikel ingezet voor de subsidieregeling Coördinatie Vrijwillige Thuiszorg en Mantelzorgondersteuning (€ 10 miljoen) en de beleidsregel zorgzwaarte bepaalde cliënten (€ 15 miljoen).–15,0
  
Stand 1e Suppletore wet 200511 284,5

Beleidsartikel 28: Wet voorzieningen gehandicapten

Algemene doelstelling:

Het zelfstandig functioneren van gehandicapten en ouderen bevorderen door voorzieningen te bieden op het gebied van wonen en vervoer.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Verplichtingen71 35710 0008 00089 3570000
         
Uitgaven:71 35710 0008 00089 3570000
Programma-uitgaven71 00810 0008 00089 0080000
– Maatschappelijke participatie ouderen+gehandicapten71 00810 0008 00089 0080000
         
Apparaatsuitgaven349003490000
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 200571 35771 357
Mutaties via NvW en amendement10 00010 000
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet8 000 
   
Maatschappelijke participatie ouderen en gehandicapten  
Extra benodigde middelen voor het financieren van de uitgaven van dure woningaanpassingen in het kader van de WVG. 8 000
   
Technische mutaties00
   
Stand 1e suppletore begroting 200589 35789 357

Beleidsartikel 29: Arbeidsmarktbeleid

Algemene doelstelling:

Een beheerste ontwikkeling van de arbeidskosten, een innovatief functionerende arbeidsmarkt mede gericht op een optimale allocatie, en de implementatie van het algemene arbeidsmarkt- en werkgelegenheidsbeleid.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Verplichtingen70 5260– 14770 379– 230– 230– 230230
         
Uitgaven:64 0850– 14763 938– 230– 230– 230230
         
Programma-uitgaven60 90206460 9660000
– Terugdringen personeelstekorten30 746014930 8950000
– Regulier maken gesubsidieerde banen30 1560– 8530 0710000
         
Apparaatsuitgaven3 1830– 2112 972-230– 230– 230230
         
Ontvangsten2800280000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 200570 52664 085
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 147 
   
Technische mutaties – 147
   
Stand 1e suppletore begroting 200570 37963 938

Beleidsartikel 30: Opleidingen, informatie-, kwaliteits- en patiëntenbeleid

Algemene doelstelling:

Optimale zorg met behulp van informatie-, communicatie- en technologiebeleid, capaciteit van beroepsbeoefenaren, patiëntenbeleid en ethiek.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen200 685029 771230 45619 44019 7033 8033 803
         
Uitgaven225 024052 538277 56220 69319 7033 8033 803
         
Programma-uitgaven221 049048 146269 19517 17816 320420420
Ethisch verantwoord handelen12 828031213 140645685685685
Evenwicht in de marktposities40 29502 71843 0132 7181 4181 4181 418
Vernieuwingen in de zorg8 978032 12941 10726 40015 40000
Regulering van de zorg1 600014 47016 070– 11 00050000
Modernisering beroepenstructuur155 7650– 1 423154 342– 1 532– 1 630– 1 6301 630
Informatie over het zorgaanbod1 5640– 601 504– 53– 53– 53– 53
Minder regels en administratieve lasten1900190000
         
Apparaatsuitgaven3 97504 3928 3673 5153 3833 3833 383
         
Ontvangsten1 08306 3007 3830000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005200 685225 024
Mutaties via NvW en amendement  
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet29 771 
   
Ethisch verantwoord handelen  
Technische overheveling van de operationele doelstelling «modernisering beroepenstructuur.» 770
   
Evenwicht in de marktposities  
Vanaf 1 januari 2005 worden de organisaties «Per Saldo» en «FvO» bekostigd door het fonds Patiënten, Gehandicapten en Ouderen (PGO). 1 043
Deze uitgaven betreffen de bekostiging van de uitvoering van kwaliteitstoetsen in instellingen in de sector verpleging en verzorging. De bekostiging gaat via het fonds Patiënten, Gehandicapten en Ouderen (PGO). 1 300
   
Vernieuwingen in de zorg  
Overheveling van investeringsmiddelen voor administratieve lasten vanuit de premie naar de begroting. De middelen worden op dit begrotingsartikel ingezet voor activiteiten ter vermindering van de administratieve lasten in de zorgsector. 23 900
Technische mutatie om een negatief saldo als gevolg van eerder gehanteerde foutieve afromingsgrondslag te herstellen. 1 941
VWS is aangewezen als penvoerder voor een aantal programma's in het kader van het Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur. Tegenover de uitgaven die dat met zich meebrengt, staan ontvangsten vanuit het Fonds economische structuurversterking (Fes). 6 300
   
Regulering van de zorg  
Overheveling van investeringsmiddelen voor administratieve lasten vanuit de premie naar de begroting. De middelen worden op dit begrotingsartikel ingezet voor activiteiten ter vermindering van de administratieve lasten in de zorgsector. 2 470
Modernisering beroepenstructuur  
Overheveling binnen artikel 30 naar operationele doelstelling «Ethisch verantwoord handelen». – 770
   
Personeel en materieel kernministerie  
Overheveling van het P&M-budget van diverse directies ten behoeve van de nieuw opgerichte directie Markt en Consument 2 656
   
Technische mutaties 12 928
   
Stand 1e suppletore begroting 2005230 456277 562
 Ontvangsten
Stand ontwerpbegroting 20051 083
  
Vernieuwingen in de zorg 
Zie toelichting aan de uitgavenzijde.6 300
  
Stand 1e suppletore begroting 20057 383

Beleidsartikel 31: Zorgverzekeringen

Algemene doelstelling:

Iedere ingezetene van Nederland heeft een zorgverzekering tegen een redelijke prijs, die zo wordt uitgevoerd dat de verzekerde de zorg krijgt die nodig is en de kosten beheersbaar zijn.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Verplichtingen19 15003819 1880000
         
Uitgaven:19 150018319 3330000
         
Programma-uitgaven19 150018319 3330000
– Stelselherziening19 150018319 3330000
         
Apparaatsuitgaven00000000
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 200519 15019 150
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet38 
   
Technische mutaties 183
   
Stand 1e suppletore begroting 200519 18819 333

Premie-uitgaven (bedragen x € 1 miljoen)

 Stand VWS-begroting 2005Mutaties 1e SW 2005Stand 1e SW 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven beleidsartikel 311 258,346,21 304,535,926,126,126,1

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 20051 258,3
  
Structurele overheveling vanuit artikel 99 van de op de Aanvullende Post gereserveerde middelen voor beheerskosten ZFW. 20,0
  
Overheveling vanuit artikel 99 ten behoeve van ICT-projecten van het CVZ (o.a. beheer AWBZ-brede Zorgregistratie (AZR)). 9,3
  
Met het oog op het nieuwe zorgstelsel dient de positie van de zorg-ZBO's te worden bezien. Ten behoeve van reorganisatiekosten en herpositionering van het CVZ en het CTZ is een bedrag van € 3,7 miljoen beschikbaar gesteld.3,7
  
Overheveling van artikel 25 ten behoeve van hogere beheerskosten PGB's.6,0
  
Technische mutaties.7,2
  
Stand 1e Suppletore wet 20051 304,5

Beleidsartikel 32: Rijksbijdragen Volksgezondheid

Algemene doelstelling:

Het medebekostigen van sociale ziektekostenverzekeringen uit de schatkist met als doel de premiedruk van deze verzekeringen binnen maatschappelijk aanvaardbare grenzen te houden.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Verplichtingen8 198 0990– 3 7698 194 330– 850 168– 809 168– 825 068– 825 068
         
Uitgaven:8 198 0990– 3 7698 194 330– 850 168– 809 168– 825 068– 825 068
         
Programma-uitgaven8 198 0990– 3 7698 194 330– 850 168– 809 168– 825 068– 825 068
– Dekking uitgaven AWBZ5 303 0000– 10 7005 292 300– 857 100– 816 100– 832 000– 832 000
– Dekking uitgaven ziektekostenverzekering2 895 09906 9312 902 0306 9326 9326 9326 932
         
Apparaatsuitgaven00000000
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 20058 198 0998 198 099
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 3 769 
Dekking uitgaven ziektekostenverzekering  
Uitdeling van de prijsbijstelling voor de rijksbijdrage volksgezondheid die bij Voorjaarsnota is ontvangen. 6 931
   
Dekking uitgaven AWBZ  
Sinds de belastingherziening 2001 dalen de AWBZ premieontvangsten als de heffingskortingen toenemen. Dit effect wordt groter als het aandeel van de AWBZ premie in de eerste schijf toeneemt. Via de BIKK wordt het AWBZ fonds hiervoor gecompenseerd. De hoogte van de BIKK wordt bepaald via een formule. Deze bepaalt hoeveel de AWBZ premie-ontvangsten zijn gedaald door ontwikkelingen in de heffingskortingen en ontwikkelingen in de verhoudingen in de eerste schijf. Tussen de MEV 2005 en het CEP 2005 is de raming van de heffingskortingen verlaagd met € 59 miljoen. Op grond daarvan komen de AWBZ premieontvangsten € 10,7 miljoen hoger uit. Daarom wordt de BIKK met dit bedrag verlaagd. – 10 700
   
Technische mutaties00
   
Stand 1e suppletore begroting 20058 194 3308 194 330

Beleidsartikel 33: Jeugdbeleid

Algemene doelstelling:

De positie van jongeren in de samenleving versterken, kansen vergroten en uitval tegengaan.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen877 895020 688898 58317 17218 01315 79515 795
         
Uitgaven:869 113025 805894 91820 79522 79515 79515 795
         
Programma-uitgaven866 889025 800892 68920 79022 79015 79015 790
Adequaat stelsel van jeugdzorg831 869022 950854 81915 58015 58015 58015 580
Internaten voor kinderen binnenschippers22 9430– 1722 9260000
Participatie en toegankelijkheid3 1900– 783 112– 235– 235– 235– 235
Lokaal sociaal beleid6 51602 9459 4615 4457 445445445
Onderzoek en informatievoorziening2 371002 3710000
         
Apparaatsuitgaven2 224052 2295555
         
Ontvangsten7 53006928 2220000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005877 895869 113
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet20 688 
   
Adequaat stelsel van jeugdzorg  
Desaldering in verband met ontvangen bouwsubsidiegelden van het pand Nicolaas Maesstraat 92 te Amsterdam. De opbrengst wordt toegevoegd aan de doeluitkering Regionaal Orgaan Amsterdam. 634
Hogere uitgaven voor de indexering van pleegvergoeding. Deze is van belang om het aantal plaatsen voor pleegkinderen op peil te houden en mogelijkerwijs zelfs uit te breiden. Opname in pleeggezinnen is goedkoper dan residentiële zorg. 955
Overboeking van het ministerie van Justitie voor pleegzorg. Deze middelen zullen via de doeluitkering zorgaanbod naar de provincies gaan. 14 198
Extra middelen voor het algemeen meldpunt kindermishandeling (AMK) om lange wacht- en doorlooptijden te verminderen 6 000
Desaldering na verkoop van een pand. 545
   
Lokaal sociaal beleid  
Overboeking van het ministerie van Justitie voor opvoedondersteuning. 2 500
   
Technische mutaties 973
   
Stand 1e suppletore begroting 2005898 583894 918
 Ontvangsten
Stand ontwerpbegroting 2005 
  
Adequaat stelsel van jeugdzorg 
Toelichting zie uitgavenzijde.634
  
Stand 1e suppletore begroting 2005 

Beleidsartikel 34: Lokaal Beleid

Algemene doelstelling:

Sociaal beleid heeft tot doel versterking van de leefsituatie in Nederland.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen40 5100– 1 98938 458– 2 363– 1 794– 1 541– 1 183
         
Uitgaven41 4150– 1 09440 321– 1 288– 1 236– 1 183– 1 183
         
Programma-uitgaven39 2190– 1 05438 165– 1 569– 1 517– 1 464– 1 464
Toegankelijke informatie en verbetering kwaliteit14 0290– 10713 922– 685– 633– 580– 580
Zelfredzaamheid van burgers474004740000
Maatschappelijke participatie en leefbaarheid20 94901 06022 0094023545454
Afbouw/overdracht van taken3 7670– 2 0071 760– 1 286– 1 238– 938– 938
         
Apparaatsuitgaven2 1960– 402 156281281281281
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 200540 51041 415
   
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 2 052 
   
Technische mutaties – 1 094
   
Stand 1e suppletore begroting 200538 45840 321

Beleidsartikel 35: Sportbeleid

Algemene doelstelling:

Met inachtneming van de intrinsieke waarde van de sport, de maatschappelijke waarde ervan optimaal benutten en negatieve aspecten tegengaan.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
Verplichtingen58 5910– 10 00948 582– 949– 69– 69– 69
         
Uitgaven:73 0670– 6 08166 986– 269– 69– 69– 69
         
Programma-uitgaven70 5260– 6 02664 500– 214– 14– 14– 14
– Topsport20 6330– 17420 4590000
– Breedtesport49 8930– 5 85244 041– 214– 14– 14– 14
         
Apparaatsuitgaven2 5410– 552 486– 55– 55– 55– 55
         
Ontvangsten3100310000

Verdiepingsbijlage

 Verplichtingen Uitgaven
Stand ontwerpbegroting 200558 59173 067
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 10 009  
   
Breedtesport  
Er wordt minder beroep gedaan op de Buurt Onderwijs Sport (BOS)-regeling dan verwacht. – 5 000
   
Technische mutaties – 1 081
   
Stand 1e suppletore begroting 200548 58266 986

Beleidsartikel 36: Oorlogsgetroffenen en herinnering WO II

Algemene doelstelling:

Het bieden van (im)materiële ondersteuning aan personen die in het bijzonder zijn getroffen door de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap-periode in Nederlands-Indië alsmede het verschaffen van genoegdoening aan leden van onderscheiden gemeenschappen vervolgingsslachtoffers. Daarnaast de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog instandhouden om daaruit lering te trekken en het versterken van de internationale samenwerking op dit terrein.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen386 865026 659413 52430 08732 59420 8036 150
         
Uitgaven389 473026 659416 13230 08732 59420 8036 150
         
Programma-uitgaven388 406026 567414 97329 98332 59220 8016 148
Wetten, regelingen en rechtsherstel WO II382 703026 067408 77029 48331 84220 0515 398
Infrastructuur herinnering WO II5 70305006 203500750750750
         
Apparaatsuitgaven1 0670921 159104222
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005386 865389 473
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet26 659 
   
Infrastructuur herinnering WO II  
Overheveling voor uitvoering van de beleidsagenda voor verzetsdeelnemers, vervolgden en burgeroorlogsgetroffenen. 500
   
Wetten, regelingen en rechtsherstel WO II  
Overheveling binnen artikel 36 naar operationele doelstelling «Infrastructuur herinnering WO II». – 500
Verhoging van de uitgaven voor een rechtmatige en doelmatige uitvoering van het wettelijk stelsel van pensioenen, uitkeringen en bijzondere voorzieningen ten behoeve van oorlogsgetroffenen. 26 727
   
Technische mutaties – 68
   
Stand 1e suppletore begroting 2005413 524416 132

Beleidsartikel 37: Inspecties

Algemene doelstelling:

Toezien op de gezondheidszorg en de staat van de volksgezondheid.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005Mutatie 2006Mutatie 2007Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen42 274071342 987442107107107
         
Uitgaven42 274071342 987442107107107
         
Apparaatsuitgaven42 274071342 987442107107107
         
Ontvangsten470004700000

Verdiepingsbijlage

 VerplichtingenUitgaven
Stand ontwerpbegroting 200542 27442 274
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet713 
   
Technische mutaties 713
   
Stand 1e suppletore begroting 200542 98742 987

Beleidsartikel 38: Tegemoetkoming buitengewone uitgaven

Algemene doelstelling:

Belastingplichtigen die effectief geen of slechts gedeeltelijk voordeel hebben van de aftrek van buitengewone uitgaven een alternatieve tegemoetkoming bieden.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore begroting 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005 Mutatie 2006 Mutatie 2007 Mutatie 2008Mutatie 2009
Verplichtingen89 2000– 4 57384 627– 4 573– 4 573– 4 573– 4 573
         
Uitgaven:89 2000– 4 57384 627– 4 573– 4 573– 4 573– 4 573
         
Programma-uitgaven88 3000– 4 50083 800– 4 500– 4 500– 4 500– 4 500
– Tegemoetkoming buitengewone uitgaven88 3000– 4 50083 800– 4 500– 4 500– 4 500– 4 500
         
Apparaatsuitgaven9000– 73827– 73– 73– 73– 73
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 Verplichtingen Uitgaven
Stand ontwerpbegroting 200589 20089 200
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 4 573 
   
Overboeking naar het gemeentefonds in verband met 1-loket gedachte. – 4 500
   
Technische mutaties – 73
   
Stand 1e suppletore begroting 200584 62784 627

Niet-beleidsartikel 98: Algemeen

In dit niet-beleidsartikel worden de uitgaven beschreven die niet specifiek aan een van de beleidsdoelstellingen uit de voorgaande beleidsartikelen zijn toe te rekenen. Het gaat hierbij om ministeriebrede programma- en apparaatsuitgaven.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore begroting 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005 Mutatie 2006 Mutatie 2007 Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen143 798021 519165 317238– 867– 868– 854
         
Uitgaven143 965022 052166 017259– 853– 854– 854
         
Programma-uitgaven3 26301753 4380000
Internationale samenwerking3 26301753 4380000
Strategisch onderzoek RIVM00000000
         
Apparaatsuitgaven140 702021 877162 579259– 853– 854– 854
         
Ontvangsten2 5820– 362 546– 36– 36– 36– 36

Verdiepingsbijlage

 Verplichtingen Uitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005143 798143 965
Mutaties via NvW en amendement00
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet21 519 
   
Personeel en materieel kernministerie  
Dekking P&M-taakstelling Balkenende II. 661
Overheveling naar artikel 30. – 2 656
Overheveling naar artikel 99 – 1 944
Overheveling naar artikel 99 – 1 610
De resterende prijsbijstelling tranche 2004 wordt ingezet voor diverse knelpunten.  4 725
Als gevolg van vertraging van het Shared Service Center HRM zijn extra uitgaven in 2005 noodzakelijk.  1 000
   
Strategisch onderzoek NVI  
Verhoging van de uitgavenraming om het Nederlands Vaccin Instituut te compenseren voor de fiscale effecten van de overname van de activa en passiva van SVM, de loonproducent van de vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma.  20 442
   
Technische mutaties 1 434
   
Stand 1e suppletore begroting 2005165 317166 017

Niet-beleidsartikel 99: Nominaal en Onvoorzien

Dit is een technisch, administratief artikel.

Begrotingsuitgaven (bedragen x € 1000)

 Stand ontwerp-begroting 2005 Mutaties via NvW en amendementenMutaties 1e suppletore begroting 2005 Stand 1e suppletore begroting 2005 Mutatie 2006 Mutatie 2007 Mutatie 2008Mutatie 2009
 (1)(2)(3)(4)=(1+2+3)    
Verplichtingen– 7 758– 2 229– 14 132– 24 119– 862– 28 745– 27 348– 26 919
         
         
Uitgaven82– 2 2294 0311 88417 639– 10 248– 8 848– 8 419
         
Programma-uitgaven82– 2 2294 0311 88417 639– 10 248– 8 848– 8 419
Loonbijstelling46015 33515 38112 7377 6897 6907 691
Prijsbijstelling8 62401 1369 76012 474– 4 292– 4 893– 7 465
Onvoorzien160– 422– 406– 9 125– 15 488– 13 488– 10 488
Taakstelling– 8 604– 2 229– 12 018– 22 8511 5531 8431 8431 843
         
Apparaatsuitgaven00000000
         
Ontvangsten00000000

Verdiepingsbijlage

 Verplichtingen Uitgaven
Stand ontwerpbegroting 2005– 7 75882
Mutaties via NvW en amendement– 2 229– 2 229
   
Verplichtingenmutaties 1e suppletore wet– 14 132 
   
Loonbijstelling  
Loonbijstelling tranche 2005 15 335
   
Prijsbijstelling  
Overheveling naar artikel 33. – 955
Overheveling naar artikel 98. – 4 725
Een deel van de prijsbijstelling 2005 wordt ingezet voor het dekken van algehele begrotingsproblematiek. – 2 265
Uitdelen van de prijsbijstelling rijksbijdrage volksgezondheid, die bij voorjaarsnota is ontvangen.  – 6 860
Met deze mutatie wordt niet uitgedeelde prijsbijstelling rijksbijdrage volksgezondheid (m.n. afkomstig uit de prijsbijstelling 2003 en 2004) generaal weggeboekt.  – 3 766
Prijsbijstelling tranche 2005. 19 559
   
Taakstelling  
Bij de besluitvorming over de herziening van het subsi- diebeleid medio 2004 en de daarmee gepaard gaande herschikking van budgetten resteerde een tekort in 2005 en een reservering voor latere jaren. Tekort en reservering zijn meegenomen in de departementsbrede afwegin- gen in het kader van de begrotingsvoorbereiding 2006. 3 186
Dekken efficiencytaakstelling augustusbrief. 1 944
Dekken aanvullende efficiencytaakstelling (Motie Verhagen). 1 610
Taakstellende onderuitputting ter dekking van de algehele begrotingsproblematiek. – 9 300
Eindejaarsmarge. – 6 300
Taakstelling adviesraden. – 1 646
Taakstelling inkoop. – 1 719
   
Technische mutaties – 67
   
Stand 1e suppletore begroting 2005– 24 1191 884

Premie-uitgaven (bedragen x € 1 miljoen)

 Stand VWS-begro-ting 2005 Mutaties 1e SW 2005 Stand 1e SW 2005Mutatie 2006 Mutatie 2007 Mutatie 2008Mutatie 2009
Premie-uitgaven niet-beleidsartikel 99620,0– 294,7325,3– 543,9– 617,3– 991,0– 1 280,0

Verdiepingsbijlage

Stand ontwerpbegroting 2005620,0
  
Deze bijstelling betreft de voor instandhoudingsbouw beschikbare ruimte onder de nominale bouwkaders die nog niet met concrete bouwprojecten was ingevuld. Daarnaast is ook de raming voor de benutting van de trekkingsrechten, en daarmee van de exploitatiegevolgen van de regeling voor meldingsbouw, aangepast. – 206,8
  
De systematiek voor de Overheidsbijdrage Voor Arbeidskosten in de zorg (OVA) vereist meer middelen. 57,3
  
De raming van de loon- en prijsbijstelling is aangepast op basis van de meest recente macro-economische inzichten in het Centraal Economisch Plan 2005 van het Centraal Planbureau (CPB). Daarnaast zijn enkele verbeteringen van de ramingsmethode doorgevoerd.– 39,3
  
Structurele overheveling naar artikel 31 van de op de Aanvullende Post gereserveerde middelen voor beheerskosten ZFW. – 20,0
  
Op de Aanvullende Post stond € 42 miljoen gereserveerd voor ICT-investeringen in de verschillende zorgsectoren. Hiervan wordt € 29,9 miljoen overgeheveld naar de begroting (de artikelen 21, 22, 27 en 30) en € 9,3 miljoen naar artikel 31 ten behoeve van o.a. beheer AWBZ-brede Zorgregistratie (AZR). – 39,2
  
Overboeking naar de artikelen 22, 23, 24, 26 en 27. De subsidiëring van de sectorfondsen is beëindigd. Via beleidsregels worden de vrijvallende middelen toegevoegd aan de instellingsbudgetten. Deze middelen zijn bestemd voor arbeidsmarktbeleid. – 33,6
  
Technische mutaties.– 13,1
  
Stand 1e Suppletore wet 2005325,3
Licence