Base description which applies to whole site

nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikelen 1 en 2

De begrotingsstaten die onderdeel uitmaken van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2009 wijzigingen aan te brengen in:

a. de departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

b. de begrotingsstaat inzake de baten-lastendiensten van dit ministerie;

De in de begrotingsstaten opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

E. M. H. Hirsch Ballin

B. BEGROTINGSTOELICHTING

1. BELEIDSARTIKELEN

Hieronder worden per (niet-)beleidsartikel de belangrijkste verschillen van afgerond € 1,0 miljoen of hoger, tussen de realisatie 2009 en de standen van de tweede suppletore begroting 2009 toegelicht.

Veiligheid

Beleidsartikel 2: Politie

In 2009 is € 1,2 mln. meer uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 317,9 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 2,9 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Verplichtingen

De hogere verplichtingen worden veroorzaakt door de ophoging van de garantieverplichtingen voor de regiokorpsen en vtsPN (ca. € 192 mln.) en het boeken van de verplichtingen voor de bijzondere bijdrage 2010 als gevolg van de decembercirculaire (ca. € 119 mln. ). De verplichtingen op artikel 2.4 zijn met circa € 2 mln. opgehoogd ten behoeve van de verleende opdrachten aan Zenitel voor het aanbrengen (en beheren) van de beveiligende communicatie bij de BES eilanden.

Ontvangsten

De meerontvangsten zijn veroorzaakt door bruto afrekening van eerdere voorschotten Tijdelijke Ouderen Regeling

Beleidsartikel 4: Partners in Veiligheid

In 2009 is afgerond € 2,5 mln. minder uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 9,1 mln. minder verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,7 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Artikel 4.2 Veiligheidsbeleid op nationaal niveau

Als gevolg van vertraagde wetgeving (prostitutie, doorzettingsmacht burgemeester) zijn minder activiteiten ondernomen en een aantal begrote onderzoeken naar uitgaansgeweld is niet doorgegaan.

Artikel 4.3 ICT-infrastructuur

Bij Veiligheid Informatie en Technologie is minder uitgegeven dan gepland door vertragingen bij de indiening en aanbesteding van projectvoorstellen en de uitvoering van de lopende projecten.

Verplichtingen

Verplichtingen voor Project Renatus C2000 zijn in 2008 reeds aangegaan voor 2009 en 2010 waardoor er een lagere realisatie van de verplichtingen is voor 2009.

Beleidsartikel 5: Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD)

In 2009 zijn de uitgaven nagenoeg gelijk aan de raming ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 9,9 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,6 mln. minder ontvangsten binnengekomen.

Beleidsartikel 14: Toezicht en onderzoek openbare orde en veiligheid

In 2009 is afgerond € 1,4 mln. meer uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 0, 9 mln. meer verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn nagenoeg gelijk aan de aan de raming.

14.2 Onderzoeksraad voor Veiligheid

De overschrijding wordt grotendeels veroorzaakt door hogere uitgaven op artikelonderdeel 14.2. die het gevolg zijn van de kosten voor het onderzoek naar de crash Turkish Airlines d.d. 25 februari 2009 door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (€ 1,1 mln.). OvV heeft een hiervoor een beroep gedaan op additionele middelen conform artikel 19 lid 2 van de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Beleidsartikel 15: Crisisbeheersing

In 2009 is afgerond € 2,7 mln. minder uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 0,8 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn € 0,8 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Artikel 15.4 respons

Het Nationaal Crisiscentrum (NCC) heeft een oefening in het kader van de grieppandemie geannuleerd. Deze stond gepland voor het najaar, terwijl de pandemie toen al geëindigd was. Daarnaast zijn de exploitatiekosten van het NCC lager dan geraamd. De updates van systemen worden later opgeleverd dan gepland.

Artikel 15.5 communicatie

De implementatie van het programma Cell Broadcast is uitgesteld naar 2010 en de facturen voor de Campagne Denk Vooruit zijn niet tijdig ontvangen.

Beleidsartikel 16: Brandweer en GHOR

In 2009 is afgerond € 22,4 mln. minder uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 11,2 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,8 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Artikel 16.2 Bestuurlijke organisatie

Door vertraging in het wetstraject Veiligheidsregio’s zijn de daarmee samenhangende uitgaven op het convenantenbudget lager uitgevallen.

Artikel 16.3 Taken

Lagere uitgaven door vertraging in de uitgaven aan brandweerzorg en rampenbestrijding voor de BES-eilanden en het ontwikkelen van een veiligheidsorganisatie voor de brandweer en de GHOR. Tevens zijn er lagere uitgaven voor het programma Fysieke veiligheid.

Artikel 16.4 Kwaliteit

Lagere uitgaven aan o.a. kwaliteit en vakbekwaamheid van brandweer- en GHOR-personeel en aan NIFV en NBBE.

Verplichtingen

De hogere verplichtingenstand wordt veroorzaakt door de vastlegging van de BDUR-bijdrage 2010. (decembercirculaire)

Bestuur en Democratie

Beleidsartikel 1: Grondwet en Democratie

In 2009 is afgerond € 0,6 mln. meer uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 1,5 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,005 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Artikel 1.2 Huis voor Democratie

Ter financiering van subsidies in het kader van het project Huis voor Democratie en Rechtstaat zijn bij Slotwet middelen gerealloceerd. Hierdoor is het mogelijk geweest op het totaal van artikel 1 meer verplichtingen aan te gaan c.q. uitgaven te doen.

Beleidsartikel 6: Functioneren openbaar bestuur

In 2009 is afgerond € 1,9 mln. minder uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 1,4 mln. minder verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,5 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Artikel 6.3 Politieke ambtdragers

Het beroep op uitkeringen, wachtgelden en pensioenen voor burgemeesters, ministers, staatssecretarissen en Europarlementariërs is lager dan begroot.

Publieke Dienstverlening en Openbare Sector

Beleidsartikel 7: Innovatie- en informatiebeleid Openbare Sector

In 2009 is afgerond € 3,9 mln. minder uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 67 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn € 1,9 mln. minder ontvangsten binnengekomen dan geraamd.

Artikel 7.2 Verbeteren ICT-voorzieningen

Er zijn meerjarige verplichtingen aangegaan voor onder andere ICTU die in latere jaren tot betaling komen. Het gaat hier om € 42 mln.

Artikel 7.3 In stand bouden en optimaliseren ICT-voorzieningen

Er is meer uitgegeven doordat enkele betalingen voor het GBO.overheid hebben plaatsgevonden in 2009 die pas in 2010 verwacht werden. Er zijn meerjarige verplichtingen aangegaan voor onder andere GBO.overheid en ICTU die in latere jaren tot betaling komen. Het gaat hier om € 25 mln.

Ontvangsten

Er zijn minder ontvangsten binnengekomen voor de ontwikkeling van een aantal e-overheidprojecten in het kader van het Programma Implementatie Agenda ICT beleid (PRIMA) dan geraamd.

Beleidsartikel 10: Arbeidszaken Overheid

In 2009 is afgerond € 11,6 mln. minder uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 33 mln. minder verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,5 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Artikel 10.5 Uitkeringsregelingen

Er zijn zowel minder verplichtingen aangegaan als uitgaven gedaan voor de compensatie postactieven en uitkeringsregelingen voormalige gebiedsdelen.

Artikel 10.7 Vergroten aantrekkelijkheid overheid als werkgever

Er zijn verplichtingen voor 2010 aangegaan in het kader van publiekcampagnes Veilige Publieke taak voor € 1,2 mln.

Beleidsartikel 11: Kwaliteit rijksdienst

In 2009 is afgerond € 0,8 mln. meer uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 11,6 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,8 mln. minder ontvangsten binnengekomen.

Verplichtingen

In 2009 zijn verplichtingen aangegaan die een meerjarige doorwerking hebben. Het gaat vooral om verplichting die aangegaan is voor het programma- E-inspecties. Daarnaast is er een extra bijdrage geweest aan P-Direkt.

2. NIET-BELEIDSARTIKELEN

Niet-beleidsartikel 12: Algemeen

In 2009 is afgerond € 0,4 mln. minder uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 6,8 mln. meer verplichtingen aangegaan. Er zijn ook € 0,1 mln. meer ontvangsten binnengekomen.

Uitgaven

De reden voor de lagere uitgaven is dat er aan Sociaal Flankerend Beleid minder uitgegeven is vanwege het feit dat er minder herplaatsingskandidaten in 2009 zijn geweest dan aanvankelijk geraamd.

Verplichtingen

Er zijn voor 2009 afgerond € 6,8 mln. meer verplichtingen aangegaan. Dit komt doordat er in 2009 verplichtingen zijn aangegaan voor projecten en onderzoeken die in 2010 tot betaling komen. Het gaat hier om de projecten Digidoc2, Goud en Nieuwbouw en onderzoeken naar aanleiding van de strandrellen bij Hoek van Holland en het Normkostenonderzoek Politie.

Niet beleidsartikel 13: Nominaal en Onvoorzien

In 2009 is afgerond € 1,0 mln. meer uitgegeven dan geraamd ten tijde van de Najaarsnota 2009. Er zijn voor afgerond € 1,0 mln. meer verplichtingen aangegaan.

Niet-beleidsartikel 17: VUT-fonds

De uitgaven en de verplichtingen zijn gelijk aan de raming. De ontvangsten zijn € 102,9 mln. hoger als gevolg van een extra terugbetaling van een deel van de lening en rente.

Licence