Base description which applies to whole site

3. Definitieve openingsbalans Dienst Uitvoering Onderwijs

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is per 1 januari 2010 ontstaan door de fusie van CFI met de IB-Groep, en is als baten-lastendienst onderdeel van OCW. De tijdelijke status is per 1 januari 2010 toegekend. De aanvraag voor de definitieve status loopt.

De fusie moet leiden tot een verbetering van de dienstverlening aan burgers en instellingen door vermindering van de administratieve lasten en tot verbetering van de kwaliteit van de geleverde (informatie)diensten. DUO is hiermee de rijksuitvoeringsorganisatie in de onderwijskolom en de huisuitvoerder van OCW.

Definitieve openingbalans DUO per 1 januari 2010 (x € 1.000)
  

Definitieve openingsbalans 2010

Indicatieve openingsbalans (uit ontwerpbegroting 2010) 

Activa 

  

Immateriële activa 

3.716

10.853

Materiële activa 

15.191

18.280

grond en gebouwen 

installaties en inventarissen 

15.191

18.280

overige materiële vaste activa 

Voorraden 

Debiteuren 

5.389

7.749

Nog te ontvangen 

2.931

3.110

Liquide middelen 

60.560

52.610

Totaal activa 

87.787

92.602

Passiva 

  

Eigen vermogen 

2.418

2.321

exploitatiereserve 

– 1.298

– 7.032

verplichte reserve 

3.716

10.853

onverdeeld resultaat

0

– 1.500

Leningen bij MvF 

2.200

2.180

Voorzieningen 

9.783

10.179

Crediteuren 

9.037

48.327

Nog te betalen 

64.349

29.595

Totaal passiva 

87.787

92.602

Toelichting definitieve openingsbalans DUO per 1 januari 2010

ACTIVA

Immateriële activa

De balanspost immateriële activa heeft betrekking op de software voor studiefinanciering. Het verschil tussen de beide balansen wordt voornamelijk verklaard doordat er een afwaardering heeft plaatsgevonden vanwege stopzetting van het zogenaamde spoor Studiefinanciering ter grootte van € 6,9 miljoen.

Materiële activa

Grond en gebouwen

Zowel bij de voormalige CFI als IB-Groep zijn er geen activa onder de balanspost Grond en gebouwen.

Installaties en inventarissen

De definitieve openingsbalans is € 3,1 miljoen lager dan de indicatieve openingsbalans als gevolg van reguliere afschrijvingen 2009. Daarnaast is vanwege de nieuwbouw hoofdvestiging DUO in Groningen terughoudend omgegaan met vervangingsinvesteringen.

Overige materiële vaste activa

Zowel bij de voormalige CFI als bij IB-Groep zijn er geen activa onder de balanspost Overige materiële vaste activa.

Voorraden

Zowel bij de voormalige CFI als bij de IB-Groep zijn er geen posten die onder Voorraden terugkomen in de balans.

Debiteuren

De balanspost Debiteuren bestaat uit het saldo Vorderingen van de voormalige IB-Groep alsmede Overige vorderingen van de voormalige CFI.

Nog te ontvangen

De balanspost Nog te ontvangen bestaat uit Overlopende activa van de voormalige IB-Groep en Nog te ontvangen bedragen en Vooruitbetaalde lasten van de voormalige CFI.

Liquide middelen 

De balanspost Liquide middelen bestaat uit alle kasrekeningen en bankrekeningen. De afwijking van de definitieve ten opzichte van de indicatieve balans is de resultante van de verschillen in de overige balansposten.

PASSIVA

Eigen vermogen

Het Eigen vermogen bestaat uit het Eigen vermogen van de voormalige IB-Groep en CFI, te weten Exploitatiereserve en Verplichte reserve.

Exploitatiereserve

De Exploitatiereserve is het restant uit eerder afgesloten boekjaren, inclusief het exploitatiesaldo van de voormalige IB-Groep en CFI over 2009, respectievelijk minus € 0,9 miljoen en minus € 0,5 miljoen. De toename van de exploitatiereserve heeft directe samenhang met de afname van de verplichte reserve naar aanleiding van de afboeking immateriële vaste activa van € 6,9 miljoen.

Verplichte reserve

De Verplichte reserve wordt aangehouden in verband met immateriële vaste activa. De afname van de verplichte reserve heeft een directe relatie met de afname immateriële vaste activa.

Leningen bij MvF

De Leningen bij MvF (Ministerie van Financiën) betreffen uitsluitend de lopende leningen van de voormalige CFI.

Voorzieningen

De Voorzieningen is conform jaarrekeningen van de voormalige CFI en IB-Groep 2009. Deze post omvat met name verplichtingen ten behoeve van personeel (wachtgelden en jubileumuitkeringen).

Crediteuren

De balanspost Crediteuren omvat de schulden aan leveranciersvan de voormalige IB-Groep en CFI. De balansposten crediteuren en nog te betalen zijn aan elkaar gerelateerd. Het verschil tussen de indicatieve en de definitieve openingsbalans wordt verklaard door het technisch op nul stellen van de crediteuren CFI in de jaarrekening CFI 2009, en onder te brengen bij de balanspost Nog te betalen. Dit vanwege het opgaan van de financiële administatie CFI in deze van de IB-Groep per 2010.

Nog te betalen

Deze post omvat de Kortlopende schulden, exclusief Schulden aan leveranciers van de voormalige IB-groep en CFI alsmede de ontvangen Investeringsbijdragen van de voormalige IB-groep. De balansposten crediteuren en nog te betalen zijn aan elkaar gerelateerd. Het verschil tussen de indicatieve en de definitieve openingsbalans wordt verklaard door het technisch op nul stellen van de crediteuren CFI in de jaarrekening CFI 2009, en onder te brengen bij de balanspost Nog te betalen. Dit vanwege het opgaan van de financiële administatie van CFI in deze van de IB-Groep per 2010.

Licence