Base description which applies to whole site

2.1 Overzicht belangrijkste uitgaven- en ontvangstenmutaties

Overzicht belangrijkste suppletoire uitgavenmutaties 2010 (Najaarsnota) x € 1 000
  

artikel

uitgaven

 

Belangrijkste suppletoire mutaties:

  
    

1

Eenmalige wijziging afrekening rechtsbijstand

12

– 15 200

2

Justitiële Informatiedienst (JID)

13

11 242

3

Tegenvaller uitgaven CJIB

13

10 500

4

Herberekening ODA-toerekening

15

– 15 367

5

Tegenvaller RANOV

15

15 100

6

Meevaller motie Spekman

15

– 15 000

7

Taskforce thuisgeven

15

12 000

8

Dekking voorlopig negatief resultaat 2010

92

20 650

Toelichting op de belangrijkste mutaties

1. Eenmalige wijziging afrekening rechtsbijstand

Een deel van de eindafrekening over de periode 1 september 2009 tot en met 31 augustus 2010 zal begin 2011 uitbetaald worden aan de Raad voor Rechtsbijstand, in plaats van nog dit jaar. Hierdoor ontstaat eenmalig een meevaller van € 15,2 mln. Dit leidt overigens niet tot een liquiditeitstekort bij de Raad voor Rechtsbijstand.

2. Justitiële Informatiedienst

De Justitiële Informatiedienst voert ook een aantal opdrachten uit voor derden, zoals het beheer van systemen. De vergoedingen voor deze opdrachten worden (jaarlijks) toegevoegd aan het uitgavenkader, aangezien er ook kosten tegenover staan.

3. Tegenvaller CJIB

Bij het realiseren van de geplande productie en daarmee samenhangende uitgaven zou een liquiditeitstekort ontstaan. Dit tekort wordt mede veroorzaakt door openstaande vorderingen van het CJIB op het moederdepartement. Met betalingen op deze vorderingen wordt voorkomen dat bij het CJIB eind 2010 een liquiditeitstekort zou otnstaan.

4. Herberekening ODA-toerekening

Naar aanleiding van nieuwe gegevens over de in- en uitstroom in de vreemdelingenketen, in het bijzonder de eerstejaarsopvang aan asielzoekers uit de DAC-landen, vindt een bijstelling plaats van de ODA-toerekening.

5. Tegenvaller Regeling Afhandeling Nalatenschap Oude Vreemdelingenwet (RANOV)

Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is afgesproken dat een tegemoetkoming aan gemeenten wordt verstrekt in het kader van de uitplaatsing naar gemeenten van statushouders met een pardonvergunning.

Deze tegemoetkoming was begroot voor 2008 en 2009. Een groot deel van deze uitgaven zijn pas in 2010 tot uitbetaling gekomen. Hierdoor ontstaat een tegenvaller.

6. Meevaller motie Spekman

Uitgeprocedeerde asielzoekers die een medische aanvraag hebben ingediend die nog wordt beoordeeld door de IND hebben wel rechtmatig verblijf, maar geen recht op opvang. Omdat de gemeenten aan deze groep toch noodopvang bieden wordt in 2010, bij wijze van proef, opvang geboden aan deze groep ex-asielzoekers. Omdat veel minder uitgeprocedeerde asielzoekers met een lopende medische aanvraag een beroep hebben gedaan op deze voorziening is er een meevaller van circa € 15 mln. ontstaan op de begroting van Veiligheid en Justitie.

7. Taskforce thuisgeven

De Taskforce Thuisgeven is ingesteld om binnen een jaar de wachtlijsten met uit te plaatsen statushouders in de asielzoekerscentra weg te werken. Op dit moment blijkt uit het beschikbare cijfermateriaal dat van versnelde uitplaatsing van statushouders nog geen sprake is. Hierdoor wordt in 2010 een tegenvaller verwacht van € 12 mln.

8. Dekking voorlopig negatief resultaat 2010

Om de overschrijding van € 20,7 mln. op de Veiligheid en Justitiebegroting in 2010 te compenseren, zal de begroting in 2011 met ditzelfde bedrag verlaagd worden door middel van een kasschuif. De verschillende onderdelen dragen evenredig bij aan de oplossing.

Overzicht belangrijkste suppletoire ontvangstenmutaties 2010 (Najaarsnota) x € 1 000
  

artikel

ontvangsten

 

Belangrijkste suppletoire mutaties:

  
    

1)

Boeten & Transacties

13

– 80 500

2)

Justitiële Informatiedienst

13

11 242

Toelichting op de belangrijkste mutaties

1. Boeten & Transacties

Zoals al eerder bekend gemaakt, doet zich een tegenvaller voor van ruim € 80 mln. op ontvangsten uit boeten en transacties. Deze tegenvaller wordt veroorzaakt door lagere aantallen boeten als gevolg van het winterweer van begin 2010 en lagere opbrengsten uit het programma ter optimalisering van de verkeershandhaving.

2. Justitiële Informatiedienst

De Justitiële Informatiedienst voert ook een aantal opdrachten uit voor derden, zoals het beheer van systemen. De vergoedingen voor deze opdrachten worden (jaarlijks) toegevoegd aan het ontvangstenkader als inkomsten, waar ook uitgaven tegenover staan.

Licence