Base description which applies to whole site

1. Leeswijzer

Allereerst is de begrotingsstaat voor de verplichtingen, uitgaven en ontvangsten voor de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opgenomen. Hierin wordt inzicht gegeven in de financiële wijzigingen die op beleidsartikelniveau worden voorgesteld in de begroting voor het jaar 2010.

In paragraaf 2 «Het beleid» wordt de aansluiting gemaakt met de Najaarsnota 2010. In paragraaf 2.1 wordt allereerst een toelichting gegeven op de overgang van Kinderopvang van OCW naar SZW. Vervolgens worden in paragraaf 2.2 de belangrijkste begrotingsmutaties uit dit wetsvoorstel gespecificeerd en toegelicht. In paragraaf 2.3 en 2.4 wordt inzicht gegeven in de financiële mutaties op artikelniveau voor de beleidsartikelen respectievelijk de niet-beleidsartikelen.

Voor enkele beleidsterreinen van OCW is sprake van een overgang van verantwoordelijkheden naar een ander departement. In onderstaande tabel wordt weergegeven welke beleidsterreinen dit betreft.

Overzicht verantwoordelijke ministers

Art.

Nr.

Art.

Onderdeel

Omschrijving

Beleidsverantwoordelijke ministers

16

Onderzoek en wetenschappen

 

16

01.

Onderzoekbestel

1

16

90.

Ontvangsten

1

24

Kinderopvang

 

24

01.

Wet kinderopvang

Minister van SZW

24

02.

Subsidies

Minister van SZW

24

03.

Overige uitgaven

Minister van SZW

24

42.

Uitvoeringsorganisatie

Minister van SZW

24

90.

Belastingontvangsten

Minister van SZW

24

91.

Werkgeversbijdrage

Minister van SZW

24

92.

Overig relevante ontvangsten

Minister van SZW

1

Van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Kamerstuk 32 500 VIII, nr. 2) komen de onderwerpen inzake het innovatiebeleid over naar het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie: artikel 16, waar het TNO, MARIN, NLR en Deltares betreft.

Ten aanzien van de medeverantwoordelijkheid van de ministers van OCW en EL&I voor het beleid met betrekking tot de KNAW en de NWO geldt dat de minister van EL&I het algemeen innovatiebeleid coördineert en doorzettingsmacht heeft.

Voor de overige artikelonderdelen op de OCW-begroting is de minister van OCW verantwoordelijk.

Licence