Base description which applies to whole site

2.1. Wettelijke basis

In deze paragraaf worden de onderwerpen vermeld waarvoor deze begrotingswet de wettelijke basis vormt. Dit betreft:

Artikel 42

Eerstelijnscentra in nieuwbouwgebieden

In 2009 en in 2010 is € 3,0 miljoen per jaar beschikbaar gesteld voor de tijdelijke subsidievoorziening voor geïntegreerde eerstelijnscentra in grootschalige nieuwbouwgebieden. De hieronder genoemde centra hebben hiervoor een verzoek ingediend.

 

Bedragen x € 1 000

Stichting Gezondheidscentrum Broekpolder            

300

Gezondheidscentra Haarlemmermeer (2009+2010)                     

600

Stichting Zorg in De Grootte Wielen                          

133

Stichting Gezondheidscentrum Nesselande Noord  

266

Stichting Gezondheidszorg 3B                                   

260

Stichting Haagse Gezondheidscentra (2009+2010)

404

Stichting Gezondheidscentrum Noorderdok/Vizier (2009+2010)

600

Stichting Gezondheidscentrum Vleuterweide Julius (2009+2010)

600

Stichting Gezondheidscentra De Akkers (2009+2010)

276

Stichting Wijk zorgcentrum Leidse Rijn (2009+2010)

487

Stichting Leidse Rijn Julius Gezondheidscentra (locatie Terweide) (2009+2010)

369

Stichting Gezondheidscentrum Schuygraaf (2009+2010)

463

Stichting Gezondheidscentra Brandevoort

300

Coöperatie ZorgPoort UA

91

Stichting Coople

202

Buiten deze genoemde centra is er ook voor andere centra de mogelijkheid een subsidieverzoek in te dienen. De voorwaarden zijn beschreven in de brief «Geïntegreerde eerstelijnscentra in VINEX-gebieden» van 15 mei 2009 (Tweede Kamer 2008–2009, 29 247, nr. 92).

VWS-projecten inzake Caribisch Nederland

De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN), onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verleent diensten aan de Nederlandse departementen. De basis voor deze dienstverlening van de RCN aan de departementen wordt gevormd door het instellingsbesluit van de RCN. De door deze rijksdienst voor VWS gemaakte kosten worden aan het departement in rekening gebracht. Het betreft personeelskosten, materiële kosten en kosten als gevolg van opdrachten en andere kleinere uitgaven.

Opzetten Zorgverzekeringskantoor

Om het Zorgverzekeringskantoor, dat het Zorgverzekeringsbesluit BES per 1 januari 2011 zal gaan uitvoeren, vorm te kunnen geven, is in 2010 € 565 000 voor de procesinrichting, de informatievoorziening, de communicatie, de zorginkoop, het inrichten van de financiële en bestuurlijke administratie, het opleiden van de medewerkers en de werving van personeel ter beschikking gesteld. Deze bijdrage is verleend aan het Zorgkantoor in oprichting via de Rijksdienst Caribisch Nederland.

Zorgkosten Saba en Sint Eustatius

Saba en Sint Eustatius hebben op basis van de publiekrechtelijke ziektekostenverzekering te maken met zorgkosten en financiële tekorten. Vooruitlopend op de transitie van 10 oktober 2010 is op basis van bestuurlijke afspraken hiervoor een bedrag van € 2,54 miljoen aan het Zorgverzekeringskantoor in oprichting verstrekt via de Rijksdienst Caribisch Nederland.

Verbetering beeldvormende techniek ziekenhuis Bonaire

In 2010 is een subsidie verstrekt van € 418 938 aan het ziekenhuis «Fundashon Mariadal» op Bonaire ten behoeve van het verbeteren van de radiologiekamer binnen het ziekenhuis.

Het voornemen is om in 2010 de volgende subsidies te verstrekken:

Verbetering kwaliteit zorgvoorzieningen op Saba en Sint Eustatius

Indien op korte termijn met de eilandbesturen overeenstemming wordt bereikt over de privatisering van de zorg is het voornemen om een subsidie van maximaal € 1 miljoen te verstrekken aan de stichting op Saba, die zorg op Saba zal aanbieden en maximaal € 400 000 te verstrekken aan de stichting op Sint Eustatius, die de zorg op Sint Eustatius zal aanbieden, om te kunnen investeren in de verbetering van het aanbod van de zorg op Saba en Sint Eustatius. Concreet gaat het hierbij ondermeer om het opzetten van een nieuwe private zorgorganisatie, het in eigendom verkrijgen van de ziekenhuizen op Saba en Sint Eustatius, het investeren in beeldvormende techniek, het opzetten van een huisartsen informatiesysteem en het opzetten van verpleegkundige diabeteszorg.

Verbetering kwaliteit zorg ziekenhuis Bonaire

VWS wil in 2010 een subsidie verstrekken van € 150 000 aan het ziekenhuis «Fundashon Mariadal» op Bonaire. Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de realisatie en de in standhouding van een basis aan medische faciliteiten, waardoor de medische basiszorg in het ziekenhuis op Bonaire op een kwalitatief verantwoorde wijze kan worden vormgegeven.

Realisatiedagverblijf voor ouderen

Het voornemen bestaat om in 2010 een investeringssubsidie van € 65 000 te verstrekken aan de «Chapelpiece Health and Recreational Centre». Hiermee kan een dagverblijf voor ouderen met 8 à 10 plaatsen worden gerealiseerd.

Zorgkosten Bonaire

Indien alsnog zou worden besloten om ook met Bonaire afspraken te maken over eventuele bijdragen aan de zorguitgaven en financiële tekorten op Bonaire, dan is daarvoor een bedrag van maximaal € 1,5 miljoen gereserveerd. Deze bijdrage zal vervolgens worden verleend door het Zorgverzekeringskantoor in oprichting via de Rijksdienst Caribisch Nederland.

Over de werkelijk in 2010 verleende subsidies zult u in de Slotwet worden geïnformeerd.

Artikel 43

Frictiekosten

Om in de verplegende en verzorgende sector een zelfstandige positie te verkrijgen zijn de organisaties Sting, Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (VenVN) een fusietraject aangegaan. Dit leidt in de overgangsperiode tot frictiekosten. De volledige verplichting van € 1 364 miljoen is in 2010 aangegaan. De bijdrage van VWS aan de frictiekosten geschiedt conform de ingediende liquiditeitsprognose.

Licence