Base description which applies to whole site

11.05 Verkenningen en planstudies

Voorjaarsnotamutaties (Bedragen x EUR 1 mln.)

Projectenoverzicht behorende bij 11.05.02

Planstudieprogramma waterkeren

Projectomschrijving

Stand projectbudget MIRT 2012

Mutaties 1e suppletoire begroting

Stand 1e suppletoire begroting

Kasmutatie

Budgetwijziging

Extra spuicapaciteit Afsluitdijk

203

   

203

Voorjaarsnotamutaties (Bedragen x EUR 1 mln.)

Projectenoverzicht behorende bij 11.05.03

Planstudieprogramma waterbeheren

Projectomschrijving

Stand projectbudget MIRT 2012

Mutaties 1e suppletoire begroting

Stand 1e suppletoire begroting

Kasmutatie

Budgetwijziging

Volkerak Zoommeer

210

   

210

Het vorig jaar ontstane kasoverschot op dit artikelonderdeel van in totaal ruim € 14 mln., werd voornamelijk veroorzaakt doordat de uitvoering van het Toekomstbestendig Ecologisch Systeem (TBES) Markermeer naar verwachting vanaf 2016 plaats zou vinden en doordat de planning van het DP-Veiligheid vertraagd is als gevolg van de besluitvorming omtrent de consultatie van andere overhede. Tevens zijn ten aanzien van studiekosten waterkeren de eindrapportages van de deelprogramma's, op basis waarvan maatregelen in de uitvoering worden genomen, niet in 2011 opgeleverd.

Voorts zijn lagere uitgaven ontstaan bij de verkenning Toekomst Afsluitdijk en het deelprogramma Kust van het Deltaprogramma. Dit met name als gevolg van het niet benutten van de reservering voor de afkoop van het intellectueel eigendom van de visies van de marktpartijen en het niet benutten van de reservering voor extra inzet van de marktpartijen respectievelijk andere bestuurlijke/politieke keuzes en vertraging bij de realisatie van producten van het Deltaprogramma.

Anderzijds zijn de ramingen van met name de projecten Overige steenzettingen (Wieringermeer(dijk)/IJsselmeer) en (TBES) Markermeer geactualiseerd om de budgetten in de juiste kasjaren te krijgen. De daardoor ontstane verschuiving over de jaren is ingezet ten behoeve van de prioriteit Beter Benutten (zie ook het algemeen deel van deze memorie van toelichting).

Licence