Base description which applies to whole site

2.1. Wettelijke basis

In deze paragraaf worden de uitgaven vermeld waarvoor deze begrotingswet de wettelijke basis vormt.

Artikel 43 Langdurige zorg

Het kabinet heeft besloten de privaatrechtelijke zbo-status van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) om te zetten in een publiekrechtelijk zbo-status. De CAK-instellingswet  (wijziging van de AWBZ) die deze statuswijziging zal effectueren zal niet per 1 januari 2012 (zoals oorspronkelijk de bedoeling was), maar per 1 januari 2013 in werking treden.

De statuswijziging heeft ook gevolgen voor de financiering van de beheerskosten van het CAK. Tot en met 2011 werden de beheerskosten van het CAK gefinancierd uit drie bronnen, namelijk de premiegelden, het Gemeentefonds en de VWS-begroting. De CAK-instellingswet voorziet in één financieringsbron voor de beheerskosten, namelijk de VWS-begroting. Om dit te bewerkstelligen zijn in 2011 voor 2012 en volgende jaren alle gelden voor de CAK-beheerskosten vanuit de premie en het Gemeentefonds overgeheveld naar de VWS-begroting.

Doordat de instellingswet pas vanaf 1 januari 2013 van kracht zal worden ontbreekt in 2012 feitelijk een goede juridische basis om de beheerskosten goed te keuren. Als tijdelijke oplossing is besloten om voor de goedkeuring aan te haken bij a) de VWS-begroting 2012 en b) de Comptabiliteitswet 2001.

Artikel 47 Oorlogsgetroffenen en herinnering WOII

In 2012 zal een bedrag van € 200 000 worden verstrekt aan het Nationaal Monument Kamp Vught voor de restauratie van barak 1B, het enige nog op de authentieke plaats staande barak van voormalig concentratiekamp Vught.

Licence