Base description which applies to whole site

1. LEESWIJZER

Algemeen

In deze leeswijzer wordt kort ingegaan op de beleidsagenda. Daarnaast wordt stilgestaan bij enkele specifieke onderwerpen zoals de opbouw van de begroting, budgetflexibiliteit, het verdiepingshoofdstuk en de bijlage moties en toezeggingen.

Waar in eerdere jaren Bonaire, St. Eustatius en Saba hun plaats hadden in de begroting van Koninkrijksrelaties, zijn deze eilanden sinds «10-10-10» onderdeel van het Nederlandse staatsbestel. Elk departement neemt de uitgaven op het eigen beleidsterrein in het hierdoor ontstane Caribisch Nederland op in de eigen begroting. Afgezien van aflopende samenwerkingsprogramma’s en een restant aan eenmalige uitgaven is Caribisch Nederland daarom niet in dit begrotingshoofdstuk opgenomen.

Beleidsagenda

In de beleidsagenda staan de ambities en doelstellingen voor het jaar 2012.

Opbouw van de begroting 2012

De begroting Koninkrijksrelaties is opgebouwd uit twee beleidsartikelen en één niet-beleidsartikel.

In de beleidsagenda, hoofdstuk 2, wordt op hoofdlijnen het beleid voor het komende jaar uiteengezet. In hoofdstuk 3 ‹‹beleidsartikelen›› van de begrotingstoelichting worden de beleidsartikelen toegelicht. In hoofdstuk 4 ‹‹De niet-beleidsartikelen›› wordt het niet-beleidsartikel van de begroting toegelicht. De nadere verdieping en de financiële onderbouwing vinden plaats per beleidsartikel in het verdiepingshoofdstuk 6.1.

Het onderstaande schema geeft de opbouw van de beleidsartikelen weer.

Opbouw (beleids)artikelen

Algemene beleidsdoelstelling:

Omschrijving van de samenhang in het beleid

Verantwoordelijkheid

Externe factoren

Budgettaire gevolgen van beleid

Meetbare gegevens

Operationele doelstellingen:

– Motivering

– Instrumenten

De begroting van Koninkrijksrelaties valt in het kader van Verantwoord Begroten onder het regime voor kleine begrotingen. Dat betekent dat in de begroting van Koninkrijksrelaties geen apart apparaatartikel is opgenomen. In het jaarverslag zal wel inzicht worden geboden in de apparaatuitgaven.

Budgetflexibiliteit

In de begroting is de informatie over de budgetflexibiliteit opgenomen in de tabellen betreffende de budgettaire gevolgen van beleid. In deze tabellen is aangegeven welk deel van de totale programma-uitgaven op een beleidsdoelstelling juridisch verplicht is, maar ook per operationele doelstelling welk deel juridisch verplicht is.

Het verdiepingshoofdstuk

In het verdiepingshoofdstuk wordt (in de vorm van tabellen) gedetailleerd weergegeven hoe de meerjarenramingen zijn opgebouwd sinds de vorige ontwerpbegroting. Het verdiepingshoofdstuk is een internetbijlage, gepubliceerd op Rijksbegroting.nl.

Planning beleidsdoorlichtingen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de integrale planning van evaluatieonderzoek voor 2012 verder vervolmaakt. Conform de regelgeving van het ministerie van Financiën is een integrale planning van beleidsdoorlichtingen opgesteld en opgenomen in de deze begroting. Door de planning van de beleidsdoorlichting aan te passen op de evaluaties die op instrumentniveau worden uitgevoerd, krijgt de beleidsdoorlichting een logische positie in de tijd. Er kan meer gebruik gemaakt worden van de uitkomsten van de evaluaties en beleidsdoorlichtingen in het beleidsvormingsproces. Dit komt de kwaliteit en zeggingskracht van de beleidsdoorlichting ten goede.

De bijlage moties en toezeggingen

In de internetbijlage is een overzicht opgenomen met moties en toezeggingen aan de Tweede Kamer. Per motie en toezegging wordt aangegeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de uitvoering ervan.

Invulling van de taakstelling «Rijk, agentschappen en uitvoerende ZBO’s»

Tabel taakstellingen «Rijk, agentschappen en uitvoerende ZBO’s»1
(in € 1000)

Omschrijving

2012

2013

2014

2015

struct

Kleinere overheid

         

Taakstelling Rijk, Agentschappen en uitvoerende ZBO’s (netto) (A1)

– 15

– 31

– 2 046

– 2 062

– 2 062

1

Betreft taakstelling na departementale herindeling

Toelichting

Taakstelling Rijk, agentschappen en uitvoerende ZBO's (netto). Bezien wordt op welke wijze deze kan worden ingevuld bij het Recherche Samenwerkings Team (RST) en de Kustwacht. De Taakstelling Rijk, agentschappen en uitvoerende ZBO’s bedraagt voor de begroting Koninkrijksrelaties netto € 1 mln. vanaf 2014. Het overige deel (ook ongeveer € 1 mln. vanaf 2014) betreft ombuigingen op de begroting van Koninkrijksrelaties (IV) ter invulling van de Taakstelling Rijk, agentschappen en uitvoerende ZBO’s van begrotingshoofdstuk Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII).

Licence