Base description which applies to whole site

4.2 BIJLAGE – Overzichtsconstructie van de uitgaven voor veteranen en de uitgaven voor zorg en nazorg

Veteranen

De Kamer is toegezegd dat in de begroting zichtbaar wordt gemaakt welke uitgaven in het kader van het veteranenbeleid worden begroot. De uitgaven zijn verwerkt in het onderstaande overzicht van de verschillende relevante begrotingsartikelen. De uitgaven van pensioenen en uitkeringen waarop militairen aanspraak kunnen maken, óók als het gaat om veteranen, zijn onder het daarvoor bedoelde artikel ondergebracht. Deze lasten zijn in onderstaand overzicht niet apart als uitgaven vermeld. Verder zijn in dit overzicht alleen posten opgenomen die tot meeruitgaven leiden. Posten die niet tot meeruitgaven leiden, zoals de benodigde inzet van personeel van Defensie, zijn niet opgenomen.

Erkenning en waardering begroot op het niet-beleidsartikel 90 Algemeen

Nederlandse Veteranendag

Onderdeel van het geven van erkenning en waardering in het veteranenbeleid is de organisatie van de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Begin 2009 is de Stichting Nederlandse Veteranendag opgericht. Deze stichting ontvangt jaarlijks een subsidie voor de organisatie van de Nederlandse Veteranendag, de daaraan gerelateerde activiteiten en de ondersteuning van regionale Veteranendagen.

Stichting het Veteraneninstituut

De Stichting het Veteraneninstituut is door Defensie belast met de uitvoering van het veteranenbeleid op het gebied van de erkenning van en de waardering voor veteranen. Daarnaast verzorgt de Stichting het Veteraneninstituut de informatievoorziening over de zorg voor veteranen. Ook het Centraal Aanmeldpunt is bij de Stichting het Veteraneninstituut ondergebracht.

Stichting Veteranenplatform

Sinds 1989 bestaat het Veteranenplatform als overkoepelend samenwerkingsverband van de Nederlandse veteranenorganisaties. Als koepelorganisatie vertegenwoordigt het Veteranenplatform op die manier de belangen van veteranen van alle krijgsmachtdelen. Het Veteranenplatform is een belangrijke intermediair en aanspreekpunt op het gebied van veteranen en veteranenaangelegenheden. Bij het Veteranenplatform zijn 42 veteranenverenigingen aangesloten. Daarmee is het platform voor Defensie een belangrijke gesprekspartner over de evaluatie van de uitvoering van het veteranenbeleid en de inventarisatie van de wensen en behoeften van veteranen.

Centrale onafhankelijke klachtencommissie voor veteranen

Naar aanleiding van de motie van de leden Poppe, Voordewind, Eijsink en Diks (Kamerstuk 31 700, nr. 37) heeft de toenmalige staatssecretaris besloten tot de instelling van een centrale klachtenfunctionaris en een centrale klachtencommissie voor veteranen en dienstslachtoffers. De overkoepelende centrale klachtencommissie behandelt klachten over de uitvoering van het veteranenbeleid door het LZV of door Defensie, het ABP of het Veteraneninstituut.

Overige uitgaven

Dit betreft de uitgaven voor een veelheid van activiteiten. Met name het ondersteunen van reünies voor veteranen in het buitenland, Taptoe met speciaal programma voor veteranen en dienstslachtoffers, educatieve projecten, CADIG, ARMEX, de reünie van Koude Oorlog-militairen, begeleid lotgenotencontact, Hotel de Wereld, NCHC en Surinaamse oud-strijders.

Erkenning en waardering begroot op diverse beleidsartikelen

Reüniefaciliteiten

Geregistreerde verenigingen voor veteranen, post-actieven en militaire oorlogs- en dienstslachtoffers maken eenmaal per jaar aanspraak op reüniefaciliteiten. De organisatie hiervan ligt in handen van de verenigingen zelf. Daarnaast organiseert elk operationeel commando een eigen veteranendag die waar mogelijk wordt gecombineerd met de open dag van het operationeel commando.

Het bedrag voor deze faciliteiten op de begrotingen van de operationele commando’s is als volgt te specificeren:

Operationele commando’s

Bedragen x € 1 000

Commando zeestrijdkrachten

250,0

Commando landstrijdkrachten

900,0

Commando luchtstrijdkrachten

164,0

Commando Koninklijke marechaussee

125,4

Totaal

1 439,4

Totaaloverzicht van uitgaven voor veteranen erkenning en waardering

Omschrijving

Bedragen x € 1 000

Subsidie Nederlandse Veteranendag

2 455,0

Subsidie en diverse uitgaven Stichting het Veteraneninstituut (incl loonkosten)

5 640,0

Subsidie Stichting Veteranen Platform

158,0

Klachtencommissie veteranen

100,0

Ondersteunen veteranenzaken door operationele commando’s (zie bovenstaande tabel)

1 439,4

Overige uitgaven

136,0

Totaal

9 928,4

Zorg en nazorg begroot op het niet-beleidsartikel 90 Algemeen

Ook ten aanzien van de uitgaven voor zorg en nazorg is de Kamer toegezegd dat deze in de begroting zichtbaar zullen worden gemaakt. Op niet-beleidsartikel 90 zijn de uitgaven voor de materiële- en immateriële zorgverlening opgenomen.

Voor de materiële zorg betreft het:

Onderzoek tegemoetkoming Militair Oorlogs- of Dienstslachtoffer (MOD)

Deze post is opgenomen voor de kosten die Defensie maakt voor onderzoek naar een eventuele invoering van de volledige schadevergoeding voor de voor 1 juli 2007 gewond geraakte veteranen.

Dag voor het dienstslachtoffer

Sedert 2006 worden er dagen voor MOD georganiseerd. Het doel van deze dagen is het bieden van erkenning aan de MOD en hun partners, het bieden van informatie over de pensioenregelingen en voorzieningen en het luisteren naar de behoeften van de doelgroep.

Voor de immateriële zorg betreft het:

Maatschappelijk werk voor veteranen

Binnen het Landelijk Zorgsysteem Veteranen verzorgt de Stichting De Basis het maatschappelijk werk voor veteranen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. De kosten voor het maatschappelijk werk voor veteranen wordt per 1 januari 2011 gedragen door Defensie en is begroot op structureel € 2 miljoen per jaar.

Raad voor civiel-militair Zorg en Onderzoek (RZO)

In de RZO is deskundigheid verenigd op het gebied van psychiatrie, psychologie, interne geneeskunde, huisartsgeneeskunde, sociologie en gezondheidsrecht. De RZO adviseert over (de richting van) het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van aandoeningen die verband houden met uitzendingen en draagt zorg voor en bewaakt de noodzakelijke convergentie tussen de onderzoeken.

Overige

Diverse organisatiedelen houden zich bezig met de zorg en nazorg aan actief dienenden, post-actieven en veteranen, zoals de gezondheidscentra, het Centraal Militair Hospitaal, de Militaire Geestelijke gezondheidszorg (MGGZ), het Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk werk, de Geestelijke Verzorging en het Militair Revalidatie Centrum. Omdat de taken van deze organisatiedelen verder gaan dan alleen de zorg en nazorg aan veteranen is een exacte ontvlechting naar doelgroep van deze uitgaven niet mogelijk en deze blijft dan ook achterwege.

Zorg en nazorg begroot op het beleidsartikel 26

Landelijk Zorgsysteem Veteranen

Defensie heeft een belangrijke verantwoordelijkheid voor veteranen met maatschappelijke of psychische problemen. Hiervoor is het Landelijk Zorgsysteem Veteranen ingericht dat bestaat uit militaire en civiele instellingen voor maatschappelijk werk en geestelijke gezondheidszorg. Voor 2012 bedragen de personele kosten € 245 000 en de kosten voor ontwikkeling en instandhouding van het LZV € 500 000.

Onderzoeken

Door het CDC (beleidsartikel 26) worden diverse onderzoeken gefinancierd. De wetenschappelijke onderzoeksgroep van de geestelijke gezondheidszorg verricht onderzoek onder veteranen en uitgezonden actief dienende militairen naar uitzendgerelateerde stoornissen, in het bijzonder naar de Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Binnen dit onderzoeksprogramma loopt onder andere het grootschalig prospectief onderzoek onder militairen die naar Afghanistan uitgezonden zijn geweest (het PRISMO-onderzoek), dat doorloopt tot 2018. Daarnaast loopt het onderzoek naar slaapstoornissen bij PTSS en het onderzoek BETER (Biologische effecten van traumatische ervaringen, behandeling en herstel) naar veranderingen op neurobiologisch gebied bij mensen die behandeld worden voor PTSS. Voor 2012 bedraagt de totale begroting voor dit wetenschappelijk onderzoek vanuit de MGGZ € 550 000.

Totaaloverzicht van uitgaven voor zorg en nazorg voor veteranen

Omschrijving

Bedragen x € 1 000

Invaliditeitspensioenen

67 329

Nabestaandenpensioenen

28 845

Sociale zorg

8 377

De uitvoering van het zorgloket militair zorgstelsel

2 661

Landelijk Zorgsysteem Veteranen

745

Maatschappelijk werk voor veteranen

2 000

De Raad voor civiele-militaire Zorg en Onderzoek (RZO)

103

Bijdragen aan onderzoeken

550

Onderzoek tegemoetkoming MOD

107

Ondersteuning organisatie dag voor de dienstslachtoffers

300

Totale uitgaven

111 017

Licence