Base description which applies to whole site

2. Leeswijzer

De voorliggende suppletoire begroting bevat de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de Incidentele Suppletoire Begroting 2013 van hoofdstuk V en hoofdstuk XVII van de begroting van het Rijk.

In de toelichting worden de wijzigingen welke zijn opgetreden in de omvang van de HGIS en de belangrijkste mutaties op de begroting van Buitenlandse Zaken toegelicht. Vervolgens wordt in een overzicht weergegeven hoe de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking in de partner-, transitie- en uitfaseringslanden voor 2013 zijn opgebouwd. Ten slotte volgt per artikel de nieuwe stand en een toelichting op de opmerkelijke verschillen.

Per artikel is een tabel opgenomen met de mutaties. De stand van de Incidentele Suppletoire Begroting 2013 bevat de cijfers uit de ontwerpbegroting zoals gepresenteerd bij Prinsjesdag gecombineerd met de wijzigingen als gevolg van de afspraken uit het Regeerakkoord om een separate begroting voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking in te stellen en de overgang van het onderdeel Buitenlandse Handel vanuit het ministerie van Economische Zaken. De toelichting per beleidsartikel heeft betrekking op de kolom mutaties suppletoire begroting. Het aantal activiteiten en het aantal financiële instrumenten van het ministerie van Buitenlandse Zaken inclusief het postennet is aanzienlijk. Om de leesbaarheid te waarborgen worden daarom alleen de financiële instrumenten die meer dan 3 procent van het artikelonderdeel uitmaken opgenomen in de financiële tabel. Dat betekent dat er in sommige gevallen geen uitputtende opsomming is van de financiële instrumenten per artikelonderdeel.

Conform de Rijksbegrotingsvoorschriften en de Comptabiliteitswet van 2001 dienen de opmerkelijke verschillen tussen de oorspronkelijke en huidige raming te worden toegelicht. Op uitgavenniveau is voor deze toelichting een norm gehanteerd waarbij voor de beleidsartikelen (1–8 op hoofdstuk V en XVII) en niet-beleidsartikel 10 afwijkingen van 10% of meer, met een minimum van EUR 2 miljoen, ten opzichte van de stand van de Incidentele Suppletoire Begroting 2013 op sub-artikel niveau zijn opgenomen. Voor niet-beleidsartikel 11 (hoofdstuk V) is een afwijking van 1% opgenomen. Voor verplichtingen wordt de norm van 10% op artikel niveau aangehouden.

In de Eerste Suppletoire Begroting 2013 worden de bezuinigingen en intensiveringen uit het regeerakkoord (zie tabel 1) op hoofdlijnen op artikelniveau meerjarig verwerkt.

Tabel 1

Maatregel Regeerakkoord Rutte/Asscher) x EURO 1 miljoen

2013

2014

2015

2016

2017

Ontwikkelingshulp (85)

 

– 750

– 750

– 1.000

– 1.000

Budget internationale Veiligheid (87)

 

250

250

250

250

Dutch Good Growth Fund (88)

 

250

250

250

 

Postennetwerk (89)

 

– 20

– 40

– 40

– 40

Taakstelling Rijksoverheid (1)

     

– 22

– 49

           

Totaal

 

– 270

– 290

– 562

– 839

In april is de nota «Wat de wereld verdient: Een nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen» naar de Kamer gestuurd. Hierin wordt aangegeven op welke wijze de bezuinigingen en intensiveringen per thema en speerpunt worden verwerkt inclusief de financiële verdeling. De uiteindelijke financiële vertaling op instrumentniveau wordt opgenomen in de Ontwerpbegroting 2014. Tevens wordt vóór de zomer de nota «modernisering van de Nederlandse diplomatie inclusief het postennet» naar de Kamer verstuurd. Ook deze nota wordt financieel vertaald in de Ontwerpbegroting 2014 en is nu op artikel 11 op hoofdlijnen verwerkt.

In het Regeerakkoord is afgesproken dat er een Budget voor Internationale Veiligheid en een revolverend fonds op de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wordt opgenomen. Het budget voor Internationale Veiligheid is nu meerjarig opgenomen op artikel 10, «nominaal en onvoorzien». In de Ontwerpbegroting voor 2014 wordt het budget hiervoor naar de nieuw ingerichte begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking overgeheveld. Uw Kamer ontvangt op korte termijn het voorstel voor herinrichting van beide begrotingen (Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Het budget voor het revolverend fonds «Dutch Good Growth Fund» is nog opgenomen op de Aanvullende Post bij het ministerie van Financiën. In de Ontwerpbegroting 2014 wordt dit budget overgeheveld en beleidsmatig verder ingevuld.

Licence