Base description which applies to whole site

2. OVERZICHT BELANGRIJKSTE SUPPLETOIRE UITGAVEN- EN ONTVANGSTEN-MUTATIES

In onderstaande tabel treft u een overzicht aan van de belangrijkste suppletoire uitgavenmutaties 2013 (Voorjaarsnota)

Bedragen x € 1.000
 

Artikelnr.

Uitgaven 2013

Stand oorspronkelijk vastgestelde begroting 2013 (na Nota van Wijziging)

 

5.151,2

     

Belangrijkste suppletoire mutaties:

   

Bijdrage aan TNO

12

4,5

Ruimtevaart

12

16,4

Garantie Ondernemingsfinanciering

13

– 31,8

Lagere uitgaven MEP

14

– 27,0

SDE Eindejaarsmarge

14

23,9

Bijdrage Agentschap NL

14

3,3

Kernfysische Dienst

14

3,5

Bijdrage Dienst Regelingen (Agro)

16

18,3

Bijdrage NVWA

16

25,2

Bekostiging Groen Onderwijs

17

17,7

Aanvullende onderwijssubsidies

17

6,4

Project Marker Wadden en Natuureducatie

18

16,0

Natuurprogramma Westerschelde

18

66,6

Budgetoverheveling PAS-middelen en Milieu Effect Rapportage

18

– 19,2

Decentralisatie natuur

18

– 310,2

Bijdrage Dienst Landelijk Gebied

18

3,9

Bijdrage Dienst Regelingen (Natuur)

18

14,2

Personele uitgaven kerndepartement

40

8,1

Integratiekosten ICT

40

13,1

Verdeling prijsbijstelling

41

– 20,3

Loonbijstelling sociale lasten

41

5,0

Overige mutaties

Div.

1,3

     

Stand na 1e suppletoire begroting 2013

 

4.990,1

Bijdrage aan TNO

Deze mutatie betreft de bijdrage van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) voor het thema Arbeid & Gezondheid en loon- en prijsbijstelling van tranche 2012.

Ruimtevaart

Als gevolg van de inschrijvingen op onder meer European Space Agency (ESA) programma’s tijdens de Ministersconferentie 2012 wordt het budget voor Ruimtevaart verhoogd.

Garantie Ondernemingsfinanciering

In het Regeerakkoord is afgesproken dat de garantieregeling Garantie Ondernemingsfinanciering structureel wordt met een jaarlijks plafond van € 400 mln. In dit kader moeten ook de ontvangsten en uitgaven structureel worden geraamd. Een raming van ontvangsten en uitgaven van € 13 mln lijkt hierbij reëel, gezien het te verwachten beroep op deze faciliteit. De uitgaven en ontvangsten worden daarom met € 31,8 mln naar beneden bijgesteld.

Lagere uitgaven MEP

De uitgaven van de inmiddels beëindigde subsidie Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) vallen lager uit vanwege een geringere te subsidiëren productie van duurzame energie. Deze lagere productie heeft geen consequenties voor het bereiken van de doelstelling voor duurzame energie in 2020, omdat de productie van duurzame energie die met de MEP gesubsidieerd wordt vrijwel volledig voor 2020 zal plaatsvinden. Het aflopen van projecten, die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen, wordt opgevangen door verplichtingen in de SDE+ in de komende jaren, zoals meegenomen in het Regeerakkoord. De meevaller in de kasuitgaven MEP wordt ingezet als dekking voor problematiek bij de NVWA, groen onderwijs en ruimtevaart. Ook naar de huidige inzichten volstaan de resterende middelen voor duurzame energie om via het bestaande en het voorgenomen instrumentarium de doelstelling 2020 te bereiken.

SDE Eindejaarsmarge

De onderuitputting van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) uit 2012 wordt in 2013 aan de EZ-begroting toegevoegd ten behoeve van uitgaven voor duurzame energie.

Bijdrage Agentschap NL

Voor de uitvoering van diverse programma’s en regelingen (energie-innovatie, subsidieregeling zonnepanelen, programma Joint Implementation) wordt uitvoeringsbudget overgeheveld naar het Agentschap NL.

Kern Fysische Dienst

Voor de nucleaire activiteiten en crisismanagement van de Kern Fysische Dienst wordt budget overgeheveld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu naar de begroting van het Ministerie van Economische Zaken.

Bijdrage Dienst Regelingen (Agro)

De bijdrage wordt met € 15,9 mln verhoogd ten behoeve van de uitvoering van EU-regelingen (Bedrijfstoeslagregeling en nationale co-financiering EU-programma’s) die volgens EU-voorschriften moeten worden uitgevoerd. Daarnaast wordt de bijdrage verhoogd voor dekking van de uitvoeringskosten met betrekking tot de PAS-middelen (€ 1,9 mln) en toegekende prijsbijstelling 2013 (€ 0,5 mln).

Bijdrage NVWA

Er worden middelen toegevoegd aan het opdrachtenbudget van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) om de kwaliteit van uitvoering, handhaving en toezicht te waarborgen. De bijdrage NVWA wordt hiermee op een adequaat niveau gebracht in relatie tot het opdrachtenpakket.

Bekostiging Groen Onderwijs

De verhoging van totaal € 17,7 mln voor de bekostiging van het Groen Onderwijs heeft met name betrekking op de onderdelen Wageningen Universiteit (€ 4,7 mln), HBO-groen (€ 3,4 mln), VMBO-groen (€ 5,5 mln) en Aequor (€ 1,3 mln).

Aanvullende onderwijssubsidies

Dit betreft de overheveling van het budget bekostiging naar de aanvullende onderwijssubsidies ten behoeve van MBO (€ 4,2 mln) en VMBO (€ 1,6 mln).

Project Marker Wadden en Natuureducatie

Deze verhoging houdt voor € 15 mln verband met het project «Marker Wadden». De resterende verhoging (€ 1 mln) betreft een overheveling vanuit beleidsartikel 17 om de subsidie voor educatieve werkzaamheden bij het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid af te bouwen.

Natuurprogramma Westerschelde

Bij de afwikkeling van de decentralisatieafspraken Natuur eind 2012 is in de afrondingsovereenkomst ILG met provincie Zeeland afgesproken dat de verantwoordelijkheid voor het FES-project «Natuurprogramma Westerschelde» bij het Rijk blijft. De beschikbare middelen worden opgenomen onder de categorie «Opdrachten» van artikel 18.

Budgetoverheveling PAS-middelen en Milieu Effect Rapportage

Deze verlaging houdt voor € 17,3 mln verband met de budgetoverheveling naar artikel 16 van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)-middelen en voor € 1,9 mln met een jaarlijkse bijdrage aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) ten behoeve van de Milieu Effect Rapportage 2013.

Decentralisatie natuur

De verlaging op artikelonderdeel «Te decentraliseren» met € 310,2 mln is het saldo van een aantal verhogingen en verlagingen:

  • Toevoeging in het kader van de intensivering voor natuur uit het Begrotingsakkoord (€ 200,3 mln). Hiervan blijft € 22,8 mln op de EZ-begroting (met name voor project Marker Wadden en natuurprojecten Caribisch Nederland) en € 177,5 mln wordt overgeheveld naar de provincies;

  • Mutaties samenhangend met de afronding en decentralisatie van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ontvangst van te veel ontvangen voorschotten ILG door Zeeland en Noord-Holland, verrekening van het in 2012 reeds betaalde voorschot voor beheerkosten 2013 aan Staatsbosbeheer en Faunafonds, verrekening van de uitvoeringskosten Faunafonds, verlaging van het budget voor synergiegelden water die rechtstreeks vanuit de begroting van I&M zijn overgeheveld) (– € 27,1 mln);

  • Het niet decentraliseren van het natuurprogramma Westerschelde (– € 67 mln);

  • Overheveling naar Provinciefonds in het kader van het decentralisatieakkoord (– € 393,6).

Bijdrage Dienst Landelijk Gebied

De verhogingen bij de Dienst Landelijk Gebied en de Dienst Regelingen houden voornamelijk verband met de jaarlijkse bijdragen voor het opstellen van beheerplannen Natura 2000.

Bijdrage Dienst Regelingen (Natuur)

In het kader van het Bestuursakkoord Natuur dragen de provincies een bedrag van € 11,7 mln bij voor de uitvoering van het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Tevens vindt verhoging plaats met € 2,5 mln om de bijdrage te laten aansluiten op het opdrachtenpakket voor de uitvoering van de overige natuurregelingen en de uitvoeringskosten beheersplannen Natura 2000.

Personele uitgaven kerndepartement

De hogere uitgavenraming wordt voor € 1,7 mln verklaard door uitvoeringwerkzaamheden van het programma kernenergie bij het Directoraat Generaal Energie Telecom en Mededinging, uitvoering van werkzaamheden voor het programma aanbestedingen voor overheidsopdrachtgevers en een overheveling van budget naar het expertise centrum overheidspersoneel. Daarnaast is de budgettaire bijstelling van € 5,8 mln verwerkt vanuit de eindejaarsmarge voor de vertegenwoordiging in het buitenland.

Integratiekosten ICT

De bijdrage aan DICTU is verhoogd met € 13,1 mln voor de integratiekosten ICT. Deze integratiekosten houden verband met: consolidatie van datacenters, rationaliseren van het datanetwerk, doorvoeren van een nieuw serverconcept, gebruik van een servicemanagement tool, vermindering van het aantal werkplekconcepten, non-compliancy van de softwarelicenties en het inrichten van een helpdesk.

Verdeling prijsbijstelling

Een deel van de meerjarige doorwerking van de prijsbijstellingstranche 2012 wordt bij voorjaarsnota 2013 verdeeld over de relevante onderdelen.

Loonbijstelling sociale lasten

Bij Voorjaarsnota 2013 is de loonbijstellingstranche voor sociale lasten toegekend, de toedeling van deze loonbijstelling zal bij de ontwerpbegroting verdeeld worden over de relevante onderdelen.

Overzicht belangrijkste suppletoire ontvangstenmutaties 2013 (Voorjaarsnota)

In onderstaande tabel treft u een overzicht aan van de belangrijkste suppletoire ontvangstenmutaties 2013 (Voorjaarsnota)

Bedragen x € 1.000
 

Artikelnr.

Ontvangsten 2013

Stand oorspronkelijk vastgestelde begroting 2013 (na Nota van Wijziging)

 

12.824,0

     

Belangrijkste suppletoire mutaties:

   

Veiling frequenties mobiele communicatie

11

3.804,1

Garantie Ondernemingsfinanciering

13

– 31,8

Aardgasbaten

14

600,0

Identificatie en registratie van vee

16

3,0

Bijdrage «Food Security Embassy Support Programme»

16

1,6

Bijdragen provincies afrondingsovereenkomst ILG

18

21,1

Afboeking synergiegelden

18

– 12,7

Overige mutaties

Div.

2,3

     

Stand na 1e suppletoire begroting 2013

 

17.211,6

Veiling frequenties mobiele communicatie

De veiling van frequenties voor mobiele communicatie (multibandveiling) door het Agentschap Telecom heeft € 3,8 mld opgebracht.

Garantie Ondernemingsfinanciering

Zie de toelichting bij de belangrijkste uitgavenmutaties.

Aardgasbaten

De raming van de aardgasbaten voor 2013 wordt verhoogd. Dit komt doordat er een hogere olieprijs wordt verwacht en omdat er een hogere productie wordt verwacht vanwege een hogere vraag.

Identificatie en registratie van vee

Ontvangsten vanuit de agrarische sector met betrekking tot identificatie en registratie van vee.

Bijdrage «Food Security Embassy Support Programme»

Dit betreft de bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor 2013 aan de uitvoering van het «Food Security Embassy Support Programme». Dit programma is erop gericht om Nederlandse ambassades hulp te bieden voor de implementatie van projecten op het gebied van voedselzekerheid.

Bijdragen provincies afrondingsovereenkomst ILG

Deze hogere ontvangsten houden verband met betalingen door de provincies Zeeland (€ 18,9 mln) en Noord-Holland (€ 2,2 mln) van in 2012 door EZ te veel betaalde voorschotten op grond van de afrondingsovereenkomst Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). De middelen komen op grond van de afrondingsovereenkomsten ten gunste van de andere provincies.

Afboeking synergiegelden

De lagere ontvangsten op het onderdeel «Synergiegelden» houden verband met het feit dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) de uitgaven voor projecten in het kader van synergiegelden water in 2012 rechtstreeks heeft overgeheveld naar het Provinciefonds; de ontvangst en uitgave loopt niet meer via de begroting van EZ.

Licence