Base description which applies to whole site

1. Leeswijzer

Budgettair kader

Uit de hiervoor vermelde samenvattende begrotingsstaat blijkt dat ten opzichte van de begroting 2015 de uitgaven voor 2015 met € 6,6 miljoen worden verlaagd, en de ontvangsten 2015 met € 35,8 miljoen worden verhoogd. Dit leidt tot een uitgavenbudget van € 7.993,8 miljoen en een ontvangstenbudget van € 358,9 miljoen. Het bedrag voor de verplichtingen in 2015 is verlaagd met € 80,8 miljoen tot € 8.067,2 miljoen.

Samenvatting belangrijkste begrotingswijzigingen

De belangrijkste begrotingswijzigingen hebben te maken met mutaties binnen het Budget Internationale Veiligheid (BIV). Begin 2015 hebben Defensie, BZ en BH&OS gezamenlijk bepaald welke activiteiten gefinancierd zouden worden vanuit het BIV. Bij Defensie gaat het hierbij om activiteiten ter ondersteuning van de inzet van de Vessel Protection Detachements (VPD’s), activiteiten ten behoeve van training en capaciteitsopbouw, civiel-militaire capaciteiten, luchttransport ten behoeve van missies en operaties, een uitzendbare KMar-pool en nazorg (totale omvang € 59,5 miljoen). Daarnaast wordt er € 60 miljoen vanuit het BIV overgeheveld naar BZ en BH&OS. Vanuit dit bedrag worden activiteiten op het terrein van veiligheidssectorhervorming, bescherming van burgers in fragiele staten, rechtstaatontwikkeling en capaciteitsopbouw gefinancierd. Verder heeft de doorwerking van de eindejaarsmarge invloed op de begroting (€ 40,6 miljoen Defensie en € 31,6 miljoen BIV voor 2015 en € 5,4 miljoen BIV voor 2016).

De budgetoverhevelingen tussen de departementen betreffen onder meer de bijdrage van Defensie in de exploitatiekosten van het project C2000 (– € 6,3 miljoen) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de bijdrage aan de commerciële inhuur van SAR-capaciteit en de restitutie van het budget voor SAR naar het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (– € 12,3 miljoen voor 2015) en de financiering van formatieplaatsen bij de Dienst Terugkeer & Vertrek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (– € 2,2 miljoen structureel). Uit de generale middelen komt de structurele bijdrage voor de maatregelen in verband met contra terrorisme (resp. € 19,5 miljoen voor 2015, € 56,8 miljoen voor 2016, € 54,8 miljoen voor 2017, en structureel € 51,3 miljoen vanaf 2018) en de bijdrage voor de inzet MH-17 (€ 3,1 miljoen). Verder vindt een kasschuif plaats ten behoeve van de herijking van de investeringsplannen (– € 97 miljoen voor 2015).

De ontvangstenbegroting neemt toe met € 35,8 miljoen. De hogere ontvangsten zijn het saldo van de hogere verkoopopbrengsten (€ 25,7 miljoen) van roerende goederen, de lagere ontvangsten van onroerende goederen (– € 11,2 miljoen), de hogere CODEMO ontvangsten (€ 10,5 miljoen), de hogere ontvangsten vanuit de Navo (€ 12,2 miljoen) en de overige personele en materiele ontvangsten (– € 1,4 miljoen).

De verplichtingenbegroting neemt per saldo met € 80,8 miljoen af. De toevoeging van de eindejaarsmarge en de doorwerking van de hogere ontvangsten werken niet door op het verplichtingenbudget van het investeringsartikel voorzien in nieuw materieel (€ 74 miljoen). Het overige verschil komt voort uit mutaties in de uitgaven die ook verplichtingenmutaties bevatten.

Toelichtingen

Per begrotingsartikel zijn de wijzigingen naar aard en oorzaak gerangschikt in een tabel met autonome en beleidsmatige mutaties. Naast de beleidsmatige mutaties worden ook omvangrijke autonome mutaties toegelicht.

Licence