Base description which applies to whole site

3.2. Toelichting op de nog niet eerder opgenomen mutaties

1) Nationale gebiedsontwikkelingen (decentralisatie-uitkering)

De gemeente Veldhoven ontvangt € 9,5 miljoen ten behoeve van de herstructurering van het bedrijventerrein De Run Oost en de verbetering van de ontsluitende weginfrastructuur aldaar. De decentralisatie-uitkering wordt in twee gelijke tranches à € 4,75 miljoen verstrekt in 2015 en 2016.

2) Bodemsanering (decentralisatie-uitkering)

De gemeente Rotterdam ontvangt in 2015 een bijdrage ad € 3 miljoen ten behoeve van de pilot gebiedsgericht grondwaterbeheer in het Botlekgebied. De gemeente Utrecht ontvangt vanuit het knelpuntenbudget bodemsanering € 0,1 miljoen voor nader onderzoek naar het eindig maken van de sanering van het Griftpark. De gemeente Amsterdam ontvangt een bijdrage van € 8 miljoen voor de nazorg gasfabrieken en Volgermeerpolder.

3) Pilot nabestaanden Zwolle (decentralisatie-uitkering)

De gemeente Zwolle ontvangt een bijdrage ten behoeve van de pilot «ondersteuning nabestaanden».

4) Ondersteuning Raadsman Loppersum (decentralisatie-uitkering)

Dit betreft een betaling aan de gemeente Loppersum voor de ondersteuning die de gemeente biedt aan de Raadsman.

5) EIP Waterconferentie 2016 (decentralisatie-uitkering)

Dit betreft een bijdrage aan de gemeente Leeuwarden ten behoeve van de EIP Waterconferentie 2016.

6) LHBT emancipatiebeleid (decentralisatie-uitkering)

Dit betreft een bijdrage aan de gemeente Amsterdam ten behoeve van de Europride 2016.

7) Link2work (decentralisatie-uitkering)

Met deze overboeking wordt uitvoering gegeven aan de inzet van Link2work in de gemeenten Eindhoven en Rotterdam. De middelen zullen verdeeld over twee jaar via een decentralisatie-uitkering naar betrokken gemeenten gaan. Het gaat daarbij om € 37,5 duizend per jaar per gemeente voor Eindhoven en Rotterdam.

8) Stimulering registratie arbeidsmigranten (decentralisatie-uitkering)

De gemeente Westland ontvangt een eenmalige bijdrage van € 25 duizend voor het verspreiden van haar specifieke kennis op het gebied van de registratie van arbeidsmigranten naar andere gemeenten.

9) Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (decentralisatie-uitkering)

In het kader van het Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV) ontvangen de gemeenten Amsterdam en Venlo gezamenlijk € 2,182 miljoen. De middelen in het kader van het IPSV werden voorheen verstrekt middels een verzameluitkering.

10) Naleving.net (decentralisatie-uitkering)

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt ten behoeve van de bekostiging van het kennisplatform Naleving.net in de eerste helft van 2015 een financiële bijdrage ter beschikking.

11) Wijkaanpak Den Haag (decentralisatie-uitkering)

Voor de ondersteuning van de wijkaanpak ontvangt de gemeente Den Haag in 2015 € 150 duizend.

12) Beter benutten (decentralisatie-uitkering)

Dit betreft een bijdrage van € 70 duizend voor milieu en mobiliteit aan de gemeente Utrecht voor het organiseren van de Ecomm 2015.

13) Projectstimuleringsregeling V (decentralisatie-uitkering)

In het kader van de Projectstimuleringsregeling V ontvangen de gemeenten Nijmegen en Zwolle beide een eenmalige bijdrage van € 12,5 duizend.

14) Landelijk Expertiseteam jeugdbescherming (integratie-uitkering sociaal domein)

In de doeluitkering justitiële jeugdzorg die is overgeheveld naar de integratie- uitkering sociaal domein is financiering opgenomen voor het Landelijk Expertiseteam Jeugdbescherming (LET). Tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Veiligheid en Justitie is afgesproken dat in 2015 nog eenmalig de financiering van het LET verloopt via de begroting van Veiligheid en Justitie.

15) Erfgoed en ruimte (decentralisatie-uitkering)

De gemeente Twenterand ontvangt eenmalig € 23 duizend van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap vanuit de beleidsnota Visie Erfgoed en Ruimte (Kiezen voor Karakter).

16) Uitvoering motie Kerstens (decentralisatie-uitkering)

Dit betreft een overboeking naar het gemeentefonds ten behoeve van een decentralisatie-uitkering in verband met de door de Tweede Kamer aangenomen motie Kerstens voor de herstructurering van de sociale werkvoorziening via een landelijk sectorplan.

17) Beschermd wonen (integratie-uitkering sociaal domein)

Naar aanleiding van bestuurlijk overleg tussen het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, d.d. 8 september 2015, wordt er voor 2015 aanvullend € 12,227 miljoen beschikbaar gesteld aan een aantal centrumgemeenten.

18) Onderzoek budgetverdeling beschermd wonen (integratie-uitkering sociaal domein)

De centrumgemeenten ontvangen elk eenmalig in 2015 een bedrag van € 8.800 voor de kosten die zij hebben gemaakt in het kader van het verdiepend onderzoek budgetverdeling Beschermd Wonen.

Licence